Przy przebiegu 98 000 mil, zbliża się czas wymiany oleju. Zmieniłem go na Pennzoil Platinum, w pełni syntetyczny, który dobrze się sprawdził. Walmart ma w sprzedaży Pennzoil w pełni syntetyczny i ma takie same zatwierdzenie i specyfikacje API, ale to nie jest Platinum. Instrukcja Hondy mówi, aby używać dowolnego oleju 0w-20 z certyfikatem API. Kiedy spuszczam i napełniam, część zmiesza się z olejem pozostałym w silniku.
Jako oszczędny właściciel, chętnie wydam 15 dolarów więcej na olej, jeśli pomoże to w żywotności silnika, ale nie chcę płacić ani grosza więcej za marki lub etykiety, które nie przynoszą żadnych korzyści. Czy ma znaczenie, czy to Platinum, czy nie? I czy mogę wymieniać olej syntetyczny, niesyntetyczny lub mieszankę różnych marek w zależności od tego, co jest w sprzedaży?
Jako oszczędny właściciel, chętnie wydam 15 dolarów więcej na olej, jeśli pomoże to w żywotności silnika, ale nie chcę płacić ani grosza więcej za marki lub etykiety, które nie przynoszą żadnych korzyści. Czy ma znaczenie, czy to Platinum, czy nie? I czy mogę wymieniać olej syntetyczny, niesyntetyczny lub mieszankę różnych marek w zależności od tego, co jest w sprzedaży?