Honda Odyssey Forum banner

Działa bogato ... Ale tak naprawdę p0170 i p0172

7.6K views 25 replies 3 participants last post by  Knight 99  
#1 ·
Mój samochód wykazuje kody p0172 i p0170
(Korekta paliwa i bogaty bank 1)
Korekta paliwa przejdzie do -21% krótkoterminowo, a następnie powoli przejdzie do długoterminowej, ale krótkoterminowa będzie również kontynuowana.
Obecnie wynosi -30% całkowitego, ale jeśli zostawię to w spokoju i nie wyczyszczę kodów, wzrosło do -40% korekty paliwa
Samochód jednak działa dobrze i kiedy wyciągasz świece, nie wyglądają na zabrudzone, jeśli już, wyglądają na lekko ubogie, a także od czasu do czasu gaśnie, jeśli wkręcisz go na obroty, a następnie puścisz gaz
185k mil jazdy premium
Pełne ujawnienie: to 02 Acura MDX, ale to ten sam silnik i wydajecie się bardziej responsywni i przyjaźni niż forum Acura lol
Rzeczy, których próbowałem:
Sprawdź maf: działa i daje prawidłowe odczyty
Sprawdź czujnik 02 (ma tylko jeden upstream i jeden downstream) nie jest leniwy ani nic, ale może to być problem? Mogę później wysłać zrzut ekranu z danymi na żywo, jeśli to pomoże
I wyczyściłem przejścia egr, ponieważ były zatkane węglem
Zaczyna również natychmiast pobierać paliwo na biegu jałowym, ale przy wyższych obrotach już nie.
Właśnie kupiłem samochód, więc nie wiem wiele o jego historii, ale był to samochód jednego właściciela i według Carfax był regularnie serwisowany w salonie i miał rozrząd i pompę wody zrobione na czas oraz wymiany oleju i wszystko itp.
Mimo że nie mogłem znaleźć zapisów o regulacji zaworów, ale to mogło być zrobione z rozrządem, ponieważ powinno być zrobione w tym samym czasie.
Przepraszam za długi post, ale ten samochód doprowadza mnie do szału i kończą mi się pomysły!

#4 ·
Czy wykonałeś zaawansowane wyszukiwanie na tym forum dla lat 1999-2004 z każdym z tych kodów?

Wpisałem P0170 i pojawiło się mnóstwo rzeczy, to nietypowy kod, ale wiele rzeczy wskazuje na problem z rozrządem.

Czy pasek rozrządu był niedawno wymieniany?
Został wymieniony przy 105 tys. km, samochód ma teraz 185 tys. km
Teoretycznie powinien więc wytrzymać kolejne 20 tys. km

#3 ·
Mój samochód wykazuje kody p0172 i p0170
(Korekta paliwa i bogaty bank 1)
Korekta paliwa przejdzie do -21% krótkoterminowo, a następnie powoli przejdzie do długoterminowej, ale krótkoterminowa również będzie kontynuowana
Obecnie wynosi -30% całkowitego, ale jeśli zostawię to w spokoju i nie wyczyszczę kodów, wzrosło do -40% korekty paliwa
Samochód jednak działa dobrze, a kiedy wyciągasz świece, nie wyglądają na zabrudzone, jeśli już, wyglądają na lekko ubogie, a także od czasu do czasu gaśnie, jeśli wkręcisz go na obroty, a następnie puścisz gaz
185 tys. mil na paliwie premium
Pełne ujawnienie, to 02 Acura MDX, ale to ten sam silnik i wydajecie się bardziej responsywni i przyjaźni niż forum Acura lol
Rzeczy, które próbowałem:
Sprawdź maf: działa i daje odpowiednie odczyty
Sprawdź czujnik 02 (ma tylko jeden upstream i jeden downstream) nie jest leniwy ani nic, ale może to być problem? Mogę wysłać zrzut ekranu danych na żywo później, jeśli to pomoże
I wyczyściłem przejścia egr, ponieważ były zatkane węglem
Zaczyna również natychmiast pobierać paliwo na biegu jałowym, ale przy wyższych obrotach już nie
Właśnie kupiłem samochód, więc nie wiem wiele o jego historii, ale był to samochód jednego właściciela i według Carfax był regularnie serwisowany w salonie i miał rozrząd i pompę wody zrobione na czas oraz wymiany oleju i wszystko itp.
Mimo że nie mogłem znaleźć zapisów o regulacji zaworów, ale to mogło być zrobione z rozrządem, ponieważ powinno być zrobione w tym samym czasie
Przepraszam za długi post, ale ten samochód doprowadza mnie do szału i kończą mi się pomysły!
Na początek przychodzą mi do głowy trzy rzeczy...
1) Zbyt wysokie ciśnienie paliwa
2) Czujnik O2 zablokowany na bogato (powyżej 450mV) Powinien cyklicznie zmieniać się między 100 a 800mV około raz na sekundę po rozgrzaniu
3) Zawór upustowy zablokowany w pozycji otwartej

#6 ·
Three things come to mind first...
1) Fuel pressure too high
2) O2 sensor stuck rich (above 450mV) It should cycle between 100 and 800mV about once per second when warmed up
3) Purge valve stuck open
Czujniki 02 działają poprawnie, o ile wiem, i wymieniłem je (na tanie) i nie było żadnych zmian, więc wróciłem do czujnika OEM
Ścisnąłem przewód parowania i nie było żadnych zmian, ale nie wiem, czy to właściwy sposób, aby to przetestować lol
I nie sprawdziłem ciśnienia paliwa i nie widzę zaworu Schrader, co nie jest dobrym znakiem lol

Attachments

#7 ·
Czy możesz uzyskać odczyt przepływomierza powietrza (MAF) na biegu jałowym i rozgrzanym silniku? Wyciągnij również bagnet i powąchaj olej w poszukiwaniu śladów paliwa w oleju.

Jeśli nie masz MAF, zmierz napięcie MAP na biegu jałowym, rozgrzanym silniku.

#8 ·
Czy możesz uzyskać odczyt przepływomierza powietrza (MAF) na biegu jałowym i rozgrzanym silniku? Wyciągnij również bagnet i powąchaj olej w poszukiwaniu śladów paliwa w oleju.

Jeśli nie masz MAF, zmierz napięcie MAP na biegu jałowym, rozgrzanym silniku.

Attachments

#11 ·
OK...zachowajmy wszystko w tym wątku. Zbyt trudne i mylące jest przechodzenie między dwoma wątkami.

To 9-calowe podciśnienie jest normalne dla odczytu z czujnika MAP. Jeśli podłączysz manometr do kolektora, prawdopodobnie zobaczysz około 16 cali stałego podciśnienia. Czujnik MAP znajduje się w pobliżu korpusu przepustnicy, więc może odczytywać nieco inaczej.

Brak zapłonu spowoduje ubogą mieszankę, więc to normalne. Jedyną inną rzeczą, jaka przychodzi mi do głowy, która mogłaby to spowodować, jest nieszczelny wtryskiwacz paliwa. Nadal sprawdziłbym bagnet i zobaczył, czy w ogóle czuć zapach paliwa.

#14 ·
OK...zachowajmy wszystko w tym wątku. Zbyt trudne i mylące, aby przechodzić między dwoma wątkami.

Te 9" podciśnienia są normalne dla odczytu z czujnika MAP. Jeśli podłączysz manometr do kolektora, prawdopodobnie zobaczysz około 16" stałego podciśnienia. Czujnik MAP znajduje się w pobliżu korpusu przepustnicy, więc może odczytywać nieco inaczej.

Brak zapłonu spowoduje ubogą mieszankę, więc to normalne. Jedyną inną rzeczą, o której mogę pomyśleć, która mogłaby to spowodować, jest nieszczelny wtryskiwacz paliwa. Nadal sprawdziłbym bagnet i zobaczył, czy w ogóle czuć paliwo.
Tak, przepraszam za skakanie w przód i w tył
Niestety nie mam miernika, aby to potwierdzić
Ma 185 tys. mil przebiegu
Olej nie pachnie paliwem i właśnie został zmieniony, chociaż jest nieco wysoki na bagnecie (
Wyjąłem wszystkie 6 świec i żadna nie była zabrudzona, chociaż jedna miała uszkodzoną ceramikę, więc wymieniłem ją ponownie bez zmian
Ponadto nie ma żadnych wypadków zapłonu, które mogę wykryć, chociaż czasami pojawi się kod dla "wypadania zapłonu w dowolnym cylindrze", ale to zwykle uruchamia się tylko wtedy, gdy się z tym bawię i od czasu do czasu wybiera rzeczywisty cylinder, aby wyrzucić kod, ale to zwykle tylko z powodu zabawy
Pozostałe 5 świec było w porządku, ale był ten gość

Attachments

#17 ·
Zacząłbym od wymiany wszystkich świec zapłonowych. Kup jakieś świece zapłonowe NGK lub Denso Irridium lub NGK Ruthenium, a będziesz miał spokój na ponad 100 000 mil, w przeciwieństwie do tych podwójnych platynowych, które były w nim zamontowane i które są dobre na 30 000. Mam nadzieję, że nie masz żadnych uszkodzeń zaworów z powodu rozpadu tej świecy zapłonowej. Nie powstrzymuj się od podawania żadnych informacji podczas publikowania. Niewspominanie losowego kodu(ów) wypadania zapłonu pomija ważną wskazówkę. To jest ważne. Jeśli masz wypadanie zapłonu, musisz się tym zająć w pierwszej kolejności. Kiedy mówisz, że "grzebiesz" przy tym, co dokładnie robisz, żeby przy tym grzebać?

#18 ·
Zacząłbym od wymiany wszystkich świec zapłonowych. Kup kilka świec NGK lub Denso Irridium lub NGK Ruthenium, a będziesz miał spokój na ponad 100 000 mil, w przeciwieństwie do tych podwójnych platynowych, które były w nim i są dobre na 30 000 mil. Mam nadzieję, że nie masz żadnych uszkodzeń zaworów od tej świecy, która się rozpada.

Nie ukrywaj żadnych informacji podczas publikowania. Nieuwzględnienie losowego kodu(ów) wypadania zapłonu pomija ważną wskazówkę. To jest ważne. Jeśli masz wypadanie zapłonu, musisz się tym zająć w pierwszej kolejności. Kiedy mówisz, że "grzebiesz" przy tym, co dokładnie robisz, żeby przy tym grzebać?
Kiedy powiedziałem "grzebię przy tym", kody wypadania zapłonu nie pojawiły się, dopóki nie spróbowałem wyjąć cewek i odłączyć rzeczy, więc wierzę, że je spowodowałem podczas diagnozowania, ponieważ jedyne kody, które były, kiedy zacząłem, to p0170 i p0172
Pozostałe 5 świec wyglądało w porządku. Chociaż słyszałem, że wszystko inne niż fabryczne może powodować problemy, samochód mówi, że potrzebuje świec co 105 tys. mil, jeśli dobrze pamiętam (co brzmi naprawdę wysoko, więc mogę się mylić) świece w nim to ngk pzfr5f-11 Wymieniłem uszkodzoną, ale kosztują 15 dolarów za sztukę, więc nie chcę wydawać tych pieniędzy, ponieważ pozostałe wyglądały w porządku (właśnie kupiłem samochód i mam napięty budżet). Czy istnieje tańszy odpowiednik, który nie spowoduje problemów?
Nie mam tego samochodu długo, ale z tego, co zebrałem od ostatniego właściciela, zabierali go do serwisu ze wszystkim, ale potem pozwolili swojemu dziecku go mieć i jeździli na nim 87 zamiast 91 przez około rok, co może wyjaśniać uszkodzoną świecę (przepraszam, że nie podałem tej informacji wcześniej, właśnie sobie o tym przypomniałem lol)

#19 ·
Jeśli odłączałeś cewki podczas pracy silnika, tak, to ustawiłeś kody. Trudno mi jednak uwierzyć, że ta świeca nie powodowała wypadania zapłonów. Zastanawiam się również, co spowodowało, że ta świeca uległa takiej awarii.

Jeśli chodzi o świece... Zawsze możesz wybrać świecę wyższej jakości, ale nigdy gorszej. Zatem, jeśli Twój pojazd był wyposażony w świece irydowe, nie powinieneś zakładać podwójnych platynowych, ale jeśli Twój samochód był wyposażony w podwójne platynowe, możesz założyć irydową lub rutenową. Świeca irydowa nie istniała lub nie była jeszcze używana w Twoim modelu rocznika, ale jest używana w kolejnych modelach roczników tego samego silnika. Tak, zawsze trzymaj się świecy OE, ale nawet w instrukcji obsługi prawdopodobnie znajdziesz informację, że świeca Denso lub NGK jest OK. Zatem w Twoim silniku możesz użyć wszystkiego od podwójnej platyny do irydu. W moim 08 vanie mogę użyć świecy irydowej lub rutenowej, ale nie podwójnej platynowej. Mam nadzieję, że to ma sens.

#21 ·
Jeśli odłączałeś cewki podczas pracy, to tak, ustawiasz kody. Trudno mi jednak uwierzyć, że ta świeca nie powodowała wypadania zapłonów. Zastanawiam się również, co spowodowało, że ta świeca uległa awarii w ten sposób.

Jeśli chodzi o świece... Zawsze możesz wybrać świecę wyższej jakości, ale nigdy gorszej. Zatem, jeśli Twój pojazd był wyposażony w świece irydowe, nie chciałbyś zakładać podwójnych platynowych, ale jeśli Twój samochód był wyposażony w podwójne platynowe, możesz zainstalować świecę irydową lub rutenową. Świeca irydowa nie istniała lub nie była jeszcze używana w Twoim modelu rocznika, ale jest używana w kolejnych modelach roczników tego samego silnika. Tak, zawsze trzymaj się świecy OE, ale nawet w instrukcji obsługi prawdopodobnie dowiesz się, że świeca Denso lub NGK jest w porządku. Zatem w Twoim silniku możesz użyć wszystkiego od podwójnej platyny do irydu. W moim 08 vanie mogę użyć świecy irydowej lub rutenowej, ale nie podwójnej platynowej. Mam nadzieję, że to ma sens.
To ma sens. Dziękuję.
Co byś polecił, co nie jest zbyt drogie?
Chociaż tak, ta świeca nie powodowała wypadania zapłonów, a jeśli tak, to nie było to na tyle zauważalne, aby uruchomić kod (sprawdziłem również oczekujące).
To jest prawdopodobnie następny najgorszy z całej reszty.
Jedyną inną informacją, o której mogę pomyśleć, jest to, że czasami musi pokręcić przez chwilę, zanim się uruchomi, ale innym razem uruchamia się natychmiast, a sprzęgło klimatyzacji jest uszkodzone.

Attachments

#20 ·
Używanie paliwa 87 oktanów nie spowodowało awarii tej świecy zapłonowej. Silnik jest przeznaczony do paliwa 87 oktanów.

Możesz zamówić świece zapłonowe na RockAuto.com za mniej niż w sklepie z częściami. Trzymaj się z daleka od Amazon i eBay, ponieważ są pełne podróbek.

#22 ·
Używanie paliwa 87 oktanów nie spowodowało awarii tej świecy zapłonowej. Silnik jest przeznaczony do paliwa 87 oktanów.

Świece zapłonowe można zamówić na RockAuto.com za mniej niż w sklepie z częściami. Trzymaj się z daleka od Amazon i eBay, ponieważ są pełne podróbek.
Tak, słyszałem o podróbkach lol
Chociaż na klapce paliwa w moich samochodach jest napisane, aby używać paliwa premium (to Acura MDX, więc mogli coś zmienić w ustawieniach w porównaniu do odysei, albo mogę się mylić)
Zamierzam sprawdzić kompresję na cylindrze, który miał uszkodzoną świecę zapłonową, świeca zapłonowa, którą wymieniłem, wygląda teraz na trochę zabrudzoną