Honda Odyssey Forum banner

LKAS, ACC, Unikanie kolizji, Problem z automatycznymi światłami drogowymi

3 reading
53K views 85 replies 38 participants last post by  RuskiSi  
#1 ·
2018 EX
Uruchomiono vana i na desce rozdzielczej pojawia się:
Problem z ACC
Problem z łagodzeniem kolizji
Problem z asystentem utrzymania pasa ruchu
Problem z automatycznymi światłami drogowymi

Czy ktoś tego doświadczył, a jeśli tak, to jakie było rozwiązanie?
Van jeździ dobrze. Wydaje się, że te ostrzeżenia dotyczą przednich kamer lub czujników - ale nie jestem ekspertem od samochodów.
Wygląda na to, że nic nie zasłania widoku tych kamer. Naciśnięcie przycisków w celu dezaktywacji/reaktywacji systemu nie daje żadnego efektu.
Oczywiście zdarza się to w weekend świąteczny, kiedy podróżujemy, ale przynajmniej jedzie, prawda.

#43 ·
Mam ten sam problem w moim Hondzie Civic z 2016 roku. Dostaję błędy acc/lkas/cmbs prawie za każdym razem, gdy włączam samochód. Włączam go, błędy, wyłączam samochód i włączam ponownie, wszystkie znikają. Następnym razem, gdy włączam samochód, znowu błędy, wyłączam i włączam ponownie, wszystko znika. Wydaje się dziwne, że zła kamera to powoduje?

#44 ·
Mam również ten sam problem z wieloma światłami ostrzegawczymi. Mam Ody z 2019 roku. Nie mam w nim zainstalowanej przedniej kamery, ale właśnie włożyłem do niego kamerę samochodową. Musi być cały czas podłączona, aby działała. To jedyny powód, dla którego myślę, że te światła zapaliły się ostatnio. Miałem problem na początku tego roku ze światłami ostrzegawczymi, które się zapalały i to tylko dlatego, że mój zacisk dodatni nie był dokręcony przez niesamowitego Hulka. Te vany są naprawdę wrażliwe, ponieważ prawie nie było luzu. Czy ktoś miał również problem z pompą paliwa, która została wycofana z 2018-20 Ody? Zadzwoniłem do dealera i powiedzieli, że jest niedostępna. A także wezwanie do naprawy przewodów kamery tylnej. Nie wiedziałem, że niektóre modele mają przednią kamerę. Może niektórzy powinni sprawdzić, czy to jest problem z przednią kamerą, aby nie musieć nic płacić.

#47 · (Edited)
Zgłaszam się. 2019 Elite tutaj. 18 000 mil, garażowany. Ten sam problem, co pierwotnie zgłoszono w wątku. Sam przeprowadziłem pewne dochodzenie, ponieważ dostęp do części jest bardzo łatwy. Pierwszą rzeczą, którą zauważyłem, jest to, że po uruchomieniu samochodu przez jakiś czas jest niesamowicie gorąca w dotyku, co może wskazywać na jakiś problem termiczny. Zauważyłem, że są śruby do otwarcia obudowy, więc jeśli nie będę miał innego wyjścia, otworzę ją i zobaczę, czy to może źle nałożone podkładki termiczne lub radiator. W przypadku części, która rzekomo kosztuje 1100 dolarów, prawdopodobnie warto spróbować.

Przysięgam, że ten samochód to kompletna katastrofa. Miałem tylko problemy wynikające z tych fantazyjnych, ale w dużej mierze bezużytecznych funkcji technicznych.

1. Interwałowe wycieraczki przedniej szyby nie działają nawet wtedy, gdy nie masz przedniej szyby OEM za 1700 dolarów.

2. Nie można nawet używać tempomatu, chyba że działa przednia kamera za 700 dolarów. Och, i chcą 1000 dolarów za robociznę, aby dosłownie podłączyć kamerę i ją skalibrować.

To będzie ostatnia Honda, jaką kiedykolwiek kupię, jeśli Honda nie zrobi tego, co należy. Prawdopodobnie przejdę prosto do Toyoty Sienny.

Edycja: Dealer zalecił, abym skontaktował się bezpośrednio z Honda CS i poprosił o naprawę tej kamery w dobrej wierze. Zrobiłem to i wydają się przynajmniej chętni do przejścia przez procedurę składania mojego wniosku. W przeciwnym razie wycena od dealera wynosi 1600 dolarów. Powiedzieli, że mogę kupić część, a oni skalibrują ją za 350 dolarów, co pozwoli mi zaoszczędzić trochę pieniędzy. Chciałbym wziąć udział w procedurze kalibracji.

#51 ·
@rackett Jeśli wymieniłeś przednią kamerę w lutym 2024 r., nadal obowiązuje na nią roczna gwarancja, jeśli dealer Hondy wykonał tę pracę i zamówił oraz zainstalował kamerę.

#57 ·
Czy wymiana kamery naprawiła problem i jak to przebiegło? Jak to zrobiłeś? Czy musiałeś ponownie skalibrować kamerę i wyrównać samochód?
Skontaktowałem się z Hondą i poprosiłem o naprawę w dobrej wierze. Po około dwóch tygodniach zaoferowali naprawę za 700 dolarów, co w zasadzie stanowi koszt części. Skończyło się na tym, że sprzedałem samochód zamiast go naprawiać. Z tego, co rozumiem, nie trzeba tego naprawiać i samochód będzie jeździł dobrze, po prostu tracisz około 90% funkcji bezpieczeństwa, dla których kupiłeś ten samochód.

#59 ·
Mamy Touring z 2018 roku z przebiegiem 99 tys. mil i właśnie otrzymałem wszystkie te ostrzeżenia. Co za koszmar. Ponad rok temu wymieniliśmy przednią szybę na szybę nieoryginalną. Zastanawiam się teraz, czy to przyczyniło się do przegrzania, ale wydaje się, że inni mają ten sam problem z oryginalnymi szybami.

Numer części dla modelu Touring z 2018 roku to 36160-THR-A74. Niestety na eBay nie ma używanych, które zostały już skalibrowane, więc będę musiał kupić nową i zlecić jej kalibrację w Hondzie.

Złożyłem skargę do NHTSA. Jestem daleko poza okresem gwarancji. Jak mogę skontaktować się z Hondą, aby sprawdzić, czy pokryją część kosztów naprawy w ramach dobrej woli? Czy ktoś ma dobry adres e-mail lub numer telefonu kontaktowego?

#61 ·
Nawet jeśli kupisz nową kamerę uniwersalną, nadal musi być ona wyrównana (skalibrowana) do ODY, w którym jest instalowana. Musi być skalibrowana w pojeździe, aby trafić w określone współrzędne X i Y przed ODY.

#62 ·
Czy wymiana kamery rozwiązała problem i jak to przebiegło, jak to zrobiłeś? Czy musiałeś ponownie skalibrować kamerę i wyrównać samochód?
Możesz również kupić część i wymienić ją samodzielnie. Dostęp do niej jest niezwykle łatwy i wystarczy ją po prostu podłączyć. Oto część:

Myślę, że nie można jej skalibrować. Dealer zaoferował mi 350 dolarów za kalibrację. W ten sposób zaoszczędzisz trochę pieniędzy.
Nawet jeśli kupisz nową kamerę uniwersalną, nadal musi ona zostać wyrównana (skalibrowana) do ODY, w którym jest instalowana. Musi być skalibrowana w pojeździe, aby trafić w określone współrzędne X i Y przed ODY.
Już to omówiłem. Część kosztuje około 700 dolarów. Dealer zaoferował mi 350 dolarów za kalibrację. To najlepszy scenariusz z własnej kieszeni w tej kwestii.
Honda współpracowała ze mną i zaoferowała całkowitą naprawę za 700 dolarów, co w zasadzie stanowi koszt.

#63 ·
Oto było moje tanie rozwiązanie. Przeszukiwałem car-part.com w poszukiwaniu projektora kamery z modelu Odyssey z 2018 roku w wersji touring lub elite. Znalazłem kilka złomowisk, które miały odpowiedni rok i sądząc po zdjęciach, zostały zniszczone w wyniku kolizji tylnych. Zakładając, że kamera monokularna była sprawna, skontaktowałem się ze wszystkimi złomowiskami i znalazłem jedno w całym kraju, które wysłałoby mi ją za 200 dolarów łącznie. W tamtym czasie żadna nie była dostępna na eBay, w przeciwnym razie szukałbym tam najpierw. Zupełnie nowy "36160-THR-A74" kosztowałby mnie 700 dolarów i wymagałby kalibracji.

Kamera, którą mam, kończy się na A73. Kamera, którą kupiłem, kończy się na A72. Wiedząc, że nowa A74 jest bezpośrednim zamiennikiem dla dwóch poprzednich, zaryzykowałem jeszcze raz z tym urządzeniem.

Po przybyciu była to szybka, pięciominutowa wymiana. Uruchomiłem Odyseję i w ciągu dziesięciu sekund wszystkie kontrolki zgasły. Nie wyjechałem jeszcze na autostradę i nie próbowałem tempomatu, ale zakładam, że będzie działał całkiem dobrze lub wystarczająco dobrze dla mnie.

#64 ·
Oto było moje tanie rozwiązanie. Szukałem na car-part.com projektora kamery z modelu Odyssey z 2018 roku w wersji touring lub elite. Znalazłem kilka złomowisk, które miały odpowiedni rok produkcji i sądząc po zdjęciach, zostały zniszczone w wyniku kolizji tylnych. Zakładając, że kamera monokularna była sprawna, skontaktowałem się ze wszystkimi złomowiskami i znalazłem jedno w całym kraju, które wysłałoby mi ją za 200 dolarów. W tym czasie nie było żadnych na eBayu, w przeciwnym razie szukałbym tam najpierw. Zupełnie nowy "36160-THR-A74" kosztowałby mnie 700 dolarów i wymagałby kalibracji.

Kamera, którą mam, kończy się na A73. Kamera, którą kupiłem, kończy się na A72. Wiedząc, że nowa A74 jest bezpośrednim zamiennikiem dla poprzednich dwóch, zaryzykowałem z tym urządzeniem.

Po przybyciu była to szybka, pięciominutowa wymiana. Uruchomiłem Odyseję i w ciągu dziesięciu sekund wszystkie kontrolki zgasły. Nie wyjechałem jeszcze na autostradę i nie próbowałem tempomatu, ale zakładam, że będzie działał całkiem dobrze lub wystarczająco dobrze dla mnie.
To wspaniale! Czy wygląda na to, że stary nie wymaga kalibracji?

Czy też istniejąca kalibracja jest "wystarczająco dobra", aby działała?

Dzięki.

#68 ·
Chcę tylko udokumentować, że mam Odyssey Touring z 2019 roku z przebiegiem ~48 tys. mil, który ma podobny problem ze wskaźnikami ACC, hamulców, asystenta utrzymania pasa ruchu, automatycznych świateł drogowych i unikania kolizji. Po odwiedzeniu tego forum wymieniłem akumulator, mając nadzieję uniknąć dużego rachunku. To nic nie zmieniło. Wczoraj zabrałem go do dealera i wyceniają mi 1800 dolarów za wymianę kamery skierowanej do przodu. Wspomniałem im o biuletynie serwisowym 18-006, ale powiedzieli, że to nieistotne. Zobaczymy, jak to się potoczy.

#69 ·
Rozebrałem aparat (4 śruby) i wymieniłem wysuszoną pastę termoprzewodzącą na pastę termoprzewodzącą do procesora. Ponadto ponownie zamontowałem kabel taśmowy.

Wskaźnik sukcesu przy uruchamianiu wzrósł z 30% do około 70%.

Zamówiłem trochę pasty termoprzewodzącej do lepszego wypełniania szczelin i też to wypróbuję.

Nie mogę być pewien, czy to jest główna przyczyna, ale może. Myślę, że mogę być trochę bliżej.

#70 ·
Rozebrałem kamerę (4 śruby) i wymieniłem wyschniętą pastę termoprzewodzącą na pastę termoprzewodzącą do procesora. Ponadto ponownie zamontowałem kabel taśmowy.

Wskaźnik powodzenia przy uruchamianiu wzrósł z 30% do około 70%.

Zamówiłem trochę pasty termoprzewodzącej dla lepszego wypełnienia szczelin i też to wypróbuję.

Nie mogę być pewien, że to jest główna przyczyna, ale może. Myślę, że zbliżam się do rozwiązania.
Cóż, jestem byłym mechanikiem (lata 80.) i obecnie inżynierem produkcji elektroniki. Nie polecałbym samodzielnej naprawy ze względu na obawy dotyczące bezpieczeństwa. Można argumentować, że nieudana naprawa nie jest gorsza i prawdopodobnie spowoduje podobną awarię i wyłączy systemy unikania kolizji (na przykład), ale nie podjąłbym tego ryzyka... jadąc drogą z prędkością 75 mil na godzinę z moją rodziną z tyłu. Przypuszczam, że jest to problem z opóźnieniem i może wynikać ze słabej konstrukcji termicznej lub złych połączeń itp... Kamery nie psują się nagle. Ulegają degradacji. To nie jest problem z kamerą. Bardziej prawdopodobny jest problem z połączeniami elektrycznymi zasilającymi kamerę... połączenie lutowane lub złącze itp...

#72 ·
Proszę zgłaszać tutaj awarie kamery wielofunkcyjnej Report a Safety Problem | NHTSA To problem z Hondami Odyssey i powinien zostać wycofany.
Proszę PRZESTAĆ podbijać liczne wątki. Zrobiłeś to samo, kiedy chciałeś pomocy, mówiąc, że prosisz o dodanie nas do listy w kilku wątkach, a teraz robisz to samo, aby poprosić ludzi o złożenie skargi.

Jeden lub dwa rachunki są świetne. Nadmierne rachunki to spam.

#75 ·
Mam Hondę Odyssey elite z 2019 roku z problemami, które wszyscy macie z ostrzeżeniami na desce rozdzielczej i kamerą pasa ruchu (i być może modułem sterowania nadwoziem?). Po otrzymaniu tych wszystkich ostrzeżeń nadal nim jeździłem, ponieważ naprawa kamery kosztuje 700 dolarów, a kalibracja kamery 700 dolarów. Jednak ostatnio samochód nie chce się wyłączyć? Musiałem odłączyć kabel akumulatora; wtedy komputer się zresetował i uruchomił się bez problemu, wydawał się w porządku, nadal miał kontrolki ostrzegawcze, ale znowu jeździł dobrze. Zamknąłem go i poszedłem spać, tylko po to, by obudzić się później na dźwięk alarmu klaksonu! Pilot nie działał. Musiałem więc użyć prawdziwego kluczyka w pilocie, aby otworzyć drzwi na stary sposób. Okazało się, że jeśli go nie zamknę, system bezpieczeństwa nie włączy się w ten sposób, ale problem polega na tym, że zasilanie "akcesoriów" samochodu włącza się samo i rozładowuje akumulator, a pilota nie było w pobliżu samochodu!! Teraz samochód nie chce się nawet uruchomić z kabli rozruchowych! Chyba naprawię tę kamerę (patrz część 36160-THR-81) sam, a potem zajmę się włączaniem akcesoriów (badania wskazują na moduł sterowania nadwoziem (BCM. <$200 część)) 2019 Honda Odyssey Elite model kamery = 36160-THR-A81-M1 2019 Honda Odyssey Body Control Module (bcm) - numer modelu Elite = 38800-THR-A61
>Forum Ody Club na ten temat - https://www.odyclub.com/threads/power-turns-on-by-itself.358347/ >Inny właściciel z problemem na Youtube -
>Wymiana kamery zrób to sam -
>Pine Hollow Auto Diagnostics Youtube
WTF...Honda włącza się sama i ROZŁADOWUJE akumulator?! 2018 Honda Odyssey
>>Historia śmierci Davida Do 2018 Ody -

#78 · (Edited)
Czy znalazłeś rozwiązanie tego problemu? Mam ten sam problem.
Problem z włączającymi się samoczynnie akcesoriami wynikał w 100% z uszkodzonego modułu Body Control Module (BCM). Wymieniłem go na używany BCM o tym samym DOKŁADNIE numerze modelu za (97 USD) z serwisu eBay. Działa świetnie. BCM znajduje się głęboko w desce rozdzielczej po lewej stronie u góry. Jest dostępny od dołu deski rozdzielczej, ale trzeba usunąć plastikowe panele deski rozdzielczej na dole i odkręcić skrzynkę bezpieczników (2 śruby 10 mm) i odsunąć ją na bok, aby sięgnąć. Trudna i niewidoczna instalacja głęboko w desce rozdzielczej, ale można ją wykonać. Ponieważ używany BCM odnosi się do innego samochodu z innym numerem VIN... Musisz znaleźć eksperta od zamków (koszt 300 USD) z tabletem komputerowym Autel, który podłącza się do portu samochodu, aby zsynchronizować używany BCM z samochodem za pośrednictwem numeru VIN mojego samochodu. Teraz stare klucze działają. Rozważałem po prostu wykonanie kluczy xHorse Universal, ale ślusarz wiedział, jak zsynchronizować używany BCM. Niewielu ślusarzy ma taką wiedzę. Jeśli chodzi o problem z kamerą wykrywania pasa ruchu, zapłaciłem 700 USD za zakup nowej kamery o DOKŁADNIE takim samym modelu. Wymiana była naprawdę łatwa, wystarczy zdjąć osłonę nad lusterkiem wstecznym, odłączyć starą i włożyć nową. Zatrzasnąć z powrotem. ALE musi być skalibrowana, aby działała, mój ślusarz nie miał do tego komputera. AKTUALIZACJA 2.03.2025 Skontaktowałem się za pośrednictwem firmy zajmującej się szybami przednimi z firmą, która mogła przyjechać do mojego domu i wykonać kalibrację za pomocą swoich celów i innego komputera Autel podłączonego do mojego samochodu. Teraz wszystko działa świetnie! Spróbuj zadzwonić do lokalnych firm zajmujących się szybami przednimi, może do warsztatów blacharskich, ale nie do Safelite. Tak, mają sprzęt i wiedzę, ale nie potrzebują łatwej opłaty w wysokości 350 USD.

#80 ·
Miałem dokładnie to samo i wszystko jest związane z wadliwą przednią kamerą w przedniej szybie. Na szczęście miałem umowę Honda OEM VSC, którą kupiłem, ale elektronika w tym Hondzie była dziwna. Myślę, że niektóre funkcje bezpieczeństwa nie działają poprawnie, chyba że masz nową baterię. Miałem problemy z niektórymi innymi funkcjami elektronicznymi na ekranie głównym i zniknęły po wymianie baterii. Mam nadzieję, że to pomoże.

#84 ·
Czy kiedykolwiek ustaliłeś, co było przyczyną problemu?
Hmmmm? Jaki problem? 1) Dużo ostrzeżeń na desce rozdzielczej? Prawdopodobnie kamera wykrywania pasa ruchu (część za 700 $, kalibracja za 350 $) 2) Akcesoria samochodowe włączają się same bez kluczyka w pobliżu samochodu? Zły moduł sterowania nadwoziem (BCM = komputer) 100 $ używany, ale 300 $ robocizny do synchronizacji. 3) Dziwne problemy elektryczne, samochód gaśnie podczas jazdy? Może to być poluzowany zacisk dodatni akumulatora.