Honda Odyssey Forum banner

VSA Light

19K views 17 replies 6 participants last post by  gobluetwo  
#1 ·
Właśnie skończyłem załatwiać sprawę i mniej więcej w połowie drogi zauważyłem, że świeci się kontrolka VSA.
Nacisnąłem przełącznik kilka razy i nic się nie zmieniło.
Kiedy dotarłem do celu, wyłączyłem go, a następnie włączyłem ponownie, aby zajrzeć do książki.
Kiedy wróciłem do samochodu w połowie drogi do domu, zgasło.
Przeszukalem i najnowsze informacje na ten temat pochodzą z 2011 roku i z CEL.

Czym powinienem się martwić?

#2 · (Edited)
Z tego, co rozumiem, ta kontrolka zwykle zapala się, gdy samochód dostawczy wykryje, że przednie koła nie obracają się z tą samą prędkością (lub przynajmniej zbliżoną prędkością) - zapala się za każdym razem, gdy robię peglegged burnout na malowaniu na skrzyżowaniu przy światłach ;) . Pierwszą rzeczą, na którą bym spojrzał, są czujniki prędkości kół, ponieważ ta usterka może wpłynąć na działanie ABS. To, że zapaliła się na chwilę, a następnie zgasła, zwykle wskazuje na uszkodzenie czujnika Halla lub usterkę okablowania - chociaż nie chciałbym zgadywać, który z nich. Sprawdziłbym również, czy nie ma kodów, które nie uruchomiły kontrolki CEL. To tylko moje przypuszczenie.

#3 ·
Tak, ta kontrolka oznacza, że w systemie ABS jest zapisany kod. Kiedy jest aktywowana, tzn. koła się obracają, miga. Jeśli świeci się światłem ciągłym, oznacza to problem i konieczność zeskanowania systemu w poszukiwaniu kodów. Najlepiej jednak poczekać, aż ponownie się zaświeci.

#4 ·
John, jeśli kontrolka VSA świeci się, a nie CEL, czy to nadal oznacza, że jest kod?

Nie jestem pewien, czy to coś znaczy, ale w tym roku było sporo deszczu i miałem sporo doświadczeń z poślizgiem kół przy szybkim ruszaniu.

#5 ·
Kontrolka VSA zaświeciła się niedawno w naszym 2014 EX-L. Świeciła się ciągle, nie można było jej wyłączyć, brak MIL. Brak zapisanych lub oczekujących kodów OBD na moim czytniku. Mój sąsiad jest technikiem Acura i użył swojego interfejsu, aby zidentyfikować, że problemem był czujnik kąta skrętu kierownicy. Zresetował system i wykonał zapamiętywanie pozycji neutralnej. Był przekonany, że problem powróci i jeśli tak się stanie, czujnik zostanie wymieniony w ramach mojej gwarancji CPO. Ku jego zaskoczeniu, jeszcze nie powrócił... jeszcze. Minęło kilka tygodni.

#6 ·
Wygląda na to, że właśnie na to odpowiedziano powyżej. Tak, kod jest przechowywany w innym module, którego czytniki kodów OBDII nie mogą odczytać.

Ważne jest, aby dokładnie zauważyć, która kontrolka się świeci. Na desce rozdzielczej gen 4 Odys znajdują się dwie kontrolki. Jedna to samochód ze śladami opon (wskaźnik VSA), a druga to samochód ze śladami opon i słowem OFF (wskaźnik VSA OFF). Jeśli wskaźnik VSA OFF pozostaje włączony, to kod 84 i wygląda na to, że jedyną przyczyną jest problem z zapamiętaniem neutralnej pozycji czujnika VSA. O tym mówi powyżej "off-the-back". Wszystkie pozostałe możliwe kody włączą obie kontrolki lub obie kontrolki plus wskaźnik ABS.

#12 ·
Hej DNK,

Mój EX-L z 2014 roku trafił dziś rano do dealera. Inny dealer niż ten, od którego kupiliśmy, ale ten jest bliżej mojego domu.

Po tym, jak technik Hondy poświęcił sporo czasu na testowanie, usterka VSA została spowodowana nieprawidłowo zamontowanym zespołem przekładni kierowniczej, który najwyraźniej został wymieniony przez dealera, zanim go kupiłem. Skręcając kierownicę w lewo, kierownica wychodziła daleko poza normalny punkt blokady, co doprowadzało czujnik do szału. To wyjaśnia, dlaczego oba razy, gdy wystąpiły błędy VSA, zdarzyło się to podczas parkowania. Dealer, od którego kupiłem pojazd, nie uwzględnił tych informacji jako części kontroli CPO i dokumentacji dotyczącej renowacji/wymiany, którą dostarczył. Jest to objęte gwarancją CPO, ale i tak jest to niezwykle frustrujące.

#14 ·
Też bym się tym sfrustrował. Przynajmniej zagadka (i problem) rozwiązana!

#15 ·
Kontrolka VSA

Po wczorajszej wymianie rozrusznika, dzisiaj zapaliła mi się kontrolka VSA. Przeszedł w stan niskich obrotów biegu jałowego, około 2000 obr./min. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu działał, ale nadal powtarzał tę anomalię. Doczołgałem się do pracy po kilku milach i po drodze pojawiło się grzechotanie, które brzmiało, jakby dochodziło z tyłu vana. Czy ktoś rozpoznaje ten stan?

#17 ·
Stary wątek, ale chciałem tylko powiedzieć, że to było pomocne. Kontrolka VSA zaświeciła się dzisiaj (nie wskaźnik "VSA off"). Zatrzymalem się w O'Reilly's, żeby pożyczyć ich narzędzie do skanowania, ale brak kodów. Czytając to, widzę, że kod błędu VSA jest przechowywany w innym module. Chyba będę musiał zawieźć to do dealera, żeby zobaczyć, o co chodzi.