Zgłoś informacje o ulepszeniu mojej jednostki centralnej z 2006 roku do 2008 bez NAV, bez RES. Nie mogłem znaleźć gotowego adaptera, więc kupiłem 2 oddzielne złącza, aby przekonwertować stare złącze stereo na nowe złącze za pomocą złączy widełkowych, jak pokazano poniżej.
Jednak nie zdawałem sobie sprawy, że większość wiązek przewodów ma brakujące okablowanie. W tym przypadku brakuje okablowania do zdalnego sterowania, które łączy się z kierownicą.
Źle odczytałem schemat hpark21. Poprawiłem moje zrozumienie:
- Złącze zasilania to złącze A na 1. schemacie
- 2. schemat to złącze A na 1. schemacie
- 3. schemat jest dla jednostki centralnej 2005-08, a nie dla nowej jednostki centralnej 2008-2010
- Zatem złącze A 3. schematu to okablowanie starszej jednostki centralnej, a nie nowszej jednostki centralnej, która ma 17 pinów
- Złącze A nowej jednostki centralnej nie ma okablowania do zdalnego sterowania
- Musisz dopasować okablowanie starej i nowej jednostki centralnej według ich kodu kolorów, nawet jeśli stare złącze ma 20 pinów, a nowe złącze ma 17 pinów
Kupiłem następującą wiązkę przewodów (dla modelu 2008), która znajduje się na środku złącza -> jest tylko 1 czerwony przewód (dla zasilania akcesoriami). Dla tych, którzy mają RES, może być konieczne kupienie złącza z 2 przewodami. To złącze wydaje się odnosić do wiązki przewodów zapasowych WH-1007 na eBay.
Reszta przewodów jest przeznaczona dla 4 par głośników (8 przewodów), zasilania akumulatora (2 przewody), podświetlenia (włącza się po włączeniu reflektora) i ACC (gdy kluczyk zostanie obrócony do pozycji ACC i ON).
Dla innych członków, którzy mają RES, pamiętaj, aby upewnić się, że to 17-pinowe złącze ma 12 przewodów zamiast 11 przewodów (które kupiłem). Poniżej znajduje się niezgodne okablowanie z Amazon (nie kupuj tego dla RES) CAD$5:
Widzę, że Amazon sprzedaje kabel Metra za CAD$38, ale nie ma zdjęcia, aby potwierdzić, że ma 2 przewody w środkowej części:
eBay US sprzedaje to złącze WH-1007 również za US$7
Reverse Radio Wire Harness for OEM Factory Stereo Installation WH-1007 | eBay
Nawet to złącze z 2008 roku nie ma standardowej nazwy, ale wszyscy sprzedawcy używają tego samego kodu kolorów okablowania. Możesz więc dokładnie sprawdzić ich kolor, aby ustalić, czy w środku złącza znajdują się 0, 1 lub 2 przewody. Uważam, że bardzo trudno jest policzyć, ile przewodów jest na ich zdjęciu. Jeśli otrzymasz 12 lub 13 przewodów, będzie to odpowiednie złącze dla RES. Jeśli liczba przewodów wynosi 11 lub mniej, brakuje przewodu i nie kupuj go. Dla mojego EX bez RES. to wystarczy.
Pierwotnie myślałem, że mógłbym kupić piny złączy i zacisnąć je sam. Jednak po latach poszukiwań złącza i pinu jednostki centralnej Hondy, istnieje zbyt wiele modeli bez jasnego opisu, który z nich jest przeznaczony dla tego złącza z 2008 roku. Obecna jednostka centralna Honda/Acura nie używa już tego dziwnego 17-pinowego złącza, nie jest logiczne/rozsądne kupowanie wszelkiego rodzaju pinów, więc po prostu zostawię to tak, jak jest (utracona funkcjonalność zdalnego sterowania)
Nowa jednostka centralna z 2008 roku jest w pełni funkcjonalna i dodałem również ogólny Bluetooth 5.0 z zewnętrznym mikrofonem do nowej jednostki centralnej z 2008 roku. Łączy się z tylnym 20-pinowym złączem, dzięki czemu mogę nacisnąć przycisk "AUX" i użyć tego modułu.
Ma więc teraz następującą nową funkcjonalność:
1. Odtwarza płyty CD MP3
2. Oszczędzanie energii Bluetooth 5.0 (zamiast wyższego zużycia energii Bluetooth 3 do 4)
3. Odtwarza muzykę z telefonu (przez Bluetooth) - iPhone
4. Zestaw głośnomówiący Bluetooth - z mikrofonem, który przykleiłem do obszaru kierownicy
Moduł Bluetooth 5.0 AliExpress CAD$10:
https://www.
AliExpress.com/item/1005002944347900.html
Aktualizacja 2025-03-01: Zdalne sterowanie na kierownicy używa złącza F, które jest używane przez mój moduł Bluetooth 5.0. Pierwotnie myślałem, że używa złącza A, ale po przetestowaniu wszystkich pinów stwierdziłem, że nie znajduje się w złączu A, ale w złączu F, które podłączyłem jako AUX dla zewnętrznego modułu Bluetooth 5.0