Honda Odyssey Forum banner

06 Stock Head Unit do 08 Stock Unit MP3 Upgrade Okablowanie

1 reading
18K views 28 replies 10 participants last post by  feels  
#1 · (Edited)
Oryginalny radioodtwarzacz 2006 Odyssey EX, który nie ma MP3, i kupiłem oryginalny radioodtwarzacz 08 z obsługą MP3.

Odkryłem, że mój ma 3 złącza (radio, zasilanie, aux), ale nowszy model MP3 ma 5 złączy. Kabel antenowy pasuje do nowej jednostki, ale złącze zasilania nie pasuje.

Nie zdawałem sobie sprawy, że Honda tej samej generacji 2005 - 2010 ma 2 różne wiązki przewodów.

Jaki adapter okablowania mogę kupić lub jakiego słowa kluczowego powinienem szukać w Google/eBay, aby znaleźć taki adapter okablowania, który połączy stare złącze z nowym radioodtwarzaczem? Nie wiedząc, jak nazywa się złącze, spędziłem 3 godziny i wciąż nie wiem, co kupić

Zamieszczam film pokazujący zarówno starą, jak i nową jednostkę z różnymi złączami zasilania
Image

#2 · (Edited)
Twój to EX-L(oops), z jakiego wykończenia wyciągnąłeś jednostkę '08? :unsure: Oprócz różnic między wykończeniem Touring i niższymi, EX-L jak Twój może być z lub bez systemu rozrywki tylnej lub RES. To może tłumaczyć różnice w jednostkach centralnych. Może również być tak, że odświeżenie w połowie generacji '08, oprócz dodania MP3, mogło zmienić okablowanie.

#3 ·
Twój to EX-L, z jakiego wykończenia wyciągnąłeś jednostkę '08? :unsure: Oprócz różnic między wykończeniem Touring a niższym, EX-L, taki jak Twój, może być z lub bez systemu rozrywki tylnej lub RES. To może tłumaczyć różnice w jednostkach centralnych. Może też być tak, że odświeżenie '08 w połowie generacji, oprócz dodania MP3, mogło zmienić okablowanie.
Powiedzieli EX, a nie EX-L. Ale zgadzam się, różnica w wykończeniu to prawdopodobnie problem.

To dobra informacja, chcę sam to zrobić.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#4 ·
Istnieją różnice w okablowaniu między modelami 07 i 08-10. Od dawna chciałem wymienić zmieniarkę 6CD za ekranem NAV, ale nigdy nie odważyłem się zaryzykować z tym urządzeniem. Mam zarówno schematy okablowania modelu 07, jak i 09 NAV, ukryte w jednym z moich wielu komputerów.

#5 ·
Jeśli nawet jednostki nie-NAV mają różnicę, to powiedziałbym OP, że wątpię, abyś znalazł gotowe rozwiązanie. Twoja jedyna szansa może polegać na tym, że w jakiś sposób połączysz te dwa elementy, ale to puszka Pandory, którą otworzysz.

#7 ·
Jeśli nawet jednostki bez nawigacji mają różnicę, to powiedziałbym OP, że wątpię, abyś znalazł gotowe rozwiązanie. Twoja jedyna szansa może polegać na połączeniu tych dwóch w jakiś sposób, ale to puszka Pandory, którą byś otworzył.
Żadnego łączenia, ale potrzebują schematów okablowania. Antena wydaje się być taka sama, więc być może te dwa, które zamieściłem powyżej, to wszystko, czego potrzebują? Ale najpierw zrobiłbym wszystkie prace domowe dotyczące okablowania.

• Like
Reactions: tlschlee39
#6 ·
2006 Odyssey EX standardowa jednostka centralna, która nie ma MP3 i kupiłem standardową jednostkę centralną 08 z obsługą MP3.

Odkryłem, że moja ma 2 (radio, zasilanie, aux - zgaduję), ale nowszy model mp3 ma 5. Kabel antenowy pasuje do nowej jednostki, ale złącze zasilania nie pasuje.

Nie zdawałem sobie sprawy, że Honda z tej samej generacji 2005 - 2010 ma 2 różne wiązki przewodów.

Jaki jest adapter okablowania, który mogę kupić lub jakiego słowa kluczowego powinienem szukać w Google/eBay, aby znaleźć taki adapter okablowania, który połączy stare złącze z nową jednostką centralną? Nie wiedząc, jak nazywa się złącze, spędziłem 3 godziny i wciąż nie wiem, co kupić
Kupujesz na własne ryzyko PO tym, jak zrobisz wszystkie swoje badania i pracę domową.

Potrzebujesz jednego z nich, aby podłączyć go do tyłu radia z 2008 roku.

potrzebujesz następującego, aby połączyć się z fabryczną wiązką przewodów z 2006 roku.

• Like
Reactions: tlschlee39
#8 ·
Również. Metra, którą podałem powyżej dla 2006 roku, zawiera informacje o okablowaniu. Ta sama wiązka metra dla 2008 roku RÓWNIEŻ zawiera informacje o okablowaniu.

Pobrać oba obrazy i porównać, może?

Pobieżne spojrzenie wskazuje, że przewody są takie same na obu obrazach, ale wydaje się, że nadal trzeba ustalić, co robią dodatkowe wtyczki lub dlaczego są potrzebne.

• Like
Reactions: WiiMaster
#11 ·
Mam nadzieję, że dostałeś również kod radia lub numer VIN pojazdu, z którego pochodzi 08 HU? Bez jednego z nich to nie zadziała.
Zgadza się, ale uzyskanie tego z numerem seryjnym radia również nie jest trudne.

#12 ·
Istnieje sporo różnych konfiguracji tylnej strony radia '08. Ta wydaje się najbardziej pasować do twojego '08, a twoje radio wydaje się nie mieć złącza systemu RES:
Image

Rozkład pinów złącza A to:
Image

Niestety, nie mam takiego samego schematu złącza dla '06, ale mam ten schemat okablowania złącza jednostki audio, który powinien pomóc - Spójrz na te z A# i ich etykiety - wygląda na to, że kolor przewodu pasuje:
Image

Attachments

#25 ·
Istnieje sporo różnych konfiguracji tylnej części radia '08. Ten wydaje się najbardziej pasować do twojego '08, a twój nie wydaje się mieć złącza systemu RES:
View attachment 168000

Rozmieszczenie pinów złącza A to:
View attachment 168001

Niestety, nie mam takiego samego schematu złącza dla '06, ale mam ten schemat okablowania złącza jednostki audio, który powinien pomóc - Spójrz na te z A# i ich etykiety - wygląda na to, że kolor przewodów pasuje:
View attachment 168002
To niesamowita informacja! Właściwie szukam bardziej szczegółowych informacji dotyczących okablowania systemu rozrywki w tylnej wiązce dla radia OEM.
Moim projektem jest stworzenie przełącznika/przełącznika do przełączania między tylnymi wejściami RCA w moim 2010 EX-L a wyjściem z jednostki zasilanej przez Androida, którą pakuję w miejsce, gdzie miałby się znajdować ekran NAV. Nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat tego, która wiązka lub kable z tyłu jednostki głównej są wejściami z tyłu. Wiem, że są poprowadzone z przodu, ponieważ widziałem, jak ludzie to robią, ale nie rozumiem jak ani które przewody.

#17 ·
Dziękuję wszystkim za pomoc. Jestem przytłoczony tak wieloma szczegółowymi informacjami i bardzo się cieszę, że mogę użyć tego urządzenia głównego 08 w moim 06 (bez RES) i uzyskać funkcjonalność mp3 z fabrycznym wyglądem.

Zrobię własny konwerter, kupując 1 złącze pasujące do okablowania 06 i 1 złącze do podłączenia do nowego urządzenia głównego.

Żadnych dalszych pytań. Jestem jasny

#18 ·
#19 ·
Szkoda, że Honda nie stworzyła jednego urządzenia głównego, które pasowałoby do wszystkich, aby wszystkie miały takie samo okablowanie. Mój model z 2006 roku ma 6 wtyczek i próbuję go wymienić na nieoryginalne urządzenie z systemem Android, ale nie mogę nigdzie uzyskać pomocy w ustaleniu, do czego służą pozostałe 4 wtyczki i czy mogę użyć jakichkolwiek przewodów do mojego nowego urządzenia głównego. Muszę podłączyć przewód cofania i elementy sterowania na kierownicy, ale nie mogę ustalić, których przewodów mogę użyć.

#20 ·
Chciałbym, żeby Honda stworzyła jeden główny moduł, który pasowałby do wszystkich, aby wszystkie miały ten sam układ okablowania. Mój 2006 ma 6 wtyczek i próbuję go wymienić na nieoryginalny moduł z Androidem, ale nie mogę nigdzie uzyskać pomocy, aby dowiedzieć się, co robią pozostałe 4 wtyczki i czy mogę użyć jakichkolwiek przewodów do mojego nowego modułu głównego. Muszę podłączyć przewód cofania i elementy sterowania kierownicą, ale nie mogę rozgryźć, których przewodów mogę użyć.
Jakiego rodzaju to wtyczki? To znaczy, ile pinów? Czy masz NAV? Czy masz RES?

Zrób zdjęcie tyłu urządzenia, a może będę mógł poszukać schematu okablowania, aby sprawdzić, która wtyczka co robi. To powiedziawszy, mam przyzwoity schemat okablowania dla 07-10, ale tak naprawdę nie dla 06.

#21 ·
Przepraszam, ale kiedy dostałem swój samochód dostawczy, radio zostało zepsute przez poprzednich właścicieli, zanim można go było odebrać, więc już go nie mam i nie pomyślałem, żeby zrobić mu zdjęcia, ale bardzo żałuję, że tak zrobiłem i że go zatrzymałem. Nie miałem NAV, ale mam RES i nie miałem również kamery cofania ani wzmacniacza pod siedzeniem kierowcy. Szukam informacji o okablowaniu od miesięcy, ale jak dotąd jestem w ciemności. Poszedłem do salonu Hondy i rozmawiałem z technikiem, który wydrukował mnóstwo papierów o systemie DVD, ale nie pomogły mi one w moich problemach i ledwo rozumiałem wiele z tego, co na nich było. Przepraszam, że czasami tak dużo mówię. Dziękuję.

#23 · (Edited)
Zgłoś informacje o ulepszeniu mojej jednostki centralnej z 2006 roku do 2008 bez NAV, bez RES. Nie mogłem znaleźć gotowego adaptera, więc kupiłem 2 oddzielne złącza, aby przekonwertować stare złącze stereo na nowe złącze za pomocą złączy widełkowych, jak pokazano poniżej.

Image

Jednak nie zdawałem sobie sprawy, że większość wiązek przewodów ma brakujące okablowanie. W tym przypadku brakuje okablowania do zdalnego sterowania, które łączy się z kierownicą.

Źle odczytałem schemat hpark21. Poprawiłem moje zrozumienie:
  1. Złącze zasilania to złącze A na 1. schemacie
  2. 2. schemat to złącze A na 1. schemacie
  3. 3. schemat jest dla jednostki centralnej 2005-08, a nie dla nowej jednostki centralnej 2008-2010
  4. Zatem złącze A 3. schematu to okablowanie starszej jednostki centralnej, a nie nowszej jednostki centralnej, która ma 17 pinów
  5. Złącze A nowej jednostki centralnej nie ma okablowania do zdalnego sterowania
  6. Musisz dopasować okablowanie starej i nowej jednostki centralnej według ich kodu kolorów, nawet jeśli stare złącze ma 20 pinów, a nowe złącze ma 17 pinów

Kupiłem następującą wiązkę przewodów (dla modelu 2008), która znajduje się na środku złącza -> jest tylko 1 czerwony przewód (dla zasilania akcesoriami). Dla tych, którzy mają RES, może być konieczne kupienie złącza z 2 przewodami. To złącze wydaje się odnosić do wiązki przewodów zapasowych WH-1007 na eBay.
Image

Reszta przewodów jest przeznaczona dla 4 par głośników (8 przewodów), zasilania akumulatora (2 przewody), podświetlenia (włącza się po włączeniu reflektora) i ACC (gdy kluczyk zostanie obrócony do pozycji ACC i ON).

Dla innych członków, którzy mają RES, pamiętaj, aby upewnić się, że to 17-pinowe złącze ma 12 przewodów zamiast 11 przewodów (które kupiłem). Poniżej znajduje się niezgodne okablowanie z Amazon (nie kupuj tego dla RES) CAD$5:

Widzę, że Amazon sprzedaje kabel Metra za CAD$38, ale nie ma zdjęcia, aby potwierdzić, że ma 2 przewody w środkowej części:

eBay US sprzedaje to złącze WH-1007 również za US$7
Reverse Radio Wire Harness for OEM Factory Stereo Installation WH-1007 | eBay

Nawet to złącze z 2008 roku nie ma standardowej nazwy, ale wszyscy sprzedawcy używają tego samego kodu kolorów okablowania. Możesz więc dokładnie sprawdzić ich kolor, aby ustalić, czy w środku złącza znajdują się 0, 1 lub 2 przewody. Uważam, że bardzo trudno jest policzyć, ile przewodów jest na ich zdjęciu. Jeśli otrzymasz 12 lub 13 przewodów, będzie to odpowiednie złącze dla RES. Jeśli liczba przewodów wynosi 11 lub mniej, brakuje przewodu i nie kupuj go. Dla mojego EX bez RES. to wystarczy.

Pierwotnie myślałem, że mógłbym kupić piny złączy i zacisnąć je sam. Jednak po latach poszukiwań złącza i pinu jednostki centralnej Hondy, istnieje zbyt wiele modeli bez jasnego opisu, który z nich jest przeznaczony dla tego złącza z 2008 roku. Obecna jednostka centralna Honda/Acura nie używa już tego dziwnego 17-pinowego złącza, nie jest logiczne/rozsądne kupowanie wszelkiego rodzaju pinów, więc po prostu zostawię to tak, jak jest (utracona funkcjonalność zdalnego sterowania)

Nowa jednostka centralna z 2008 roku jest w pełni funkcjonalna i dodałem również ogólny Bluetooth 5.0 z zewnętrznym mikrofonem do nowej jednostki centralnej z 2008 roku. Łączy się z tylnym 20-pinowym złączem, dzięki czemu mogę nacisnąć przycisk "AUX" i użyć tego modułu.

Ma więc teraz następującą nową funkcjonalność:
1. Odtwarza płyty CD MP3
2. Oszczędzanie energii Bluetooth 5.0 (zamiast wyższego zużycia energii Bluetooth 3 do 4)
3. Odtwarza muzykę z telefonu (przez Bluetooth) - iPhone
4. Zestaw głośnomówiący Bluetooth - z mikrofonem, który przykleiłem do obszaru kierownicy

Moduł Bluetooth 5.0 AliExpress CAD$10: https://www.AliExpress.com/item/1005002944347900.html
Image

Aktualizacja 2025-03-01: Zdalne sterowanie na kierownicy używa złącza F, które jest używane przez mój moduł Bluetooth 5.0. Pierwotnie myślałem, że używa złącza A, ale po przetestowaniu wszystkich pinów stwierdziłem, że nie znajduje się w złączu A, ale w złączu F, które podłączyłem jako AUX dla zewnętrznego modułu Bluetooth 5.0

#24 ·
Dobrze wiedzieć, że to przynajmniej możliwe.

#26 ·
Nowszy fabryczny radioodtwarzacz OEM z 2008 roku, taki jak ten, który kupiłem, ma przycisk AUX (oddzielne złącze) i przycisk XM (oddzielne złącze), co pozwala mi na podanie 2 wejść. Mam więc 2 różne moduły BT + mikrofon, które mogę wybrać, aby połączyć się z tyłem za pomocą złącza Honda OEM. Wybrałem tańszy moduł BT, który łączy się z AUX. Gdybym kupił moduł BT portu XM, powinien on móc sterować telefonem, aby przewijać do przodu, wstrzymywać i pomijać utwór za pomocą przycisku sterowania na kierownicy. Planuję używać jako zestawu słuchawkowego BT, więc nie jest to dla mnie ważne. Co więcej, rzadko wybieram utwory, które przesłałem na swój telefon.

#27 ·
Istnieje kilka różnych konfiguracji tylnej strony radia '08. Ten wydaje się najbardziej pasować do twojego '08, a twój nie wydaje się mieć złącza systemu RES:
View attachment 168000

View attachment 168001

Niestety, nie mam takiego samego schematu złącza dla '06, ale mam ten schemat okablowania złącza jednostki audio, który powinien pomóc - Spójrz na oznaczenia A# i ich etykiety - kolor przewodu wydaje się pasować:
View attachment 168002
Ten post to ZŁOTO. Kupiłem nową jednostkę centralną do mojego EX-L 2010 z RES i zmieniarką na 6 płyt CD. Czy możesz podzielić się informacją, skąd je wziąłeś? Moja nowa jednostka centralna ma li
Istnieje kilka różnych konfiguracji tylnej strony radia '08. Ten wydaje się najbardziej pasować do twojego '08, a twój nie wydaje się mieć złącza systemu RES:
View attachment 168000

View attachment 168001

Niestety, nie mam takiego samego schematu złącza dla '06, ale mam ten schemat okablowania złącza jednostki audio, który powinien pomóc - Spójrz na oznaczenia A# i ich etykiety - kolor przewodu wydaje się pasować:
View attachment 168002
To jest ZŁOTO. Mam nową jednostkę centralną do mojego ES-L 2010 z RES i zmieniarką na 6 płyt CD. Czy możesz podzielić się informacją, skąd je wziąłeś? Szukam więcej schematów złączy.

#28 · (Edited)
Schemat okablowania został opublikowany przez moich członków, którzy mają dostęp do dokumentu online Hondy (płatna licencja/opłata lojalnościowa). Honda nie sprzedaje już instrukcji w wersji papierowej. Dlatego sugeruję utworzenie nowego wątku i zadawanie pytań dotyczących schematu okablowania jednostki centralnej z RES i zmieniarką na 6 płyt CD. Pomocne będzie wskazanie w nowym poście, czy posiadasz NAV i tylną jednostkę rozrywki.

#29 ·
Mój pilot w kierownicy nigdy nie działa, używając tylko Złącza A w nowej jednostce centralnej. Kiedy odnoszę się do mojego postu z 2025-01-07, zdałem sobie sprawę, że Złącze F ma następujące 2 piny pilota:
  1. Pin 6 - Brązowy: Masa pilota
  2. Pin 7 - Biały: Pilot audio
Zatem powyższe 2 przewody powinny łączyć się z przewodem starej jednostki centralnej z lat 2005-2008 poniżej:
  1. Pin 3 - Biały: Pilot audio do pinu 7 nowej jednostki centralnej
  2. Pin 11 - Brązowy: Masa pilota do pinu 3 nowej jednostki centralnej
Złącze F ma "nazwę", która brzmi MX34020SF1.

Zaktualizowano schemat okablowania Złącza F z pilotem w kierownicy
Image