Jeśli chodzi o oświetlenie, unikam Amazon i eBay, chyba że pochodzi od renomowanego i znanego sprzedawcy w branży oświetleniowej. Te zestawy i rzeczy, które sprzedają za 30 dolarów, to oszustwo. Jestem za oszczędzaniem pieniędzy, ale nie oszczędzaj na jakości, zwłaszcza na reflektorach LED, ponieważ wpływa to nie tylko na twoje umiejętności prowadzenia pojazdu, ale także na innych. Chodzi o bezpieczeństwo. Skończysz wydając tyle samo na wielokrotną wymianę żarówek, co na zakup produktu wysokiej jakości.
Widziałem ludzi kupujących LED-owe światła stopu lub kierunkowskazy za 10 dolarów i są one ledwo widoczne w nocy. Wyobraź sobie, że próbujesz je zobaczyć w ciągu dnia? To wypadek, który tylko czeka na to, by się wydarzyć.
Ale wracając do reflektorów LED, nigdy nie byłem ich wielkim fanem. Tylko ze względów bezpieczeństwa. Zawsze wolałem legalny retrofit. Ale może to być kosztowne, ale wydajność jest doskonała. Ale na przestrzeni lat żarówki LED do reflektorów znacznie się poprawiły. Moje żarówki halogenowe Philips 5000k niedawno się przepaliły i potrzebowałem nowych żarówek. Miałem zamiar kupić żarówki LED VLEDS Micro Evolution za 175 dolarów, ale było to zbyt kosztowne (całe moje wnętrze, tylne światła i kierunkowskazy są wyposażone w VLEDS w cenie ~350 dolarów za żarówki). Zacząłem również badać renomowane strony, które zajmują się diodami LED i poszedłem do TheRetrofitSource (TRS), gdzie sprzedawali Morimoto 2Stroke 2.0 za 120 dolarów. Bardzo rozsądna cena, ale nawet za 120 dolarów było to trochę trudne do przełknięcia. Morimoto to bardzo dobra marka w scenie retrofittingu. Miałem zamiar kupić od nich z kodem kuponu, który obniżył cenę do 108 dolarów, ale zdecydowałem się sprawdzić eBay. Znalazłem renomowanego sprzedawcę (lightwerkz) i kupiłem go taniej niż ich cena wywoławcza 120 dolarów i taniej niż z TRS z kodem kuponu. Lightwerkz jest popularny w scenie retrofittingu, więc wiem, że byłem w dobrych rękach i otrzymałem legalny produkt.
Dostałem go pocztą w ciągu 2 dni i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem mocy światła z Morimoto 2Stroke. Dostarczono z wiązką przewodów H11 i wszystko było typu plug and play. Jaśniejsze niż moje Philips, które miałem i będzie trwać znacznie dłużej (to był mój drugi zestaw żarówek w mniej niż 5 lat). Jedyną rzeczą jest to, że wentylator żarówki wytwarza zauważalny szum wentylatora po włączeniu. To jest oczekiwane. Mam ochotę kupić kolejny zestaw i zainstalować go w światłach przeciwmgielnych (obecnie używam oryginalnych żarówek OEM - 3300K żółtawy wygląd... fuj). Ponieważ się nie spieszę, poczekam na następną wyprzedaż lub duży kod rabatowy.