Honda Odyssey Forum banner
41 - 60 of 83 Posts
Discussion starter · #41 ·
Panel po stronie pasażera również musi zostać usunięty, aby usunąć przedni panel. Aby usunąć przedni panel, znajdź sekcję w instrukcji serwisowej, która to pokazuje. Spróbuj wyszukać "gniazdo zasilania akcesoriów".
To wszystko, co znajduję na stronie 4818. Czy ktoś tak naprawdę wie, jak usunąć panel :( ?
Image

O mój Boże, ta instrukcja jest ułożona inaczej niż wcześniejsze. Zamiast grupowania w sekcjach takich jak Silnik, Skrzynia biegów, Nadwozie - jest podzielona alfabetycznie z gniazdem zasilania, które znalazłeś wcześniej, a następnie oddzielnym gniazdem zasilania, które pokazujesz powyżej.
Przekaźniki tylne (elektryka nadwozia) a następnie tylne zawieszenie (zawieszenie), a następnie tylna nagrzewnica (nadwozie) - inny sposób aranżacji, o którym nie wiedziałem.

Najwyraźniej powinieneś być w stanie nacisnąć zakładki (A) i wyjąć gniazdo. Naciśnij to dwoma kostkami? Wygląda na to, że powinno się wysunąć bez zdejmowania żadnych paneli. Ale próbowałem na moim gnieździe, które jest podobne, ale się poddałem. Dalej w dół dla gniazda zasilania akcesoriów w przestrzeni ładunkowej, mówi się, aby zdjąć panel wykończeniowy i kieruje cię do znalezienia: DEMONTAŻ/MONTAŻ WYKOŃCZENIA - TYŁ gdzie indziej w instrukcji, gdzie pokazano, jak usunąć ten panel.

================================================
Zacznijmy więc od "Demontażu/montażu dolnej konsoli środkowej na stronach 2270 i 2271.
Image
Image

Image

Więc to, co nazywaliśmy panelem kopnięcia lub panelem bocznym, instrukcja nazywa panelem nagrzewnicy! Ale już je usunąłeś!
Zwróć uwagę na krok 2 = Usuń.. Środkowy panel środkowy i Środkowy panel pasażera.
Te instrukcje znajdziesz na stronach 2263-2265. Jeśli przewiniesz w górę do strony 2259, znajdziesz przegląd Indeks lokalizacji komponentów dla deski rozdzielczej, która zawiera wiele używanych nazw.
Wracając do strony 2272, zobaczysz 4 śruby A, które zostały odsłonięte po usunięciu tych środkowych paneli. Śruby B zostały odsłonięte po usunięciu paneli bocznych/ups! Panele nagrzewnicy!
Image

A następnie na następnej stronie zobaczysz różne klipsy i złącza, które należy usunąć.
Image

Po usunięciu dolnej konsoli powinno być łatwiej dostać się do tego przeklętego gniazda akcesoriów!

Więc wszystko jest w instrukcji - jednak czasami trzeba skakać, żeby się odnaleźć! Mam nadzieję, że pomoże Ci to lepiej korzystać z instrukcji serwisowej. Przynajmniej tutaj wszystko jest w jednym tomie, a nie w dwóch. I widzę, że obejmuje lata 2011-2017, a nie tylko 2014, jak reklamowano w linku!
edycja - z jakiegoś powodu miałem w głowie, że jest wymieniona jako instrukcja serwisowa 2014 vs. instrukcja serwisowa 4. generacji. o_O

• Like
Reactions: likejudo
Discussion starter · #43 · (Edited)
Image
Dziękuję. Myślę, że muszę najpierw nauczyć się korzystać z narzędzi do przycinania, aby usunąć panele, w przeciwnym razie uszkodzę o wiele więcej paneli. Próbowałem szukać na YouTube, ale wydaje się, że nie ma żadnego filmu o usuwaniu paneli w Hondzie Odyssey 2013. Większość z nich dotyczy znacznie późniejszych modeli. Jeśli ktoś ma jakieś dobre filmy na YouTube dotyczące Odysei, podziel się nimi.

Discussion starter · #44 · (Edited)
Zacznijmy więc od "Demontażu/montażu dolnej konsoli środkowej na stronach 2270 i 2271.
...
Zatem to, co nazywaliśmy Panelem dolnym lub Panelem bocznym, instrukcja nazywa Panelem nagrzewnicy! Ale przecież już je usunąłeś!
Zwróć uwagę na krok 2 = Usuń.. Środkowy panel środkowy i Środkowy panel pasażera.
Dziękuję za post. Próbuję zrozumieć, czym jest środkowy panel środkowy.
Czy możesz wyjaśnić, co to jest?
Jeśli usunę panel nagrzewnicy/boczny pasażera, jeśli dobrze rozumiem, to kolejny panel do usunięcia.
(Udało mi się usunąć panel nagrzewnicy pasażera bez żadnych uszkodzeń 🙂)
Image

To jest panel tutaj, który trzyma porty akcesoriów USB-
Image

Zauważ, że nad tą figurą napisano: 3. Usuń śruby (A, B). (pokazane na poprzedniej ilustracji powyżej - powinienem był wkleić Rys. 15 zamiast tego!)
co musisz zrobić przed 4. Zdejmij konsolę środkową.

Discussion starter · #46 · (Edited)
To jest panel, który trzyma porty akcesoriów USB -
View attachment 179019

Zauważ, że nad tą figurą napisano: 3. Usuń śruby (A, B).. (pokazano na poprzedniej ilustracji powyżej - powinienem był wkleić Rys. 15!)
co musisz zrobić przed 4. Usunięciem konsoli środkowej.
Ale to nie jest środkowy panel środkowy. To jest środkowa dolna konsola, jak mówi podpis!

Czy muszę usunąć oba te panele (patrz schemat poniżej) przed usunięciem panelu środkowej dolnej konsoli na rys. 15, 16?

Aktualizacja: Wróciłem i przeczytałem ponownie Twój post, więc myślę, że muszę je najpierw usunąć, aby odsłonić śruby, które trzymają środkową dolną konsolę.
Uwaga krok 2 = Usuń.. Środkowy panel środkowy i Środkowy panel pasażera.
Te instrukcje znajdziesz na stronach 2263–2265. Jeśli przewiniesz w górę do strony 2259, znajdziesz przegląd Indeksu lokalizacji komponentów dla deski rozdzielczej, który zawiera listę wielu używanych nazw.
Powrót do strony 2272, zobaczysz 4 śruby A, które zostały odsłonięte po usunięciu tych środkowych paneli. Śruby B zostały odsłonięte po usunięciu paneli bocznych/ups! nagrzewnicy!

Image

Image

Update: Wróciłem i ponownie przeczytałem Twój post,
Wszystko jest w instrukcji serwisowej, gdy znajdziesz właściwą sekcję do sprawdzenia!

@likejudo Cofając się trochę, początkowo wspomniałeś, że Twój telefon ładował się powoli z przedniego gniazda 12V. Jakie było zmierzone napięcie gniazda? Czy podłączyłeś inne akcesoria do gniazda, aby ocenić funkcjonalność? Jak długo telefon był podłączony do gniazda? Czy pojazd był uruchomiony przez cały czas ładowania? Ile różnych ładowarek do telefonów wypróbowałeś? Jaki masz telefon? Jakiej ładowarki do telefonu używasz?

Wygląda na to, że w Twoim pojeździe są dwa gniazda 12V, czy żadne z nich nie ładuje Twojego telefonu wystarczająco szybko?

Jeśli gniazdo jest rzeczywiście uszkodzone, możesz przystąpić do jego usunięcia.

Przy wszystkich postępach, które poczyniłeś, wygląda na to, że możesz użyć narzędzia do podważania, aby wyjąć gniazdo z przedniego panelu. Umieść ostrza narzędzia między czarnym pierścieniem a panelem, kołysz DELIKATNIE, a następnie obróć ostrza o 90 stopni, ponownie kołysz, powtórz. Powinieneś usłyszeć trzask, gdy zwolni się zacisk dociskowy. Powtarzaj, aż się poluzuje, wtedy powinieneś móc go wyciągnąć.

Discussion starter · #49 · (Edited)
@likejudo Cofając się trochę, początkowo wspomniałeś, że Twój telefon ładował się wolno z przedniego gniazda 12V. Jakie było zmierzone napięcie gniazda? Czy podłączyłeś inne akcesoria do gniazda, aby ocenić funkcjonalność? Jak długo telefon był podłączony do gniazda? Czy pojazd był uruchomiony przez cały czas ładowania? Ile różnych ładowarek do telefonów wypróbowałeś? Jaki masz telefon? Jakiej ładowarki do telefonu używasz?

Wygląda na to, że w Twoim pojeździe są dwa gniazda 12V, czy żadne z nich nie ładuje Twojego telefonu wystarczająco szybko?

Jeśli gniazdo jest rzeczywiście uszkodzone, możesz przystąpić do jego usunięcia.

Przy wszystkich postępach, które poczyniłeś, wygląda na to, że możesz użyć narzędzia do podważania, aby wyjąć gniazdo z przedniego panelu. Umieść ostrza narzędzia między czarnym pierścieniem a panelem, delikatnie kołysz DELIKATNIE, a następnie obróć ostrza o 90 stopni, ponownie kołysz, powtórz. Powinieneś usłyszeć trzask, gdy zwolni się zacisk dociskowy. Powtarzaj, aż się poluzuje, wtedy powinieneś móc go wyciągnąć.
Dziękuję za odpowiedź. Nie ma w ogóle miejsca na narzędzie do podważania pomiędzy czarnym pierścieniem a panelem. Jest kanapka z czarnego plastikowego pierścienia pomiędzy dwoma metalowymi pierścieniami. Zobacz załączony obrazek. Proszę wyjaśnić, czy o to chodzi.

Tydzień temu zniszczyłem gniazdo, używając śrubokręta, aby spróbować wcisnąć pin od wewnątrz gniazda z przodu panelu. Widziałem film na YouTube, w którym mówiono, że można wyjąć zapalniczkę, używając śrubokręta i wpychając piny w dół. To nie działa i zniszczyłem gniazdo, więc muszę je wymienić. Możesz to zobaczyć na załączonym zdjęciu.

Odpowiadając na Twoje inne pytanie, mam tego minivana od 2013 roku i używałem go z telefonami takimi jak Samsung Galaxy s6, S7, a teraz s21. Zawsze, gdy jedziemy w jakąkolwiek podróż, nawet jeśli trwa tylko godzinę lub tak, i podłączam kabel USB do gniazda USB, które znajduje się w schowku, rozładowuje się bateria telefonu. Innymi słowy, nie mogłem uruchomić Map Google i jednocześnie go ładować. Dlatego kiedy znalazłem ładowarkę woltomierz USB za 20 dolarów na Amazon, pomyślałem, że powinienem wykonać tę naprawę. Niestety nie mogę wrócić, ponieważ naprawdę muszę wymienić gniazdo, ponieważ jest teraz zniszczone.
Image

@SparkyJJO zauważył w poście nr 77, że wygląda na to, że przy czerwonej strzałce znajduje się plastikowy zaczep cierny, prawdopodobnie jeden po przeciwnej stronie, lub być może w sumie 3, które są rozmieszczone w odległości 120 stopni po obu stronach widocznego. Możesz spróbować podłączyć ładowarkę samochodową do gniazda żeńskiego, wcisnąć zaczep na zdjęciu i poruszać adapterem, aby zwolnić zaczep cierny. Możesz mieć wystarczająco dużo luzu, aby zwolnić pozostałe zaczepy i wyjąć wtyczkę.

Przed zainstalowaniem nowego gniazda możesz sprawdzić bezpiecznik, który zasila wtyczkę zasilania dodatkowego. Możesz również sprawdzić napięcie przewodów, gdy zapłon jest włączony lub w pozycji "acc".

Dopiero co przeczytałem ponownie Twój ostatni post, port USB może NIE być portem zasilania, więc może to być powód, dla którego traciłeś ładowanie - telefon zużywał energię w poszukiwaniu sygnałów Wi-Fi lub używając danych komórkowych do triangulacji GPS. Gdyby był podłączony do portu zasilania, może nie naładowałby telefonu w ciągu godziny, ale z pewnością zapewniłby wystarczającą moc, aby zapobiec rozładowaniu. Zazwyczaj używam adaptera zasilania do zapalniczki samochodowej do ładowania naszych telefonów podczas podróży - mniej eleganckie niż używanie USB, ale zwinięty kabel jest bardziej wytrzymały niż kable do ładowania/synchronizacji.

Discussion starter · #51 · (Edited)
@SparkyJJO zauważył w poście nr 77, że wygląda na to, że przy czerwonej strzałce znajduje się plastikowy zaczep cierny, prawdopodobnie jeden po przeciwnej stronie, lub być może łącznie 3, które są rozmieszczone co 120 stopni po obu stronach widocznego. Możesz spróbować włożyć ładowarkę samochodową do gniazda żeńskiego, wcisnąć zaczep na zdjęciu i poruszać adapterem, aby zwolnić zaczep cierny. Możesz mieć wystarczająco dużo luzu, aby zwolnić pozostałe zaczepy i wyjąć wtyczkę.
Zdjęcie w #36 wygląda na przestronne, ale jest bardzo ciasno - brak miejsca.
Myślę, że trzeba jednocześnie wcisnąć dwa zaczepy - zobacz schemat gniazda udostępniony przez użytkownika "kernel" w #41 - nie ma miejsca, aby to zrobić od tyłu.
Czy rzeczywiście to zrobiłeś?

Nie, ale spotkałem się z podobnymi sytuacjami. Powinno dać się to zrobić z jednym zaczepem. Może być konieczne obrócenie gniazda, jednocześnie utrzymując pierwszy zaczep w stanie rozłączonym, aby wcisnąć przeciwległy zaczep. Pomocne byłoby posiadanie czegoś w rodzaju małego narzędzia typu imadło do chwytania krawędzi poluzowanego gniazda, aby utrzymać je w stanie rozłączonym i ewentualnie pomóc w obracaniu. Wygląda na to, że gniazdo jest już uszkodzone. Można również spróbować chwycić czarne krawędzie gniazda za pomocą szczypiec nastawnych i delikatnie ścisnąć w tej samej osi co zaczepy.

Discussion starter · #53 ·
Nie, ale miałem do czynienia z podobnymi sytuacjami. Powinno dać się to zrobić z jednym zaczepem. Może być konieczne obrócenie gniazda, jednocześnie utrzymując pierwszy zaczep w pozycji odłączonej, aby wcisnąć przeciwległy zaczep. Pomocne byłoby posiadanie czegoś w rodzaju małego narzędzia typu imadło do chwytania krawędzi poluzowanego gniazda, aby utrzymać je w pozycji odłączonej i ewentualnie pomóc w obracaniu. Wygląda na to, że gniazdo jest już uszkodzone. Można również spróbować chwycić czarne krawędzie gniazda za pomocą szczypiec nastawnych i delikatnie ścisnąć w tej samej osi co zaczepy.
Być może możesz spróbować tego w swojej Odysei i dać nam znać, czy działa to z filmem lub zdjęciami

Discussion starter · #54 · (Edited)
Wszystko jest w instrukcji serwisowej, gdy znajdziesz właściwą sekcję do wyszukania!
@kernel Usunąłem oba środkowe panele, centralny i pasażera. Usunąłem również śruby u góry. Ale śruby na dolnych panelach nagrzewnicy trudno mi rozgryźć. Są przymocowane do czarnego plastiku, a nie szarego plastiku paneli. Czy one również muszą zostać usunięte?
Zastanawiam się, czy tak powinno być, ponieważ chcemy usunąć dolny panel konsoli środkowej, a nie samą konsolę. Proszę popraw mnie, jeśli się mylę.
Proszę zobaczyć zdjęcia (niebieskie kółka).

Śruba przymocowana do czarnego plastiku. panel nagrzewnicy po stronie kierowcy:
Image

Usunięto 4 śruby w kolorze niebieskim
Image

Śruba przymocowana do czarnego plastiku - panel nagrzewnicy po stronie pasażera.
Image

Być może możesz spróbować tego na swojej Odysei i dać nam znać, czy działa to z filmem lub zdjęciami
Nie ma pilnej potrzeby wyciągania idealnego gniazdka. Po prostu sugerowałem to, ponieważ wygląda na to, że to, z którym masz do czynienia, ma lepsze dni za sobą. Myślę, że znacznie utrudniłeś sobie sprawę, niż było to konieczne. To powiedziawszy, większość z nas na tym forum też tam była i to robiła.

Czy widziałeś ten post? Dość pomysłowa metoda usuwania. Znajduje się w sekcji "powiązane wątki" poniżej tego wątku. Wyobrażam sobie, że przednie gniazda można wydobyć w ten sam sposób.

@kernel Usunąłem oba środkowe panele, centralny i pasażera. Usunąłem również śruby u góry. Ale śruby na dolnych panelach nagrzewnicy, trudno mi to rozgryźć. Są przymocowane do czarnego plastiku, a nie szarego plastiku paneli. Czy one również muszą zostać usunięte? Proszę zobaczyć zdjęcia.
Lokalizacje śrub są wskazane na rysunku 15:
Image

Na zdjęciu górnej deski rozdzielczej nadal widzę 4 śruby A. Czy to zdjęcie 'przed'?
Na tym zdjęciu od Ciebie, B to ta śruba:
Image

Powinieneś być w stanie zobaczyć, że czarna część jest częścią panelu.
Rysunek nie pokazuje wyraźnie, gdzie znajduje się śruba B po stronie pasażera, ale powinieneś być w stanie zobaczyć, że odpowiednia czarna część jest częścią panelu.

Nie zapomnij, że po usunięciu wszystkich 6 śrub panel powinien się odłączyć. Lokalizacje klipsów, które trzeba odłączyć, pokazano na rysunku 16.

Discussion starter · #57 ·
Lokalizacje śrub są wskazane na rysunku 15:
View attachment 179049
Na zdjęciu górnej deski rozdzielczej nadal widzę 4 śruby A. Czy to zdjęcie 'przed'?
Na tym zdjęciu od Ciebie, B to ta śruba:
View attachment 179050

Powinieneś być w stanie zobaczyć, że czarna część jest częścią panelu.
Rysunek nie pokazuje wyraźnie, gdzie znajduje się śruba B po stronie pasażera, ale powinieneś być w stanie zobaczyć, że właściwa czarna część jest częścią panelu.

Nie zapomnij, że po usunięciu wszystkich 6 śrub panel powinien się odłączyć. Lokalizacje klipsów, które trzeba odłączyć, pokazano na rysunku 16.
@kernel Dziękuję za odpowiedź.
Tak, zdjęcie było zdjęciem 'przed'. Usunąłem 4 śruby.

Poszedłem dalej i usunąłem dwie śruby przymocowane do czarnego plastiku w obszarze panelu nagrzewnicy. Proszę zobaczyć zdjęcia ze wszystkimi usuniętymi śrubami. Panel konsoli jest tam dość pewnie przymocowany. Myślę, że to coś więcej niż sześć śrub. Nie chcę tego wyrywać i coś zepsuć.
Image

Image

Image

Image

Image

Discussion starter · #58 ·
Nie mam pilnej potrzeby wyciągania idealnego gniazdka. Po prostu sugerowałem to, ponieważ wygląda na to, że to, z którym masz do czynienia, ma już lepsze czasy za sobą. Myślę, że znacznie utrudniłeś sobie sprawę, niż było to konieczne. Powiedziawszy to, większość z nas na tym forum też tam była i to robiła.

Czy widziałeś ten post? Całkiem pomysłowa metoda usuwania. Znajduje się w sekcji "powiązane wątki" poniżej tego wątku. Wyobrażam sobie, że przednie gniazda można usunąć w ten sam sposób.
@vango5 Pomysł użycia bolców spinacza do papieru również przyszedł mi do głowy (niezależnie od tego posta) - próbowałem tego w zeszłym tygodniu. Nie zadziałało.
Nie wiemy, jakich kroków użył, aby go usunąć i czy gniazdo w 3. rzędzie jest takie samo jak to w przedniej konsoli.
Jeśli faktycznie udało Ci się go usunąć... Chętnie dowiem się jak.

Panel konsoli jest tam dość pewnie przymocowany. Myślę, że to coś więcej niż sześć śrub. Nie chcę tego wyrywać i coś zepsuć.
Oczywiście, że nadal jest pewnie przymocowany. Oprócz sześciu śrub, spójrz ponownie na Rysunek 16 i klipsy, które go trzymają.
Nie zapomnij, że po usunięciu wszystkich 6 śrub panel powinien się odłączyć. Lokalizacje klipsów, które trzeba odłączyć, są pokazane na Rysunku 16.
Zacząłbym od dźwigni zmiany biegów i pociągnął, aby 3 klipsy po tej stronie się odłączyły. Następnie środek, gdzie wygląda na jeden klips, i po stronie pasażera, gdzie jest ich jeszcze więcej. Nie widzę żadnych klipsów oznaczonych niżej.

41 - 60 of 83 Posts