Dzielę się przestrogą dotyczącą kontroli i regulacji luzu zaworowego, ponieważ odczuwam ból związany z brakiem regulacji zaworów w odpowiednich odstępach czasu. Mam dwa pojazdy z silnikiem 3.5 V6: Hondę Accord z 2008 roku z przebiegiem 155 tys. mil i Hondę Odyssey z 2012 roku z przebiegiem 205 tys. mil. Nie zdawałem sobie sprawy, że zawory wymagają regulacji, dopóki Odyssey nie osiągnął około 145 000 mil. Więc zleciłem to w salonie. Byłem mechanikiem motocyklowym w czasach, gdy regulacja zaworów była powszechna i konieczna w motocyklach pod koniec lat 90., więc wykonałem wiele regulacji zaworów, ale hydrauliczne popychacze były standardem w samochodach (i wiele motocykli zmierzało w tym kierunku), kiedy wyszedłem z biznesu mechanicznego. Więc kontrola i regulacja luzu zaworowego nie były nawet na moim radarze dla moich "nowoczesnych" pojazdów (to moje pierwsze dwa czterokołowe pojazdy Hondy). W każdym razie poszedłem do salonu, aby wyregulować zawory w moim Accordzie i stwierdzili, że krzywki i wahacze cylindra numer pięć są zużyte. Dodatkowo mam hałas dochodzący z tylnego rozrządu (cylindry 1, 2 i 3) w Odyssey (uwielbiam, gdy te rzeczy dzieją się w tym samym czasie). Nie zleciłem jeszcze dealerowi sprawdzenia Odyssey, aby zdiagnozować dźwięk, więc nie wiem, o co chodzi; jednak koszt regulacji zaworów, wymiany przedniego wałka rozrządu i wymiany pokrywy zaworów (materiał magnezowy skorodował w obszarze uszczelnienia świecy zapłonowej poza możliwością zatrzymywania oleju - powszechne zdaniem dealera - więc pokrywa zaworów musi zostać wymieniona na używaną część, ponieważ Honda już ich nie sprzedaje) wynosi około 1600 dolarów. Właśnie się dowiedziałem, więc pomyślałem, że się podzielę.