Honda Odyssey Forum banner

Ponowne malowanie 2002?

11K views 50 replies 11 participants last post by  2011.2017.odyssey  
#1 ·
Witajcie miłośnicy Odysei! Biały lakier taffeta na moim 02 EX jest okropny. Kupiłem vana jako fabrycznie nowego. W 2007 roku wjechano w nas z tyłu. Uszkodzenia nie były zbyt poważne, wymieniono zderzak i naprawiono oraz polakierowano tylną klapę. Kilka lat później lakier na tylnej klapie zaczyna się łuszczyć i tworzy się rdza. Mało tego, lakier na całym samochodzie jest po prostu zniszczony. Zawsze go myliśmy i dobrze dbaliśmy o vana. Mimo to słońce na Florydzie robi swoje z każdym pojazdem, który posiadasz. Teraz, w wieku 19 lat i 172 tys. mil, van nie jest wiele wart. Jednak uwielbiam tego vana i wiele części zostało wymienionych, więc wewnętrznie jeździ jak nowy van. Nie stać mnie na nowszego vana, nawet używanego. Naprawdę kocham moją Odyseję i rozpadłbym się, gdybym miał się z nią rozstać, ale to żenujące, jak wygląda. Tanie malowanie typu Maaco lub Earl Scheib nie wchodzi w grę. Dostaliśmy kilka wycen i porządne malowanie będzie kosztować około 4-5 tys. dolarów. To wysoka cena. Logicznie rzecz biorąc, nie ma sensu płacić takich pieniędzy za pojazd wart mniej niż 2 tys. dolarów. Pełne ubezpieczenie jest wystarczająco tanie. Po prostu nie wiem, co robić. Wszelkie komentarze i sugestie są mile widziane.

#2 ·
Korekta lakieru wiele zdziała, chyba że bezbarwny lakier się łuszczy.
Zrób kilka zdjęć uszkodzonych obszarów, aby inni mogli je tutaj przejrzeć.

Znajdź również lokalnego, niezależnego blacharza i poproś go o wycenę.
Zapomnij o sieciach, są przyzwyczajone do rozpatrywania roszczeń ubezpieczeniowych.

Ponieważ na złomowisku jest ich wiele, prawdopodobnie znajdziesz tylną klapę z tego samego roku i koloru w świetnym stanie i po prostu wymienisz uszkodzoną.

#5 · (Edited)
Korekta lakieru da dużo, chyba że bezbarwny lakier się łuszczy.
Zrób kilka zdjęć uszkodzonych obszarów, aby inni mogli je tutaj przejrzeć.

Znajdź również lokalnego, niezależnego blacharza i poproś go o wycenę.
Zapomnij o sieciach, są przyzwyczajone do rozpatrywania roszczeń ubezpieczeniowych.

Ponieważ na złomowisku jest ich wiele, prawdopodobnie znajdziesz tylną klapę z tego samego roku i koloru w świetnym stanie i po prostu wymienisz uszkodzoną.
Dzięki za odpowiedź.
Otrzymaliśmy wyceny na pomalowanie całości w zakresie 5 tys. dolarów. Za dużo! plus mój mąż jest perfekcjonistą i jeśli po zapłaceniu dużej kwoty za lakier będzie jakakolwiek wada, to dostanie szału. To nie jest zwykły blacharz, który sprosta jego standardom. Więc trochę boję się pomalować całego vana.

Potrzebowałbym tylnej klapy i zderzaka, ale to opcja, którą mogę rozważyć. Muszę tylko znaleźć oba w dobrym stanie. Jutro wrzucę zdjęcia. Teraz jest ciemno.

#9 ·
Całkiem serio, rozumiem, że czasy są obecnie trudne. Mówisz, że nie stać cię na nowszy używany samochód. Twój obecny pojazd ma prawie 20 lat i duży przebieg. To dobrze zbudowane samochody, ale (a) nie trwają wiecznie i (b) wymagają pewnej konserwacji, aby działały niezawodnie.

Proszę, zaoszczędź pieniądze, które wydałbyś na malowanie. Wpłać je na konto oszczędnościowe o wysokim oprocentowaniu. Jeśli 2002 będzie wymagał konserwacji, będziesz przygotowany na pokrycie kosztów. W przeciwnym razie pieniądze można przeznaczyć na kolejny pojazd, gdy nieuchronnie będziesz musiał go kupić.

Jeśli farba się złuszczyła, możesz kupić tanią puszkę białej farby za kilka dolarów i spryskać nią uszkodzone miejsca. Będzie wyglądać lepiej niż nic nie robić.

#11 ·
Jeśli farba się złuszczyła, możesz kupić tanią puszkę białej farby za kilka dolarów i spryskać nią uszkodzone miejsca. Będzie wyglądać lepiej niż nic.
Albo zamiast taniej puszki, która nie będzie pasować (wyróżniać się jak pięść do nosa), kup puszkę od firmy takiej jak Automotive Touchup, która będzie bardziej zbliżona do koloru fabrycznego.

#13 ·
Kupiłem rodzicom Mazdę 3 z 2004 roku około dwa lata temu w świetnym stanie mechanicznym, ale na zewnątrz była do niczego. Skończyło się na tym, że zawiozłem ją do Maaco (po przeczytaniu recenzji z różnych lokalizacji Maaco). Zapłaciliśmy 1200 dolarów za malowanie. Nadal wygląda całkiem dobrze.

#14 ·
Dwa lata temu kupiłem rodzicom Mazdę 3 z 2004 roku w świetnym stanie mechanicznym, ale na zewnątrz była do niczego. Skończyło się na tym, że pojechałem do Maaco (po przeczytaniu recenzji z różnych lokalizacji Maaco). Zapłaciliśmy 1200 dolarów za malowanie. Nadal wygląda całkiem nieźle.
Wykonali fantastyczną robotę...
Założyłem, że ta cena dotyczy tylko malowania, drobnych przygotowań lub szlifowania, a nie prac blacharskich.

#17 ·
Cześć ponownie: zgodnie z obietnicą, oto zdjęcia mojej Odysei. Nie wiem, jak zaczęła się rdza na dachu. Jak wszyscy widzicie, farba jest okropna, zwłaszcza na tylnej klapie i tylnym zderzaku. View attachment 160233 View attachment 160234
Zamów tylny zderzak z partify.com i białą klapę bez rdzy z LKQ.

Ponowne pomalowanie dachu kosztowałoby Cię maksymalnie 500, wliczając w to przygotowanie, ponieważ to dach, możesz to zrobić sam za pomocą puszek z aerozolem i szlifowania na mokro, a następnie wypolerować, aby połączyć.

Wytnij i wypoleruj resztę vana, aby przywrócić połysk.

#16 ·
Tak, masz rację, to całkiem źle.

Koszt 4-5 tys. dolarów za ponowne malowanie to głównie robocizna związana z przygotowaniem karoserii do malowania. Niestety, nowa farba bez odpowiedniego przygotowania wytrzyma tylko rok lub dwa. Nawet przy najbardziej skrupulatnym przygotowaniu, nadal nie będzie tak trwała jak fabryczna farba.

Nie wydałbym na to takich pieniędzy. Jeśli naprawdę nie możesz z tym żyć, być może nadszedł czas, aby przejść na nowszy model. Po 19 latach trudno jest rozstać się z przyjacielem rodziny. Ale finansowo jest to rozsądny kurs.

#19 ·
Tak, masz rację, to całkiem źle.

Koszt 4-5 tys. dolarów za ponowne malowanie to w większości robocizna związana z przygotowaniem nadwozia do malowania. Niestety, nowy lakier bez odpowiedniego przygotowania wytrzyma tylko rok lub dwa. Nawet przy najbardziej skrupulatnym przygotowaniu, nadal nie będzie tak trwały jak fabryczny lakier.

Nie wydałbym na to takich pieniędzy. Jeśli naprawdę nie możesz z tym żyć, być może nadszedł czas, aby przejść na nowszy model. Po 19 latach trudno jest rozstać się z przyjacielem rodziny. Ale finansowo jest to rozsądny kurs.
Dzięki Dave, tak, ona jest zła. Nigdy nie wyobrażałem sobie, że lakier tak się zmieni! Biorąc pod uwagę, że wymieniliśmy tak wiele części i działa jak w zegarku, rozstanie z nią nie wchodzi w rachubę, ale wiem, że finansowo ma to najwięcej sensu, zamiast wydawać 5 tys. dolarów na pojazd wart tak niewiele. Ale dla mnie jest warta o wiele więcej. Spróbuję więc znaleźć używaną białą klapę tylną i zderzak. Mój mąż może usunąć rdzę z dachu i spróbować wykonać kilka poprawek, a może po prostu możemy zrobić ten obszar i dać z siebie wszystko ze związkami, szlifowaniem na mokro lub czymkolwiek innym z nadwoziem. Ma dużo przemysłowych opadów/czarnych plam, które bardzo trudno usunąć.

#21 ·
Sądzę, że rdza jeszcze nie przeszła przez metal. Nie sądzę, żeby było tak źle. Po prostu usunę rdzę z dachu i pomaluję ją lakierem zaprawkowym. To samo dotyczy obszaru logo na tylnej klapie. Zderzak, jak sądzę, jest wykonany z tworzywa sztucznego. Dlatego jest czarny, gdy jest goły. Nie trzeba szlifować. Może po prostu oczyścić łuszczące się elementy i po prostu pomalować. Nie zawracałbym sobie głowy wymianą zderzaka. To stary samochód. Mój 99 nie ma rdzy, ale bezbarwna powłoka dachu i maski zniknęła i wszędzie są wyblakłe plamy.

#24 ·
Myślę, że rdza jeszcze nie przeszła przez metal. Nie sądzę, żeby było tak źle. Po prostu usuń rdzę z dachu i pomaluj lakierem zaprawkowym, to zrobię. To samo dotyczy obszaru logo na tylnej klapie. Zderzak, jak sądzę, jest wykonany z tworzywa sztucznego. Dlatego jest czarny, gdy jest goły. Nie trzeba szlifować. Może po prostu oczyścić łuszczące się i po prostu pomalować. Nie zawracałbym sobie głowy wymianą zderzaka. To stary samochód. Mój 99 nie ma rdzy, ale bezbarwna powłoka dachu i maski zniknęła i wszędzie są wyblakłe plamy.
To tylko rdza powierzchniowa w tym momencie. Bezbarwna powłoka odłupała się z tylnej klapy, a następnie jest po prostu zbyt wiele miejsc do retuszu, dlatego poszukam przyzwoitej tylnej klapy i zderzaka. Tak, zderzak to tylko plastikowa osłona. Nie lubię nim jeździć w takim stanie, więc muszę sprawić, żeby wyglądał przyzwoicie. Tak, jest stary, ale ma mnóstwo życia.

#27 ·
Przeszukam dokładnie firmy zajmujące się recyklingiem samochodów, ponieważ będą tańsze niż Partify.

Miej pod ręką kod koloru, aby dopasować kolor.
Ok, dzięki, znalazłem stronę. 500 $ za pomalowany zderzak. Tak, to dość drogo.
Nic nie słyszałem od LKQ w sprawie poszukiwań tylnej klapy.
Nic nie jest łatwe, prawda?...

#28 · (Edited)
nie wtedy, gdy chcesz zaoszczędzić pieniądze... Wyszukaj sam. Dobry przykład. 2004 Honda Odyssey Lid%2FGate Assembly-Stock%23 200011 Szukaj części klasy A, wiele złomowisk owija drzwi w tekturę po ich zdjęciu, aby uniknąć uszkodzenia pomalowanych krawędzi. Sprawdź część przed opuszczeniem złomowiska. Będziesz potrzebować przyjaciela z pickupem do klapy załadunkowej, zderzak zmieści się wewnątrz vana, siedzenia w dół. Powinieneś zachować niektóre części ze starej klapy, silnik wycieraczek, mechanizm klamki i zamka, soczewki, klipsy panelu itp. Twój panel wewnętrzny może być w lepszym stanie niż ten z recyklingu i musi zostać przeniesiony na nowy. 500 w częściach i trochę własnego kapitału sprawi, że będzie wyglądał o 100% lepiej niż teraz. Jeśli chcesz idealnie, wymień części i zleć profesjonalne pomalowanie vana. Obszary dachu i tyłu.

#29 ·
Klapa tylna może nawet zmieścić się w Ody, włożyłem moje zapasowe drzwi przesuwne nawet ze środkowymi siedzeniami na miejscu. Zamiast umieszczać klapę tylną z tyłu, może być łatwiej otworzyć oboje drzwi przesuwnych, wnieść ją z pomocnikiem i oprzeć wewnętrzną stronę na środkowych siedzeniach. Użyj koca na podłodze, aby chronić lakier - przerzuć koc na klapę tylną, aby zapobiec jej porysowaniu przez przednie siedzenia.

#30 · (Edited)
Klapa tylna może nawet zmieścić się w Ody, włożyłem moje zamienne drzwi przesuwne nawet ze środkowymi siedzeniami na miejscu. Zamiast umieszczać klapę tylną z tyłu, łatwiej może być otworzyć oboje drzwi przesuwne, wnieść ją z pomocnikiem i oprzeć wewnętrzną stronę na środkowych siedzeniach. Użyj koca na podłodze, aby chronić lakier - przerzuć koc na klapę tylną, aby zapobiec zarysowaniu jej przez przednie siedzenia.
Tak, jak wiesz, Odyssey ma dużo miejsca. Zrobiłem w środku rzeczy, w które byś nie uwierzył! To duża część tego, dlaczego tak bardzo ją kocham!

#31 ·
Kupiłem nową, polakierowaną osłonę tylnego zderzaka za około 245 dolarów na eBayu jakieś trzy lata temu, a może i więcej. Nadal wygląda świetnie, dopasowanie było w 98%.

#33 ·
Dostałem nowy tylny zderzak pomalowany za około 245 dolarów na eBayu jakieś trzy lata temu, może więcej. Nadal wygląda świetnie, dopasowanie było w 98%.

Dzięki. Zobaczę to.

#32 ·
Demontaż tylnej klapy obejmuje usunięcie panelu i wszystkich jego części elektrycznych oraz umieszczenie ich w części zamiennej. Jest również ciężka i nieporęczna. Po co to robić z dobrze działającym egzemplarzem. To tylko kosmetyka. Chodzi mi o to, że chcesz, żeby wszystko było ładne, ale nie wymieniasz dachu. Jeśli to jest w porządku, to dlaczego nie jest w porządku dla reszty? Zaoszczędź swoje pieniądze.

#34 ·
Usunięcie tylnej klapy wiąże się z usunięciem panelu i wszystkich jego części elektrycznych oraz umieszczeniem ich w części zamiennej. Jest również ciężka i nieporęczna. Po co to robić z dobrze działającą? To tylko kosmetyka. Chodzi mi o to, że chcesz, żeby wszystko było ładne, ale nie wymieniasz dachu. Jeśli to w porządku, to dlaczego nie jest w porządku dla reszty? Oszczędzaj pieniądze.
Tak, masz rację. Zbyt dużo pracy, aby usunąć tylną klapę. Pomyślałem, że może taniej byłoby ją wymienić, ale czas, jaki zajęłoby uzyskanie piast do tego, to zdecydowanie droga, którą nie chcę iść. Chociaż piasty mogą to zrobić, jest bardzo powolny w wykonywaniu zadań. Czasami nie mogę sobie z tym poradzić.
Zaoszczędzone pieniądze!
Mogę jednak sprawić, żeby starł rdzę, zrobił kilka poprawek i wymienił zderzak. Przynajmniej będzie wyglądać lepiej.

#38 ·
Oto kilka zdjęć rzeczywistego zderzaka
160301
160302
160303
160304
Na ostatnim zdjęciu widać jedyny problem z dopasowaniem. Nadal trzyma się jak oem, ale ta szczelina jest problemem. Ponownie, kolor w zależności od światła, można zauważyć różnicę w stosunku do przedniego zderzaka.

#39 ·
Oto kilka zdjęć rzeczywistego zderzaka View attachment 160301 View attachment 160302 View attachment 160303 View attachment 160304
Na ostatnim zdjęciu widać jedyny problem z dopasowaniem. Nadal trzyma się jak oem, ale ta szczelina jest problemem. Ponownie, kolor w zależności od światła, można zauważyć różnicę w stosunku do przedniego zderzaka.
Dzięki za pokazanie mi. Tak, widzę szczelinę. Hubs może nie zatwierdzić. Jest napisane 100% satysfakcji i darmowe zwroty, więc nie zaszkodzi spróbować.

#42 ·
Brawo za utrzymywanie tego sprzętu w ruchu od nowości! Myślę, że poprawienie go w tym kolorze dobrze by zadziałało. Biały naprawdę musi być najbardziej wybaczającym kolorem. Polecam zaopatrzenie się w kilka puszek dopasowanego kolorystycznie lakieru w sprayu, może puszkę podkładu (białego?) i przeszlifowanie szorstkich miejsc, spryskanie farbą, a następnie szlifowanie na mokro, a następnie ponowne spryskanie i szlifowanie w razie potrzeby. Jestem pewien, że jest kilka filmów na YouTube. Około 3 lub 4 różne gradacje i trochę czasu oraz szlifowanie na mokro, a możesz być naprawdę zadowolony z rezultatów, za bardzo małe pieniądze. Ale mówię z perspektywy osoby na emeryturze, a wszystko, co mogę zrobić sam, jeśli zaoszczędzę te pieniądze, traktuję jako zarobione pieniądze. Nie wspominając o satysfakcji z dobrze wykonanej pracy! Powodzenia!

#43 ·
Miałem uszkodzenia w moim vanie. Zrobiłem to trudną drogą i uczę się, jak samemu go pomalować. Nigdy, przenigdy nie próbuj tego sam. Spędziłem niezliczone miesiące (2 lata z przerwami) i wydałem prawdopodobnie 3500 dolarów na zmarnowaną farbę, głównie dlatego, że otrzymałem naprawdę złe rady od zrzędliwej sprzedawczyni, nigdy nie bierz rad od sprzedawców farb, oni nie mają pojęcia, jak cokolwiek malować. Gdybym wiedział to, co wiem teraz, podkład do twojego vana będzie kosztował 160 dolarów za galon czarnej lub białej farby. Masz szczęście, że nie masz standardowej metalicznej farby, to kosztuje 300-700 dolarów za galon. Lakier bezbarwny kosztuje 120-200 dolarów za galon. Podkład kosztuje, myślę, 150 dolarów. A narzędzia, takie jak gąbki Scotch Brite, szlifierki mimośrodowe itp., prawdopodobnie pochłoną kilkaset dolarów. Środki czyszczące, takie jak rozcieńczalnik i rozcieńczalnik do farb, to kolejne kilkaset dolarów. Przyzwoity pistolet natryskowy kosztuje 500 dolarów lub budżetowy flg5 kosztuje 260 dolarów. Kompresor będzie kosztował co najmniej 200 dolarów za najtańszy, a będziesz musiał wykonać chłodnicę wtórną lub przynajmniej mieć 2 filtry powietrza i oleju, a co najważniejsze, plastikowy kulowy osuszacz powietrza przy pistolecie. Nie uwzględniłem nawet robocizny. Wciąż maluję mojego vana, z powodu wielu złych rad. Teraz mam pojęcie o ważnych częściach. Mój będzie wyglądał dobrze. Mógłbym zrobić przyzwoitą, byle jaką robotę na twoim za 400-500 dolarów w materiałach. Więc mógłbyś to zrobić sam za tyle, ale jak powiedziałem, jeśli nie masz profesjonalisty, który cię uczy, i jesteś gotów zmarnować 4000 dolarów, tak jak ja, żeby nauczyć się samemu, zapomnij o tym. Lepiej byłoby ci zdobyć używany panel i najpierw poćwiczyć malowanie go z puszek z aerozolem, dosłownie ćwiczyć i szlifować go 30 razy, zanim zrobisz to na swoim vanie. Malowanie samochodów jest łatwe, jeśli nie napotykasz żadnych problemów. Jeśli tak, to jest trudniejsze niż próba zbudowania samochodu od podstaw. Nauczyłbym cię, gdybyś był w pobliżu

#46 ·
Jak mówiłem, "wiem, że to brzmi dziwnie . . .", więc oto kilka SB do Twojej edukacji.
Wygląda na to, że do '04 TW Ody dostał CC. Wcześniej były jednostopniowe.
Inny kolor (nie Ody), który był SS, San Marino Red.
Zauważ, że przez lata Accord, Civic, CR-V z TW były SS.

Attachments

#47 ·
Jak mówiłem "Wiem, że to brzmi dziwnie...", więc oto kilka SB dla twojej edukacji.
Wygląda na to, że od '04 TW Ody dostał CC. Wcześniej były jednowarstwowe.
Inny kolor (nie Ody), który był SS, San Marino Red.
Zauważ, że przez lata Accord, Civic, CR-V z TW były SS.
Powiedz mi więc, czy NAPRAWDĘ miałeś jakieś praktyczne doświadczenie w wykonywaniu prac szczegółowych na jakimkolwiek TW Honda z tego okresu?
Nie chciałem cię urazić. Przejrzałem twoje pliki PDF i tak, jest tam napisane "3 – Proces jednowarstwowy. Nie nakłada się lakieru bezbarwnego." Więc zagłębiłem się w to trochę. Wiem, że nie chcesz mi wierzyć, ale uczę się spryskiwać lakierem samochodowym 2K od roku i wydałem na to 4000 dolarów, tylko na farbę. Podkład sam w sobie nie wytrzymuje ścierania ani większości chemikaliów. Ochrona jest dosłownie w lakierze bezbarwnym. Zamieszanie wynika z tego, że twoja interpretacja pliku PDF wynika z niewiedzy, że jednowarstwowa farba składa się z koloru (podkładu) i ochrony (lakieru bezbarwnego) zmieszanych razem. Powodem, dla którego jednowarstwowa farba lub zwykły podkład/lakier bezbarwny odpryskuje, jest słaba przyczepność powierzchni lub zbyt mała ilość nałożonej farby. Mogą to być oleje lub zanieczyszczenia na powierzchni lub brak użycia wysokiej jakości podkładu itp. Proszę, uwierz mi, tak, masz rację, że nie dodano lakieru bezbarwnego, ale jednowarstwowa farba dosłownie składa się z lakieru bezbarwnego zmieszanego z kolorem, w przeciwnym razie mógłbyś rozlać alkohol na swoje drzwi, a farba by się odbarwiła. I dlatego miałbyś również odpryskującą farbę podobną do lakieru bezbarwnego, ponieważ składa się ona z lakieru bezbarwnego. Jednowarstwowa farba jest tańsza niż zwykła farba, ponieważ powierzchnia szybciej odbarwia się i wymaga polerowania w celu usunięcia zewnętrznej warstwy z powodu uszkodzenia koloru przez słońce, ponieważ została zmieszana z lakierem bezbarwnym, normalny podkład znajduje się pod lakierem bezbarwnym

#49 ·
Rozumiem, co masz na myśli. Mój błąd. Jestem przyzwyczajony do słyszenia o jednowarstwowej farbie, którą nazywają dwuwarstwową. Dosłownie jednowarstwowe malowanie to absolutnie najgłupsza rzecz, jaką kiedykolwiek słyszałem. To właśnie każdy inny malarz mówi, że nigdy nie można tego zrobić.