Właśnie zrobiłem potrójne spuszczenie i napełnienie ATF DW-1 i wymieniłem wszystkie 6 przełączników ciśnieniowych skrzyni biegów AT w Acura RDX 2. generacji (2013-2018 - KA 6AT - B8BA AWD | B8CA FWD). Rzeczy powinny być takie same lub podobne w niektórych innych samochodach Acura i Honda (MDX, Odyssey). Zrób własne badania.
DLACZEGO: Brak kodów silnika, ale skrzynia biegów zmieniała biegi z trudem, czasami z nadbiegiem (opóźnione obroty; szczególnie w zimne dni), czasami z podbiegiem (spadek/dławienie obrotów; szczególnie przy bardzo delikatnym przyspieszaniu). Zdecydowałem się wykonać tę pracę (przez kilka tygodni), aby doprowadzić wszystko do normy (przełączniki miały w końcu 10 lat / 100 tys. mil).
To zadziałało: płynna i stabilna zmiana biegów, jak dotąd żadnych problemów. Poczekam do zimy, żeby zobaczyć działanie w zimne dni. Będę robił pojedyncze spuszczanie i napełnianie co roku (ponownie ocenię sytuację w przyszłym roku w zależności od stanu płynu). Wymieniłem również filtr skrzyni biegów i zaktualizowałem oprogramowanie kilka miesięcy temu. Nie wymieniłem solenoidu (niektórzy stwierdzili, że to też naprawiło problem), ale poniżej załączam informacje w celach informacyjnych.
Kilka wskazówek i zdjęć (większość nie moich):
- Rura wlotu powietrza: poruszaj i obracaj w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby wyjąć
- Rura wlotu powietrza: poruszaj i obracaj w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby wyjąć
- Górna długa i wąska plastikowa osłona błotnika kierowcy, aby uzyskać dostęp do śruby airbox: pociągnij do przodu samochodu i do góry
- Miej szmatkę lub ręcznik papierowy pod każdym przełącznikiem po wyjęciu, ponieważ trochę płynu wycieknie (z wyjątkiem przełącznika C, weź wiadro lub patelnię).
- Moment obrotowy wszystkich przełączników wynosi 15 ft-lbs (tylko lekkie ~15-30 stopni obrotu klucza poza dokręceniem ręcznym)
Przełączniki:
B3 | E6 - Zdejmij akumulator, rurę wlotu powietrza i opcjonalnie rurę wlotu powietrza, a następnie łatwy dostęp od góry
H - jak powyżej, ale w Acura płaska metalowa powierzchnia pod akumulatorem jest w jakiś sposób zamocowana i przeszkadza, więc zrobiono to za pomocą elastycznego klucza z grzechotką
C4 - dół środkowo-przód samochodu, tuż obok śruby spustowej, ma wodoszczelną wtyczkę (wciśnij wtyczkę tak samo jak inne, aby zwolnić), podniosłem samochód z przodu (ze stojakami po bokach), aby mieć lepszy dostęp
Poluzowałem również dolną plastikową osłonę po stronie kierowcy i środkową (tj. usunąłem kilka klipsów), aby wcisnąć klucz poziomo wzdłuż ramy koło-do-koła samochodu
Przydatne byłoby gniazdo półgłębokie (~50 mm długości) i/lub mały/krótki klucz z grzechotką (pierwszy niełatwy do znalezienia; ciasny, ale wykonalny bez)
Przygotuj małe wiadro pod spodem, ponieważ wycieknie tu więcej płynu (~100 ml)
D5 | A2 - Tył silnika, nie można było zobaczyć ani uzyskać dostępu od dołu w Acura), dostępny od góry nad silnikiem (można to zrobić bez wyjmowania airbox za pomocą lusterka i dotykiem),
LUB od strony kierowcy na górze za airboxem: i tak jest ciasno między wężami i wiązkami przewodów, ale pomaga mieć dostęp do obszaru obiema rękami z obu stron
Dla D5, ze względu na twardą krawędź obudowy AT, należy użyć zwykłego/cienkościennego gniazda głębokiego (nie grubościennego gniazda udarowego - nie wejdzie wystarczająco głęboko, aby złapać)
Po wszystkim postępuj zgodnie z procedurą Honda/Acura, aby sprawdzić poziom ATF przy gorącym silniku (w ciągu 60-90 sekund po ~60 sekundach rozgrzewania przy 3000 obr./min). Uważaj na ręce w pobliżu innych gorących elementów.
Użyłem Measu-Funnel SKU: 8099673 do napełniania ATF przez rurę bagnetu (o średnicy około 20 mm). Lejek posiada przydatny włącznik/wyłącznik i drobny wbudowany filtr. Wąż jest trochę krótki lub w sam raz, a lejek siedzi bezpiecznie tam, gdzie znajduje się rura wlotu powietrza.
Do spuszczania i napełniania użyłem suchych i czystych pojemników na wodę destylowaną 2x 4L, aby odmierzyć taką samą ilość na zewnątrz i do środka. Przerzuciłem wszystkie biegi kilka razy i ponownie rozgrzałem silnik, aby zmierzyć poziom i wyregulować go w razie potrzeby (uzupełniałem 100 ml na raz, aż poczułem, ile potrzeba w oparciu o poziom na bagnecie).