Honda Odyssey Forum banner

Naprawić czy wymienić?

3.9K views 24 replies 17 participants last post by  RobnOhio  
#1 ·
Mam więc Odyseję z 2010 roku z przebiegiem 200 000 mil. Potrzebuje napraw o wartości około 2500 dolarów. Czy powinienem teraz ograniczyć straty i sprzedać, czy też naprawić starą damę i przejechać kolejne 50 000 mil?

#2 ·
Yyy, jaki inny samochód można dostać za 2500 dolarów? Ponadto, jakie prace są potrzebne? 2500 dolarów to jak 3-4 miesięczna rata za samochód z jakimkolwiek rodzajem gwarancji. W przypadku samochodów bez gwarancji, z definicji, nie ma gwarancji, że nie trzeba będzie wydać 2500 dolarów w ciągu 3-4 miesięcy. (A większość tańszych samochodów POTRZEBUJE jakiejś pracy, ponieważ w większości przypadków poprzedni właściciele nie przeprowadzali żadnych konserwacji przed ich sprzedażą, a większość dealerów samochodowych i tak niewiele robi dla swoich tańszych samochodów)

#9 ·
Uh, jaki inny samochód można dostać za 2500 dolarów? Ponadto, jakie prace są potrzebne? 2500 dolarów to jak 3-4 miesięczna rata za samochód z jakąkolwiek gwarancją. W przypadku samochodów bez gwarancji, z definicji, nie ma gwarancji, że nie trzeba będzie wydać 2500 dolarów w ciągu 3-4 miesięcy. (A większość tańszych samochodów POTRZEBUJE jakiejś pracy, ponieważ w większości przypadków poprzedni właściciele nie wykonują żadnych czynności konserwacyjnych przed ich sprzedażą, a większość dealerów samochodowych i tak nie robi zbyt wiele dla swoich tańszych samochodów)

Można by argumentować, że jeśli jeździsz dłużej niż 3-4 miesiące, to jest to zysk netto, prawda?
Kiedy dostaliśmy naszego vana w zeszłym roku, porównywalne były sprzedawane za 10 000 dolarów w mojej okolicy (10 lat, 200 000 mil). Facet, od którego go dostałem, miał prawie nienaganną historię serwisową (mam folder o grubości około 1 ½" ze wszystkimi jego paragonami. I tak włożyłem w niego 6000 dolarów ponad to, ile był wart. IMO, prawie każdy pojazd za mniej niż 5000 dolarów dzisiaj byłby prawdopodobnie studnią bez dna, tylko po to, żeby doprowadzić go do punktu, w którym byłby niezawodny.

#4 ·
Wpłać pieniądze do banku, krótkoterminowej lokaty CD lub bonów skarbowych... możesz zarobić 5% na swoich pieniądzach przy prawie zerowym ryzyku. Jest 2500 dolarów, które zarobisz z powrotem w ciągu roku. I nadal będziesz miał swoje 50 000 dolarów w przyszłym roku.

#6 ·
Miło byłoby zobaczyć, co trzeba naprawić - domyślam się, że pasek rozrządu to spora część całości. Wydaje mi się, że amortyzacja nowszego pojazdu w pierwszym roku będzie znacznie mniejsza niż koszty napraw. Pomijając wyższe koszty, im nowszy pojazd, tym wyższe koszty ubezpieczenia.

#7 ·
Nasz 2012 ma 210 000 mil i właśnie włożyłem w niego około 6000 dolarów - pasek rozrządu, opony, regulacja zaworów, naprawa jednych przesuwnych drzwi, nowe zawieszenie, hamulce i kilka innych drobiazgów. Część z tego miała na celu doprowadzenie pojazdu do moich standardów, mimo że poza paskiem rozrządu i regulacją zaworów, nadal był to solidny pojazd. Jasne, ma kilka wgnieceń i zadrapań, ale pomijając nieprzewidziany wypadek, planujemy przejechać nim kolejne 100 000+ mil.

#8 ·
Mamy 2000 i kupiliśmy go nowego, właśnie włożyliśmy w niego 3000 dolarów i jestem szczęśliwy jak pączek w maśle. Jesteśmy gotowi na kolejne 100 000, wydając tak niewiele. Naucz się robić to sam, a otrzymasz 50% lub więcej zniżki od tego, co zacytował Ci mechanik.

#10 ·
Wartość pojazdu nie powinna decydować o wydatkach na naprawy.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#14 ·
k
Zatem mam Odyseję z 2010 roku z przebiegiem 200 000 mil. Potrzebuje około 2500 dolarów naprawy. Czy powinienem teraz ograniczyć straty i sprzedać, czy naprawić starą damę i przejechać kolejne 50 000 mil?
Cóż, jeśli szukasz nowej, błyszczącej zabawki... znasz odpowiedź.

Jednak jeśli martwisz się o to, co dostaniesz za 2500,00 $, rozważ, jaki będzie koszt w pierwszym roku posiadania "nowego" pojazdu. Nawet jeśli dostaniesz 2020 z przebiegiem około 35-45 tys. km, to kosztuje to 30-35 tys. $, co daje około 500,00 $ miesięcznie lub około 6000,00 $ rocznie, czyli dwukrotność kosztów naprawy, możesz naprawić dodatkowo z tym budżetem!
Teraz, to tylko płatność, a nie podwyższone ubezpieczenie i podatki.

#16 ·
Mam Odyseję EX-L z 2007 roku (jestem pierwszym właścicielem). Ma teraz 307 000 km przebiegu. Zrobiłem kilka rzeczy, aby utrzymać ten samochód, i były to w zasadzie oryginalne części, które się zużyły. Wymieniłem tylko następujące części raz: pokrywę zaworów przy około 290 000 km, przednie i tylne prawe łożyska kół, tylne sprężyny (ponieważ jedna pękła, w pobliżu dna), oryginalna chłodnica w końcu pękła przy 305 000 km, dolne wahacze przy 270 000 km, uszczelki elektrozaworu VTEC, alternator (z powodu wycieku oleju z elektrozaworu VTEC), pompę wspomagania kierownicy (wymienioną w ramach gwarancji po 3 latach posiadania), wymieniony przełącznik neutralny bezpieczeństwa, wymieniony raz zestaw świec zapłonowych i zrobiłem już dwie wymiany paska rozrządu. Inne podstawowe czynności konserwacyjne to w zasadzie wymiana oleju i filtra, filtra powietrza i płynu przekładniowego oraz oczywiście serwis hamulców. Ponieważ samochód ma 307 000 km, zmieniam go raz w roku. Wiem, że to przesada.

Moim zdaniem to 'diabeł', którego znam i znam historię samochodu. Mruczy jak kotek, silnik jest cichy, bez problemów. Kupno nowego samochodu w tej chwili jest tak drogie, a kupno używanego za 2500 dolarów, kto wie, co dostaniesz.

Zrobiłem analizę kosztów posiadania samochodu... to średnio około 606 dolarów rocznie po 17 latach posiadania.

#17 ·
Uszczelki solenoidu VTEC, alternator (z powodu wycieku oleju z solenoidu VTEC)
Jesteś pewien? Modele z 2007 roku nie mają przedniego zaworu rozrządu VCM. Tylko silniki VCM-2 mają to, a dla Odysei było to 08-17.

#20 ·

Czy źle czytam tę tabelę? Wykończenie EX-L z 2007 roku ma VTEC i VCM. Ten zawór, o którym wspomniałeś, wyciekał olej i dostał się do mojego alternatora, co ostatecznie go zabiło. Mój mechanik pokazał mi, że był nim przesiąknięty.

#21 ·

Czy źle czytam tę tabelę? Wykończenie EX-L z 2007 roku ma VTEC i VCM. Ten zawór, o którym wspomniałeś, wyciekł olej i dostał się do mojego alternatora, co ostatecznie go zabiło. Mój mechanik pokazał mi, że był nim przesiąknięty.
Była o tym dyskusja kilka dni temu. To mylący marketing Hondy. Silnik jest oznaczony jako i-VTEC ze względu na VCM, a nie dlatego, że ma tradycyjny VTEC.

Ten zawór elektromagnetyczny znajduje się na tylnym rzędzie, praktycznie niemożliwe jest, aby wyciekł z niego olej i dostał się na drugą stronę przedniego rzędu. Bardziej prawdopodobne jest, że miałeś wyciek uszczelki pokrywy zaworów lub coś w tym rodzaju, co spowodowało wyciek oleju na alternator.

#23 ·
Mam więc Odyseję z 2010 roku z przebiegiem 200 000 mil. Potrzebuje około 2500 dolarów naprawy. Czy powinienem teraz ograniczyć straty i sprzedać, czy naprawić starą damę i przejechać kolejne 50 000 mil?
Naprawiłbym to... Miałem ten sam problem... więc powiedziałem mojemu listonoszowi... ponieważ dostarcza pocztę do wszystkich starszych ludzi z samochodami o niskim przebiegu, że potrzebuję takiego, a on mi pomógł... z Hondą CRV 2012 z 20 tys. km... za 8 tys. dolarów

#25 ·
Pytanie za milion dolarów to......werbel

Jaka jest historia z rdzą i stanem nadwozia?

Po drugie, co już wymieniłeś???

Po trzecie, czy masz gotówkę na te naprawy???

Na koniec, o co chodzi z silnikiem i skrzynią biegów?

Ta sama łódź, więc oto moje odpowiedzi.....

Wolny od rdzy południowy van. Warto inwestować w naprawy.

Van z dwoma właścicielami, który stał w salonie Hondy z przedłużoną gwarancją i wszystko zostało wymienione, zanim go kupiłem, z wyjątkiem kolumn resorujących, tylnych amortyzatorów i sprężyn. Które już wymieniłem na KYB, zeszłego lata. Mocowania silnika są na wyczerpaniu, więc zastanawiam się nad ich wymianą i tak, pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, było wyłączenie systemu VCM. Więc próbuję zdecydować, czy mocowania Hondy, czy z rynku wtórnego.

Więc mam gotówkę na naprawy, czasami można wykorzystać oszczędności, wykonując całą pracę na raz, ponieważ po rozpoczęciu rozbierania i byciu już na podnośniku można zaoszczędzić setki dolarów.

Skrzynia biegów i silnik wydają się solidne, więc jak mówią moi ludzie....nawet jeśli się zepsuje, nadal możesz go tanio wymienić.

Ostatnia rzecz jest taka, że jeśli nie jesteś w stanie zrobić większości drobnych rzeczy i napraw, najlepiej jest wziąć w leasing lub kupić nowy. Van w tym wieku i z tym przebiegiem zawsze ma małe rzeczy, które wymagają wymiany. Upewnij się więc, że masz tanie złomowiska i dostawców części.

Powodzenia ... daj nam znać, co zdecydujesz