Honda Odyssey Forum banner
41 - 60 of 80 Posts
Właśnie zrobiłem potrójne spuszczenie i napełnienie ATF DW-1 i wymieniłem wszystkie 6 przełączników ciśnieniowych skrzyni biegów AT w Acura RDX 2. generacji (2013-2018 - KA 6AT - B8BA AWD | B8CA FWD). Rzeczy powinny być takie same lub podobne w niektórych innych samochodach Acura i Honda (MDX, Odyssey). Zrób własne badania.

DLACZEGO: Brak kodów silnika, ale skrzynia biegów zmieniała biegi z trudem, czasami z nadbiegiem (opóźnione obroty; szczególnie w zimne dni), czasami z podbiegiem (spadek/dławienie obrotów; szczególnie przy bardzo delikatnym przyspieszaniu). Zdecydowałem się wykonać tę pracę (przez kilka tygodni), aby doprowadzić wszystko do normy (przełączniki miały w końcu 10 lat / 100 tys. mil).

To zadziałało: płynna i stabilna zmiana biegów, jak dotąd żadnych problemów. Poczekam do zimy, żeby zobaczyć działanie w zimne dni. Będę robił pojedyncze spuszczanie i napełnianie co roku (ponownie ocenię sytuację w przyszłym roku w zależności od stanu płynu). Wymieniłem również filtr skrzyni biegów i zaktualizowałem oprogramowanie kilka miesięcy temu. Nie wymieniłem solenoidu (niektórzy stwierdzili, że to też naprawiło problem), ale poniżej załączam informacje w celach informacyjnych.

Kilka wskazówek i zdjęć (większość nie moich):

• Rura wlotu powietrza: poruszaj i obracaj w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby wyjąć
  • Rura wlotu powietrza: poruszaj i obracaj w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby wyjąć
  • Górna długa i wąska plastikowa osłona błotnika kierowcy, aby uzyskać dostęp do śruby airbox: pociągnij do przodu samochodu i do góry
  • Miej szmatkę lub ręcznik papierowy pod każdym przełącznikiem po wyjęciu, ponieważ trochę płynu wycieknie (z wyjątkiem przełącznika C, weź wiadro lub patelnię).
  • Moment obrotowy wszystkich przełączników wynosi 15 ft-lbs (tylko lekkie ~15-30 stopni obrotu klucza poza dokręceniem ręcznym)

Przełączniki:

B3 | E6 - Zdejmij akumulator, rurę wlotu powietrza i opcjonalnie rurę wlotu powietrza, a następnie łatwy dostęp od góry

H - jak powyżej, ale w Acura płaska metalowa powierzchnia pod akumulatorem jest w jakiś sposób zamocowana i przeszkadza, więc zrobiono to za pomocą elastycznego klucza z grzechotką

C4 - dół środkowo-przód samochodu, tuż obok śruby spustowej, ma wodoszczelną wtyczkę (wciśnij wtyczkę tak samo jak inne, aby zwolnić), podniosłem samochód z przodu (ze stojakami po bokach), aby mieć lepszy dostęp
Poluzowałem również dolną plastikową osłonę po stronie kierowcy i środkową (tj. usunąłem kilka klipsów), aby wcisnąć klucz poziomo wzdłuż ramy koło-do-koła samochodu
Przydatne byłoby gniazdo półgłębokie (~50 mm długości) i/lub mały/krótki klucz z grzechotką (pierwszy niełatwy do znalezienia; ciasny, ale wykonalny bez)
Przygotuj małe wiadro pod spodem, ponieważ wycieknie tu więcej płynu (~100 ml)

D5 | A2 - Tył silnika, nie można było zobaczyć ani uzyskać dostępu od dołu w Acura), dostępny od góry nad silnikiem (można to zrobić bez wyjmowania airbox za pomocą lusterka i dotykiem),
LUB od strony kierowcy na górze za airboxem: i tak jest ciasno między wężami i wiązkami przewodów, ale pomaga mieć dostęp do obszaru obiema rękami z obu stron
Dla D5, ze względu na twardą krawędź obudowy AT, należy użyć zwykłego/cienkościennego gniazda głębokiego (nie grubościennego gniazda udarowego - nie wejdzie wystarczająco głęboko, aby złapać)

Po wszystkim postępuj zgodnie z procedurą Honda/Acura, aby sprawdzić poziom ATF przy gorącym silniku (w ciągu 60-90 sekund po ~60 sekundach rozgrzewania przy 3000 obr./min). Uważaj na ręce w pobliżu innych gorących elementów.

Użyłem Measu-Funnel SKU: 8099673 do napełniania ATF przez rurę bagnetu (o średnicy około 20 mm). Lejek posiada przydatny włącznik/wyłącznik i drobny wbudowany filtr. Wąż jest trochę krótki lub w sam raz, a lejek siedzi bezpiecznie tam, gdzie znajduje się rura wlotu powietrza.

Do spuszczania i napełniania użyłem suchych i czystych pojemników na wodę destylowaną 2x 4L, aby odmierzyć taką samą ilość na zewnątrz i do środka. Przerzuciłem wszystkie biegi kilka razy i ponownie rozgrzałem silnik, aby zmierzyć poziom i wyregulować go w razie potrzeby (uzupełniałem 100 ml na raz, aż poczułem, ile potrzeba w oparciu o poziom na bagnecie).

Zdjęcia:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Inne informacje:

ATF: Acura DW-1 # 08200-9008A | Honda # 08200-9008 | ~3,3 qt x11 lub Obudowa

Śruba spustowa (18MM) # 90081-PX4-003 | Grzechotka 3/8 | 49 Nm / 36 ft-lb
Podkładka spustowa (18MM) # 90471-PX4-000

Śruba wlewowa, wypełniacz (Atf) # 25614-PK4-000 | Przedłużka 20" + nasadka 17mm | 44 Nm / 32 ft-lb
Podkładka wlewowa (uszczelnienie 24MM) # 11107-PWA-300

Filtr skrzyni biegów Acura/Honda (Japonia) nr części # 25430-PLR-003 x1

Przełączniki ciśnieniowe: B (3.) | E (6.) | H (?) # 28600-R94-004 (5) zielony 36-42 psi | 22mm | 15 ft-lb x3
Podkładki B & E & H # 90471-PW7-A00 (11/24)

Przełączniki ciśnieniowe: A (2.) | C (4.) | D (5.) # 28610-R36-004 (6) czarny 30-36 psi | 22mm | 15 ft-lb x3
Podkładki A & C & D # 90425-RT4-000 (10)

* Honda zdecydowała się zmienić kolory przełączników, więc o ile jest to oryginalna, zapieczętowana torebka Honda z prawidłowym numerem części, wszystko jest w porządku.

Elektrozawór + podkładka # 28500-RT4-003 (4) + # 95701-06014-08 (18) x1

--

T.Case: Acura HGO-1 GL5 75w-85 # 08200-9014A | Honda # 08200-9014 | 0,5 qt x1

Śruby spustowe i wlewowe (20MM) x2 # 90081-PE9-000 | 44 Nm / 32 ft-lb Sprawdź
Podkładki spustowe i wlewowe (20MM) x2 94109-20000

--
R.Diff: Acura AWD DPSF # 08200-9007A | Honda # 08200-9007 | 1,5 qt x2

Śruba spustowa (18MM) # 90081-PX4-003 | 47 Nm / 35 ft-lb Sprawdź
Podkładka spustowa (18MM) # 90471-PX4-000

Śruba wlewowa (20MM) # 90081-PWT-000 | 47 Nm / 35 ft-lb Sprawdź
Podkładka wlewowa (20MM) # 94109-20000

Mam ten sam problem ze skrzynią biegów, która wbija się na bieg w Odysei z 2016 roku z przebiegiem 42 tys. mil. Zabrałem go do dealera Hondy zaraz po wystąpieniu problemu, gdy samochód wciąż jechał, i nie mogli znaleźć kodu błędu. Zrobili potrójną wymianę płynu w skrzyni biegów (dwa razy) i aktualizację oprogramowania, ale bezskutecznie. Teraz mówią, że skrzynię biegów trzeba wymienić, mimo że to Odyseja z 2016 roku z przebiegiem zaledwie 42 tys. mil. Problem wydaje się występować na niższych biegach, ale jeszcze nie mogę dokładnie ustalić, na którym biegu. Skoro nie mogę uzyskać kodu, czy powinienem wymienić wszystkie, czy tylko przełączniki niskiego ciśnienia oleju? Dziękuję!

Mam ten sam problem ze skrzynią biegów, która uderza w bieg w 2016 Odyssey z przebiegiem 42 tys. mil. Zabrałem go do dealera Hondy zaraz po wystąpieniu problemu, gdy samochód wciąż jechał, i nie mogli znaleźć kodu błędu. Zrobili potrójną wymianę płynu w skrzyni biegów (dwa razy) i aktualizację oprogramowania, ale bez skutku. Teraz mówią, że skrzynia biegów musi zostać wymieniona, mimo że to 2016 Odyssey z przebiegiem zaledwie 42 tys. mil. Problem wydaje się występować na niższych biegach, ale jeszcze nie mogę dokładnie ustalić, który to bieg. Ponieważ nie mogę uzyskać kodu, czy powinienem wymienić wszystkie, czy tylko przełączniki ciśnienia oleju niskiego ciśnienia? Dziękuję!

Reply
Spróbuj przeczytać cały post.

Nie ma żadnych kodów, a dealer prawdopodobnie sprzeda ci całą skrzynię biegów za część o wartości ponad 100 dolarów, która nie działa w granicach tolerancji.

Spróbuj przeczytać cały post.

Nie ma kodów, a dealer prawdopodobnie sprzeda ci całą skrzynię biegów za część o wartości ponad 100 dolarów, która nie działa w granicach tolerancji.
Dziękuję. Z tego, co przeczytałem, myślałem, że niektórzy dostają kody, a inni nie? Na podstawie tego wątku i innych. Mogłem jednak źle zrozumieć. Dziękuję.

Dziękuję. Z tego, co przeczytałem, myślałem, że niektórzy dostają kody, a niektórzy nie? Na podstawie tego wątku i innych. Mogłem jednak źle zrozumieć. Dziękuję.
nie zawsze... jeśli czujnik ciśnienia nie jest całkowicie uszkodzony, otrzymasz nieregularne zachowanie, ale bez kodów.

irytujące w diagnozie, ponieważ wymaga więcej wysiłku, aby zagłębić się w problem.

nie zawsze... jeśli czujnik ciśnienia nie jest całkowicie uszkodzony, otrzymasz nieregularne zachowanie, ale bez kodów.

Uciążliwe do zdiagnozowania, ponieważ wymaga więcej wysiłku, aby zagłębić się w problem.
Doceniam to. Twoim zdaniem, gdybyś rozmawiał z zaufanym mechanikiem, czy poprosiłbyś go o wymianę wszystkich lub części czujników ciśnienia? Próbuję zawęzić, które z nich to powodują, ale wierzę, że dotyczy to głównie niższych biegów od 1 do 4. Dziękuję.

Doceniam to. Pańskim zdaniem, gdyby rozmawiał Pan z zaufanym mechanikiem, czy poprosiłby Pan, aby wymienił on wszystkie lub część czujników ciśnienia? Próbuję zawęzić przyczynę, ale uważam, że dotyczy to głównie niższych biegów od 1 do 4. Dziękuję.
Problem ten był wielokrotnie dokumentowany na forum w przypadku czujników ciśnienia 2/3 biegu.

To powiedziawszy... jeśli zaczniesz od tego, prawdopodobnie nie będziesz musiał strzelać z armaty częściami i swoim portfelem w problem.

Ufaj forum i problemom zidentyfikowanym przez innych ludzi.

Ponadto nie można się pomylić z poradami lub samouczkami MrRangerZr1.

Polub i zasubskrybuj tego legendarnego współtwórcę.

Problem został tu wielokrotnie udokumentowany dla czujników ciśnienia 2/3 biegu.

To powiedziawszy... jeśli zaczniesz od tego, prawdopodobnie nie będziesz musiał strzelać z armaty częściami i swoim portfelem do problemu.

Miej trochę wiary w forum i problemy zidentyfikowane przez innych ludzi.

Ponadto nie możesz się pomylić z radami lub samouczkami MrRangerZr1.

Polub i zasubskrybuj tego legendarnego współtwórcę.
Doceniam to. Więc, jeśli dobrze rozumiem, co mówisz, zacznij od kupna czujników ciśnienia 2 i 3 biegu i wymień oba i przejdź do następnego kroku. Jeszcze raz dziękuję.

Cześć wszystkim! Świetny post, TONY dobrych informacji, dzięki wszystkim, którzy się przyczynili!!! Wydaje się, że będzie to aktywnie odwiedzany post przez jakiś czas, więc świetne źródło.

Kupiłem właśnie naszego pierwszego Odyseja (używanego), 2016 EX-L z przebiegiem 135 tys. mil i doświadczamy uderzania biegów przy około 15-20 mph, chociaż tylko około 50% czasu. Wymieniłem przełączniki 2./A (28610-R36-001) i 3./B (28600-R94-004) i zrobiłem potrójną wymianę płynu w skrzyni biegów. Trzecia wymiana wciąż wychodziła dość brązowa, więc zrobiłem jeszcze jedną. Przetestowałem go między każdą wymianą przełącznika i wymianą płynu i wciąż doświadczamy tego samego problemu sporadycznie. Możemy tego uniknąć przy powolnym przyspieszaniu, ale na dłuższą metę to żadna frajda.

Kilka innych uwag:
  • Miałem ten problem bardzo konsekwentnie podczas jednej jazdy na początku. Po tym, jak zdarzyło się to około 3 razy, włączyłem samochód w P, wyłączyłem pojazd i włączyłem go ponownie. Nie doświadczyłem problemu przez resztę dnia, więc brzmi to jak problem elektroniczny/czujnika.
  • Kontrolka silnika zapaliła się krótko innym razem, kazałem ją odczytać. Pojawił się przełącznik ciśnienia w skrzyni biegów (nic dziwnego), ale pojawił się również błąd czujnika prędkości koła, który najwyraźniej wymaga wymiany piasty/łożyska, ponieważ czujnik jest wbudowany.
Nie jestem pewien, co dalej. Oto moja jedyna myśl w tej chwili: czy możliwe jest, że czujnik prędkości koła przyczynia się do problemu? Czy możliwe jest, że czujnik prędkości koła nie informuje prawidłowo skrzyni biegów, kiedy ma zmienić bieg, ponieważ prędkość jest komunikowana nieprawidłowo? Brak znanego problemu z licznikiem kilometrów lub prędkościomierzem.

Wygląda na mało prawdopodobne, aby inne czujniki ciśnienia powodowały problem. Może dostałem zły czujnik? Chciałbym usłyszeć inne przemyślenia, zanim będę musiał kupić nową skrzynię biegów. Dziękuję!

Oto jak wymienić 3. czujnik ciśnienia oleju sprzęgła w Odyssey 4. generacji z 6-biegową skrzynią biegów.

Oto mój problem:

Oto rozwiązanie:

Wszystkie narzędzia i części w opisie wideo.
Jak uzyskać dostęp do drugiego czujnika ciśnienia sprzęgła?! Szukam go od kilku dni, byłem pod akumulatorem i pod samym vanem, ale nie mogę wymyślić, jak go zlokalizować

Jak uzyskać dostęp do drugiego czujnika ciśnienia sprzęgła?! Szukam go od kilku dni, byłem pod akumulatorem i pod samym vanem, ale nie mogę rozgryźć, jak go zlokalizować
Spójrz na post SundayMechanic z początku tego wątku. Pokazuje, gdzie się znajduje. Wymieniłem swój kilka dni temu, dość proste. Naprawdę musisz być pod pojazdem w kierunku środka, przy katalizatorze i patrzeć w kierunku przodu samochodu.

Cześć wszystkim! Chciałem zaktualizować ten wątek po wykonaniu dodatkowej pracy. Dostaliśmy ponownie kontrolkę silnika i ją odczytaliśmy. Jak na ironię, kod pojawił się dla piątego czujnika sprzęgła, który wymagał wymiany. Nie wiem, dlaczego mieliśmy problemy ze ślizganiem się w zakresie 25-32 km/h, a nie przy wyższych prędkościach, ale to rozwiązało problem. W każdym razie, chciałem tylko zauważyć, że najwyraźniej można mieć problemy ze ślizganiem się w różnych zakresach z czujników innych niż czujnik korelujący z prędkością. Jeśli ktoś mądrzejszy ode mnie ma jakieś uzasadnienie tego, to z chęcią posłucham.

No cóż, jestem w tej samej łódce. 2015 Honda Odyssey Touring Elite z dużym szarpnięciem przy około 32 km/h w chłodnych miesiącach. Mamy go od mniej niż 3 lat, zrobiliśmy dwa płukania skrzyni biegów. Mamy ten problem każdej zimy, odkąd go mamy. Nigdy nie udało się tego namierzyć.
Oto informacje z warsztatu dzisiaj... jakieś przemyślenia? Czy te przełączniki ciśnienia powinny być wypróbowane, zanim założymy, że to sama skrzynia biegów? Dzięki za pomoc i uwagi.

No cóż, jestem w tej samej łódce. 2015 Honda Odyssey Touring Elite z dużym szarpnięciem przy około 32 km/h w zimnych miesiącach. Mamy go od mniej niż 3 lat, zrobiliśmy dwa płukania skrzyni biegów. Mamy ten problem każdej zimy, odkąd go mamy. Nigdy nie udało się go wytropić.
Oto informacje ze sklepu dzisiaj... jakieś przemyślenia? Czy te przełączniki ciśnieniowe powinny być wypróbowane, zanim założymy, że to sama skrzynia biegów? Dzięki za pomoc i wkład.

View attachment 187398
View attachment 187399
View attachment 187397
Zignorujcie rzeczy o mocowaniach :)

Czy te przełączniki ciśnieniowe powinny zostać wypróbowane, zanim założy się, że to sama skrzynia biegów?
Pozwól, że zrobię dla ciebie matematykę...

Kilka przełączników ciśnieniowych to 200 dolarów za części i godzina pracy, aby zapłacić komuś lub zrobić to samemu, plus kilka spuszczeń i napełnień olejem DW1 za kolejne 150 dolarów samemu lub zapłacić komuś.
LUB
6+ tysięcy dolarów za zregenerowaną skrzynię biegów usuniętą i wymienioną.

No cóż, jestem w tej samej łodzi. 2015 Honda Odyssey Touring Elite z dużym szarpnięciem przy około 32 km/h w zimnych miesiącach. Mamy go od mniej niż 3 lat, zrobiliśmy dwa płukania skrzyni biegów. Mamy ten problem każdej zimy, odkąd go mamy. Nigdy nie udało się go namierzyć.
Oto informacje ze sklepu dzisiaj... jakieś przemyślenia? Czy te przełączniki ciśnieniowe powinny zostać wypróbowane, zanim założymy, że to sama skrzynia biegów? Dzięki za pomoc i wkład.

View attachment 187398
View attachment 187399
View attachment 187397
Hmm, jakieś aktualizacje w tej sprawie? Mamy problem z zimnym przełączaniem w pilocie z 2016 roku i właśnie dostaliśmy p0796.
3x spuszczanie i napełnianie zrobione w ciągu ostatnich 1,5 tys. mil.
Rozważam wymianę tego
Honda 28500-RT4-003 Solenoid Assy. C

Hmm, jakieś aktualizacje w związku z tym? Mieliśmy ciężki zimny start w pilocie z 2016 roku i właśnie dostaliśmy p0796.
3x spuszczanie i napełnianie zrobione w ciągu ostatnich 1,5 tys. mil.
Rozważam wymianę tego
Honda 28500-RT4-003 Zespół elektrozaworu C
Gorąco polecam wypróbowanie wymiany czujnika ciśnienia przed jakimkolwiek rodzajem wymiany skrzyni biegów. Wiele osób w tym wątku skomentowało, że problem zniknął, a moje osobiste doświadczenie jest takie samo. Nie mieliśmy żadnych problemów ze ślizganiem się od czasu wymiany trzech przełączników. Wszystkie warsztaty samochodowe, z którymi się konsultowaliśmy, mogły nas skierować tylko do pełnej wymiany skrzyni biegów.

41 - 60 of 80 Posts