Honda Odyssey Forum banner

2014 Touring Elite - Bardzo niskie MPG

9.3K views 7 replies 8 participants last post by  BigBoat  
#1 ·
Cześć Ludzie, pomyślałem, że podzielę się załączonym przykładem, aby zilustrować niskie zużycie paliwa, jakie uzyskuję w moim Ody z 2014 roku, który ma teraz 12 tys. km na liczniku i średnio 17-18 MPG ogółem z połączeniem jazdy miejskiej i autostradowej - większość mil to autostrada. Obliczam to również ręcznie, a komputer pokładowy jest zwykle błędny tylko o 0,1 lub 0,2 MPG.

Dealer twierdzi, że nic się nie dzieje. Najpierw powiedzieli, że zajmuje to tyle czasu, aby się "dotrzeć", a ostatnio mówią, że nie powinienem oczekiwać reklamowanego MPG, chyba że nie używam klimatyzacji, radia ani żadnych innych akcesoriów. Jestem bardzo rozczarowany i byłbym wdzięczny za wszelkie rady, jak rozwiązać ten problem. Z góry dziękuję.

Attachments

#3 ·
Podane MPG jest mierzone w nierealnych warunkach. Dealer ma rację - nie używają klimatyzacji, radia i przyspieszają tak wolno, że to żart. Wyobraź sobie, jak wolno przyspiesza duży 18-kołowiec, a zrozumiesz. Zajmuje trochę czasu, zanim się dotrze - a jeśli masz zdalny rozrusznik lub coś w tym rodzaju, wpłynie to na twoje MPG. Również używanie klimatyzacji robi różnicę.

#4 · (Edited)
Cześć Ludzie, pomyślałem, że podzielę się załączonym przykładem, aby zilustrować niskie zużycie paliwa, jakie uzyskuję w moim Ody 2014, który ma teraz 12 tys. km na liczniku i średnio 17-18 MPG ogółem z połączeniem jazdy miejskiej i autostradowej - większość mil to autostrada. Obliczam to również ręcznie, a komputer pokładowy jest zwykle tylko o 0,1 lub 0,2 MPG.

Dealer twierdzi, że nic się nie dzieje. Najpierw powiedzieli, że zajmuje to tyle czasu, aby się "dotrzeć", a ostatnio mówią, że nie powinienem oczekiwać reklamowanego MPG, chyba że nie używam klimatyzacji, radia ani żadnych innych akcesoriów. Jestem bardzo rozczarowany i byłbym wdzięczny za wszelkie rady, jak rozwiązać ten problem. Z góry dziękuję.
Jeśli przejdziesz do Fuelly (strony, na której inni śledzą mpg), możesz zobaczyć, że jest 28 Hond Odysseys z 2014 roku. Nie dzieli się to na model, ale wszystkie modele powinny uzyskiwać mniej więcej to samo mpg, więc jest to dobry wskaźnik. Z 28 Odysseys z 2014 roku 16 osób uzyskuje 20+ mpg, 5 osób uzyskuje 19-20 mpg, a 7 osób uzyskuje mpg w latach 17 i 18 (lub mniej). Dla mnie pokazuje to, że Twoje wyniki, choć niskie, nie są całkowicie niespotykane. Około 25% Odysseys z 2014 roku, które są śledzone, uzyskuje mniej więcej to samo mpg co Ty (lub mniej).

Powiedziawszy to, jeśli średnio 17-18 z przeważnie jazdą po autostradzie, wydaje się to niezwykle niskie, biorąc pod uwagę, że szacunkowa wartość EPA wynosi 28 mpg na autostradzie. Rzadko udaje się osiągnąć rzeczywiste reklamowane mpg z różnych powodów, ale z mojego doświadczenia nie powinno to być tak daleko. Wątpliwe, że Twój dealer lub Honda cokolwiek zrobi. W przypadku braku konkretnego problemu nie jestem pewien, co by zrobili lub mogli zrobić. Złożyłbym formalną, pisemną skargę do Hondy. Jeśli otrzymają wystarczającą liczbę skarg, być może zdadzą sobie sprawę lub przyznają, że istnieje problem z pojazdem lub ich szacunki dotyczące przebiegu są błędne. To właśnie zrobili właściciele Hyundaia (i grupy kontrolne) kilka lat temu, a ostatecznie Hyundai przyznał, że zawyżył szacunki dotyczące mpg, a właściciele Hyundaia otrzymali zwrot za benzynę.

#5 · (Edited)
To nie jest idealne porównanie, ale mój EX-L z 2012 roku spala 19-20, głównie w mieście: <50% autostrady.

Poprawia się Drastycznie, gdy pokonuje pełne kilometry autostradowe (tj. warunki podróży: 1+ zbiornik prawie wyłącznie jazdy po autostradzie). Stwierdziłem, że samochód potrzebuje dużo autostrady, aby się rozluźnić i zacząć uzyskiwać dobre przebiegi. Musiałbym sprawdzić swoje logi, ale pamiętam 22+ mpg. Kiedy spadnie do nastolatków, potrzebna jest podróż, aby go wyczyścić i ponownie doprowadzić do 20-tych. Stwierdziłem, że nawet mieszanka 70/30 autostrada/miasto wystarczy, aby średni przebieg był dość niski.

Jeśli już, to spodziewałbym się, że 6-biegowa skrzynia biegów wypadnie lepiej niż 5AT mojego EX-L.

To powiedziawszy, pierwsze kilka zbiorników u mnie było niskie. Kiedy został dotarty, włożyłem do niego świeży Amsoil 0w20 i byłem gotów po prostu nim jeździć (tj. długi czas przy stałej prędkości, sporadycznie mocne wciskanie pedału gazu itp. - rzeczy, przed którymi twój stary cię ostrzega podczas docierania pojazdu) poprawiło się ładnie, gdy samochód zaczął dobrze korzystać z autostrady.

#8 ·
Istnieje kilka wątków na ten temat, a liczby są wszędzie, więc poszedłbym za ofertą członka w poście nr 2. Przy tak wielu zmiennych, takich jak styl jazdy, użycie klimatyzacji, ciśnienie w oponach, surowa zima, lokalizacja, sam teren itp., trudno jest porównywać jabłka do jabłek. Mogę wam powiedzieć, że w moim przypadku miniona surowa, długa zima obniżyła średnio kilka MPG, ale może tak nie być w przypadku innych.

#6 ·
Mam TE z 2012 roku i spala od 16 do 17,5 MPG, przy 100% przebiegu w mieście. Spalanie na autostradzie jest prawie zawsze powyżej 30 MPG, jeśli trzymam się poniżej 70 MPH.

OP, 17-18 MPG z przeważnie przebiegiem autostradowym to zdecydowanie trochę za mało IMO. Być może warto dać mu trochę więcej czasu na docieranie. Właśnie przekroczyłem 29 000 mil w moim TE z 2012 roku.

#7 ·
Mam TE z 2012 roku i spala on od 16 do 17,5 MPG, przy czym 100% mil pokonuję w mieście. Spalanie na autostradzie jest prawie zawsze powyżej 30 MPG, jeśli trzymam się poniżej 70 MPH.
to dokładnie mój TE z 2014 roku.

Jednak jeszcze nie odbyłem nim podróży na pełnym baku. Na większości dłuższych trasach powyżej 25 mil osiągam około 27-28.