Honda Odyssey Forum banner

TPMS ponowne uczenie/programowanie faq

2 reading
3.1K views 33 replies 12 participants last post by  kernel  
#1 ·
Mam 2014 z nowo wymienionym TPMS (OEM 42753-tr3-a81) x4, które najwyraźniej mój lokalny DT nie zaprogramował poprawnie, ponieważ kontrolka TPMS świeci się przez większość czasu. Mówią, że 1/4 działa poprawnie. Dostałem je z hondapartsnow.com, więc wątpię, że dotarły DOA, biorąc pod uwagę, że moje ostatnie były w vanie od nowości. Mam skaner Autel mx900, którego miałem nadzieję nie używać (biorąc pod uwagę, że płacę warsztatowi za instalację i nowe opony itp.), ale wygląda na to, że to coraz bardziej prawdopodobny mój następny krok w legalnym rozwiązywaniu problemów.

#2 ·
🙄

#4 · (Edited)
Mam 2014 z nowo wymienionym TPMS (OEM 42753-tr3-a81) x4, które najwyraźniej mój lokalny DT nie zaprogramował poprawnie, ponieważ kontrolka TPMS świeci się przez większość czasu. Mówią, że 1/4 działa poprawnie. Dostałem je z hondapartsnow.com, więc wątpię, że dotarły DOA, biorąc pod uwagę, że moje ostatnie były w vanie od nowości. Mam skaner Autel mx900, którego miałem nadzieję nie używać (biorąc pod uwagę, że płacę warsztatowi za instalację i nowe opony itp.), ale wygląda na to, że jest to coraz bardziej prawdopodobny mój następny krok w legalnym rozwiązywaniu problemów.

Rzeczywiście szukałem przed opublikowaniem, używając wielu wariantów powyższego tpms i numeru części, ale zapraszam do obrażania, krytykowania, czegokolwiek w swoich odpowiedziach, o ile są one rzeczywiście konstruktywne i wnikliwe. TIA.
Jeśli próbujesz zorientować się, co się dzieje, zanim wrócisz do warsztatu, nie widzę, jak mógłbyś zrobić coś innego niż zacząć skanowanie. 🤷

#6 ·
Aktywuj czujniki przy każdym kole, pobierz identyfikatory, a następnie zapisz je do komputera przez port obdii.

To naprawdę takie proste.
Nie. To NIGDY nie zostało opublikowane. Nie może być TAK łatwe. No weź.

#14 ·
Myślałem, że touring / elite tej generacji uczy się automatycznie z OEM. Wydaje się, że tak się stało, gdy jeden z moich został wymieniony w 12 TE.
To po prostu oznacza, że warsztat wykonał swoją pracę poprawnie. (sklonował stary czujnik lub zaprogramował vana przez OBD-II)

Wykończenie Touring/Elite ma DOKŁADNIE TEN SAM system TPMS, co inne wykończenia od 2011 roku.

-Charlie

#11 ·
Mogę potwierdzić, że mój pakiet touring ma obecnie problemy. Niestety, nic w tym "auto".

HPN chce diagnozy od dealera Hondy, zanim roszczenie gwarancyjne zostanie zatwierdzone. To staje się jeszcze bardziej absurdalne.
To jest wyzwanie związane z dostarczaniem własnych części. Jeśli działają dobrze, oszczędzasz pieniądze, jeśli nie, to PITA i kosztowne.

#13 ·
Autel MX900 ma wszelkiego rodzaju opcje TPMS, jednak rzeczywiście potrzebujesz czytnika, aby móc "aktywować" itp. każdy czujnik, ponieważ NIE ma on tej samodzielnej możliwości. Zamówiłem czytnik, aby mieć nadzieję na pomysł, co dzieje się z tymi czujnikami.

mx900 WYŁĄCZY kontrolkę ostrzegawczą TPMS (zakładam, że tymczasowo).

#17 ·
Dla jasności:

Autel MX900 ma wszelkiego rodzaju opcje TPMS, jednak rzeczywiście potrzebujesz czytnika, aby móc "aktywować" itp. każdy czujnik, ponieważ NIE ma on tej samodzielnej możliwości. Zamówiłem czytnik, aby mieć nadzieję na pomysł, co dzieje się z tymi czujnikami.

MX900 WYŁĄCZY kontrolkę ostrzegawczą TPMS (zakładam, że tymczasowo).
Nie sądzę, żeby MX900 to zrobił. Ze strony internetowej Autel potrzebujesz funkcji "OBD Relearn", której MX900 nie ma.

Image

#15 ·
Mam 2014 z nowo wymienionym TPMS (OEM 42753-tr3-a81) x4, które najwyraźniej mój lokalny DT nie zaprogramował poprawnie, biorąc pod uwagę, że kontrolka TPMS świeci się przez większość czasu. Mówią, że 1/4 działa poprawnie. Dostałem je z hondapartsnow.com, więc wątpię, że dotarły DOA, biorąc pod uwagę, że moje ostatnie były w vanie od nowości. Mam skaner Autel mx900, którego miałem nadzieję nie używać (biorąc pod uwagę, że płacę warsztatowi za instalację i nowe opony itp.), ale wygląda na to, że to coraz bardziej prawdopodobny mój następny krok w legalnym rozwiązywaniu problemów.

Rzeczywiście szukałem przed opublikowaniem, używając wielu wariantów powyższego tpms i numeru części, ale zapraszam do obrzucania błotem, ganienia, czegokolwiek w swoich odpowiedziach, o ile są one rzeczywiście konstruktywne i wnikliwe. TIA.
Komentarz, 2006 Touring, kiedy go depaxowałem, dostałem cztery felgi Acura, zainstalowałem cztery nowe czujniki OEM, Costco zamontowało nowe opony i zgaduję, że nauczyło się samo. Nigdy nie miałem żadnych problemów.

#16 ·
Touringi 3. generacji miały czujniki samouczenia. Inne modele/generacje nie.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#19 ·
Żaden z czujników TPMS wysłanych przez HPN nie działa. Zostało to potwierdzone zarówno przez mój najnowszy programator tpms, jak i programator profesjonalnego warsztatu oponiarskiego. Proces "wsparcia" gwarancyjnego HPN jest zarówno uciążliwy, jak i nieudolny.

Po tym doświadczeniu i po zakupie wielu części od nich w przeszłości bez problemu, nie mogę już polecić kupowania części Hondy. Szukaj gdzie indziej. Kupujący, strzeż się.

#22 ·
Nadal nie odpowiedziałeś na mnóstwo pytań w wątku.

Zupełnie nowe czujniki zwykle nie aktywują się bez ciśnienia w oponach.

Czy są zamontowane na obręczy i opona napompowana?
Tak. I tak jest od tygodni.

Szczerze mówiąc, to jest zbędne. Nie próbowałbym ich programować bez wcześniejszej instalacji. Jakie inne pytania?

edycja: warsztat montujący opony posiada profesjonalny sprzęt. Czujniki nie działały. Kupiłem kolejne narzędzie do skanowania TPMS, aby spróbować programowania. Ono również nie wykryło żadnego z czujników. Nie wiem, czy HPN wysłało mi stare, śmieciowe czujniki, czy też działają one na innej częstotliwości, która nie pasuje do mojego numeru VIN.

#24 ·
Czujniki TPMS mają częstotliwość 315 MHz dla Odysei 4. generacji.

Ten warsztat oponiarski z "profesjonalnym sprzętem" powinien być w stanie powiedzieć ci, na jakiej częstotliwości aktywują się te czujniki.

Jeśli Honda przypadkowo wysłała ci czujniki 433 MHz dla Odysei 5. generacji, to w tym tkwi problem.
Błędna część to problem, jak najlepiej potrafię ocenić. Będziesz musiał wybaczyć moje niezainteresowanie pedantycznym numerem modelu programatora, którego używał warsztat oponiarski. Ufam, że profesjonaliści są właśnie tacy. Biorąc pod uwagę bogate wcześniejsze osobiste doświadczenia z tym konkretnym warsztatem, wina nie leży po ich stronie, ale po stronie HPN.

Mogę ci powiedzieć, że użyłem autel ts508 bez powodzenia. Mam nadzieję, że to zaspokoi twoje zapytanie.

Na zakończenie tego wątku, warsztat użył swoich nowych czujników tpms bez problemu. Kontrolka ostrzegawcza tpms jest wyłączona, a mój czytnik nie ma problemu ze śledzeniem czujników.

#29 · (Edited)
Wymieniłem swój w moim 11' Elite. Użyłem Autel TS501Pro, MX900 nie ma odpowiednich funkcji. Muszę zmontować wideo, zanim opublikuję je na YT. Poszukajcie filmów instruktażowych, jak go używać. To bardzo proste.
Jedyne ograniczenie to: JEŚLI chcesz sklonować czujniki TPMS, aby nie trzeba było ich przeprogramowywać dla kół zimowych i letnich. Potrzebujesz do tego czujników Autel TPMS, nie sklonuje innych marek. Wybrałem kilka tanich czujników z Amazona i działają bez zarzutu (patrz poniżej). Wystarczy zaprogramować je wszystkie 4, nawet jeśli wymieniasz tylko jeden. Programowanie to pestka, zajmuje może 2 minuty, przeprowadza cię przez cały proces.
Podchodzisz do każdego czujnika i naciskasz przycisk aktywacji, aby mógł odczytać numer seryjny. Następnie podłączasz go do portu OBD2 i naciskasz program, a po około minucie gotowe. Będzie migać kontrolka TPMS, aż przejedziesz około 100 metrów.
Dla każdego, kto szuka narzędzia diagnostycznego z obsługą TPMS, ale także funkcjami OBD2, sprawdź TS601. Mam więcej niż wystarczająco skanerów, więc wybrałem tańszy TS501Pro.

• Like
Reactions: gasman4u