Honda Odyssey Forum banner
1 - 17 of 17 Posts

Gage6917

· Registered
9 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
Od jakiegoś czasu przyglądam się ulepszeniu jednostki głównej Android Auto dla mojego Odyssey LX z 2014 roku, jednak wszystkie dostępne i niedrogie opcje są przeznaczone dla Odysei z pakietem nawigacyjnym. Postanowiłem i tak spróbować, spaliłem swoje pierwsze radio + ekran OEM i teraz publikuję tutaj moją podróż w nadziei, że pomogę innym zainteresowanym dokonaniem konwersji. NIE PODŁĄCZAJ MAŁEJ WIĄZKI T. Ostatecznie wiem, że moja konfiguracja ma pewne pole do ulepszeń i wciąż współpracuję z obsługą klienta, aby pozbyć się echa po drugiej stronie połączeń telefonicznych, ale ogólnie jestem z niej zadowolony.

Moja konfiguracja:
Image

Myślę, że istnieje cała rodzina podobnych jednostek głównych z systemem Android, które działałyby równie dobrze jak ta, którą kupiłem. Wybrałem moją ze względu na niewielki wzrost rozdzielczości (1280x720 vs 1024x600) i trochę FOMO, że włożyłbym cały wysiłek w jej instalację i później żałowałbym modelu "wyższej klasy". Jednostka główna na rynku wtórnym, którą kupiłem:
https://www.amazon.com/gp/product/B0DCMPZZWL

Przydatne części:
Przydatne linki:
Ten film jest najbardziej przydatny w prowadzeniu przez fizyczny demontaż deski rozdzielczej, podłączanie większej wiązki przewodów, podłączanie zworki przycisku na kierownicy i programowanie tych przycisków.

Najważniejszą rzeczą, którą należy wiedzieć o tej instalacji, jest TO, ŻE NIE NALEŻY PODŁĄCZAĆ MAŁEJ WIĄZKI T (czerwone kółko poniżej). Nowa jednostka główna jest reklamowana jako plug and play. Próbowała to zrobić głównie za pomocą dwóch połączeń T-Harness, które pozwalają na zachowanie nienaruszonych połączeń OEM podczas podłączania nowej jednostki. Większy z dwóch złączy wydaje się działać dobrze (zielone kółko poniżej). Podłączenie mniejszej z dwóch wiązek spaliło moje pierwsze radio OEM i ekran OEM. Zamówione online radio zamienne ze złomowiska i wracamy do biznesu. Nigdy nie zawracałem sobie głowy wymianą ekranu i całkowicie go usunąłem.
Image

Ignorując mniejsze połączenie T-Harness, otrzymujemy zasilanie do nowego ekranu Androida, ale brak dźwięku. To jest ta część, w której poszedłem na skróty. Użyłem kabla RCA do 3,5 mm, aby podłączyć hacki AUX OUT RCA w jednostce Android do portu AUX OEM z przodu deski rozdzielczej. Odciąłem maleńki kawałek dolnego rogu panelu wykończeniowego dźwigni zmiany biegów, aby poprowadzić kabel na zewnątrz i w dół 6" do portu AUX. Wiem, że można to zrobić czyściej, ale na razie jestem z tego zadowolony.

Poprowadziłem zewnętrzny mikrofon do deski rozdzielczej, za pedałami i wzdłuż wykończenia słupka A, aby przypiąć go do podsufitki tuż za osłoną przeciwsłoneczną kierowcy. Pomocne może być usunięcie panelu wykończeniowego najbliżej prawej nogi kierowcy, aby poprowadzić te przewody. Zostaw ten panel zdjęty, jeśli planujesz wykonać resztę modyfikacji poniżej.

Przykleiłem również jednostkę GPS do spodu deski rozdzielczej tuż za ekranem Androida. Poza zasięgiem wzroku, ale miejmy nadzieję, że nie poza zasięgiem sygnału.

W tym momencie powinieneś mieć minimum zrobione, aby nowa jednostka główna była użyteczna i możesz tu przestać, jeśli chcesz. Kontynuuj, jeśli chcesz również podłączyć kamerę cofania OEM, przyciemnianie reflektorów i porty USB.

Kamera cofania:
Film instalacyjny GoAutoSound dał mi pomysł, aby przeszukać schematy okablowania na cardiagn.com, aby ponownie podłączyć kamerę cofania OEM. Pomyślałem, że użycie kamery OEM będzie bardziej niezawodne i mniej pracy niż prowadzenie okablowania dla kamery dołączonej do zestawu jednostki głównej Androida. Dowiedziałem się, że ten poziom wykończenia Odysei ma źródło wideo komponentu dla kamery cofania OEM podłączone do wiązki przewodów tuż pod radiem (patrz schemat i zdjęcie radia). W tym miejscu przydają się te złącza T-tap.
Image

Image

Użyłem dwóch złączy T-tap, aby wpiąć się w wiązkę przewodów OEM bez przerywania standardowych połączeń. Zielony przewód tutaj do środkowego pinu kabla RCA i czerwony przewód do ekranu tego samego kabla doprowadzą sygnał wideo z kamery cofania OEM do nowego ekranu Androida. Ale teraz potrzebujemy wyzwalacza kopii zapasowej.

Zdejmij panel wykończeniowy wokół skrzynki bezpieczników po stronie kierowcy przy lewej nodze kierowcy. Z skrzynki bezpieczników po stronie kierowcy wychodzi wiązka kabli nurkujących pod plastikowym wykończeniem na dole drzwi kierowcy, brązowy przewód. To zasila światła cofania. Kolejne złącze T-tap tutaj i możemy poprowadzić przewód do przewodu na ekranie Androida z etykietą "Back". Da to sygnał wysoki 12 V, gdy samochód zostanie wrzucony na wsteczny.
Image

Przyciemnianie reflektorów:
To było o wiele łatwiejsze. Małe białe złącze wpięte w bok ekranu OEM (który zakrywamy). Używając kolejnego złącza T-tap, wpiąć się w szary przewód i podłączyć go do pomarańczowego przewodu ILL. Powinna być wystarczająca długość tego pomarańczowego przewodu, aby odciąć go bliżej strony radia wiązki T-Harness i wpiąć go bezpośrednio w to złącze T-tap.
Image

Porty USB:
To najprostsze z niestandardowego okablowania. Moja jednostka Androida była wyposażona w dwie wiązki portów USB, które mogłem podłączyć do tyłu ekranu. Podłącz je. Ostrożnie odłącz i wyjmij zatrzaskowy port USB OEM. Powinno to pozostawić okrągły otwór za małą obrotową osłoną drzwi USB. Wziąłem złącze takie jak poniżej i przykleiłem końcówkę z dwoma portami klejem na powierzchnię tego otwartego otworu. Teraz podłącz dwa męskie wtyki USB do żeńskich portów w wiązce USB ekranu Androida. Teraz masz opcję bezprzewodowego lub przewodowego połączenia telefonicznego lub zewnętrznej pamięci flash USB.
Image

Mam nadzieję, że to pomoże. Baw się dobrze!

Aktualizacja 8 lutego 2025:
Zapomniałem wspomnieć, że możesz przenieść kontrolkę poduszki powietrznej pasażera na nowy element wykończeniowy. Jest trochę krzywy z powodu nowych punktów mocowania śrub, co czyni go najmniej wypolerowanym ze wszystkich fizycznych mocowań, ale możesz to zrobić.

Attachments

Mam jeden z tych urządzeń z Androidem w moim Accordzie, mam go już prawie 2 lata. Jest podobny w tym sensie, że ma na celu użycie systemu T-harness do całkowitego zachowania fabrycznego radia.

To nie jest straszne urządzenie, ale poza szczególnymi przypadkami, takimi jak ten lub mój Accord, gdzie jest to niemożliwe, wolałbym mieć jeden z markowych urządzeń. Czasami sprawy mogą być trochę kapryśne.

• Helpful
Reactions: 2011.2017.odyssey
Czy dostałeś swoje urządzenie, które nie obsługuje ekranu dotykowego? Właśnie dostaliśmy urządzenie, które nie reaguje na ekran dotykowy. Myślę, że je zwrócę, myśląc, że jest wadliwe lub tak działa. Daj mi znać, czy muszę je zwrócić. Dzięki

Wow, wspaniały post ze wszystkimi informacjami, których chciałem od lat, robiąc to samo z moim 2014LX.

Wielkie dzięki!
DanaH

Od jakiegoś czasu przyglądam się ulepszeniu jednostki centralnej Android Auto dla mojego Odyssey LX z 2014 roku, jednak wszystkie dostępne i niedrogie opcje są przeznaczone dla Odysei z pakietem nawigacyjnym. Zdecydowałem się na

Discussion starter · #5 ·
Czy dostałeś swoje urządzenie, które nie ma ekranu dotykowego? Właśnie dostaliśmy urządzenie, które nie reaguje na ekran dotykowy. Myślę o jego zwrocie, myśląc, że jest wadliwe lub działa w ten sposób. Daj mi znać, czy muszę je zwrócić. Dzięki
Ekran dotykowy Androida działał bez zarzutu. Jeśli Twój nie działa, zwróciłbym go.

Mój fabryczny radioodtwarzacz nie miał ekranu dotykowego.

Gage, kilka pytań, kiedy będziesz miał chwilę…
  • Ten element na Amz nie pokazuje zdjęcia tyłu ekranu. Czy z tyłu wyświetlacza znajduje się pojedyncza lub podwójna skrzynka din?… Jeśli tak, czy jest ona przymocowana, czy montujesz skrzynkę zdalnie w desce rozdzielczej?
  • Zamontowałeś nowy wyświetlacz przed ekranem oem, jak go zamontowałeś? Myślę o umieszczeniu nowego wyświetlacza na dolnym zawiasie, aby móc pociągnąć ekran w dół, aby w rzadkich przypadkach wyświetlić informacje z ekranu oem z tyłu.
  • Czy możesz uzyskać dostęp do informacji/funkcji, które są pierwotnie wyświetlane na wyświetlaczu oem? Myślę, że nie, ponieważ nie zamontowałeś ponownie ekranu oem.

DanaH

Proszę bardzo! Dziękuję za to.

Discussion starter · #9 ·
Gage, kilka pytań, gdy będziesz miał chwilę…
  • ten element na Amz nie pokazuje tylnego widoku ekranu. Czy z tyłu wyświetlacza znajduje się pojedyncza lub podwójna skrzynka din?… jeśli tak, czy jest ona przymocowana, czy montujesz skrzynkę zdalnie w desce rozdzielczej?
  • więc zamontowałeś nowy wyświetlacz przed ekranem oem, jak go zamontowałeś? Myślę o umieszczeniu nowego wyświetlacza na dolnym zawiasie, aby móc pociągnąć ekran w dół, aby w rzadkich przypadkach wyświetlić informacje z ekranu oem z tyłu.
  • czy możesz uzyskać dostęp do informacji/funkcji, które są pierwotnie wyświetlane na wyświetlaczu oem? Myślę, że nie, ponieważ nie zamontowałeś ponownie ekranu oem.

DanaH
Cześć DanaH,

Film na YouTube, do którego podałem link, dokładnie pokazuje, jak montowany jest nowy ekran. W 7 minucie widać ujęcie tyłu ekranu Androida. W 8 minucie zaczyna on ponownie montować deskę rozdzielczą, więc można mniej więcej zobaczyć, jak wszystko jest połączone.

Zasadniczo wymieniasz plastikową ramkę/okno OEM przed istniejącym ekranem. Ekran Androida jest dostarczany z nowym elementem wykończeniowym, który wypełnia przestrzeń, która jest przykręcona do jednego z elementów deski rozdzielczej, a ten zespół zatrzaskuje się z powrotem w deskę rozdzielczą w stylu OEM. Dopasowanie nie jest idealne jak OEM, ale jest całkiem dobre. Możesz nawet zamontować kontrolkę poduszki powietrznej pasażera.

Powinieneś być w stanie zainstalować go bezpośrednio nad ekranem OEM, chociaż mój był uszkodzony w procesie odkrywania, więc całkowicie go usunąłem. Nie jestem pewien, jak zawiasować nowy ekran, aby uzyskać dostęp do ekranu OEM. Jeśli znajdziesz sposób, powinieneś zamieścić zdjęcia!

Od jakiegoś czasu przyglądam się ulepszeniu jednostki centralnej Android Auto do mojego Odyssey LX z 2014 roku, jednak wszystkie dostępne i niedrogie opcje są przeznaczone dla Odysei z pakietem nawigacyjnym. Postanowiłem jednak spróbować, spaliłem swoje pierwsze radio i ekran OEM, a teraz publikuję tutaj moją podróż w nadziei, że pomogę innym zainteresowanym dokonaniem konwersji. NIE PODŁĄCZAJ MAŁEJ WIĄZKI T. Ostatecznie wiem, że moja konfiguracja ma pewne pole do ulepszeń i wciąż współpracuję z obsługą klienta, aby pozbyć się echa po drugiej stronie rozmów telefonicznych, ale ogólnie jestem z niej zadowolony. Najważniejszą rzeczą, którą należy wiedzieć o tej instalacji, jest to, że NIE NALEŻY PODŁĄCZAĆ MAŁEJ WIĄZKI T (czerwone kółko poniżej). Nowa jednostka centralna jest reklamowana jako plug and play. Próbowała to zrobić głównie za pomocą dwóch połączeń T-Harness, które pozwalają na zachowanie nienaruszonych połączeń OEM podczas podłączania nowej jednostki. Większy z dwóch złączy wydaje się działać dobrze (zielone kółko poniżej). Podłączenie mniejszej z dwóch wiązek spaliło moje pierwsze radio OEM i ekran OEM. Zamówiłem radio zastępcze ze złomowiska online i wróciliśmy do biznesu. Nigdy nie zawracałem sobie głowy wymianą ekranu i całkowicie go usunąłem.
Czy odłączyłeś akumulator przed pierwszym wykonaniem instalacji? Miałem ten sam problem z instalacją w moim Civic z 2019 roku, ale to dlatego, że nie odłączyłem akumulatora.

Nie odłączyłem najpierw akumulatora. Zastanawiam się, czy to by to naprawiło.
Możliwe. Wiem, że kiedy robiłem moją instalację, odłączyłem akumulator za drugim razem i nie miałem żadnych problemów z używaniem wiązek, które były dostarczone z urządzeniem. Ale kiedy zrobię instalację w moim Odyseuszu, dam znać, czy to był problem.

1 - 17 of 17 Posts