Honda Odyssey Forum banner

Dziwne drgania silnika, zapalona kontrolka oleju, włączone TCS objawy

4.3K views 18 replies 5 participants last post by  rman  
#1 ·
Nagle doświadczam następujących objawów:

Wibracje wydają się harmoniczne, powiedzmy około 2500 obr./min, czuję wibracje przez siedzenie. Kontrolka oleju świeci się i zaczyna migać, jeśli nacisnę pedał gazu.

Mogę prowadzić vana, tylko nie jestem pewien jak długo i jaki może być problem.

Jakieś pomysły?

Właśnie wymieniłem olej i dodałem nowy filtr, a problem nie zniknął. Poziom oleju był niski w momencie wykrycia pierwszych objawów. Teraz jest w nim ponad 5 kwart. Ponownie sprawdzę poziom i skalibruję.

#8 ·
Miałem ten sam problem. Wyszukałem go w Google i dowiedziałem się, że jedna z cewek zapłonowych (która zasila świece zapłonowe) uległa uszkodzeniu. Kupiłem jedną w Autozone (około 40 dolarów) i sam ją wymieniłem. Teraz działa dobrze.

Aby dowiedzieć się, który z sześciu cylindrów ma wypadanie zapłonu, wykonaj następujące kroki:

1. Otwórz pokrywę silnika.
2. Uruchom silnik.
3. Zaczynając od jednej strony, odłącz każdy przewód, który zasila świecę zapłonową. Należy to robić pojedynczo.
4. Obserwuj, czy wibracje wzrastają, czy pozostają takie same.
5. Jeśli wzrastają, oznacza to, że świeca zapłonowa jest dobra. Podłącz ją z powrotem i przejdź do następnej.
6. Jeśli pozostaje taka sama, to znaczy, że jest uszkodzona.
7. Wyłącz silnik i pozwól mu chwilę ostygnąć.
8. Wymień cewkę zapłonową na tę, która uległa uszkodzeniu.
9. Powtórz to dla pozostałych cylindrów, jeśli wibracje nadal występują. Może być uszkodzonych więcej niż jedna.

Mam nadzieję, że to pomoże.

#9 · (Edited)
Miałem ten sam problem. Wyszukałem go w Google i dowiedziałem się, że jeden z pakietów cewek (który zasila świece zapłonowe) uległ uszkodzeniu. Kupiłem jeden w Autozone (około 40 $) i sam go wymieniłem. Teraz działa dobrze.

Aby dowiedzieć się, który z sześciu cylindrów ma wypadanie zapłonu, wykonaj następujące kroki:

1. Otwórz pokrywę silnika.
2. Uruchom silnik.
3. Zaczynając od jednej strony, odłącz każdy przewód, który zasila świecę zapłonową. Należy to robić pojedynczo.
4. Obserwuj, czy wibracje wzrastają, czy pozostają takie same.
5. Jeśli wzrasta, oznacza to, że świeca zapłonowa jest dobra. Podłącz ją z powrotem i przejdź do następnej.
6. Jeśli pozostaje taka sama, to znaczy, że jest uszkodzona.
7. Wyłącz silnik i pozwól mu ostygnąć na chwilę.
8. Wymień cewkę zapłonową na tę, która uległa uszkodzeniu.
9. Powtórz to dla pozostałych cylindrów, jeśli wibracje nadal występują. Może być uszkodzonych więcej niż jedna.

Mam nadzieję, że to pomoże.
Pytanie: W twoim przypadku, czy otrzymałeś tylko jeden kod diagnostyczny, że jeden z twoich cylindrów miał wypadanie zapłonu?
W moim przypadku nagle 3 cylindry mają wypadanie zapłonu. Jak 3 cewki mogą ulec uszkodzeniu w tym samym czasie? Wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Następnie, oprócz tego, widzę, że kontrolka niskiego ciśnienia oleju świeci się i czasami miga, gdy próbuję przyspieszyć.
Czy miałeś te objawy w swoim samochodzie?
Nie zdecydowałem jeszcze, czy kupić cewki innych firm (na Amazon jest jedna za około 70 $ za sześć z dużą liczbą dobrych recenzji i kilkoma słabymi w porównaniu do używanej cewki OEM za około 15 $ za sztukę na eBay)
Co z wtryskiwaczami paliwa?
Jestem bardzo zdezorientowany, dlaczego nagle 3 cylindry mają wypadanie zapłonu, przynajmniej zgodnie z kodami, które otrzymuję za pomocą skanera ODB II
Dzięki bardzo za odpowiedź, to pocieszające, że jest szansa, że ​​będę mógł uniknąć płacenia tysięcy za naprawę tego.

#14 ·
Oto numeracja cylindrów według lokalizacji.
http://www.odyclub.com/forums/24-1999-2004-odyssey/55749-cylinder-numbering.html

Uważam za interesujące, że wypadanie zapłonu w cylindrze w Ody najwyraźniej powoduje wiele kodów. Zdecydowanie nie jest to przypadek w moim RX300, gdzie tylko cylinder ze złą cewką generuje kod.

Biorąc pod uwagę, że inni rozwiązali ten problem za pomocą jednej cewki, kupiłbym nową cewkę i umieścił ją najpierw w lokalizacji 5 i zobaczył, czy to coś poprawi. Jeśli nie, umieść oryginalną cewkę z powrotem w #5 i przenieś ją do #6 i powtórz. Jeśli nadal jest źle, zrób #3, ponieważ jest z tyłu i trochę trudniej się do niego dostać.

#17 ·
Oto numeracja cylindrów według lokalizacji.
http://www.odyclub.com/forums/24-1999-2004-odyssey/55749-cylinder-numbering.html

Uważam za interesujące, że wypadanie zapłonu w cylindrze w Ody najwyraźniej powoduje wiele kodów. Zdecydowanie nie jest to przypadek w moim RX300, gdzie tylko cylinder z uszkodzoną cewką wyrzuca kod.

Biorąc pod uwagę, że inni rozwiązali ten problem za pomocą jednej cewki, kupiłbym nową cewkę i umieścił ją najpierw w lokalizacji 5 i sprawdził, czy to coś poprawi. Jeśli nie, włóż oryginalną cewkę z powrotem do #5 i przenieś ją do #6 i powtórz. Jeśli nadal jest źle, zrób #3, ponieważ jest z tyłu i trochę trudniej się do niego dostać.
Dziękuję, genialna sugestia i na pewno będę śledzić i zamieszczać tutaj moje doświadczenia.

#15 ·
https://www.amazon.com/dp/B00P34B6GA

Zdecydowałem się zrezygnować z tego ze względu na kilka słabych recenzji. Robią przyzwoite repliki w Chinach, ale idą na kompromisy, aby zaoszczędzić pieniądze, a tym samym obniżają jakość. Zamiast tego kupiłem 6 cewek regenerowanych OEM na eBayu za około 60 dolarów. Prawdopodobnie będę musiał użyć tylko jednej z nich, ale zaopatrzyłem się na przyszłość.