Honda Odyssey Forum banner

Jak zresetować TPMS

60K views 45 replies 16 participants last post by  Jackleg1  
#1 ·
Planuję używać zimowych kół/opon bez czujników TPMS w moim '05 Touring. Czy ktoś wie, czy muszę zresetować TPMS, gdy ponownie zamontuję opony OEM PAX następnej wiosny? Pytałem serwis Hondy kilka razy i wydaje się, że nie mogę uzyskać jednoznacznej odpowiedzi.

#2 ·
Zgodnie ze stroną 356 instrukcji obsługi, ostrzeżenie o niskim ciśnieniu, jeśli zostanie skorygowane, po prostu zniknie. (a raczej nie pojawi się ponownie) Nie widzę nic o resetowaniu tps. Jak tylko PAX wrócą, zaczynają wysyłać informacje o ciśnieniu do vana. Czy jest jakiś powód, dla którego nie używasz opon zimowych PAX? Co zrobisz jako zapasowe koło zimą?

#3 ·
Tak myślałem. Zapytałem dwa różne działy serwisowe Hondy i nie potrafili mi udzielić jasnej odpowiedzi.

Jeśli chodzi o powód, nie chcę płacić za dodatkowy zestaw felg i opon PAX - za drogo za mały zwrot. Wolałbym dostać konwencjonalne koła/opony zimowe, które są bardziej przystępne cenowo.

Zamierzam również zamówić koło zapasowe, które pasuje do modeli Odyssey bez wersji Touring. Touring ma schowek na koło zapasowe, który jest pusty. Z tego, co widzę, nakrętka mocująca z gwintem jest już na miejscu. Potrzebuję tylko koła zapasowego/opony i śruby mocującej.

#5 ·
egads said:
Więc wiesz, że wszystkie te ostrzeżenia opisane na stronach instrukcji obsługi, do których odniesiono się powyżej, będą rzucać się w oczy przez całą zimę. Czujniki tps można zamontować na zwykłych felgach.
Wiem. Też nad tym debatuję. Myślę, że kosztują około 50 dolarów za sztukę.

#9 ·
egads said:
Oceń wszystkie opcje. Kiedy PAX Ice po raz pierwszy się pojawił, ceny wahały się od rozsądnych do skandalicznych. Wielu członków miało trudności ze znalezieniem koła zapasowego typu donut.
Honda ma felgę do koła zapasowego typu donut i cały osprzęt montażowy, ale nie ma samej opony zapasowej typu donut. Dostają ją z TireRack, więc zamówiłem ją z TireRack za 108 $. Felga i osprzęt od Hondy zostały mi wycenione na mniej niż 75 $.

#10 · (Edited)
Kupiłem nowe 16-calowe stalowe felgi, Blizzaki i czujniki TPMS do mojego modelu EX-L z 2007 roku za pośrednictwem dealera Tire Rack w cenie, której nie mogłem odmówić. Podczas pierwszej podróży zapaliła się żółta kontrolka "TPMS" na desce rozdzielczej. Z tego, co rozumiem, jest to błąd TPMS, a nie ostrzeżenie o niskim ciśnieniu. Wszystkie opony mają ciśnienie w granicach 0,5 psi według mojego cyfrowego manometru (przynajmniej tak dokładnego jak mój manometr Longacre, którego używam w moim samochodzie wyścigowym). Czy muszę zresetować system, aby uwzględnić nowe czujniki? Samochód przejechał ponad 80 mil od wymiany opon, a kontrolka nadal się świeci. Czy możliwe jest, że stos oryginalnych kół w rogu garażu w jakiś sposób oszukuje system TPMS? Czy muszę zbudować klatkę Faradaya wokół opon, aby zablokować sygnał TPMS z oryginalnych czujników?

Wygląda na to, że inni nie mieli problemów z niestandardowymi kołami i czujnikami TPMS. Szybki przegląd wątku PAX ujawnia kilka przykładów.
http://www.odyclub.com/forums/showt...s/showthread.php?s=&threadid=36241&perpage=40&highlight=reset+tpms&pagenumber=1

EDIT: Krąży kilka różnych historii na temat nowych kół/opon/czujników. Jedna z nich mówi, że dealer musi "zresetować" system. Druga mówi, że system automatycznie rozpoznaje nowe czujniki. Moje dotychczasowe scenariusze:

1. Nowe czujniki są rozpoznawane automatycznie. Jeden z nowych czujników może być uszkodzony.

2. Nowe czujniki są rozpoznawane automatycznie. Samochód jest zdezorientowany przez oryginalne koła w rogu garażu.

3. System TPMS musi być zresetowany przez dealera, co oznacza, że wydaję $xx każdej wiosny i jesieni, gdy zmieniam koła letnie i zimowe.

#12 ·
Wątpię, żeby twój system dał się oszukać przez stos opon w garażu. Mój system nie dał się oszukać przez cztery kompletne koła / opony PAX, które znajdowały się z tyłu vana.

#13 ·
nshom said:
Honda ma felgę zapasową typu donut i cały osprzęt montażowy, ale nie ma samej opony zapasowej typu donut. Dostają ją z TireRack, więc zamówiłem ją z TireRack za 108 $. Felga i osprzęt od Hondy zostały mi wycenione na mniej niż 75 $.
pamiętasz imię sprzedawcy w Tire Rack, zadzwoniłem i powiedziano mi, że nie mogą dostać opony........:confused:

#14 ·
amge65 said:
http://www.odyclub.com/forums/showthread.php?threadid=36241&perpage=15&highlight=&pagenumber=8

Sprawdź ten link do wątku, w którym szczegółowo opisałem moje doświadczenia z TPMS. Zarejestrowanie się zajęło około dnia po instalacji.
Z Twojego postu:
Oryginalnie opublikowane przez amge65 Po drugie, nowe czujniki TPMS zarejestrowały się dobrze z Odyseją, ale nie udało mi się odczytać wartości ciśnienia w oponach tak jak w przypadku czujników OEM. Może muszę coś zresetować? To nic wielkiego, ponieważ i tak regularnie sprawdzam ciśnienie w oponach. Dopóki działa z vanem, odczyt jest drugorzędny.
Mój EX-L nie ma możliwości wyświetlania indywidualnego ciśnienia w oponach. Zgodnie z instrukcją obsługi mam tylko wskaźnik niskiego ciśnienia i kontrolkę TPMS, która wskazuje usterkę. Na oponach przejechałem dotychczas około 180 mil i zaliczyłem około 10 cykli uruchamiania/jazdy/wyłączania. Właśnie podniosłem ciśnienie do 38 z 36 dookoła, więc dam im jeszcze tydzień, żeby się odnaleźć. Poprosiłem również mojego gościa od opon, żeby zapytał Tire Rack o działanie systemu, żeby zobaczyć, czy muszę coś zrobić.

#15 ·
alpca7605 said:
Wątpię, żeby Twój system był oszukiwany przez stos opon w garażu. Mój system nie został oszukany przez cztery kompletne koła / opony PAX, które jechały z tyłu vana.
Ody stał na zewnątrz przez ostatnie kilka nocy, żeby zobaczyć, czy pobliskie czujniki powodują problem. Światło wciąż się świeci, ale dam mu jeszcze tydzień. Nie płaczę zbytnio z powodu wstawienia jednego ze starszych BMW do garażu w jego miejsce. ;)

#16 ·
Autocrosser said:
Z Twojego postu:

Mój EX-L nie ma możliwości wyświetlania ciśnienia w poszczególnych oponach. Zgodnie z instrukcją obsługi mam tylko wskaźnik niskiego ciśnienia i kontrolkę TPMS, która wskazuje usterkę. Opony mają za sobą około 180 mil i ~10 cykli start/jazda/wyłączenie. Właśnie podniosłem ciśnienie do 38 z 36 we wszystkich kołach, więc dam im jeszcze tydzień, żeby się ułożyły. Poprosiłem również mojego wulkanizatora, żeby zapytał Tire Rack o działanie systemu, żeby zobaczyć, czy muszę coś zrobić.
Autocrosser, możesz sprawdzić numer części w swoim TPMS. Facet z Bernadi, który mi pomógł, poprosił mnie o numer VIN, żeby dostać właściwy. Myślę, że powiedział, że są trzy różne dla Odysei. Czy możliwe, że czujnik nie pasuje do samochodu? Mój wyszedł dobrze następnego dnia. Dodałem kolejny post do tego wątku kilka dni później.

#17 ·
amge65 said:
Autocrosser, możesz zweryfikować numer części w swoim TPMS. Facet z Bernadi, który mi pomógł, poprosił mnie o numer VIN, aby dostać właściwy. Myślę, że powiedział, że są trzy różne dla Odysei. Czy możliwe, że czujnik nie pasuje do samochodu? Mój wyszedł dobrze następnego dnia. Dodałem kolejny post do tego wątku kilka dni później.
Moje dokumenty z Tire Rack mają coś w rodzaju MDX05 jako numer części, co skłoniłoby mnie do przypuszczenia, że są to czujniki do MDX z 2005 roku. Tak, jestem geniuszem. Pobiegnę dziś wieczorem na zewnątrz, żeby zobaczyć, czy uda mi się coś znaleźć na samych czujnikach. Moje źródło opon zadzwoniło do swojego sprzedawcy w Tire Rack i powiedziano mu, że co najmniej do roku modelowego 2006 samochód powinien automatycznie synchronizować się z nowymi czujnikami po „krótkim czasie”.

#18 ·
Pomyliłem numery części. Zgodnie z moimi dokumentami:
Czujniki = MDXGEN1, TRW 315MHZ TRANSMITTER
Stalowe felgi = 16ODY05, 16X7 5-120 HONDA ODY ST NEW ET50 20 OTWORÓW BLK

Czy czujnik TPMS Gen 1 MDX będzie działał z Odyseją z 2007 roku? Przyjrzałem się dokładnie zarówno oryginalnym czujnikom fabrycznym, jak i czujnikom dostarczonym przez Tire Rack i wyglądają identycznie, aż do koloru i nasadki. Żadne numery nie były widoczne.

Bernardiparts.com podaje mi to jako numer części do zespołu czujnika 07 EX-L: 06421-SCV-A00
http://www.bernardiparts.com/SearchResults.aspx?SearchType=Model&Image=14SHJ5_010_0002.GIF
Google tego nie zwraca aplikacji MDX, ale wydaje się, że są dziesiątki numerów części Honda TPMS.

Argh. Chyba muszę naciskać na telekonferencję z Tire Rack.

#19 ·
Autocrosser-

Jaki numer części masz teraz w vanie? Obecnie mam ten sam numer części w moich kołach w '05 i mam ten sam problem, ale Honda zamierza je dla mnie wymienić.

Zadzwoniłem do obsługi klienta Hondy i przyznali, że nie ma niezawodnego sposobu na uzyskanie właściwego numeru części z ich katalogu sprzed stycznia '07 (przynajmniej dla modeli 05-06 Tourings...). Możesz być w tej samej sytuacji - warto zadzwonić.

Kiedy pójdę na wymianę, zapytam, czy pozwolą mi zatrzymać te, które mam teraz zainstalowane i dam znać. Oczywiście zależy to od tego, jak szybko lokalny dealer dostarczy mi właściwe (są zamówione, powinny być w przyszłym tygodniu).

W rzeczywistości wątpię, żeby pozwolili mi zatrzymać stare.

Jest duża szansa, że możesz sprzedać te, które masz, jeśli mają numer części dla modeli 05-06 Tourings...06421-S3V-(A03 i A04) to to, co działa dla tych modeli.

Ponadto - mam stos opon PAX w odległości mniejszej niż 3 stopy od vana i tylko raz miałem "echo" w ciągu 2 tygodni. RFID działa tylko na bardzo krótkich dystansach.

#20 ·
Używam numeru części 06421-S3V-A03 na kołach Acura RL i działają u mnie dobrze. Jednemu zajęło około półtora dnia, żeby zacząć działać poprawnie. Powodzenia z twoim. :)

#21 ·
Czas na aktualizację.

Nadal mam zapaloną kontrolkę TPMS na desce rozdzielczej po ponad 3200 milach. Sprzedawca w Tire Rack powiedział mi, żebym zabrał samochód do dealera, aby „zresetować” system. Naprawdę nie chcę musieć jeździć do dealera dwa razy w roku po zmianie opon letnich i zimowych, więc nie uważam tego za akceptowalne rozwiązanie. Jestem również pewien, że dealer nie zrobi tego za darmo.

Dużo podróżowałem służbowo, ale planuję w tym tygodniu ponownie przesłuchać gościa z Tire Rack, żeby zobaczyć, co mogą dla mnie zrobić.

#23 ·
alpca7605 said:
Używam numeru części 06421-S3V-A03 na felgach Acura RL i działają u mnie bez zarzutu. Jedna potrzebowała około półtora dnia, żeby zacząć działać poprawnie. Powodzenia z twoimi. :)
U mnie to samo. Właśnie po raz drugi zmieniłem opony zimowe. Nie było żadnych kontrolek błędów/ostrzeżeń. Po zamontowaniu kół nie mogłem odczytać ciśnienia podczas jazdy próbnej. Dzień później było w porządku.

#24 ·
05 MDX i mój 07 EX-L używają tego samego czujnika TPMS zgodnie z informacjami tutaj.
http://www.hancousa.com/TPMS/TPMS_xref.pdf

"06421-S3V-A02 & A03"

Przez Google znalazłem odniesienia do obniżania ciśnienia w poszczególnych oponach poniżej określonego ciśnienia, a następnie ponownego podnoszenia go do właściwego ciśnienia. Samochód może, ale nie musi, zostać wprowadzony w jakiś tryb uczenia się lub inicjalizacji.