Honda Odyssey Forum banner

Harmonogram konserwacji - luz zaworowy

11K views 35 replies 15 participants last post by  oldskewel  
#1 ·
Zbliżam się do 93 000 mil w 2014 EX i przestrzegałem wszystkiego na kodach konserwacji na desce rozdzielczej. Szukam listy harmonogramu konserwacji pozycji w oparciu o przebieg i czas. Chciałbym wiedzieć, kiedy pojawi się kod 4; obejmuje to wymianę świec zapłonowych i sprawdzenie luzu zaworowego. W instrukcji Hondy, która została dostarczona z vanem, znajduje się lista, ale nie pokazuje ona przebiegu ani interwału czasowego, kiedy to ma nastąpić. Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć odniesienie, które to pokaże?

#3 ·
Jak wskazuje wykres Basera, 105 tys. dla świec zapłonowych, luzu zaworowego i paska rozrządu. Pasek rozrządu to 105 tys. km lub 7 lat, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej, w normalnych warunkach eksploatacji.
Jeśli eksploatujesz powyżej 100 stopni lub poniżej 40 stopni w sposób ciągły, zalecany interwał wymiany wynosi 60 tys. mil.

#4 ·
inspecting the valve clearance
Sprawdzenie luzu zaworowego wymaga 95% pracy, aby je wyregulować, tj. około 4 godzin pracy. To nie jest proste spojrzenie.

Regulacja zaworów nie powinna być konieczna przed 150 000 milami.

#5 ·
Sprawdzenie luzu zaworowego wymaga 95% pracy, aby je wyregulować, tj. około 4 godzin pracy. To nie jest prosta inspekcja.
Zgadzam się - jeśli zamierzasz je sprawdzić, możesz je również wyregulować, ponieważ wykonałeś już całą czasochłonną pracę związaną z wyciągnięciem kolektora dolotowego i zdjęciem pokryw zaworów, a następnie obracaniem silnika, aby każdy cylinder był w GMP i mierzeniem każdego z nich za pomocą szczelinomierza. Dodaje tylko minutę lub dwie do każdego zaworu, jeśli wyregulujesz je w tym momencie.

#7 ·
Dzielę się przestrogą dotyczącą kontroli i regulacji luzu zaworowego, ponieważ odczuwam ból związany z brakiem regulacji zaworów w odpowiednich odstępach czasu. Mam dwa pojazdy z silnikiem 3.5 V6: Hondę Accord z 2008 roku z przebiegiem 155 tys. mil i Hondę Odyssey z 2012 roku z przebiegiem 205 tys. mil. Nie zdawałem sobie sprawy, że zawory wymagają regulacji, dopóki Odyssey nie osiągnął około 145 000 mil. Więc zleciłem to w salonie. Byłem mechanikiem motocyklowym w czasach, gdy regulacja zaworów była powszechna i konieczna w motocyklach pod koniec lat 90., więc wykonałem wiele regulacji zaworów, ale hydrauliczne popychacze były standardem w samochodach (i wiele motocykli zmierzało w tym kierunku), kiedy wyszedłem z biznesu mechanicznego. Więc kontrola i regulacja luzu zaworowego nie były nawet na moim radarze dla moich "nowoczesnych" pojazdów (to moje pierwsze dwa czterokołowe pojazdy Hondy). W każdym razie poszedłem do salonu, aby wyregulować zawory w moim Accordzie i stwierdzili, że krzywki i wahacze cylindra numer pięć są zużyte. Dodatkowo mam hałas dochodzący z tylnego rozrządu (cylindry 1, 2 i 3) w Odyssey (uwielbiam, gdy te rzeczy dzieją się w tym samym czasie). Nie zleciłem jeszcze dealerowi sprawdzenia Odyssey, aby zdiagnozować dźwięk, więc nie wiem, o co chodzi; jednak koszt regulacji zaworów, wymiany przedniego wałka rozrządu i wymiany pokrywy zaworów (materiał magnezowy skorodował w obszarze uszczelnienia świecy zapłonowej poza możliwością zatrzymywania oleju - powszechne zdaniem dealera - więc pokrywa zaworów musi zostać wymieniona na używaną część, ponieważ Honda już ich nie sprzedaje) wynosi około 1600 dolarów. Właśnie się dowiedziałem, więc pomyślałem, że się podzielę.

#8 ·
Dzielę się przestrogą dotyczącą kontroli i regulacji luzu zaworowego, ponieważ odczuwam ból związany z brakiem regulacji zaworów w odpowiednich odstępach czasu. Mam dwa pojazdy z silnikiem 3.5 V6: Hondę Accord z 2008 roku z przebiegiem 155 tys. mil i Hondę Odyssey z 2012 roku z przebiegiem 205 tys. mil. Nie zdawałem sobie sprawy, że zawory wymagają regulacji, dopóki Odyssey nie osiągnął około 145 000 mil. Więc zleciłem to w salonie. Byłem mechanikiem motocyklowym w czasach, gdy regulacja zaworów była powszechna i konieczna w motocyklach pod koniec lat 90., więc wykonałem wiele regulacji zaworów, ale hydrauliczne popychacze były standardem w samochodach (i wiele motocykli zmierzało w tym kierunku), kiedy odszedłem z branży mechanicznej. Dlatego kontrola i regulacja luzu zaworowego nie były nawet na moim radarze dla moich "nowoczesnych" pojazdów (to moje pierwsze dwa czterokołowe pojazdy Hondy). W każdym razie poszedłem do salonu, aby wyregulować zawory w moim Accordzie i okazało się, że krzywki i wahacze cylindra numer pięć są zużyte. Do tego dochodzi hałas dochodzący z tylnego rozrządu (cylindry 1, 2 i 3) w Odyssey (uwielbiam, gdy te rzeczy dzieją się w tym samym czasie). Nie zleciłem jeszcze dealerowi sprawdzenia Odyssey, aby zdiagnozować dźwięk, więc nie wiem, o co chodzi; jednak koszt regulacji zaworów, wymiany przedniego wałka rozrządu i wymiany pokrywy zaworów (materiał magnezowy skorodował w obszarze uszczelnienia świecy zapłonowej poza możliwością zatrzymywania oleju - powszechne zdaniem dealera - więc pokrywa zaworów musi zostać wymieniona na używaną część, ponieważ Honda już ich nie sprzedaje) wynosi około 1600 dolarów. Właśnie się dowiedziałem, więc pomyślałem, że się podzielę.
Problemy z wałkiem rozrządu są mało prawdopodobne, aby były związane z regulacją zaworów. Wiele wałków rozrządu z epoki VCM-2, takich jak Twój, ma wady, które powodują to przedwczesne zużycie.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#15 ·
Dźwięk, który słyszę w Odysei, to zawory, a raczej dźwignie zaworowe stukające w zawory. Tylna pokrywa zaworów to miejsce, gdzie słyszę to najbardziej za pomocą stetoskopu. Gdybym miał zgadywać, powiedziałbym, że to cylinder numer dwa. Zawory regulowałem przy przebiegu 161 tys. mil, więc minęło 46 tys. mil od czasu, gdy dealer je wyregulował.

#16 ·
Dźwięk, który słyszę w Odysei, to zawory, a raczej dźwignie zaworów stukające w zawory. Tylna pokrywa zaworów to miejsce, gdzie słyszę to najbardziej za pomocą stetoskopu. Gdybym miał zgadywać, powiedziałbym, że to cylinder numer dwa. Zawory regulowałem przy przebiegu 161 tys. mil, więc minęło 46 tys. mil od czasu, gdy dealer je wyregulował.
Możesz również słyszeć hałas wału wahacza zgodnie z TSB 08-017.

• Helpful
Reactions: 2011.2017.odyssey
#18 ·
Zdjęcia z tego wyszukiwania Google były przerażające. Miałem Ody z 2002 roku z przebiegiem 258 000 mil, a krzywki wałka rozrządu wyglądały "normalnie" bez żadnych wżerów, ale zawory i tak wymagały regulacji.

#19 ·
Zdjęcia z tego wyszukiwania w Google były przerażające. Miałem Ody z 2002 roku z przebiegiem 258 000 mil, a krzywki wałka rozrządu wyglądały "normalnie" bez żadnych wżerów, ale zawory i tak wymagały regulacji.
Problem wżerów wydaje się dotyczyć głównie wałków rozrządu stosowanych w VCM-2 Ody (08-17) i Pilot (09-15). Zauważ, że VCM-2 Accord (08-12) w dużej mierze pozostał nienaruszony i ma inny numer części dla wałka rozrządu.

• Helpful
Reactions: 2011.2017.odyssey
#23 ·
Honda V6 ma tendencję do zużywania się gniazd zaworów wydechowych. Powoduje to, że zawory zapadają się niżej w głowicy i powoduje, że niektóre luzy zaworów wydechowych są ciasne. Jeśli staną się zbyt ciasne, zawory nie uszczelniają się prawidłowo i zaczniesz doświadczać wypadania zapłonów w tym cylindrze. Ten typ problemu można zdiagnozować za pomocą manometru do pomiaru upływu lub po prostu wdmuchując sprężone powietrze do danego cylindra w GMP (suw sprężania).

Osobiście doświadczyłem tego w 04 Pilot, który wydmuchiwał powietrze przez zawory wydechowe (ale wciąż można było usłyszeć syczenie przez otwartą przepustnicę).

Jeśli luz stanie się zbyt mały, zawory wydechowe nie mogą prawidłowo przenosić ciepła do głowicy i mogą się przegrzać. Powoduje to nadmierne zużycie prowadnic zaworów, a nawet przypalenie (stopienie) zaworów.

To dlatego mechanicy używają wyrażenia "lepiej je słyszeć niż czuć" w odniesieniu do luzu zaworowego.

#25 ·
#26 ·
Odebrałem dziś samochód, po wszystkich pracach koszt wyniósł niecałe 3000 $. Wykonane prace:
  • Serwis rozrządu (1099 $)
    • Uszczelka wału korbowego
    • Uszczelki wałka rozrządu
    • Nowa pompa wody
    • Nowy napinacz paska rozrządu
    • Nowy pasek rozrządu
    • Nowy pasek wielorowkowy
  • Regulacja luzu zaworowego: (599 $)
  • Zdemontować i wymienić (1100 $ części w zestawie)
    • Przedni wałek rozrządu (cylindry cztery, pięć i 6)
    • Wahacz ssący cylindra numer 5
    • Wahacz wydechowy cylindra numer 5 nr 1
    • Wahacz wydechowy cylindra numer 5 nr 2
    • Przednia pokrywa zaworów
Na zdjęciach widać, gdzie otwór w pokrywie zaworów znajduje się bezpośrednio nad elementami układu zaworowego cylindra numer 5. Dealer twierdzi, że to korozja i zdarza się często; staram się dowiedzieć, czy otwór w pokrywie zaworów jest związany z awarią wałka rozrządu i wahaczy. Nigdy nie miałem żadnego rozprysku oleju ani nadmiernego hałasu, dopóki nie zacząłem słyszeć dudnienia w zaworach i oddałem go w ciągu 200 mil.

Przepraszam, nie mogłem zrobić zdjęć wahaczy, ponieważ zostały już wyrzucone do śmietnika i były zbyt daleko, żeby je wyłowić.

Image
Image
Image
Image

#27 ·
Wygląda dość typowo dla problemu z wałkiem rozrządu w tych modelach, spowodowanego wadą metalu. Nie ma to nic wspólnego z regulacją zaworów.

• Like
Reactions: oldskewel
#29 ·
Wygląda to dość typowo dla problemu z wałkiem rozrządu w tych modelach, spowodowanego po prostu wadą metalu. Nie ma to nic wspólnego z regulacją zaworów.
Dla wyjaśnienia: czy sugerujesz, że "wada metalu" znajduje się w wałku rozrządu czy w pokrywie zaworów?

To dla mnie trochę zbyt przypadkowe, że uszkodzone krzywki znajdują się bezpośrednio naprzeciwko i zaledwie kilka cali od znacznego otworu w pokrywie zaworów. Otworu, który wskazuje bezpośrednio na wiatr i środowisko uszkadzające przód pojazdu.

Byłbym zainteresowany poznaniem dwóch rzeczy:
  • Czy magnezowe pokrywy zaworów często ulegają awarii, a trybem awarii jest korozja, i czy często występuje ona wokół uszczelnienia otworu świecy zapłonowej?
  • Biorąc pod uwagę awarię pokrywy zaworów spowodowaną korozją (przy założeniu opóźnionego wykrycia); czy układ zaworów ulega awarii w pobliżu otworu(ów)?

#30 ·
Wiem tylko, że części magnezowe są trudne do utrzymania w dobrym stanie (w porównaniu do aluminium) ze względu na ich wysoką reaktywność. Zwłaszcza jeśli mieszkasz w pobliżu wody. Pamiętam, że facet z Mercedesa sprzedawał specjalny "żel" do powlekania kolektorów dolotowych V12 po ręcznym wykończeniu. Nigdy nie widziałem czegoś takiego jak to, co masz. Ale jego wygląd przypomina mi aluminium, jeśli zostanie zanieczyszczone rtęcią. Zapobiega to tworzeniu się ochronnej warstwy tlenku i szybko koroduje.

#33 ·
Oczywiście te dwa „mogą” być powiązane. Otwór nad uszkodzonym krzywką wałka rozrządu może powodować korozję na wałku rozrządu. Ale bez przeprowadzenia jakiejś analizy chemicznej, nigdy nie byłbyś w stanie tego udowodnić. Po prostu uważnie obserwuj pokrywy zaworów od teraz. Potencjalnie coś w twoim otoczeniu może to spowodować. Sabotaż może to spowodować (ktoś zanieczyszczający metal). Wadliwe materiały mogą to spowodować. Po prostu miej oko.

#35 ·
Wiem, że nie dostanę tego, co mnie interesuje, czyli dużej ilości danych, które potwierdzają lub odrzucają hipotezę. To, co dostałem, jest anegdotyczne, nawet od doradców serwisowych Hondy, którzy w swoim doświadczeniu powiedzieli, że korozja może wystąpić w dowolnym miejscu, a nie tylko wokół uszczelki świecy zapłonowej, i że zużycie krzywki zwykle występuje na krzywkach piątej i szóstej, ale nie zawsze.

#36 · (Edited)
Myślę, że te usterki nie są powszechne w tych samochodach. Założę się, że są powiązane, a nie przypadkowe.

Czy wyciekający gaz spalinowy przez gwinty/uszczelkę świecy zapłonowej mógłby wypełnić rurkę świecy zapłonowej korozyjnym gazem, w większości uszczelnionym przez uszczelkę rurki cewki, prowadząc do korozji pokrywy zaworów na styku uszczelki rurki, a następnie, gdy pokrywa zaworów i uszczelka są naruszone, pozwalając części tego korozyjnego gazu dostać się w niewłaściwe miejsce na krzywce wałka rozrządu. ???