Honda Odyssey Forum banner
61 - 80 of 319 Posts
Jaki dokładnie jest problem z Twoimi drzwiami? Opisz szczegółowo, co się dzieje lub co się nie dzieje. Może to być wiele rzeczy, w tym zły środkowy wałek lub zły przełącznik drzwi paliwa. Trudno powiedzieć, nie znając Twojego problemu. (Nie mam pojęcia, co oznacza kod błędu B2033.)
Mój problem polega na tym, że po otwarciu drzwi trzy razy piszczy, ale drzwi nie otwierają się automatycznie. Otwieranie drzwi ręcznie nie stanowi problemu. Sprawdź środkowy wałek lub przełącznik drzwi paliwa, nie ma problemu. Próbowałem również odłączyć bezpiecznik nr 7 w skrzynce bezpieczników w podłodze kierowcy na 15-20 sekund. Drzwi po prostu nie otwierają się automatycznie (przepraszam, mój angielski jest słaby).
Gumowe odbojniki, środkowy wałek, siłownik zatrzasku, tylny element zatrzasku, blokada drzwi paliwa, mikroprzełącznik, wszystko sprawdzone, piszczy po naciśnięciu przycisku start, zapala się kontrolka drzwi przesuwnych na desce rozdzielczej, próbowałem wszystkiego, czego uczy WiiMaster. Ale czasami próbuję również odłączyć bezpiecznik nr 7 w skrzynce bezpieczników w podłodze kierowcy na 15-20 sekund. Drzwi nagle otworzyłyby się automatycznie, ale po chwili ponownie zaświeciła się kontrolka drzwi przesuwnych na desce rozdzielczej. Sprawdzony kod błędu to B2033. To prawdopodobnie to.

Attachments

Mój problem polega na tym, że kiedy otwieram drzwi, piszczą trzy razy, ale drzwi nie otwierają się automatycznie. Otwieranie drzwi ręcznie nie stanowi problemu. Sprawdź środkowy wałek lub przełącznik klapki wlewu paliwa, nie ma problemu. Próbowałem również odłączyć bezpiecznik nr 7 w skrzynce bezpieczników w podłodze kierowcy na 15-20 sekund. Drzwi po prostu nie otwierają się automatycznie (przepraszam, mój angielski jest słaby)
Gumowe odbojniki, środkowy wałek, siłownik zamka, tylny element zatrzasku, blokada klapki wlewu paliwa, mikroprzełącznik, wszystko sprawdzone, piszczy po naciśnięciu przycisku start, zapala się kontrolka drzwi przesuwnych na desce rozdzielczej, próbowałem wszystkiego, czego uczy WiiMaster. Ale czasami próbuję również odłączyć bezpiecznik nr 7 w skrzynce bezpieczników w podłodze kierowcy na 15-20 sekund. Drzwi nagle otworzyłyby się automatycznie, ale po chwili ponownie zaświeciła się kontrolka drzwi przesuwnych na desce rozdzielczej. Sprawdzony kod błędu to B2033. To prawdopodobnie to.
Użyj miernika napięcia, aby sprawdzić wszystkie mikroprzełączniki. Jeśli dobrze pamiętam, mają OBA rodzaje (normalnie otwarte i normalnie zamknięte) na zespole zatrzasku.
Prawdopodobnie jeden lub więcej z nich nie działa poprawnie. Można je wymieniać indywidualnie, dostępne w Digikey.

Użyj miernika napięcia, aby sprawdzić wszystkie mikroprzełączniki. Jeśli dobrze pamiętam, mają OBA rodzaje (normalnie otwarte i normalnie zamknięte) na zespole zatrzasku.
Prawdopodobnie jeden lub więcej nie działa poprawnie. Można je wymieniać indywidualnie, dostępne w Digikey.
Cieszę się, że mogę cię usłyszeć. Jeśli chodzi o problem z mikroprzełącznikiem, przetestowałem i próbowałem wymienić siłownik zamka tylnych drzwi. Nasmarowałem siłownik przednich drzwi, ale wyniki były równie rozczarowujące. Po próbie wyjęcia bezpiecznika, drzwi czasami otwierają się i zamykają same trzy lub cztery razy. Potem ponownie rozległ się sygnał dźwiękowy i drzwi znów się zacięły. Chodzi tylko o to, że skrzynka sterownicza nie została jeszcze wymieniona. Poniższe zdjęcie to monit o kodzie błędu, który znalazłem w Internecie. Ale silnik również został wymieniony.

Attachments

Zaktualizuj status. Przy centralnym bębnie i wylocie silnika znajdują się dwie białe gumowe rury. Po prostu przytrzymaj białą gumową rurę przy lewym wylocie silnika ręką, aby płynnie otwierać i zamykać drzwi. Po puszczeniu drzwi znów się zablokują. Czy drut centralnego wałka musi zostać wymieniony?

Witajcie członkowie Ody,
Doświadczam problemu z piszczeniem drzwi...zaczęło się to rok temu i po badaniach odkryłem, że problem dotyczy środkowych rolek. Wymieniłem więc obie środkowe rolki w obydwu drzwiach przesuwnych, zamawiając je u dealera. Dźwięk powrócił, więc wymieniłem również górne gumowe odbojniki po obu stronach, których brakowało, a także nałożyłem biały smar litowy na wszystkie mechaniczne części rolek (górne, środkowe i dolne), ale nie na prowadnice. Dźwięk zniknął na kilka miesięcy i powrócił w zeszłym tygodniu. Zauważyłem, że dzieje się to szczególnie wtedy, gdy jadę po wyboistej drodze lub pod górę; nie dzieje się to podczas jazdy w dół tą samą drogą. Dzieje się to również podczas parkowania na podjeździe, który jest również nachylony, lub podczas nagłego zatrzymania. Wygląda na to, że coś gdzieś się nie zatrzaskuje prawidłowo....jakieś pomysły?

Discussion starter · #66 ·
Witajcie członkowie Ody,
Doświadczam problemu z piszczeniem drzwi... początkowo zaczęło się to w zeszłym roku i po badaniach odkryłem, że jest to problem ze środkowymi rolkami. Zatem wymieniłem obie środkowe rolki dla obojga drzwi przesuwnych, zamawiając je u dealera. Dźwięk powrócił, więc wymieniłem również górne gumowe stopery po obu stronach, których brakowało, a także nałożyłem biały smar litowy na wszystkie mechaniczne części rolek (górną, środkową i dolną), ale nie na szyny. Dźwięk zniknął na kilka miesięcy i powrócił w zeszłym tygodniu. Zauważyłem, że dzieje się to szczególnie wtedy, gdy jadę po wyboistej drodze lub pod górę; nie dzieje się to podczas jazdy w dół tą samą drogą. Dzieje się to również podczas parkowania na moim podjeździe, który również jest nachylony, lub podczas nagłego zatrzymania. Wygląda na to, że coś nie zatrzaskuje się prawidłowo w jakimś miejscu.... jakieś pomysły?
Co masz na myśli? Chodzi ci o to, że dźwięk otwierania drzwi ciągle się odzywa? Gdzie widziałeś, że jest to spowodowane przez środkowe rolki? Ten problem to prawie zawsze tylny moduł zatrzasku.

owns 2006 Honda Odyssey EX
  • Like
Reactions: thscott
Co masz na myśli? Chodzi ci o to, że sygnał otwarcia drzwi brzmi cały czas? Gdzie widziałeś, że jest to spowodowane przez środkowe rolki? Ten problem prawie zawsze dotyczy tylnego modułu zatrzasku.
Zauważyłem sporo luzu na drzwiach, kiedy nimi potrząsnąłem; a także kiedy otworzyłem rolki, jedna z rolek była całkowicie oderwana z jednej strony, a druga strona też była mocno zniszczona. Wygląda na to, że mam kombinację problemów.

Co masz na myśli? Chodzi ci o to, że sygnał dźwiękowy otwierania drzwi brzmi cały czas? Skąd wiesz, że jest to spowodowane przez środkowe rolki? Ten problem prawie zawsze dotyczy tylnego modułu zatrzasku.
Witaj @WiiMaster, sprawdziłem tylny moduł zatrzasku w obydwu moich drzwiach i wydają się one dobrze zatrzaskiwać; udało mi się je zamknąć, obracając je, a kiedy próbowałem zamknąć drzwi przesuwne, drzwi nie zamknęły się prawidłowo, ponieważ zamknąłem je ręcznie. Musiałem zresetować drzwi i wykonać odblokowanie, aby je ponownie zamknąć. Zauważyłem, że żółta część zatrzasku jest pokryta czarną, lepką substancją... Myślę o ponownym wyczyszczeniu i nasmarowaniu jej białym smarem litowym... czy to właściwe postępowanie?

Mam EX-L z 2006 roku.... oba przesuwane drzwi mają problemy.. po stronie kierowcy wygląda na to, że trzeba wymienić rolki.
Po stronie pasażera - prawdziwy sprawca problemów :) Drzwi się zacięły i nie chciały się otworzyć więcej niż kilka cali.. po bujaniu w przód i w tył, spryskaniu smarem, w końcu się otworzyły, ale pękła linka :( OK .. więc wymieniłem rolkę bez żadnych problemów i odciąłem linkę, żeby nie zwisała. Teraz drzwi ładnie przesuwają się w przód i w tył w prowadnicy, ale w ogóle nie zatrzaskują się z tyłu. Podczas zamykania drzwi nie wciąga ich i nie zamyka. Po wyciągnięciu kodu otrzymuję B2052. Wyszukałem w Google i jest to "błąd wewnętrzny jednostki sterującej drzwiami przesuwnymi (błąd EEPROM)".... WIĘC czy to tylko uszkodzony tylny zespół zatrzasku, który wymaga wymiany? Jeśli tak, jeśli zamierzam tylko obsługiwać drzwi ręcznie, jakiej części potrzebowałbym w porównaniu z 72610-SHJ-A22, jak sugerowano wcześniej? Z góry dziękuję za pomoc

Discussion starter · #71 ·
Mam 2006 EX-L .... oba przesuwane drzwi mają problemy.. po stronie kierowcy wygląda na to, że trzeba wymienić rolki.
Po stronie pasażera - prawdziwy sprawca problemów :) Drzwi się zacięły i nie chciały się otworzyć więcej niż kilka cali.. po kołysaniu do przodu i do tyłu, spryskaniu smarem, w końcu się otworzyły, ale pękła linka :( OK .. więc wymieniłem rolkę bez żadnych problemów i odciąłem linkę, żeby nie zwisała. Teraz drzwi ładnie przesuwają się w szynie, ale w ogóle nie zatrzaskują się z tyłu. Podczas zamykania drzwi nie wciąga ich i nie zamyka. Po wyciągnięciu kodu otrzymuję B2052. Wyszukałem w Google i jest to "błąd wewnętrzny jednostki sterującej drzwiami przesuwnymi (błąd EEPROM)".... WIĘC czy to tylko uszkodzony tylny zespół zatrzasku, który wymaga wymiany? Jeśli tak, to jeśli zamierzam trzymać drzwi w trybie ręcznym, jakiej części potrzebowałbym w porównaniu z 72610-SHJ-A22, jak sugerowano wcześniej? Z góry dziękuję za pomoc
Niezależnie od tego, czy drzwi pozostaną manualne, nadal masz tylny zatrzask zasilany i dlatego będziesz potrzebować zespołu tylnego zatrzasku zasilanego.

Twój problem nie brzmi jednak jak problem z tylnym zatrzaskiem. Teraz, gdy otworzyłeś puszkę Pandory, "konwertując" drzwi na manualne, mogę tylko zasugerować, aby spróbować procedury resetowania, aby sprawdzić, czy ten kod się wyczyści. Takie rzeczy są powodem, dla którego nigdy nie polecam tego typu konwersji.

owns 2006 Honda Odyssey EX
  • Like
Reactions: thscott
Drzwi się nie otwierają!!!
Nie od wewnątrz, na zewnątrz, ręcznie, ze wspomaganiem...
Moje drzwi przesuwne w ogóle się nie otwierają. Od czasu do czasu mogą działać w trybie wspomaganym, ale nie jest to niezawodne. W trybie ręcznym w ogóle nie mogę ich ruszyć. W OGÓLE
Bardzo denerwujące, kiedy próbuję rozładować ładunek, tak jak teraz...
Próbuję otworzyć je od wewnątrz i się nie ruszają, próbuję użyć zewnętrznych klamek, nic z tego.

Na dłuższą metę chciałbym całkowicie wyeliminować tryb wspomagania. Odbiera całą radość z możliwości zatrzaśnięcia drzwi przesuwnych po przeniesieniu dużej ilości rzeczy.

Na razie byłbym zadowolony z używania ich w obu trybach, gdyby tylko chciały się otworzyć. 😔

Czy przejrzałeś pierwszą stronę tego wątku w poszukiwaniu możliwych rozwiązań?

Wiele informacji w środku.
I instrukcje krok po kroku fwiw.

Powodzenia

Informuj nas o swoich porażkach i sukcesach.

Niezależnie od tego, czy drzwi pozostaną manualne, nadal masz elektryczne tylne zatrzaski i dlatego będziesz potrzebować zespołu elektrycznego tylnego zatrzasku.

Twój problem nie brzmi jednak jak problem z tylnym zatrzaskiem. Teraz, gdy otworzyłeś puszkę Pandory, "konwertując" drzwi na manualne, mogę naprawdę tylko zasugerować, aby spróbować procedury resetowania, aby sprawdzić, czy ten kod się wyczyści. Takie rzeczy są powodem, dla którego nigdy nie polecam tego typu konwersji.
Cóż, próbowałem wyciągnąć bezpiecznik nr 7, aby zresetować i wcale nie pomogło :(
Jakieś inne sugestie?? Chcę tylko, żeby drzwi się zatrzasnęły i uniknąć rozładowania akumulatora...
Dzięki

Cóż, próbowałem wyciągnąć bezpiecznik nr 7, aby zresetować i wcale nie pomogło :(
Jakieś inne sugestie?? Chcę tylko, żeby drzwi się zatrzasnęły i uniknąć rozładowania akumulatora...
Dzięki
Prawdopodobnie musisz zainstalować nowy zespół zatrzasku tylnego.

Ani wewnątrz, ani na zewnątrz, ani ręcznie, ani z wspomaganiem...
Moje drzwi przesuwne w ogóle się nie otwierają. Od czasu do czasu mogą działać w trybie wspomagania, ale nie jest to niezawodne. Kiedy są w trybie ręcznym, w ogóle nie mogę ich ruszyć. W OGÓLE
Bardzo denerwujące, kiedy próbuję rozładować ładunek, tak jak teraz...
Próbuję otworzyć je od wewnątrz i się nie ruszają, próbuję użyć zewnętrznych klamek, nic z tego.

Na dłuższą metę chciałbym całkowicie wyeliminować tryb wspomagania. Odbiera całą radość z możliwości zatrzaśnięcia drzwi przesuwnych po przeniesieniu dużej ilości rzeczy.

W tej chwili byłbym zadowolony z używania ich w obu trybach, gdyby tylko chciały się otworzyć. 😔
Podobnie ja również nie mogłem w ogóle otworzyć ani zamknąć drzwi, jeśli zostały przełączone na tryb ręczny za pomocą przełącznika przy kierowcy. Jestem dość silnym facetem, ale prawie nie drgnęły. Skończyło się na odłączeniu kabli i teraz toczą się dobrze, tak jak powinny drzwi ręczne. Naprawdę nienawidzę tych automatycznych drzwi. Myślę, że są dość niebezpieczne.

Moje drzwi się jednak nie zatrzaskują. Muszę to jeszcze zbadać i dostałem tu kilka porad, co sprawdzić w moim własnym wątku. Jeszcze ich nie rozebrałem, żeby zobaczyć.

Spójrz na dolny wałek w poszukiwaniu zatrzasku i rygla przy całkowicie otwartych drzwiach. Może zatrzask utknął w pozycji otwartej.

Podobnie nie mogłem w ogóle otworzyć ani zamknąć drzwi, jeśli zostały przełączone na tryb ręczny za pomocą przełącznika przy kierowcy. Jestem dość silnym facetem, ale prawie się nie ruszały. Skończyło się na odłączeniu kabli i teraz toczą się dobrze, jak powinny drzwi ręczne. Naprawdę nienawidzę tych automatycznych drzwi. Myślę, że są dość niebezpieczne.

Moje drzwi się jednak nie zatrzaskują. Muszę to jeszcze zbadać i dostałem tu kilka porad, co sprawdzić we własnym wątku. Jeszcze tego nie rozebrałem, żeby zobaczyć.
Następnym razem, gdy moje losowo zdecydują się działać, będę musiał przeciąć kable, ponieważ w trybie ręcznym w ogóle się NIE otwierają👎

OK, to jest mój pierwszy post tutaj. Kupiłem kilka miesięcy temu Hondę Odyssey z 2010 roku i miałem kilka przypadków, w których akumulator całkowicie się rozładował po tym, jak nie uruchamiałem go przez kilka dni. Więc zacząłem robić trochę badań i wylądowałem tutaj.

I pomyślałem, że to jedne z 2 drzwi i mikroprzełączniki. Więc wyciągnąłem bezpiecznik 7, ale potem zmęczyło mnie to. I kupiłem coś, co nazywa się przełączanym bezpiecznikiem. To kosztuje około 10 lub 15 dolarów w Internecie. I w zasadzie to tylko wtyczka bezpiecznika z przełącznikiem. I wkładasz tam swój własny bezpiecznik.

Więc w zasadzie bezpiecznik można wyłączyć lub włączyć... Obwód zostanie otwarty, więc prąd nie popłynie i to rozwiąże problem, a potem za każdym razem, gdy wysiadam z samochodu, wyłączam przełącznik, a za każdym razem, gdy wracam, aby uruchomić samochód, włączam przełącznik i nie muszę wyciągać bezpiecznika ani wkładać go z powrotem. Więc dziękuję za pomoc we wszystkich postach tutaj.

OK, więc to jest mój pierwszy post tutaj. Kupiłem kilka miesięcy temu Hondę Odyssey z 2010 roku i miałem kilka przypadków, w których akumulator całkowicie się rozładował po tym, jak nie uruchamiałem go przez kilka dni. Więc zacząłem robić trochę badań i wylądowałem tutaj.

I pomyślałem, że to jedne z 2 drzwi i mikroprzełączniki. Więc wyciągnąłem bezpiecznik 7, ale potem zmęczyło mnie to. I kupiłem coś, co nazywało się przełączanym bezpiecznikiem. Coś w rodzaju 10 lub 15 dolarów w Internecie. I w zasadzie to tylko wtyczka bezpiecznika z włącznikiem. I wkładasz tam swój własny bezpiecznik. Więc w zasadzie bezpiecznik można wyłączyć lub włączyć...

Obwód zostanie otwarty, więc prąd nie popłynie i to rozwiąże problem, a potem za każdym razem, gdy wysiadam z samochodu, wyłączam przełącznik, a za każdym razem, gdy wracam, aby uruchomić samochód, włączam przełącznik i nie muszę wyciągać bezpiecznika ani wkładać go z powrotem. Więc dziękuję za pomoc we wszystkich postach tutaj.
Witamy na tym forum. Zakładam, że ustaliłeś, że problem z rozładowaniem akumulatora został spowodowany przez tylną blokadę drzwi przesuwnych? Nie wskazałeś wyraźnie, czy wyciągnięcie bezpiecznika 7 rozwiązało problem z rozładowaniem akumulatora, czy też nie. Zainstalowanie przełączanego bezpiecznika wydaje się dobrym tymczasowym rozwiązaniem.
Możesz rozważyć trwałe rozwiązanie problemu, zajmując się problemem mikroprzełącznika tylnej blokady, jak opisano w tym wątku. Czy masz jakieś problemy z drzwiami przesuwnymi?

61 - 80 of 319 Posts