Honda Odyssey Forum banner

Decyzja o zakupie, jak niezawodny jest Odyssey z 2014 roku i NOWSZY?

1 reading
7.4K views 6 replies 5 participants last post by  mikeceli  
#1 ·
Cześć, jestem tu nowy i rozważam zakup Minivana dla członka rodziny, który mieszka 2500 mil ode mnie. Mam doświadczenie w zarządzaniu warsztatem samochodowym i własny "Hobby Shop" w domu.

Zaktualizowałbym całą konserwację, a następnie zawiózłbym vana do wspomnianego członka rodziny. Myślę, że mogę zrobić wymianę paska rozrządu, świec zapłonowych, regulację zaworów w ciągu kilku dni.

Prawdopodobnie zainstalowałbym VCM Muzzler (brak kontroli SMOG tam, gdzie będzie jeździł pojazd).

Moje obawy.

1. Zmienne zarządzanie cylindrami (VCM) i jego wpływ na silnik, mocowania silnika i skrzynię biegów.

2. Elektryczne drzwi przesuwne oraz pękanie kabli i trudności w obsłudze, wynikające z braku konserwacji i/lub słabej konstrukcji.

3. Cokolwiek innego możecie mi powiedzieć.

NIE chcę dawać członkowi rodziny pojazdu, który będzie ich "denerwował" rzeczami, które się psują lub ma marginalną ocenę bezpieczeństwa. Toyota Sienna ma świetną reputację, ale nie uzyskała dobrych ocen bezpieczeństwa do 2021 roku. Te są szalenie drogie!

Bardzo dziękuję z góry! Michael Celi, St. George, UTAH.

#2 · (Edited)
Przede wszystkim jesteś świętym, że to robisz dla członka swojej rodziny. Jestem pewien, że żadna rozsądna osoba nie narzekałaby ani przez sekundę na BEZPŁATNY i skutecznie bazowy van.

Jeśli chodzi o niezawodność, ostatecznie będzie to zależało od tego, jak poprzedni właściciel go konserwował, pomijając jakiś dziwny problem produkcyjny, który jeszcze się nie pojawił. Mam 2014 i przez ostatnie 10 lat użytkowania robiłem tylko podstawową, normalną konserwację.

Do Twojej listy "do zrobienia" rozważyłbym dodanie: Nowe amortyzatory/kolumny resorów/gumowe elementy mocowania wieży (góra kolumn resorów), wymiana oleju, wymiana filtrów (silnik, kabina), czyszczenie, a następnie smarowanie prowadnic drzwi przesuwnych, smarowanie kolumny kierownicy, sprawdzenie zaworu szpulowego. Jeśli chcesz, rozważ wymianę tylnych sprężyn, ponieważ mają one tendencję do opadania z biegiem lat. Sprawdź również wszystkie tuleje w zawieszeniu, jeśli skończysz na wymianie amortyzatorów/kolumn resorów. Sprawdź wiek akumulatora. Rzadko zdarzało mi się, żeby któryś wytrzymał dłużej niż 3 lata.

Jeśli NAPRAWDĘ chcesz zaszaleć, rozważ wymianę alternatora i rozrusznika na nowe części OEM. Te dwa elementy same w sobie zbliżą Cię do 1000 dolarów w częściach, ale pozwolą vanowi na najwyższy możliwy stopień "bezproblemowości" przez lata.

Jeśli ostatecznie zrobisz tylko to, co nakreśliłeś, kup nowy pasek napędowy. Stary i tak trzeba zdjąć, a jest to element eksploatacyjny. Szczęśliwej drogi, dobry człowieku!

To również świetne źródło:
Rzeczy, które każdy nowy właściciel powinien wiedzieć | Honda Odyssey Forum (odyclub.com)

#3 ·
OP TUTAJ...Dzięki "gasman4U". Tak, oczywiście przeprowadziłbym pełną kontrolę bezpieczeństwa i poprawił zgodnie ze wskazaniami oraz PEŁNY serwis smarowania, przed jazdą Odyseją na Florydę.

A co z alternatorem/rozrusznikiem "Denso" itp. (dawniej Nippondenso), są japońskim dostawcą części OE. Uważam, że nadal dostarczają wysokiej jakości części.

A co z przesuwnymi drzwiami, słyszałem, że mogą być problematyczne. Ktoś? Jak miałbym sprawdzić i nasmarować te drzwi?

Wszelkie uwagi mile widziane!

#4 ·
Drzwi przesuwne mają typowe punkty problematyczne, ale dotyczy to również większości elementów w samochodzie dostawczym. Rozwiązanie zazwyczaj nie stanowi problemu, zwykle zużywa się środkowy wałek.

Smarowanie drzwi nie jest trudne, są 3 prowadnice, wystarczy wziąć trochę smaru (lubię biały spray litowy) i nałożyć go na prowadnice.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#5 ·
#6 ·
Witamy w Odyclub.

Jeśli chodzi o Twoją #1 obawę, istnieje OGROMNY wątek VCM Mega, który ma WSZYSTKIE odpowiedzi na wszelkie pytania, o których pomyślałeś, a nawet na te, o których jeszcze nie pomyślałeś. Wątek znajduje się w przypiętych wątkach forum 3. generacji. Forum 4. generacji ma również przypięty link do wątku VCM Mega na forum 3. generacji.

#7 ·
Przeczytałem OGROMNY wątek VCM i TO właśnie mnie martwi w kwestii kupna Odysei. Dlatego założyłem ten wątek, pytając, jak dobra/zła jest Odyseja.

Przetestowałem w trasie Odyseję XL z 2016 roku z przebiegiem 80 000 mil i pracowała płynnie na biegu jałowym, nawet gdy zapaliła się kontrolka "ECO". Skrzynia biegów wydawała się zmieniać biegi OK, podczas mojej krótkiej jazdy testowej.