Honda Odyssey Forum banner

Drzwi przesuwne Odyssey 2015 nie rejestrują się jako zamknięte?

3.7K views 5 replies 3 participants last post by  WiiMaster  
#1 ·
W ciągu ostatniego tygodnia nasz Odyssey z 2015 roku nagle nie blokuje drzwi podczas korzystania z pilota, przełączników kołyskowych podłokietników drzwi itp. Jedynym zamkiem, który blokuje wszystkie cztery drzwi, jest ten nad klamką drzwi po stronie kierowcy.

Podczas badania zdałem sobie sprawę, że gdy van jest włączony, kontrolka stanu drzwi pokazuje, że drzwi przesuwne po stronie pasażera nie rejestrują się jako zamknięte; jej światło jest zawsze włączone, z wyjątkiem ułamka sekundy, gdy się zamyka. Światło w kopule również się nie wyłącza.

Nie ma sygnału dźwiękowego wskazującego, że van uważa, że drzwi są otwarte i niebezpieczne, tylko nie do końca zatrzaśnięte.

Próbowałem wyczyścić srebrny styk w oparciu o rozwiązanie, które znalazłem na innej stronie (patrz załączone zdjęcia), ale bezskutecznie.
Image

Image

Dołączony film (tutaj) pokazuje problem (uwaga: może wywołać chorobę lokomocyjną podczas panoramowania z deski rozdzielczej do drzwi i z powrotem).

Jakieś pomysły/sugestie? Chciałbym uniknąć kosztownej wizyty u dealera, aby to naprawić. :/

#2 ·
Czy sprawdziłeś gumowy włącznik drzwi w słupku C? Mogą się zepsuć, a są niedrogie i bardzo łatwe do wymiany.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#3 ·
Dziękuję za szybką odpowiedź, zajęło mi to do dzisiaj, żeby wytropić jeden z tych przełączników do wymiany. Włożyłem go, bez zmian. Włożyłem z powrotem oryginalny i dostałem zwrot pieniędzy za nowy przełącznik. Próbowałem po prostu nacisnąć przycisk i trzymać go wciśniętego, gdy drzwi były otwarte. Wyłączyło to światło na desce rozdzielczej (to z filmu, które miało się wyłączyć, a następnie włączyć ponownie). Zamknąłem drzwi i nacisnąłem na miejsce, gdzie znajdował się przełącznik, a światło na desce rozdzielczej znowu zgasło; sygnał dźwiękowy informujący mnie, że opuściłem pojazd bez kluczy w środku, również się wyłączył, co było dobrym znakiem, że przełącznik działa po prawidłowym włączeniu.

#5 ·
Widziałem, jak drzwi się zamykają i wydaje się, że mocno się zaciągają, a następnie lekko wychylają się na zewnątrz, a w porównaniu do drzwi po lewej stronie wystają dalej z panelu bezpośrednio z tyłu.
Czy próbowałeś wcisnąć ręką tył drzwi, aby sprawdzić, czy rejestruje to jakąś zmianę w wykrywaniu otwartych drzwi? Może być również konieczne usunięcie środkowych osłon prowadnic po obu stronach, aby sprawdzić, czy coś się nie zepsuło po "złej" stronie (rolka, sprężyna itp.).

-Charlie

#4 ·
Możliwe. Możliwe również, że jeden z wałków jest źle ustawiony, ponieważ jest trochę miejsca na regulację.

owns 2006 Honda Odyssey EX