Honda Odyssey Forum banner

Inny rozrusznik do 05-06 i 07-10??

12K views 13 replies 7 participants last post by  athiker  
#1 ·
Kupuję rozrusznik Honda OEM do mojego Odyseja z 06 roku. Sprzedawca wysłał mi numer części 31200-RGL-A02RM, który jest wymieniony dla Odysei z lat 07-10. Numer części Honda OEM dla Odysei z lat 05-06 to 31200-RKB-004RM. Czy jest jakaś różnica?? Czy mogę kupić ten do 07-10??

#3 ·
Zadzwoń do dealera i zapytaj o numer części dla swojego modelu z 2006 roku. Numer 05-06, który podałeś, mógł zostać zaktualizowany do numeru 07-10. Z drugiej strony, mógł się zmienić ze względu na nową skrzynię biegów, która pojawiła się w 2007 roku. Jak powiedział Rockwood, użyj właściwego dla swojego vana.

#4 ·
Jaki był numer części zamiennej?

#5 ·
Uważam, że skrzynia biegów zmieniła się około 2007 roku, co wyjaśniałoby inny numer części rozrusznika. Patrząc na schematy części na Bernardi, rozrusznik wygląda na bardzo inny dla lat 2005/2006 (31200-RKB-004) i 2007 (31200-RGL-A02) - 05/06 jest również sporo tańszy (sugerowana cena detaliczna Hondy to 275,32 USD vs 391,12 USD za wersję regenerowaną każdego z nich). Patrząc na schematy, powiedziałbym, że rozrusznik z 07 nie będzie działał w 06.

#6 ·
Dziękuję DrD.
Szybkie wyszukiwanie wskazuje, że regeneracja z wymianą rdzenia kosztuje bliżej 200 $. Czy jest lepszy warsztat dla tego, czy kupić od lokalnego dealera?

#10 ·
Dziękuję DrD.
Szybkie wyszukiwanie wskazuje, że regeneracja z wymianą rdzenia kosztuje bliżej 200 $. Czy jest lepszy warsztat do tego, czy kupić u lokalnego dealera?
200 $ brzmi rozsądnie - uważam, że Majestic Honda (hondaautomotiveparts.com) jest częściej tańsza, a oni mają to za 194,90 $ plus 17,14 $ wysyłki. Jeśli zrobią zwrot rdzenia tak, jak zrobili to w przypadku osi, które od nich kupiłem, wyślą Ci przewoźnika, więc wkładasz rdzeń do pudełka, w którym przyszła regenerowana część, naklejasz etykietę i oddajesz - oni pokrywają koszty wysyłki zwrotnej.

#8 ·
Z tego, co rozumiem, bardzo często punkty kontaktowe są brudne i wymagają czyszczenia.
Poniżej znajduje się film z rozrusznika Toyoty (prawdopodobnie Mitsubishi lub Denso), widać brudne miedziane punkty kontaktowe, wszystko czego potrzebujesz to papier ścierny i wyczyścić je wszystkie. To w zasadzie darmowa naprawa, jeśli jesteś sprytny:

#9 ·
Zrobiłem trochę więcej badań......

2005-06 Ody:
Honda PN...31200-RKB-004 ---> Mitsuba SM-44242-4G

Ten dealer Hondy w TX sprzedaje go za 199 $:
Oryginalne części Honda : OEM Parts Direct : Części Prelude : CRZ : CRV : Części Pilot : Części samochodowe : Autentyczne części Honda : G1Parts.com

-------------------
2007-10 Ody:
Honda PN...31200-RGL-A02RM ---> Mitsubishi M000T15771ZC

A teraz, jeśli wygooglujesz M000T15771ZC (lub M0T15771 lub M0T15771ZC), doprowadzi Cię to do fabrycznie nowego rozrusznika Mitsubishi za 192 $!
Rare Electrical Co. znajduje się w Atlancie GA:
Rareelectrical.com - NOWY SILNIK ROZRUSZNIKA 07 08 09 HONDA ODYSSEY VAN 3.5 31200-GLY-A02 M0T15771

#13 ·
#11 ·
Dziękuję za odpowiedź.
Poprawiłem się w pracy nad moimi samochodami.

Rozrusznik wydaje jęczący dźwięk przez sekundę lub dwie podczas włączania i uruchamiania samochodu. Zawsze uruchamia silnik. Początkowo przypisałem problem do akumulatora, ale sprawdzenie akumulatora wypadło dobrze.

Czy ta wymiana może poczekać trzy miesiące, innymi słowy, czy rozrusznik padnie każdego dnia?
To wymaga czasu i pieniędzy.

#12 ·
Z opisu wynika, że sprzęgło blokuje się na wale, więc rozrusznik nie od razu zazębia się z kołem zębatym. Może nie ma potrzeby wymiany rozrusznika, chociaż to oczywiście rozwiązałoby problem.

Zdejmij go i zanieś do lokalnego warsztatu specjalizującego się w rozrusznikach. Powinni być w stanie naprawić go za ułamek kosztów wymiany.

Jeśli to zignorujesz, w końcu całkowicie przestanie się zazębiać. Nie da się jednak powiedzieć, jak długo to potrwa. Jedno holowanie z parkingu centrum handlowego prawie pokryłoby koszt nowego rozrusznika.

#14 ·
Mój Ody uruchamia się za każdym razem bez problemu, ale słyszę pulsujący pisk, który utrzymuje się tylko sekundę lub dwie po uruchomieniu vana. Żadnego zgrzytu, tylko pisk, który szybko zanika. Sprzęgło blokuje się na wale, jak wspomniano powyżej? Potrzebny jest zupełnie nowy rozrusznik?