Honda Odyssey Forum banner
41 - 60 of 182 Posts
Discussion starter · #41 ·
Czy masz to pokryte powłoką ceramiczną? Nie pamiętam, czy wspominałeś o tym i jestem zbyt leniwy, żeby szukać. Jeśli nie, polecam to zrobić. Zrobiłem to sam i robi wrażenie, jak dużą różnicę to robi. Pokryłem to po odbiorze i przed innymi wycieczkami.
Nie mam! Jestem jednak bardzo zainteresowany. Może znajdę dobre lokalne miejsce... Chciałbym nauczyć się robić to sam, ale po prostu nie mam czasu... Każdy projekt wydaje się dzisiaj rozciągać na ponad miesiąc.

Ja nie! Jestem jednak bardzo zainteresowany. Może znajdę dobre lokalne miejsce... chciałbym się tego nauczyć sam, ale po prostu nie mam czasu... każdy projekt wydaje się dzisiaj rozciągać na ponad miesiąc
Ceny w okolicach NY-NJ-PA wahają się od 1500 do ponad 3000 dolarów. Po prostu nie mogłem zrozumieć, jak to uzasadnić, więc zrobiłem to sam i było to tak proste, jak mycie samochodu bez wody lub wosk w sprayu. Zajęło mi to około 4 godzin, a mój czas jest z pewnością znacznie mniejszy niż 500 dolarów za godzinę.

@Jconnway Dałbym ci znać od razu, prześwit, jaki masz z koszem, jest dość niski, będzie ocierał się o wiele podjazdów i wejść do jakichkolwiek firm, a nawet niektórych stacji benzynowych. Jeśli masz przejazdy kolejowe, które są podniesione i pojechałeś po nich, może się ciągnąć przed przejazdem i po przejechaniu, ciągnąć po torach. Prawdopodobnie użyłbym tego typu adaptera, aby podnieść jego wysokość. https://www.amazon.com/Toptow-Recei...ref=sr_1_100?crid=1HAQJIM6VDWYP&qid=1707787332&sprefix=auto+hitch+,aps,113&th=1

Discussion starter · #45 ·
@Jconnway
Dałbym ci znać od razu, prześwit, jaki masz z koszem, jest dość niski, będzie ocierał się o wiele podjazdów i wejść do każdego biznesu, a nawet niektórych stacji benzynowych. Jeśli masz przejazdy kolejowe, które są podwyższone i przejechałeś przez nie, może się ciągnąć przed przejazdem i po przejechaniu, ciągnąć po torach. Prawdopodobnie użyłbym tego typu adaptera, aby podnieść jego wysokość. https://www.amazon.com/Toptow-Recei...ref=sr_1_100?crid=1HAQJIM6VDWYP&qid=1707787332&sprefix=auto+hitch+,aps,113&th=1
Zgadzam się! Dostanę jeden z tych adapterów lub coś podobnego. Nie chciałem blokować bagażnika, ale masz rację, zdecydowanie widzę, jak to ociera się na obecnej wysokości

Discussion starter · #47 ·
Myślisz, że usuniesz chrom z boków vana czy tylko z tyłu? Podoba mi się schemat kolorów.
Dzięki! Planuję zrobić całą listwę, łącznie z bokami. Pogoda była do bani, a van nie jest umyty, więc chyba poczekam do wiosny.

Zamówiłem dziś kilka modyfikacji od PRL! Trochę działania z wlotem powietrza, żeby ją podkręcić

Discussion starter · #48 ·
Właściwie to nie mod, ale mała rzecz, kiedy czekam na moje części PRL - zobaczyłem to na FB. Naprawdę genialne i świetnie pasuje do mojej białej furgonetki - doprowadzało mnie do szału, że dywan był tam odsłonięty. Tylko dziesięć dolców na Amazon, nie można tego przebić!

Tak naprawdę to nie mod, ale mała rzecz, kiedy czekam na moje części PRL - zobaczyłem to na FB. Naprawdę genialne i świetnie pasuje do mojej białej furgonetki - doprowadzało mnie do szału, że dywan był tam odsłonięty. Tylko dziesięć dolców na Amazon, nie można tego przebić!

View attachment 181585

View attachment 181586
Czy masz link do tego przedmiotu na Amazon?

Discussion starter · #52 ·
Image

Image

Dobrze, następna rzecz zrobiona! Dolot PRL stage 1 (który jest zamiennym wężem silikonowym i filtrem) oraz kanał powietrzny o dużej objętości PRL z Ridgeline/Pilot.

Kilka uwag:

1. Jeśli masz smykałkę do mechaniki i robiłeś już takie rzeczy jak doloty, to nie będzie to trudne zadanie, ale było kilka frustrujących części.

2. Aby usunąć standardowe zaciski wokół wszystkich części dolotu, które będziesz wymieniać, musisz prawie zniszczyć śruby. Nie jestem pewien, czy Honda dała tam zabezpieczenie gwintu, czy co, ale mój van właśnie osiągnął 1000 mil i próbując je poluzować, pomyślałbym, że to w komorze silnika ze 100 tysiącami mil.

3. Kanał nie pasuje idealnie. Naprawdę musisz pobawić się złączką i kątem, aby dopasować ją do kanału i nawet wtedy nie jest to idealne.

Ostatecznie w ogóle go nie przypiąłem, ponieważ otwory się nie zgadzają i nie widzę powodu, aby robić nowe otwory, jeśli ostatecznie nie spodoba mi się ta konfiguracja i wrócę do standardowej.

4. Usunąłem rezonator, który znajduje się z boku i pod akumulatorem, i zaślepiłem dolot dołączoną wtyczką. Ten ruch tworzy szum indukcyjny.
Image

Image

5. Po zbadaniu i zebraniu pewnej wiedzy na temat tych silników (i wszystkich silników tak naprawdę), odkryłem, że producenci dodają komory rezonansowe i przegrody do standardowych dolotów, aby ZREDUKOWAĆ hałas. W końcu to minivan i jestem pewien, że konsensus w Hondzie jest taki, że powinien być tak cichy i płynny, jak to tylko możliwe. Wyjęcie tego rezonatora i fabrycznego kanału z jego przegrodami przywraca cały ten wspaniały szum indukcyjny (jeśli to lubisz).
Aby go wyjąć, jest 1 łatwo dostępna śruba 10 mm i 1, którą musisz wepchnąć w wykładzinę błotnika, aby uzyskać do niej dostęp. Nie bój się, jest bardzo plastyczny i ugina się wystarczająco, aby włożyć tam nasadkę.

6. Niezamykanie się maski skłoniło mnie do spędzenia 45 minut na skrupulatnym wyrównywaniu rury i W KOŃCU udało mi się to zrobić. Więc można to zrobić.

Jutro zrobię kilka ładniejszych zdjęć, bo znowu zgubiłem słońce. Zrobiłem rundę po osiedlu i po wszystkim czuję, że było warto. Żadnej mocy, żadnej prędkości, dużo wspaniałego szumu indukcyjnego i nie ogromna inwestycja (wszystko kosztowało mnie około 200 dolarów z wysyłką).

Jeśli nic innego, to wkładany filtr i silikonowa rura dolotowa do korpusu przepustnicy wyglądają fajnie.

Dzięki za przeczytanie!

View attachment 181896
View attachment 181897
Dobrze, następna rzecz zrobiona! Dolot PRL stage 1 (który jest zamiennym wężem silikonowym i filtrem) oraz kanał powietrzny o dużej pojemności PRL z Ridgeline/Pilot.

Kilka uwag:

1. Jeśli masz smykałkę do mechaniki i robiłeś już takie rzeczy jak doloty, to nie będzie to trudne zadanie, ale było kilka frustrujących części.

2. Aby usunąć standardowe zaciski wokół wszystkich części dolotu, które będziesz wymieniać, musisz prawie zniszczyć śruby. Nie jestem pewien, czy Honda tam dała zabezpieczenie gwintów, czy co, ale mój van właśnie przejechał 1000 mil i próbując je poluzować, pomyślałbym, że to w komorze silnika 100 tys. mil.

3. Kanał nie pasuje idealnie. Naprawdę musisz pobawić się złączką i kątem, aby dobrze osadzić go w kanale, a nawet wtedy nie jest idealnie.

Ostatecznie w ogóle go nie przypiąłem, ponieważ otwory się nie zgadzają i nie widzę powodu, aby robić nowe otwory, jeśli ostatecznie nie spodoba mi się to ustawienie i wrócę do standardowego.

4. Usunąłem rezonator, który znajduje się z boku i pod akumulatorem, i zaślepiłem dolot dołączoną wtyczką. Ten ruch powoduje hałas indukcyjny. View attachment 181895
View attachment 181894

5. Po zbadaniu i zebraniu pewnej wiedzy na temat tych silników (i wszystkich silników tak naprawdę), odkryłem, że producenci dodają komory rezonansowe i przegrody do standardowych dolotów, aby ZMNIEJSZYĆ hałas. W końcu to minivan i jestem pewien, że konsensus w Hondzie jest taki, że powinien być tak cichy i płynny, jak to tylko możliwe. Wyjęcie tego rezonatora i fabrycznego kanału z jego przegrodami przywraca cały ten wspaniały hałas indukcyjny (jeśli to lubisz). Aby go wyjąć, jest 1 łatwo dostępna śruba 10 mm i 1, którą trzeba wepchnąć w wykładzinę błotnika, aby uzyskać do niej dostęp. Nie bój się, jest bardzo plastyczna i ugina się wystarczająco, aby włożyć tam gniazdo.

6. Niewłaściwe zamknięcie maski skłoniło mnie do spędzenia 45 minut na skrupulatnym wyrównywaniu rury i W KOŃCU udało mi się to zrobić dobrze. Więc można to zrobić.

Jutro zrobię kilka ładniejszych zdjęć, ponieważ znowu zgubiłem słońce. Zrobiłem rundę po okolicy i po wszystkim czuję, że było warto. Żadnej mocy, żadnej prędkości, dużo wspaniałego hałasu indukcyjnego i nie ogromna inwestycja (wszystko kosztowało mnie około 200 dolarów z wysyłką).

Jeśli nic innego, filtr wkładany i silikonowa rura dolotowa do korpusu przepustnicy wyglądają fajnie.

Dzięki za przeczytanie!
Uwielbiam CAI! Czy ktoś wie, czy to unieważniłoby jakąkolwiek gwarancję 3/36? Ponadto, poprzednie CAI wymagały nowych strojeń silnika. Może to zależy bardziej od ostatecznego celu modyfikacji (poprzednie doświadczenie to dolot GT350 w Mustangu GT 2015).

Hałas dolotu dla zwycięstwa!

Discussion starter · #54 ·
Uwielbiam CAI! Czy ktoś wie, czy spowodowałoby to unieważnienie jakiejkolwiek gwarancji 3/36? Ponadto, poprzednie CAI wymagały nowych ustawień silnika. Może to bardziej zależy od ostatecznego namiotu modyfikacji (poprzednie doświadczenie to wlot GT350 w Mustangu GT z 2015 roku).

Hałas wlotu dla zwycięstwa!
To nie jest CAI, to tylko filtr wkładany i inny kanał wlotowy niż fabryczny. Ale używa standardowej skrzynki powietrznej... nie trzeba było nawet dotykać MAF, na pewno nic, co wymagałoby strojenia. Powiedziałbym, że nie powinno to wpływać na żadną gwarancję, ale oczywiście instalacja na własne ryzyko

Szkoda, że PRL Motorsports nie stworzyło wcięcia w rurze wlotu powietrza, aby umożliwić dostęp do zacisku ujemnego akumulatora. Myślałem, że skrzynka filtra do silikonowej rury przepustnicy pozwoli na nieco lepsze oddychanie, ze względu na fakt, że żebrowana rura, która została zastąpiona, powodowałaby pewne wiry prądu powietrza, gdy powietrze przechodzi przez każde żebro.
Dobra robota, wygląda dla mnie wystarczająco dobrze.

Discussion starter · #58 ·
Szkoda, że PRL Motorsports nie stworzyło wcięcia w rurze wlotu powietrza, aby umożliwić dostęp do ujemnego zacisku akumulatora. Myślałem, że skrzynka filtra do silikonowej rury przepustnicy pozwoli na nieco lepsze oddychanie, ze względu na fakt, że żebrowana rura, która została zastąpiona, spowodowałaby pewne prądy wirowe powietrza, gdy powietrze przechodzi przez każde żebro.
Dobra robota, wygląda wystarczająco dobrze dla mnie.
Masz rację co do przejścia z żebrowanej na gładką rurę, ale nie wiem, czy to wystarczy, aby naprawdę poprawić wydajność.

Założę się, że jeśli wystarczająco dużo osób zacznie robić przewód, PRL go przeprojektuje, aby pasował. Na pewno kupiłbym go ponownie, gdyby był specjalnie wykonany do Odyssey

@Jconnway
Kiedy pracowałem dla Federalnej Administracji Lotnictwa (FAA), wysłali wszystkich techników środowiskowych na wiele zajęć w Oklahoma City, które dotyczyły rodzaju sprzętu, który konserwowaliśmy. Na zajęciach z ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (HVAC) omawiali różne rodzaje przewodów wychodzących z pieców lub central wentylacyjnych. Duże jednostki dla większych budynków i budynków wielokondygnacyjnych, takich jak wieża kontroli ruchu lotniczego (ATCT). Mówili o takich obszarach jak 90-stopniowe narożne przewody i przesunięcia oraz redukcje komory, o tym, jak wpływają na przepływ powietrza i hałas, który wprowadzają do budynku. (Kontrola ruchu lotniczego CAB) ATC musi być ciche i wymieniać powietrze z prędkością około 10:1, aby wyeliminować zapachy ludzkiego ciała lub zapachy jedzenia, ponieważ kontrolerzy nie muszą wąchać powietrza, aby zajmować swój czas kontrolą ruchu lotniczego. Co to wszystko ma wspólnego z tym silikonowym wężem komory? Podobnie jak w domach z ich przewodami, czy to metalowymi, czy okrągłymi, izolowanymi przewodami foliowymi. Metalowe przewody o płaskiej powierzchni zapewniają lepszy przepływ powietrza z najmniejszymi zakłóceniami prędkości przepływu powietrza. Żebrowanie w czymkolwiek powoduje wiele małych zawirowań powietrza, które mnożą się po każdym żebrowaniu, tak jak zmarszczka, gdy wrzucasz kamień do wody, zmarszczki rosną i wciąż się rozszerzają. W tym, co mówiłeś o wydajności, nawet niewielka ilość żeber w fabrycznych rurach spowoduje wystarczające problemy z powietrzem, aby wpłynąć na wydajność powietrza dla przebiegu. Wiemy, że producenci samochodów wprowadzają zmiany w niektórych głupich obszarach, takich jak utrata szyny deszczowej linii dachu tylko po to, aby zaoszczędzić na przebiegu (co oznacza 0,2 MIL NA GALON DLA NAS?), a także ładowanie akumulatora działające tylko przez określony procent czasu, aby zaoszczędzić na przebiegu lub określić EPA, co jest bzdurą. Istnieje wiele pojazdów, które używają tylko gumowych węży, są one bardziej elastyczne i mają mniejszą tendencję do wycieków niż tanie w produkcji plastikowe rury żebrowane.

Na rurze wlotu powietrza do obudowy filtra powietrza, powiedziałeś, że dostałeś to i górną pokrywę chłodnicy od pilota? Który rok? Mogę być zainteresowany kupnem tego i zobaczeniem, czy mogę zmodyfikować rurę wlotu powietrza również dla ujemnego bieguna akumulatora.

Discussion starter · #60 ·
@Jconnway
Kiedy pracowałem dla Federalnej Administracji Lotnictwa (FAA), wysłali wszystkich techników środowiskowych na wiele zajęć w Oklahoma City, które dotyczyły rodzaju sprzętu, który konserwowaliśmy. Na zajęciach z ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji (HVAC) omawiali różne rodzaje przewodów wychodzących z pieców lub central wentylacyjnych. Duże jednostki do większych budynków i budynków wielokondygnacyjnych, takich jak wieża kontroli ruchu lotniczego (ATCT). Mówili o takich obszarach, jak 90-stopniowe narożne przewody i przesunięcia oraz redukcje komór, o tym, jak wpływają na przepływ powietrza i hałas, który wprowadzają do budynku. (Air Traffic CAB) ATC musi być ciche i wymieniać powietrze z prędkością około 10 do 1, aby wyeliminować zapachy ludzkiego ciała lub zapachy jedzenia, ponieważ kontrolerzy nie muszą wąchać powietrza, aby zajmować swój czas kontrolą ruchu lotniczego. Co to wszystko ma wspólnego z tym silikonowym wężem komory? Podobnie jak w domach z ich przewodami, czy to metalowymi przewodami, czy okrągłymi, izolowanymi przewodami foliowymi. Metalowe przewody o płaskiej powierzchni zapewniają lepszy przepływ powietrza przy najmniejszych zakłóceniach prędkości przepływu powietrza. Żebrowanie we wszystkim powoduje wiele małych zawirowań powietrza, które mnożą się po każdym żebrze, tak jak zmarszczka, gdy wrzucasz kamień do wody, zmarszczki rosną i wciąż się rozszerzają. W tym, co mówiłeś o wydajności, nawet niewielka ilość żeber w fabrycznych rurach spowoduje wystarczające problemy z powietrzem, aby wpłynąć na wydajność powietrza pod względem przebiegu. Wiemy, że producenci samochodów wprowadzają zmiany w niektórych głupich obszarach, takich jak utrata szyny deszczowej linii dachu tylko po to, aby zaoszczędzić na przebiegu (co oznacza .2 MIL NA GALON DLA NAS?), a także ładowanie akumulatora działające tylko przez pewien procent czasu, aby zaoszczędzić na przebiegu lub określić EPA, co jest oszustwem. Istnieje wiele pojazdów, które używają tylko gumowych węży, są one bardziej elastyczne i mają mniejszą tendencję do wycieków niż tanie w produkcji plastikowe żebrowane rury.

Na rurze wlotu powietrza do skrzynki filtra powietrza powiedziałeś, że dostałeś to i górną pokrywę chłodnicy od Pilota? Który rok? Mogę być zainteresowany kupnem tego i zobaczeniem, czy mogę zmodyfikować rurę wlotu powietrza również dla ujemnego bieguna akumulatora.
Tak szczęśliwy, jak byłem, czytając to, myślałem, że zysk z żebrowania na gładkie na tym 8-calowym odcinku rury jest prawdopodobnie tak niewielki, że bardziej prawdopodobne jest, że szum i uczucie „zrobiłem modyfikację” sprawią, że poczujesz, że van nabrał trochę wigoru, bardziej niż w rzeczywistości. Ale to, co mówisz, ma sens i całkowicie zgadzam się, że producenci robią wszystko, co w ich mocy dla mpg itp.

to jest zestaw wlotowy specyficzny dla Odysei, który kupiłem 2018+ Honda Odyssey 3.5L Stage 1 Układ dolotowy

i to jest przewód dolotowy, jak widać na stronie dolotu, jest on połączony w obszarze „często kupowane razem”

To dobry moment na zakup, są tańsze niż wtedy, gdy je dostałem!

Ponadto jest to fabryczna osłona chłodnicy i nie musisz się tak bardzo martwić o zacisk, bardziej przeszkadza słupek mocowania akumulatora.

41 - 60 of 182 Posts