Honda Odyssey Forum banner

Auto Idle Stop TSBs

11K views 25 replies 10 participants last post by  James2021  
#1 ·
Honda niedawno wydała kilka biuletynów technicznych/przedłużeń gwarancji dla systemu Auto Idle Stop, który nie uruchamia się ponownie po wyłączeniu silnika. Nie dotyczą one bezpośrednio modelu Odyssey, ale nadal są to interesujące informacje, biorąc pod uwagę liczbę problemów z AIS, które tu widzimy.

Załączyłem biuletyny techniczne do tego posta.

Wygląda na to, że Honda próbuje rozwiązać dwa różne problemy, które powodują ten sam objaw.

Pierwszy biuletyn techniczny (A23-008) dla tego objawu obejmuje aktualizację oprogramowania w celu "zmniejszenia zakresu działania Idle Stop", stwierdzając, że "klient może zauważyć zmniejszone załączanie Idle Stop, gdy akumulator jego pojazdu zbliża się do końca okresu użytkowania". Wygląda więc na to, że próbują powstrzymać problem z ponownym uruchamianiem silnika, gdy akumulator jest osłabiony z powodu wieku. Chociaż ten problem jest oznaczony jako "Aktualizacja produktu", wydaje się, że jest traktowany tak samo jak wezwanie do serwisu, w tym sensie, że właściciele są powiadamiani pocztą, jest on objęty bezpłatną naprawą, a właściciele w Kalifornii otrzymują certyfikat jako dowód ukończenia.

Drugi biuletyn techniczny (A23-010) dla tego objawu najpierw stwierdza, aby sprawdzić status aktualizacji oprogramowania. Jeśli pojazd kwalifikuje się do aktualizacji oprogramowania i nie została ona jeszcze zastosowana, mówi się, aby ją zastosować i uznać naprawę za zakończoną. Jeśli pojazd ma ten objaw, a aktualizacja oprogramowania została już zastosowana lub numer VIN nie kwalifikuje się do aktualizacji, stwierdza się, że "pojazd może nie uruchomić się ponownie automatycznie z powodu nadmiernego ciśnienia w cylindrze i/lub niskiego momentu rozruchowego". Honda stwierdza, że działaniem naprawczym dla tego problemu jest wykonanie regulacji zaworów. Biuletyn techniczny stwierdza również, że zakres gwarancji na regulację zaworów został przedłużony do 10 lat bez limitu przebiegu.

Nic specyficznego dla modelu Odyssey, ale kilka dobrych informacji.

Attachments

owns 2006 Honda Odyssey EX
#2 ·
Nasz lokalny dealer poprosił nas o przeprowadzenie tej aktualizacji oprogramowania wyłączającej system start-stop (przypuszczam, że jest to TSB (A23-008)) dla naszego Odyseja z 2020 roku, kiedy dzwoniliśmy w listopadzie w sprawie wymiany oleju. Wykonanie aktualizacji oprogramowania zajmuje im jeden dzień.

Po tym system start-stop już nigdy się nie włącza. Deska rozdzielcza pokazuje "Auto Engine Idle Stop Unavailable" za każdym razem, gdy pojazd całkowicie się zatrzymuje. Nasz system start-stop działał prawidłowo, zanim przeprowadzili tę aktualizację oprogramowania. Przyniosłem go z powrotem, żeby sprawdzili go tydzień później. Testowali go przez kolejny cały dzień i powiedzieli, że wszystkie systemy są w normie i że mogą to być warunki, które nie spełniają kryteriów włączenia systemu start-stop.

Miesiąc minął; problem z niedostępnym systemem start-stop nadal występuje. Czy ktoś ma podobny problem po aktualizacji oprogramowania systemu start-stop? Czy TSB (A23-008) wydane przez Hondę dotyczy Odyseja z 2020 roku? Jakieś sugestie?

#3 ·
Nasz lokalny dealer poprosił nas o przeprowadzenie tej aktualizacji oprogramowania wyłączania na postoju (przypuszczam, że jest to TSB (A23-008)) dla naszego Odyseja z 2020 roku, kiedy dzwoniliśmy w listopadzie w sprawie wymiany oleju. Wykonanie aktualizacji oprogramowania zajmuje im dzień.

Po tym wyłączenie na postoju nigdy się już nie włącza. Deska rozdzielcza pokazuje "Auto Engine Idle Stop Unavailable" za każdym razem, gdy pojazd całkowicie się zatrzymuje. Nasze wyłączenie na postoju działa prawidłowo, zanim przeprowadzili tę aktualizację oprogramowania. Przyniosłem go z powrotem, żeby sprawdzili tydzień później. Testowali przez cały kolejny dzień i powiedzieli, że wszystkie systemy są sprawne i mogą to być warunki, które nie spełniają kryteriów włączenia wyłączenia na postoju.

Miesiąc minął; problem z niedostępnym wyłączeniem na postoju nadal występuje. Czy ktoś ma podobny problem po aktualizacji oprogramowania wyłączenia na postoju? Czy TSB (A23-008) wydane przez Hondę dotyczy Odyseja z 2020 roku? Jakieś sugestie?
To może być po prostu normalne działanie. Aktualizacja oprogramowania ma na celu zaostrzenie warunków włączania wyłączenia na postoju. Możesz więc mieć słaby akumulator lub coś w tym rodzaju, zwłaszcza jeśli nadal masz akumulator OEM.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#4 ·
Kupiliśmy zupełnie nowego Odyseja od dealera Hondy trzy lata temu i nigdy nie wymienialiśmy akumulatora. Dealer przeprowadził kontrolę wielopunktową podczas tej samej wizyty, co aktualizacja oprogramowania idle stop i powiedział, że akumulator jest w normie.

Przed aktualizacją, gdy silnik uruchamiał się ponownie po idle stop, reflektory mrugały trochę. Czy to oznaka słabego akumulatora? Ale działo się tak od nowości samochodu, kiedy akumulator nie mógł być słaby.

Zadzwoniłem do Honda American, poprosili mnie, żebym ponownie zgłosił się do dealera w celu sprawdzenia. Jeśli nadal nic nie wymyślą, oznacza to, że stracę funkcję idle stop z powodu aktualizacji oprogramowania.

#10 ·
Właśnie wczoraj otrzymałem tę aktualizację zatrzymania na biegu jałowym. Gówno dosłownie nie zadziała, chyba że klimatyzacja jest na najniższej prędkości wentylatora i nie na wysokiej ani niskiej temperaturze. Dostałem też inną wiadomość mówiącą, że nie może się włączyć, ponieważ bateria się ładuje. Ta aktualizacja jest do bani!
Brzmi idealnie tbh

#22 · (Edited)
Powiązane lub może i nie, my również mamy Odyseję z 2020 roku, mieliśmy kilka aktualizacji, a jedną z nich był problem ze startem/stopem na biegu jałowym. Z tego powodu mieliśmy problemy, gdy się zatrzymywaliśmy, a samochód wyłączał silnik, nie uruchamiał ponownie samochodu i musieliśmy włączyć bieg parkingowy, uruchomić ponownie samochód i zwykle działało. Oddaliśmy vana na jakiś czas podczas przerw świątecznych, a po aktualizacji w okresie Bożego Narodzenia samochód całkowicie się wyłączał z ZEROWĄ mocą, nie mogliśmy nic zrobić, aby przywrócić zasilanie i dosłownie nic nie mogło tego naprawić, aż wkurzyłem się i trzasnąłem drzwiami lub maską, a światła się włączyły. Zdarzyło się to kilka razy w weekend, aż w poniedziałek udało nam się dostać do ich działu serwisowego (South Pointe Honda, Tulsa OK). Van został sprawdzony i powiedzieli, że to luźne połączenie przy akumulatorze, kazali dokręcić połączenie akumulatora. Byłem już zirytowany, a ich odpowiedź była BS, ponieważ najpierw próbowałem uruchomić samochód, gdy to się wydarzyło po ostatnim serwisie, myśląc, że to rozładowany akumulator i rzeczywiście nadal nic nie dostawało zasilania, nawet z podłączonym kablem rozruchowym. Zdecydowaliśmy więc, że coś ukrywają lub nawet nie sprawdzają/serwisują samochodu, ale zadziałało, gdy dostaliśmy go z powrotem pod koniec dnia (6/1). Potem %^&* uderzył w wentylator, gdy ostatni incydent miał miejsce, gdy moja żona i córka jechały vanem i to "brak zasilania" zdarzyło się ponownie następnego dnia (7/1/25). Nie miała hamulców, nie miała kierownicy i kierownica się zablokowała, a następnie musiała jechać do zatrzymania, na szczęście było to na skrzyżowaniu i zjechała tylko w połowie na drogę. Co by się stało, gdyby była w swojej cotygodniowej podróży z Tulsa/OKC z prędkością 80 mil na godzinę, byłem słusznie wściekły, ponieważ dopiero co mieliśmy vana w ich serwisie na aktualizacje zaledwie tydzień temu, a moja rodzina jest teraz zagrożona. To nie jest problem z tym, że van jest martwy, gdy się zatrzymuje lub w domu, to teraz niebezpieczeństwo w prowadzeniu, ponieważ może się zdarzyć w każdej chwili podczas jazdy. Zażądałem, aby przysłali lawetę i zabrali vana. Przejdźmy do ich odpowiedzi, dlaczego tak się dzieje. South Pointe Honda powiedziała, że to połączenie przy akumulatorze (zacisk ujemny). Wiem, że to NIE jest główna przyczyna. Nie jestem certyfikowanym technikiem ASE, ale wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć, że to BS. Myślę, że podczas kilku aktualizacji, rutynowej konserwacji i wezwań do naprawy coś związanego z uziemieniem lub oprogramowaniem FUBAR jest nie tak. Mieliśmy sprawdzone następujące problemy: problem z bluetooth, start/stop na biegu jałowym, skrzynia biegów została serwisowana w ramach rutynowej obsługi po 60 tys. milach, a hamulce zostały ponownie obrobione z powodu drżenia podczas mocnego hamowania. Czy ktoś słyszał o tym wcześniej? Próbowałem znaleźć informacje w Internecie, a ten temat na forum był najbliższy temu, co mogłem znaleźć, co było odpowiednie i szukałem pomocy. Z góry dziękuję 2020 Honda Odyssey, V6 - 58 tys. mil

#23 ·
@trbright Witamy na forum ODY!
Problemy z akumulatorem spowodowały wiele różnych problemów w GEN5 ODYS.

Czy kiedykolwiek wymieniłeś akumulator od czasu jego zakupu? 4 lata eksploatacji akumulatora w tych ODYS może prowadzić do wielu problemów. Większość osób wymienia je między 2 a 3 rokiem eksploatacji ze względu na elektronikę we wszystkich różnych modułach w ODY, które wymagają wyższego napięcia do prawidłowego działania. Kilka osób wymieniło swoje akumulatory po 1,5 roku. Wymieniłem swój po 2,5 roku z powodu powolnego działania drzwi przesuwnych. To rozwiązało ten problem bez wątpliwości. Sprawdzanie poziomu naładowania akumulatora przez dealera Hondy również nie działa dobrze. Zgłaszali, że akumulatory są dobre, a właściciele wymienili akumulator na nowy i oto ich problemy zostały rozwiązane. Nie zamierzam mówić, że to wszystko naprawia... ale biorąc pod uwagę koszty i to, że nie uruchamia się lub zgłasza wadliwe problemy, które tak naprawdę nie istnieją, jest to tania naprawa.

Kabel ujemny akumulatora do uziemienia podwozia może być również skorodowany i powodować przerywane połączenie. Problemy, które masz Ty i Twoja żona, brzmią jak problem z akumulatorem lub uziemieniem. JEŚLI to problem, wykręć śrubę i podkładkę i oczyść korozję, wyszczotkuj podwozie drucianą szczotką i zainstaluj kabel ponownie.

Image

#24 ·
Dzięki za szybką odpowiedź i tak, nowa, mniej niż 2-letnia bateria, nawet była ładowana podtrzymująco po pierwszym incydencie. Ja też myślę, że jest uziemienie systemu i jak tylko będę mógł go odebrać, planuję je zlokalizować. Nadal mają vana i sprawdzą nowy kabel uziemiający lub połączenie itp., aby zobaczyć, czy mogę szybko zobaczyć nowy komponent jako przyczynę, aby mieć więcej potwierdzenia w mojej frustracji, ich "naprawy" nie mają sensu w stosunku do tego, co już sprawdziłem lub przetestowałem. Teraz chcą obciążyć mnie kosztami nowej zainstalowanej baterii (nie otrzymałem autoryzacji wstępnej) i powiedzieli, że mogą umieścić wynajem na moim rachunku za dni, w których go mieli.

#25 ·
Z tego, co wiem i znalazłem w Internecie do tej pory. Oto analiza, dlaczego ich wyjaśnienie się nie zgadza:

Dlaczego "Luźny zacisk akumulatora" jest mało prawdopodobny:
  • Całkowita utrata zasilania: Luźny zacisk akumulatora zwykle powoduje migotanie świateł, przyciemnianie akcesoriów lub trudności z uruchomieniem. Całkowita utrata zasilania, zwłaszcza podczas jazdy, wskazuje na poważniejszy problem w obrębie układu elektrycznego.
  • Blokada kierownicy: To poważny problem bezpieczeństwa i jest mało prawdopodobne, aby był spowodowany luźnym zaciskiem akumulatora. Sugeruje to zakłócenie w układzie wspomagania kierownicy lub elektronicznym mechanizmie blokady kierownicy.
  • Nawrót po "naprawie": Fakt, że problem powtórzył się natychmiast po tym, jak "naprawili" połączenie akumulatora, silnie wskazuje na błędną diagnozę problemu.
Możliwe wyjaśnienia techniczne:
  • Problem z uziemieniem: Jak wspomniałeś wcześniej, wadliwe połączenie z masą może być przyczyną.
  • Uszkodzony włącznik zapłonu: Niesprawny włącznik zapłonu może przerwać zasilanie całego pojazdu. Naprawdę myślę, że ma to coś wspólnego z systemem Start/Stop na biegu jałowym*
  • Problem z przekaźnikiem głównym lub skrzynką bezpieczników: Problem z przekaźnikiem głównym lub krytycznym bezpiecznikiem w skrzynce bezpieczników może spowodować całkowitą utratę zasilania.
  • Problem z wiązką przewodów: Luźny lub uszkodzony przewód w głównej wiązce przewodów może przerywać zasilanie.
  • Awaria modułu sterowania nadwoziem (BCM): BCM kontroluje wiele funkcji elektrycznych w pojeździe. Wadliwy BCM może powodować utratę zasilania i inne problemy.

#26 ·
Czy znalazłeś przyczynę problemu?

Z tego, co wiem i znalazłem w Internecie do tej pory. Oto analiza, dlaczego ich wyjaśnienie jest nieprawidłowe:

Dlaczego "Luźny zacisk akumulatora" jest mało prawdopodobny:
  • Całkowita utrata zasilania: Luźny zacisk akumulatora zwykle powoduje migotanie świateł, przyciemnianie akcesoriów lub trudności z uruchomieniem. Całkowita utrata zasilania, zwłaszcza podczas jazdy, wskazuje na poważniejszy problem w obrębie układu elektrycznego.
  • Blokada kierownicy: To poważny problem bezpieczeństwa i jest mało prawdopodobne, aby był spowodowany luźnym zaciskiem akumulatora. Sugeruje to zakłócenie w układzie wspomagania kierownicy lub elektronicznym mechanizmie blokady kierownicy.
  • Nawrót po "naprawie": Fakt, że problem pojawił się ponownie natychmiast po tym, jak "naprawili" połączenie akumulatora, silnie wskazuje na błędną diagnozę problemu.
Możliwe wyjaśnienia techniczne:
  • Problem z uziemieniem: Jak wspomniałeś wcześniej, wadliwe połączenie z masą może być przyczyną.
  • Uszkodzony włącznik zapłonu: Uszkodzony włącznik zapłonu może przerwać zasilanie całego pojazdu. Naprawdę myślę, że ma to coś wspólnego z funkcją Start/Stop na biegu jałowym*
  • Problem z przekaźnikiem głównym lub skrzynką bezpieczników: Problem z przekaźnikiem głównym lub krytycznym bezpiecznikiem w skrzynce bezpieczników może spowodować całkowitą utratę zasilania.
  • Problem z wiązką przewodów: Luźny lub uszkodzony przewód w głównej wiązce przewodów może okresowo odcinać zasilanie.
  • Awaria modułu sterowania nadwoziem (BCM): BCM kontroluje wiele funkcji elektrycznych w pojeździe. Wadliwy BCM może powodować utratę zasilania i inne problemy.