Honda Odyssey Forum banner

2026 Odyssey - Czy warto czekać?

1 reading
51K views 51 replies 22 participants last post by  Ryan L  
#1 ·
Obecnie posiadamy Odyseję z 2010 roku i uwielbiamy ją. Rozważamy jej wymianę i przyglądamy się Siennie lub Odysei 2025 lub rozważamy opcję poczekania na 2026. Zobacz tutaj:

Powodem, dla którego rozważamy Siennę, są opcje hybrydowe i AWD. Wydaje się, że Odyseja 2026 może je również oferować, a ponieważ posiadamy Odyseje od 2003 roku, uwielbiamy łatwo wyjmowane siedzenia w drugim rzędzie, aby zrobić miejsce na klatkę dla psa, kiedy tylko potrzebujemy, co wydaje się nie być takie proste w Siennie.
Opinie i sugestie byłyby bardzo mile widziane.

#2 ·
Honda właśnie przeprowadziła lifting pośrodkowy dla roku modelowego 2025. Nie ma mowy, żeby wprowadzili zupełnie nową Odyseję w 2026 roku. Liczyłbym najwcześniej na rok 27 lub 28.

Jeśli chodzi o układ hybrydowy, wątpię w to. "Starsi bracia" w MDX i Pilot najpierw dostają nową technologię. Spodziewaj się więc nowego silnika V-6 DOHC bez hybrydy w następnej generacji Odysei. Oczywiście niczego nie mogę obiecać, ale opierając się na dotychczasowych trendach, nie spodziewałbym się tego.

#4 ·
Moim zdaniem (bezpłatna porada) jedynym powodem, dla którego warto czekać na model 2026, jest to, że modele 2025 zostaną przecenione, aby usunąć je z placu sprzedaży dealerów.

Do wiadomości: usunięcie środkowych siedzeń to ciężkie zadanie (60-70 funtów każdy), podczas gdy tylne siedzenia składają się do wewnątrz i umożliwiają umieszczenie klatek dla psów.

#6 ·
Moim zdaniem (darmowa rada) jedynym powodem, dla którego warto czekać na model 2026, jest to, że modele 2025 są przeceniane, aby usunąć je z salonu sprzedaży.

FYI: usunięcie środkowych siedzeń to ciężkie zadanie (60-70 funtów każdy), podczas gdy tylne siedzenia składają się do wewnątrz i umożliwiają umieszczenie klatek dla psów.
U nas jest prawie odwrotnie. Klatka dla psa jest prawie na stałe za siedzeniem kierowcy, a drugie siedzenie w drugim rzędzie jest całkowicie po stronie pasażera. Klatka jest za duża, mamy dużego psa, aby umożliwić korzystanie z trzeciego rzędu, gdy jest w vanie. Od czasu do czasu, gdy musimy użyć więcej niż tylko trzech dostępnych obecnie siedzeń (kierowca, pasażer i jedno siedzenie w drugim rzędzie), wyjmujemy klatkę dla psa, aby włożyć drugie siedzenie w drugim rzędzie i otworzyć siedzenia w trzecim rzędzie.

#5 ·
Poważnie wątpię, czy hybryda lub AWD kiedykolwiek trafią do Ody. Zdecydowanie nie w 2026 roku. Ten film, do którego podałeś link, nie zawiera żadnych prawdziwych informacji, to tylko koncepcja.

Moim zdaniem, jeśli lubisz swojego Odyseusza, nie sądzę, żeby Sienna naprawdę była czymś, co sprawi Ci przyjemność. Czy naprawdę czujesz, że potrzebujesz hybrydy/AWD, czy po prostu myślisz, że jej potrzebujesz w oparciu o percepcję?

Jak wspomniano powyżej, usunięcie siedzeń z 2. rzędu w 5. generacji nie jest tak łatwe jak kiedyś, ale wciąż jest lepiej niż w Siennie, gdzie naprawdę w ogóle nie można tego zrobić.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#7 ·
Serio wątpię, żeby hybryda lub AWD kiedykolwiek trafiły do Ody. Zdecydowanie nie w 2026 roku. Ten film, do którego podałeś link, to żadna prawdziwa informacja, tylko koncepcja.

Moim zdaniem, jeśli lubisz swoją Odyseję, nie sądzę, żeby Sienna naprawdę była czymś, co Ci się spodoba. Czy naprawdę czujesz, że potrzebujesz hybrydy/AWD, czy tylko myślisz, że jej potrzebujesz na podstawie percepcji?

Jak wspomniano powyżej, usunięcie siedzeń z 2. rzędu w 5. generacji nie jest już tak łatwe jak kiedyś, ale wciąż jest lepiej niż w Siennie, gdzie naprawdę w ogóle nie można tego zrobić.
Rozważaliśmy opcje AWD i hybrydowe, może bardziej z perspektywy, dla bezpieczeństwa jazdy, a także dlatego, że świat zmierza w kierunku EV. Osobiście nie jestem fanem "pełnych" EV i widzę hybrydę jako realną alternatywę. Druga strona medalu jest taka, że wiele hybryd wydaje się być nieco słabych, a wielu recenzentów umieszcza Siennę w tym pudełku.
Moja żona uwielbia Odyseję i nie lubi SUV-ów. Uważam, że Odyseja ma wystarczająco dużo koni mechanicznych, nawet gdy jest w pełni załadowana, a wiele funkcji Odysei przewyższa te z mojego Lexusa RX350 z 2013 roku.

#10 ·
Jeśli naprawdę nie potrzebujesz napędu na wszystkie koła, wahałbym się przed zakupem Sienna z napędem na wszystkie koła. Poszukaj problemów z Cablegate, jakie Toyota ma ze swoimi hybrydami Rav4. Dotyczy to również innych modeli Toyoty, w tym Sienna AWD. Mam Rav4 Hybrid z 2022 roku - jeszcze bez problemów, ale na liczniku przebiegu nie mam nawet 9 tys. km. Gdybym kupował ponownie, wziąłbym model benzynowy (wtedy nie wiedziałem o problemach z kablami).

Przejedź się Sienną i zobacz, jak Ci się podoba. Moim zdaniem nowy Odyssey nie jest tak niezawodny jak starsze modele, więc gdybym kupował nowego minivana, Sienna (FWD) byłaby jedyną, którą bym rozważył.

#11 ·
Jeśli naprawdę nie potrzebujesz napędu na wszystkie koła, wahałbym się przed zakupem Sienna z napędem na wszystkie koła. Poszukaj problemów z kablami, jakie Toyota miała ze swoimi hybrydami Rav4. Dotyczy to również innych modeli Toyoty, w tym Sienna AWD. Mam hybrydę Rav4 z 2022 roku - jeszcze żadnych problemów, ale nie przejechałem jeszcze nawet 9 tys. km na liczniku. Gdybym kupował ponownie, wziąłbym model benzynowy (wtedy nie wiedziałem o problemach z kablami).

Przejedź się Sienną na jeździe próbnej i zobacz, jak Ci się podoba. IMO, nowy Odyssey nie jest tak niezawodny jak starsze, więc gdybym kupował nowego minivana, Sienna (FWD) byłaby jedyną, którą bym rozważył.
Dzięki za to ostrzeżenie. Wydaje się, że dotyczyło to tylko Sienn z lat 2021 i 22, więc miejmy nadzieję, że problem został rozwiązany. Prawdopodobnie odbędę jazdę próbną, żeby się upewnić co do mocy. Sienny są teraz dostępne tylko jako hybrydy.

#14 ·
Nie wstrzymywałbym oddechu w oczekiwaniu na przeprojektowanie. Zgodnie z wcześniejszymi datami premiery, Ridgeline powinien zadebiutować przed nowym Odyssey, a nowego RL nie widzieliśmy od 2017 roku.
Dzięki. Nie mogę powiedzieć, że nie jestem rozczarowany.
Naprawdę miałem nadzieję, że Honda nadrobi zaległości, przynajmniej z Sienną. Chyba po prostu poczekam, żeby zobaczyć, jak będzie wyglądać Ody 2026 i zadowolę się modelem 2025 lub 2026, jeśli będzie miał kilka lepszych opcji kolorów nadwozia. Oczywiście zawsze pozostaje kwestia niezawodności, ale to już osobny projekt badawczy.

#21 ·
Mam Odyseję LX z 2005 roku. To bardzo praktyczny samochód, który przyspiesza i prowadzi się lepiej, niż mógłbym sobie wyobrazić w przypadku minivana. Wyjąłem fotele z drugiego rzędu po zakupie roweru trójkołowego, żeby zmieścić go w samochodzie. Używam go również do ciągnięcia przyczepy. Jest to również mój jedyny pojazd, który pomieści dużą klatkę dla psa dla 100-funtowego owczarka niemieckiego. Ale moja żona chciałaby, żebyśmy pojechali do jej rodziny w Wirginii z psem. To pięć i pół godziny jazdy. Mój drugi samochód to w pełni elektryczny BMW i4-M Sport 40 z 2022 roku, załadowany prawie wszystkimi opcjami. Przejście z BMW do Hondy jest karą. Tęsknię za ciszą, natychmiastowym momentem obrotowym, adaptacyjnym zawieszeniem, wyświetlaczem przeziernym, podgrzewaną kierownicą, systemem dźwiękowym, laserowymi reflektorami LED itp. Więc powiedziałem żonie, żeby wynajęła kogoś do pilnowania psa, a my możemy pojechać do jej rodziny w BMW.

#25 ·
Mam Odyseję LX z 2005 roku. To bardzo praktyczny samochód, który przyspiesza i prowadzi się lepiej, niż mógłbym sobie wyobrazić w przypadku minivana. Wyjąłem siedzenia z drugiego rzędu po zakupie roweru trójkołowego, żeby zmieścić go w samochodzie. Używam go również do ciągnięcia przyczepy. To także mój jedyny pojazd, który pomieści dużą klatkę dla psa dla 100-funtowego owczarka niemieckiego. Ale moja żona chciałaby, żebyśmy pojechali z psem do jej rodziny w Wirginii. To pięć i pół godziny jazdy. Moim drugim samochodem jest w pełni elektryczny BMW i4-M Sport 40 z 2022 roku, załadowany prawie wszystkimi opcjami. Przejście z BMW do Hondy jest karą. Tęsknię za ciszą, natychmiastowym momentem obrotowym, adaptacyjnym zawieszeniem, wyświetlaczem przeziernym, podgrzewaną kierownicą, systemem dźwiękowym, laserowymi reflektorami LED itp. Więc powiedziałem żonie, żeby wynajęła kogoś do pilnowania psa, a my możemy pojechać do jej rodziny BMW.
Wypożycz Pacificę. Siedzenia stow-n-go są świetne. Ma wiele technologii, za którymi, jak mówisz, będziesz tęsknić.

#22 ·
Obecnie posiadamy Odyseję z 2010 roku i uwielbiamy ją. Rozważamy jej wymianę i przyglądamy się Siennie lub Odysei z 2025 roku lub rozważamy opcję poczekania na rok 2026. Zobacz tutaj:

Powodem, dla którego rozważamy Siennę, są opcje hybrydowe i AWD. Wydaje się, że Odyseja z 2026 roku również może je oferować, a ponieważ posiadamy Odyseje od 2003 roku, uwielbiamy łatwo wyjmowane siedzenia w drugim rzędzie, aby zrobić miejsce dla klatki dla psa, kiedy tylko potrzebujemy, co wydaje się nie być takie łatwe w Siennie.
Jeździłem Sienną znajomego. Ma ona zauważalnie mniejszą moc niż obecna generacja Odysei. Niewyjmowane środkowe siedzenia to PITA, jeśli przewozisz większe rzeczy. Ograniczają one również to, co możesz przewozić. Wnętrze jest bardzo tanie, z twardym plastikiem wszędzie, ale Odyseja nie jest o wiele lepsza.

Patrząc na film, który ma głupią narrację i obrazy, mam wiele pytań. Czy wnętrze będzie miało podobny rozmiar do obecnego modelu? W większości podoba mi się aktualizacja stylizacji, nie jestem zachwycony przednią częścią inspirowaną Rivian/Amazon. Reszta wygląda naprawdę dobrze. Prawie wygląda na to, że przednie drzwi mogą być również drzwiami przesuwnymi, co byłoby fajną funkcją. Mam nadzieję, że Honda nie pójdzie za głupim posunięciem Toyoty i nie utrudni wyjmowania środkowych siedzeń. Najbardziej idealną sytuacją byłoby, gdyby Honda skopiowała już nie chroniony patentem pomysł Chryslera na siedzenia środkowe stow-n-go.

Dużą niewiadomą jest układ napędowy. Wątpię, aby Honda uzyskała taki sam przebieg jak Toyota, po prostu dlatego, że Toyota robi to lepiej niż wszyscy inni. Ale jeśli uda im się zbliżyć i nadal zapewnić lepsze prowadzenie, jakie Honda miała w przeszłości, warto stracić kilka mpg. Dodałbym również, że NIENAWIDZĘ ekranów dotykowych i mam nadzieję, że Honda zorientuje się, że są one głupim pomysłem i doda przyciski tam, gdzie mają sens. Mam również nadzieję, że nie stracą całej użyteczności, jaką ma obecna generacja. Chyba że Twój samochód umiera, poczekałbym. Spróbowałbym skontaktować się z zaufanym dealerem i poinformować go, że chcesz zobaczyć samochód, gdy się pojawi.

#26 ·
Nowy tutaj, mam EXL z 2014 roku, tylko niewielkie zużycie (wymieniłem pompę, zestaw pasków za kilkaset). Och, miałem perłową biel, która się łuszczyła, ale przegapiłem roszczenie z tytułu przedłużonej gwarancji o 2 miesiące. Poza tym, bez większych problemów z 10-letnim vanem. Przetestowałem wiele alternatyw i zgadzam się z punktem widzenia wielu użytkowników na temat potrzeb kontra pragnień. Chciałbym napęd na wszystkie koła, ale przetrwałem bez niego 10 lat. Być może lepiej trzymać się diabła, którego znam, niż nieznanego. Chciałbym azjatycką wersję ody. Nie wiem, dlaczego jej tu nie ma. Pierwsza połowa jest w Chinach (zgaduję ze względu na chińskie znaki, druga połowa jest japońska, o której wiem, że nigdy tu nie będzie)

#27 ·
Nowy tutaj, mam EXL z 2014 roku, tylko niewielkie zużycie (wymieniłem pompę, zestaw pasków za kilkaset). Och, miałem perłową biel, która się łuszczyła, ale przegapiłem roszczenie z tytułu przedłużonej gwarancji o 2 miesiące. Poza tym, żadnych większych problemów z 10-letnim vanem. Przetestowałem wiele alternatyw i zgadzam się z wieloma opiniami użytkowników na temat potrzeb kontra zachcianki. Chciałbym mieć napęd na wszystkie koła, ale przetrwałem bez niego 10 lat. Może lepiej trzymać się diabła, którego znam, niż nieznanego. Chciałbym azjatyckiego wariantu ody. Nie jestem pewien, dlaczego go tu nie ma. Pierwsza połowa jest w Chinach (zgaduję ze względu na chińskie znaki, druga połowa jest japońska, o której wiem, że nigdy tu nie będzie)
wygląda przyzwoicie, prawdopodobnie złom i pełen błędów... ale jeśli jego komponenty są wyprodukowane w Japonii, jest nadzieja.

#28 ·
Obecnie posiadamy Odyseję z 2010 roku i uwielbiamy ją. Rozważamy jej wymianę i przyglądamy się Siennie lub Odysei z 2025 roku lub rozważamy opcję poczekania na rok 2026. Zobacz tutaj:

Powodem, dla którego rozważamy Siennę, są opcje hybrydowe i AWD. Wydaje się, że Odyseja z 2026 roku również może je oferować, a ponieważ posiadamy Odyseje od 2003 roku, uwielbiamy łatwo wyjmowane siedzenia w drugim rzędzie, aby zrobić miejsce na skrzynię dla psa, kiedy tylko potrzebujemy, co wydaje się nie być takie łatwe w Siennie.
Natknąłem się na link - nie wiem, co o tym myśleć - Mówi, że w 2026 roku będzie hybryda, AWD i kamera 360 stopni... Co najmniej interesujące

#30 ·
Proste okna zamiast błyskawicy i kierownica po prawej stronie - to jest JDM/International Ody, a nie nasz!

#33 ·
Być może tego lata na rynku poszukuję nowego Odyseja i natknąłem się na ten wątek. Jestem w konflikcie, ponieważ zawsze lubię nowe generacje pojazdów. Ale tak jak to idzie, nowsze generacje zawsze mają silniki o mniejszej mocy, silniki turbo, hybrydy ze słabszymi silnikami elektrycznymi (Sienna), które nie sprawdzają się w przypadku minivana załadowanego ładunkiem.

Moja druga myśl jest taka, że w przypadku nowej generacji większość producentów ma problemy z usunięciem wszystkich niedociągnięć. I prawdopodobnie założyłbym, że obecny Odyssey 2025 jest tak dobry, jak to tylko możliwe pod względem niezawodności, niedociągnięć i znanych obejść?

#34 ·
Możliwe na rynku nowego Odyseja tego lata i natknąłem się na ten wątek. Jestem w konflikcie, ponieważ zawsze lubię nowe generacje pojazdów. Ale tak jak to idzie, nowsze generacje zawsze mają silniki o mniejszej mocy, silniki turbo, hybrydy ze słabszymi silnikami elektrycznymi (Sienna), które nie sprawdzają się w przypadku minivana załadowanego ładunkiem.

Moim drugim przemyśleniem jest to, że w przypadku nowej generacji większość producentów ma problemy z usunięciem wszystkich usterek. I prawdopodobnie założyłbym, że obecny Odyssey 2025 jest tak dobry, jak to tylko możliwe, jeśli chodzi o niezawodność, usterki i znane obejścia?
Kiedy po raz pierwszy zadałem to pytanie, miałem nadzieję, że Honda wymyśli poważnego hybrydowego konkurenta dla Sienny. Niestety, to było trochę marzenie ściętej głowy. Przyglądałem się Siennie, ale wszystko wskazywało na to, że ma za małą moc, co wciąż brałem pod uwagę ze względu na opcję hybrydową. Kolejną rzeczą, która mnie zniechęciła do Sienny, jest to, że tam, gdzie mieszkam, wydaje się być na nią duże zapotrzebowanie i jest to sytuacja "weź albo zostaw". Czuję, że jeśli płacę tak dużo za pojazd, chciałbym mieć jakiś wkład w wybór koloru, wnętrza i nadwozia, a także opcji.

A potem doszliśmy do wszystkich gróźb taryfowych, więc w końcu kupiliśmy Odyseję 2025 kilka tygodni temu. Znacznie lepsza dostępność i wybór. Duża różnica w stosunku do naszego Odyseja z 2010 roku, wciąż przyzwyczajamy się do całej elektroniki, ale jak dotąd uwielbiamy go.

#36 ·
Kupiłbym hybrydę, gdyby to był kompaktowy SUV, jak CRV/Rav4. Nie jestem pod wrażeniem osiągów hybrydy w Siennie - minivan jest po prostu za ciężki i załadowany ładunkiem. Muszą zamontować mocniejsze silniki elektryczne do minivana.

Do pewnego stopnia cieszę się, że Honda nadal zachowała tradycyjny silnik V6 i skrzynię biegów dla modeli Odyssey, Passport i Pilot. Nie jestem pewien, jak długo to potrwa.

#39 ·
Nie rozumiem atrakcyjności hybryd. Koszt naprawy po upływie gwarancji jest zbyt wysoki. Zbadaj to.
Zgadzam się... i każdy, kto je posiada, w większości kupuje je z rządowymi rabatami na ekologiczne pojazdy, jeździ nimi przez 5-7 lat w okresie gwarancji, a następnie je wyrzuca i robi to wszystko od nowa.
Są oswojeni z niekończącym się cyklem spłat samochodów.

Pojazdy flotowe to oczywistość, weź oszczędności paliwa z dolnej linii, a i tak zawsze dokonują płatności za pojazdy i poddają je cyklowi eksploatacji przy określonym przebiegu i roku.

Taxi uwielbiają hybrydę Toyoty.

Znam kilku ludzi z dużym przebiegiem z starszymi priusami, które po prostu nie chcą umrzeć, ale to rzadka rasa.

Ponadto nie kupiłbym żadnej innej hybrydy marki na rynku, tylko Toyotę.

#40 ·
Jednym z powodów, dla których taksówki mogą uwielbiać hybrydy, jest to, że kilka lotnisk, na pewno Seattle jest jednym z nich, nie zezwala na odbiory w żadnym pojeździe, w którym zużycie paliwa jest gorsze niż około 45 MPG. Mogą wysadzać pasażerów, jeśli pojazd nie spełnia norm MPG, ale nie mogą odbierać pasażerów, jeśli ich nie spełniają.

#41 ·
Jednym z powodów, dla których taksówki mogą uwielbiać hybrydy, jest to, że kilka lotnisk, na pewno Seattle jest jednym z nich, nie zezwala na odbiór w żadnym pojeździe, w którym zużycie paliwa jest gorsze niż około 45 MPG. Mogą wysadzać pasażerów, jeśli pojazd nie spełnia norm MPG, ale nie mogą odbierać pasażerów, jeśli ich nie spełniają.
Przypuszczam, że ma to zrekompensować całe paliwo odrzutowe, które spala się podczas startu?

Szał trwa nadal.

#43 ·
Kupiłem model z 2010 roku i nadal jest w dobrym stanie, z przebiegiem zaledwie 45 tys. mil. Był głównie prowadzony przez moją żonę. Zastąpiliśmy nasz drugi pojazd Hondą z 2025 roku i masz rację, to duża modernizacja w porównaniu do modelu z 2010 roku, wciąż przyzwyczajamy się do zmian w elektronice i gadżetach. Moja żona nigdy nie czuła się komfortowo prowadząc mój samochód, ale teraz może prowadzić oba pojazdy, odkąd zamieniliśmy mój samochód na nową Hondę, a ja "odziedziczyłem" Ody z 2010 roku. Dzieci dorosły i mamy tylko psa, ale wciąż uwielbiam przestrzeń i konie w Ody.

#44 ·
Czy są już jakieś aktualizacje lub przecieki informacji na temat modelu 2026? Szczególnie interesują mnie takie technologie jak kamera 360°, ulepszony asystent utrzymania pasa ruchu i adaptacyjny tempomat — czy w modelu Pilot są lepsze wersje, które, jak oczekujemy, zostaną przeniesione?

#45 ·
Przyszedłem na ten wątek w nadziei, że Ody przejdzie na wariant AWD. Chciałbym, żeby to zrobili. Pomijając prześwit, Ody z napędem na wszystkie koła byłby niesamowity. System AWD w naszym Pilot 2022 jest prawdopodobnie najlepszym systemem AWD, jakiego doświadczyłem (w porównaniu do Jeepa Grand Cherokee 2020, Nissana Murano 2006, Nissana Pathfinder 2014, Subaru Legacy 2016 i Subaru Outback 2019, które posiadaliśmy/leasingowaliśmy). i-VTM4 jest bardzo wydajny dla 99% kierowców na co dzień, chyba że uprawiasz wspinaczkę po skałach. Bardzo by mi się podobał w Ody.

#47 ·
Byłaby to miła opcja. Miałem to w MDX wiele lat temu i sprawdziło się znakomicie zimą.
Podobno i-VTM4 jest klonem SH-AWD. W niektórych testach i-VTM4 wypadł lepiej niż SH-AWD.