Honda Odyssey Forum banner

Ogranicznik tylnego zawieszenia

5.4K views 22 replies 12 participants last post by  enginman78  
#1 ·
Wymieniłem tylne klocki w miniony weekend i zauważyłem, że oba tylne odboje kruszą się i są uszkodzone. Nie mogłem znaleźć zamiennika na żadnej ze stron z częściami. Czy Timbren to jedyna opcja? Wydaje się drogie jak na trochę gumy. Zauważyłem również, że moje tylne amortyzatory nie wyglądają dobrze, ale jeszcze nie zawiodły.

#2 ·
#5 ·
Nie można znaleźć żadnego OEM, ale zastanawiam się, czy odboje są często używane, jeśli nie holujesz? Może jeśli wpadniesz w dziurę lub coś w tym stylu? Wymieniłem swoje na Timbren i nigdy nie zauważyłem różnicy w jeździe. Guma jest dość solidna w Timbren. Sugeruję wymianę amortyzatorów podczas pracy w tym obszarze. https://www.odyclub.com/threads/rea...reads/rear-spring-bumbers-and-shocks-10-ex.375623/?post_id=2568280#post-2568280
Są na pewno używane, gdy amortyzatory zawodzą. Być może to początek tego.

#3 ·
@Ekalb Ograniczniki odbicia miały być częścią dolnego wahacza, dlatego ich nie widać osobno... A jeśli spojrzysz na dolny wahacz, jest napisane, że został wycofany z produkcji, jednak istnieje ALT: 52510-THR-A02, który pojawia się u dealerów Hondy. Ale nie można kupić ograniczników odbicia OEM osobno od dolnego wahacza (śmieszne, że górny wahacz przedniego zawieszenia ma ten sam numer części.
Image

• Like
Reactions: Aclement1618
#4 ·
Jeśli spojrzysz na strony internetowe producentów pojazdów terenowych, znajdziesz wiele odbojników w różnych materiałach i rozmiarach, które są wkręcane, zwykle za pomocą jednej śruby. Może być konieczne usunięcie reszty uszkodzonego odboju i ewentualnie wywiercenie otworu. Zdecydowanie da się to zrobić.

• Like
Reactions: Ody-Boomer
#7 ·
Skontaktowałem się z firmą Timbren i powiedzieli, że pełny numer części dla Odysei z bardziej miękką gumą to HRDD5G - C/W A00525-55AG00. Zalecili zamawianie ich od Michigan Truck Spring dla klientów z USA, ponieważ znają się na zamówieniach niestandardowych. To droga opcja tylko dla odbojów, ale lepsza niż 1000 dolarów za wahacze.

#9 ·
Skontaktowałem się z firmą Timbren i powiedzieli, że pełny numer części dla Odysei z bardziej miękką gumą to HRDD5G - C/W A00525-55AG00. Zalecili zamówienie ich od Michigan Truck Spring dla klientów z USA, ponieważ znają się na zamówieniach niestandardowych. To droga opcja tylko dla odbojów, ale lepsza niż 1000 dolarów za wahacze.
Nadal nie mogę uwierzyć, że inżynier Hondy nie zrobił tych odbojów wymiennymi…

Attachments

#8 ·
Niezwiązane bezpośrednio, ale....

Mam również kombi Mercedes E400 z 2017 roku (bez przechwalania się; kupiłem go używanego w wieku 7 lat i miał tylko 51 tys. mil - amortyzacja tych rzeczy jest niewiarygodna). Słyszałem stukot z okolic prawego tylnego koła; mieszkam na polnej drodze. Mój mechanik, który jest mechanikiem M-B od 30 lat, zdiagnozował to jako zużyte górne mocowanie amortyzatora. M-B nie sprzedaje samego mocowania amortyzatora. Trzeba kupić cały zespół amortyzatora za 300 dolarów za stronę. Podobnie jak problem z odbojem, który jest częścią wahacza w tym Hondzie. Odradził mi wymianę obu amortyzatorów i zamontował podkładkę błotnika na każdej z 2 śrub mocujących amortyzator do podwozia. Problem rozwiązany.

#15 ·
@guydeso99 Wiem, że to wstyd, że Honda ich nie produkuje. A sprzedawanie ich tylko na wahaczu to oszustwo.
Przyjrzałem się spodowi wahacza pod odbojnikiem, żeby zobaczyć, czy są przykręcone.
Jeśli są przykręcone, być może mógłbyś je zdjąć i zmierzyć średnicę zewnętrzną i wysokość oraz średnicę otworu na śrubę.
Jeśli mieszkasz w mieście, czy masz prawdziwy magazyn części dla tego miasta, innymi słowy, miejsce, które rozprowadza części do wszystkich innych sklepów z częściami samochodowymi w mieście i być może w promieniu 100 mil? Jeśli tak, zabrałbym to tam lub zdjęcie z wymiarami, aby pokazać osobie przy ladzie, jak to wygląda i zobaczyć, czy może poszukać w swoim inwentarzu, czy mają coś, co jest do tego zbliżone. Wszystko, co jest zbliżone w pomiarze, powinno działać. Dobra firma będzie miała części zawieszenia Moog i może być w stanie się do tego zbliżyć. Chciałbym móc samemu przekazać ci te informacje, ale moje odbojniki są w porządku po 6,5 roku i prawie 62 000 milach.
Niedawno poprosiłem osobę, aby spuściła mi olej silnikowy i powiedział, że wszystkie gumowe elementy zawieszenia wyglądają dobrze. Miałem 3 operacje na plecach, obie biodra wymienione i prawe kolano wymienione, więc schodzenie na ziemię jest dla mnie prawie skończone, zwłaszcza przy wszystkim pod pojazdami. Nadal mogę pracować na swoim krześle Vyper, aby ściągać opony i robić hamulce oraz myć ODY i Toyotę, ale z każdym miesiącem coraz trudniej jest wykonywać tę pracę. Nie starzej się, OK, może nie rób głupich rzeczy, takich jak skakanie z ramp załadunkowych lub schodów, aby zaoszczędzić czas, to będzie cię kosztować w starszym życiu.

#16 ·
W obronie Hondy, o ile dana część nie jest wadliwa i podlega wymianie gwarancyjnej, do czasu, gdy odbojnik przestaje działać, tuleje końcowe są prawie na pewno gotowe do wymiany. Gdybym to robił, wymieniłbym górne, gdyby było rozebrane. Amortyzatory i gumy stabilizatora powinny być mocno rozważone. I czy naprawdę zrobiłbyś tylko jedną stronę vana? Wymień wszystko, czego dotkniesz. Zrób to sam nie jest częścią ich procesu decyzyjnego. Rozważ koszt robocizny, aby wyjąć wahacze, wycisnąć tuleje końcowe i odbojnik, wcisnąć nowe tuleje końcowe i odbojnik i ponownie zainstalować. Czas pracy w warsztacie przy demontażu i montażu tulei i odbojnika jest na tyle wysoki, że warto rozważyć wymianę całego wahacza z tulejami jako jednostki. Toyota produkuje wiele części zawieszenia, które są skręcane razem. Jest brzydki i ciężki, ale może zaoszczędzić pieniądze przy takich pracach. To inna filozofia projektowania.

#17 ·
Istnieją również sklepy z napędem na cztery koła i off-road, które mają dostęp do wielu rodzajów odbojów.

#18 ·
Jeśli są przykręcone, być może można je zdjąć i zmierzyć średnicę zewnętrzną i wysokość oraz średnicę otworu na śrubę.
Nie są przykręcone. Ograniczniki Honda po prostu wciska się we wnękę odlaną w aluminiowym wahaczu. Jest mała warga, z którą styka się ogranicznik.
Image

Wierzę, że Timbreny są jedynymi dostępnymi zamiennikami (bez kupowania całego wahacza).

Co więc można zrobić, jeśli chcesz zachować swój Odyssey tylko z częściami Hondy dla wartości odsprzedaży?
Wiem, co masz na myśli, ale z drugiej strony nie sądzę, aby ograniczniki z rynku wtórnego naprawdę zaszkodziły wartości odsprzedaży.

#19 ·
Cześć, próbowałem usunąć odboje, aby zainstalować pomocnicze wzmacniacze powietrzne. Obejrzałem film na YouTube i gość powiedział, żeby użyć nasadki 14 mm do wykręcenia śruby. Próbowałem 14, nie mogłem chwycić łba śruby. Próbowałem również 15 i 13, a także amerykańskie nasadki zbliżone do 14 mm. Nic nie zadziałało. Zrobiłem zdjęcie telefonem i widzę sześciokąt, ale wygląda na to, że łeb śruby jest zagrzebany w podkładce pod łbem (tzn. podkładka jest zawinięta wokół zewnętrznej strony). Jakieś sugestie, jak mogę wykręcić tę 🤬 śrubę? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Jeśli chcesz odpowiedzieć tylko do mnie, to enginman78 at gmail Dzięki!

#20 ·
Cześć, próbowałem usunąć odboje, aby zainstalować pomocnicze wzmacniacze powietrza. Obejrzałem film na YouTube i gość powiedział, żeby użyć nasadki 14 mm do wykręcenia śruby. Próbowałem 14, ale nie mogłem chwycić łba śruby. Próbowałem również 15 i 13, a także amerykańskich nasadek zbliżonych do 14 mm. Nic nie zadziałało. Zrobiłem zdjęcie telefonem i widzę sześciokąt, ale wygląda na to, że łeb śruby jest zagrzebany w podkładce pod łbem (tzn. podkładka jest zawinięta wokół zewnętrznej strony). Jakieś sugestie, jak mogę wykręcić tę 🤬 śrubę? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Jeśli chcesz odpowiedzieć tylko do mnie, to enginman78 at gmail Dzięki!
Który rok Odyssey?

Odboje tylne 2018+ nie są przykręcane, tylko wciskane.