Honda Odyssey Forum banner

Niebieski (Honda) lub zielony płyn chłodniczy do Ody 2005 EX-L (Który ???)

18K views 6 replies 5 participants last post by  marvinstockman  
#1 ·
Właśnie wymieniłem silnik w moim Ody 2005 EX-L. Doświadczony mechanik (pracował kiedyś w serwisie Hondy) użył zielonego płynu chłodniczego zamiast niebieskiego płynu chłodniczego Hondy.
Powiedział, że robią to samo. Czy powinienem pozostać przy zainstalowanym zielonym płynie chłodniczym, czy wymienić go na niebieski płyn chłodniczy? Czy jest jakaś różnica? Dziękuję.

#2 ·
Każda Honda z 05 roku i późniejsza, nad którą pracowałem, miała niebieski płyn chłodniczy Honda. Różnica między tradycyjnym zielonym a nowym niebieskim polega na tym, że niebieski jest uważany za płyn chłodniczy o długiej żywotności, przeznaczony na 120 000 mil.
Tradycyjny zielony to około 60 000, ale mogę się mylić. Oba osiągają to samo, ale jeden ma dłuższą żywotność niż drugi.
Ponieważ wymieniam pasek rozrządu przy 105 000 milach, robię pompę wody w tym samym czasie i również spuszczam/uzupełniam płyn chłodniczy. Nie ma potrzeby martwić się o jego wymianę w połowie drogi.
Inną różnicą jest koszt, Honda sprzedaje swój niebieski płyn chłodniczy rozcieńczony, który kosztuje od 15 do 20 dolarów za galon. Zielony płyn można kupić w każdym sklepie z częściami samochodowymi za mniej niż 10 dolarów za galon koncentratu, co daje dokładnie 2 galony, których potrzebuje Honda V6.
Wymień go, jeśli kochasz swój samochód, w przeciwnym razie zostaw to tak, jak jest.

#3 ·
Wymagania dotyczące płynu chłodzącego to pHOAT i nie powinien zawierać 2EHA (Dexcool lub Dexclones), krzemianów, amin, boranów itp. Dopóki tego używał, jest w porządku. Zielony jest tradycyjny i nie jest zalecany dla Hondy i Toyoty, ale nie powinien być zły. Większość marek AM produkuje teraz azjatyckie płyny chłodzące, to samo w różnych kolorach.

Są one teraz dostępne w większości sklepów z częściami samochodowymi. Honda ma zarówno formę niezagęszczoną, jak i 50/50 niebieskiego. Na przykład Toyota Czerwony to koncentrat, a Różowy nie. Pepboys ma zarówno Zerex Asian, który jest fioletowy 50/50, jak i OEM (to nazwa marki) Niebieski/Czerwony/Różowy dostępny jako koncentrat za 20 USD/gal. Pentosin w mniejszych butelkach. Większość innych sklepów również je posiada.

Zmieniłem swój z Zielonego, wlanego przez mechanika z moją nową chłodnicą, na Niebieski. Mógłbym również użyć Czerwonego, ale trzymam się koloru Hondy, ponieważ obie butelki kosztują tyle samo. Przy okazji, jeśli Twój dealer nie zawyża cen, możesz dostać OEM za 23 USD/gal, ale to normalna wersja 50/50.

Long Life Coolant (Czerwony) - http://www.worldpac.com/tagged/Antifreeze-Coolant_002721LLAC.pdf
Zerex Asian Vehicle Formula - http://www.valvoline.com/pdf/zerex_asian_vehicle.pdf
Pentosin Pentofrost A2 (zielony) A3 (niebieski): http://www.pentosin.net/specsheets/Antifreeze_Pentofrost A3_Aug13.pdf

Beck/Arnley ma Czerwony, Reochem OEM Premium ma Czerwony, Różowy, Niebieski.

#5 ·
Honda ma zarówno koncentrat, jak i formę niebieskiego 50/50.
Chociaż Honda sprzedaje 1 kwartę koncentratu, nie jest to tradycyjna substancja do mieszania z wodą w proporcji 50/50. Jest używany razem z ich rozcieńczonym płynem chłodniczym, aby doprowadzić stężenie do 60% w ekstremalnie zimnym klimacie. Znalazłem Pentosin A3 w lokalnych częściach samochodowych Advance i jest w bardziej rozsądnej cenie niż u dealera Hondy. Trzymałbym się Niebieskiego. Mój Maxima z 2009 roku był wyposażony w zielony płyn chłodniczy i niedawno zmieniłem go na Nissan Blue, prawdopodobnie to samo co Honda Blue. Dealerzy pobierają szaloną ilość pieniędzy za ten produkt i sprzedają go tylko rozcieńczonego.

#4 ·
Również zielony z innymi kolorami się nie miesza, jego skład chemiczny to rzecz, a nie kolor. Możesz mieszać czerwony z niebieskim lub czymkolwiek innym, ale to nie jest dobry pomysł, żeby tylko zmienić kolor. Tylko do wiadomości.