Honda Odyssey Forum banner

Problemy z funkcją automatycznego przyciemniania lusterka wstecznego

26K views 14 replies 10 participants last post by  cgoofies  
#1 ·
Niedawno kupiliśmy nowy model Odyssey EX-L RES z 2012 roku. Zauważyłem, że funkcja automatycznego przyciemniania lusterka wstecznego nie działa zbyt dobrze. Wiele razy zdarzało się, że światła samochodów za mną utrudniały jazdę (szczególnie jeśli samochód miał źle ustawiony reflektor), a mimo to lusterko nie przyciemniało się tak, jak powinno. To duży problem, ponieważ stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa. I zanim zapytasz, tak, jest włączone (świeci się zielone światło). Zdarzają się inne sytuacje, w których wydaje się działać zgodnie z oczekiwaniami. Czy istnieje możliwość regulacji czułości czujnika?

#2 ·
"Podczas jazdy po zmroku automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne redukuje odblaski świateł reflektorów za Tobą. Naciśnij przycisk AUTO, aby włączyć i wyłączyć tę funkcję. Po aktywacji zapala się wskaźnik AUTO."

Z tego, co czytam w instrukcji obsługi, funkcję automatycznego przyciemniania można wyłączyć. Czy Twoja jest przypadkiem wyłączona?

#4 ·
Nie sądzę, żeby dało się to jakoś regulować, jest albo WŁĄCZONE, albo WYŁĄCZONE. Mój działa bardzo dobrze, przyciemnia się do odpowiedniego poziomu, aby zablokować odblaski, ale nadal bardzo dobrze widać zarys samochodu. Czy Twój w ogóle działa? Więc jeśli Twój nie działa dobrze, aby zablokować odblaski, być może musisz poprosić dealera o sprawdzenie.

#6 ·
Obecnie nie mam przy sobie vana, żeby to sprawdzić, ale z tyłu lusterka powinien znajdować się czujnik światła. To może nie być najczystsze rozwiązanie, ale możesz spróbować przykleić mały kawałek przezroczystej taśmy klejącej na czujnik, aby zmniejszyć ilość światła, która na niego pada. Może to sprawić, że pomyśli, że otoczenie jest ciemniejsze, niż jest w rzeczywistości. Jeśli zablokujesz całe światło, prawdopodobnie przyciemni się w ciągu dnia przy normalnym świetle słonecznym.

#7 ·
Obecnie nie mam przy sobie vana, żeby sprawdzić, ale z tyłu lusterka powinien znajdować się czujnik światła. To może nie być najczystsze rozwiązanie, ale możesz spróbować położyć mały kawałek przezroczystej taśmy klejącej na czujniku, aby zmniejszyć ilość światła, która na niego pada. Może to sprawić, że pomyśli, że otoczenie jest ciemniejsze niż w rzeczywistości. Jeśli zablokujesz całe światło, prawdopodobnie przyciemni się w ciągu dnia przy normalnym świetle słonecznym.
Myślałem, że czujnik jest z przodu i ma wykrywać stosunkowo jasne światła dochodzące do lusterka, być może są oba. Było kilka przypadków, w których na przykład jechałem na wschód po południu podczas zachodu słońca, gdzie słońce było prosto w lusterku wstecznym, a lusterko faktycznie przyciemniało słońce. Przyciemnianie lusterka wydaje się również zależeć od warunków, w przeciwieństwie do nocnego lusterka, które jest włączone lub wyłączone.

#10 ·
Zgaduję, że nie, ale czy ktoś znalazł regulację czułości automatycznie przyciemniającego się lusterka wstecznego? Chciałbym, żeby moje było bardziej wrażliwe na światła reflektorów za mną i przyciemniało się mocniej. Rocznik 2015.

#11 ·
Zakładam, że nie, ale czy ktoś znalazł regulację czułości automatycznie przyciemniającego się lusterka wstecznego? Chciałbym, żeby moje było bardziej czułe na światła reflektorów za mną i przyciemniało się mocniej. Rocznik 2015.
Właściciele samościemniających się lusterek dyskutują o tym problemie od lat, ale nigdy nie wprowadzono funkcji regulacji. Niektóre obejścia:

Zakryj czujnik oświetlenia otoczenia, aby lusterko zachowywało się tak, jakby oświetlenie otoczenia było ciemniejsze.
Obróć lusterko do góry nogami, aby czujniki reflektorów miały wyraźniejszy widok na reflektory nad pokrywą bagażnika.
Wymień na lusterko, które się nie samościemnia.
Napisz do Hondy i miej nadzieję, że model na przyszły rok w końcu zostanie ulepszony.

#12 ·
Honda jest do bani @$$, naprawdę za długo się ściemnia. W mojej Camry z 2014 roku, nawet z przyciemnianą tylną szybą, ściemnia się prawie natychmiast w nocy.