Honda Odyssey Forum banner
21 - 35 of 35 Posts
Jeśli nie masz TPMS, nie możesz wyłączyć VSA. Może to być problem, jeśli utkniesz w śniegu i nie możesz zakręcić oponami.

FWIW, założyłem TPMS na zimowe felgi i jeżdżę bez nich przez pozostałe 3 pory roku.

Discussion starter · #22 ·
Jeśli nie masz TPMS, nie możesz wyłączyć VSA. Może to być problem, jeśli utkniesz w śniegu i nie możesz zakręcić oponami.

FWIW, założyłem TPMS na zimowe felgi i rezygnuję z nich przez pozostałe 3 pory roku.
Rozumiem to i zobaczę, jak sobie poradzimy tej zimy, a jeśli zajdzie taka potrzeba, w przyszłym roku zdobędę sklonowane czujniki do stalowych kół.

Discussion starter · #23 ·
Założyłem dziś opony do Odysei i zgodnie z oczekiwaniami po około 30 minutach jazdy zapaliła się kontrolka TPMS, ale na razie bez sygnału dźwiękowego ani innego ostrzeżenia. VSA również nie można było wyłączyć (zgodnie z oczekiwaniami). Zamontowałbym je o wiele wcześniej, ale pogoda w Nowym Jorku była tak ciepła, że ​​postanowiłem poczekać na naszą pierwszą burzę, żeby je założyć.

Discussion starter · #27 ·
Wczoraj wróciłem do opon OEM i kontrolka TPMS zgasła po przejechaniu kilku mil. Zauważyłem i nie podoba mi się to, że nawet przy rotacji co 5000 mil, oryginalne Micheliny będą prawdopodobnie do wymiany w ciągu kolejnych 5000 mil. Mają przejechane około 14 000 mil, a 2 z nich już zbliżają się do wskaźników zużycia. To również nie są tanie opony do wymiany. Kiedy nadejdzie czas, wybiorę inną markę.

Discussion starter · #28 ·
Aktualizacja informacji o oponach Arctics, to moja druga zima z nimi i wczoraj spadło 4-5 cali śniegu i były fantastyczne, zwłaszcza podczas wjazdu na to długie wzgórze w pobliżu mojego domu, na które wiele pojazdów z napędem na 2 koła nie może wjechać podczas burzy. Nie ześlizgnęły się nawet raz podczas wjazdu, chociaż udało mi się uruchomić systemy antyblokujące podczas zjazdu z tego samego wzgórza. Zawsze jestem pod wrażeniem prawdziwej różnicy, jaką robi dobry zestaw opon zimowych podczas jazdy po śniegu.

Discussion starter · #30 ·
Nie, i tak naprawdę założyłem je dzisiaj z powrotem. Tylko kontrolka TPMS świeci się, ale nie ma sygnału dźwiękowego ani innych ostrzeżeń.

Discussion starter · #31 ·
Trochę aktualizuję ten wątek.... zeszła zima była ostatnią z Arctics, które były dość mocno zużyte, więc rok temu zamówiłem zestaw Cooper Discoverer True Norths i są świetne. Używałem ich całą zeszłą zimę i założyłem je ponownie dzisiaj na sezon. Otrzymały również najwyższe oceny w Consumer Reports, cokolwiek to warte. Zobaczę, jak będą się zużywać w przyszłości... Zamówiłem je w rozmiarze 225/65/17..

Attachments

Discussion starter · #33 ·
Czy zauważyłeś, że brak możliwości wyłączenia VSA z powodu braku czujników TPMS negatywnie wpływa na przyczepność zimową?
Dzięki!
Przepraszam, dopiero to zobaczyłem. Nie miałem żadnych problemów z VSA i trakcją, ale na szczęście zima w Nowym Jorku wcale nie była ciężka. Właśnie wczoraj zdjąłem opony zimowe, co jest trochę wcześniej niż zwykle. Opony Cooper Discoverer True Norths bardzo dobrze się zużywają.

Discussion starter · #34 · (Edited)
Po prostu aktualizuję mój stary wątek. Znalazłem proste obejście, aby wyłączyć VSA podczas jazdy na moim zimowym zestawie opon bez czujników TPMS. Użyłem mojego narzędzia BlueDriver OBD, aby zresetować błąd TPMS, a VSA jest teraz operacyjne przez dobry kawałek czasu, zanim kod pojawi się ponownie, co będzie więcej niż wystarczające, jeśli ktoś utknie trochę i potrzebuje dodatkowego poślizgu kół oferowanego przez wyłączenie VSA. Jechałem z domu do miasta i z powrotem i nadal działa dobrze, gdy to piszę. Jedyną rzeczą jest to, że musisz nosić moduł ze sobą w miesiącach zimowych, a nawet trzymać go podłączonego przez całą zimę, aby mieć do niego łatwy dostęp.

Aktualizuję teraz - przejechałem ponad 12 mil, zanim kontrolka TPMS zaświeciła się ponownie, a VSA można było dezaktywować na całą podróż.

Discussion starter · #35 ·
Zima powróciła z przebiegiem nieco poniżej 105 000 mil. Hamulce mają przejechane ponad 70 000 mil i nadal nie ma wypaczeń ani pulsowania, jak to miało miejsce w przypadku oryginalnych tarcz. Tarcze Centric i klocki Akebono to zwycięska kombinacja.

21 - 35 of 35 Posts