Honda Odyssey Forum banner
21 - 40 of 79 Posts
Discussion starter · #21 ·
Jak @ArmyCa powiedział, filtr przypomina wnętrze tradycyjnego filtra oleju.
W 10-biegowej skrzyni biegów filtr jest wewnętrzny i po usunięciu 'krążka' ATF warner, można do niego uzyskać dostęp. Honda 5-biegowa i 6-biegowa również były wyposażone w tego typu filtry.
W 9-biegowej (pochodzącej od ZF) filtr jest zewnętrzny i można go znaleźć w modelach z napędem na wszystkie koła, które używają tej skrzyni biegów.

• Like
Reactions: ArmyCa
Jak powiedział @ArmyCa, filtr przypomina wnętrze tradycyjnego filtra oleju.
W 10-biegowej skrzyni biegów filtr jest wewnętrzny i po usunięciu "krążka" ATF warner, można do niego uzyskać dostęp. Honda 5-biegowa i 6-biegowa również były wyposażone w tego typu filtry.

W 9-biegowej (pochodzącej od ZF) filtr jest zewnętrzny i można go znaleźć w modelach z napędem na wszystkie koła, które używają tej skrzyni biegów.
Czy ktoś próbował wymienić filtr? Nie widziałem nic w Google na temat jego wymiany.

Czy ktoś próbował zmienić filtr? Nie widziałem nic na Google na temat jego zmiany.
Obejrzyj ten film na YouTube, zobaczysz to w pierwszych dziesięciu minutach...

Discussion starter · #25 ·
Wow, dzięki! To wygląda naprawdę łatwo.
Myślę, że zmieniłbym to przy wymianie płynu chłodniczego, może co 3-4 lata lub 30-40 tys.
Może spuścić i napełnić oraz filtrować co drugi raz. Przypomina mi to filtry oleju do mojego motocykla.
To proste, gdy skrzynia biegów jest na stole.
Zachowaj szczególną ostrożność, jeśli planujesz zajść tak daleko i odsunąć całą elektronikę na bok, a następnie dostać się do nagrzewnicy ATF i wyciągnąć ją, aby uzyskać dostęp do filtra. Zapomnienie o podłączeniu masy lub zatrzaśnięciu złącza byłoby problemem do rozwiązania.

Mój płyn w momencie wymiany miał odcień brązu (zgodnie z oczekiwaniami). Zauważyłem to również w moim Ridgeline. Kolejne wymiany miały bardziej czerwoną barwę niż początkowa.

• Like
Reactions: tyman
Sprawdzałem poziom trudności opróżniania i napełniania mojego Odyssey Elite 2018 (10-biegowa, pozornie skrzynia biegów typu B), kiedy robiłem wymianę oleju. Zdjąłem osłonę przeciwbryzgową i metalową osłonę skrzyni biegów, ale nadal uważam, że przestrzeń do dostępu do śruby wlewowej i śruby kontrolnej poziomu jest bardzo ciasna. Zastanawiam się, czy jest wystarczająco dużo miejsca do poruszania się. Trudno jest również mieć bezpośredni widok na śrubę wlewową. Zdjąłem wlot powietrza na górze, ale prawie nie pomaga to w zobaczeniu śruby wlewowej.

Kiedyś robiłem opróżnianie i napełnianie mojego starego Odyssey 2007 i było to jak bułka z masłem, prościej niż wymiana oleju. Wydaje się, że Honda naprawdę utrudniła teraz konserwację przez właściciela (filtr oleju tuż nad wahaczem).

Jeśli 500 dolarów to opłata za serwis skrzyni biegów, to zdecydowanie zdzierstwo.

Discussion starter · #27 ·
Nie można zobaczyć łba śruby wlewu bezpośrednio, na pewno nie od góry. Można go zobaczyć tylko od dołu po zdjęciu osłony przeciwbryzgowej. To zadanie dla dwóch rąk.

5-biegowa i 6-biegowa skrzynia biegów ze śrubą wlewu na górze były łatwo dostępne, ale te czasy minęły, ponieważ te skrzynie biegów i opakowanie są bardziej złożone.

Jeśli kupisz jedno z tych narzędzi do napełniania Mityvac ATF lub podobne, plus przyłącze w kształcie litery L potrzebne do włożenia rury do otworu, powinno być dobrze.

Zobacz załączony przykład:

Image

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Discussion starter · #29 ·
Jaka jest ideologia stojąca za fantazyjnym dzbanem za 230 dolarów do serwisu ATF? Zazwyczaj ludzie używają tego do wymiany płynów przez rurkę bagnetu; te skrzynie biegów jej nie mają. Lejek za 4 dolary i zwykły kawałek węża działają dobrze. Czy coś tu pomijam?

Nie można patrzeć na łeb śruby wlewu, na pewno nie widać go z góry.
Można go zobaczyć tylko od dołu po zdjęciu osłony przeciwbryzgowej. To zadanie dla dwóch rąk.

5-biegowa i 6-biegowa skrzynia biegów ze śrubą wlewu na górze były łatwo dostępne, ale te czasy minęły, ponieważ te skrzynie biegów i opakowanie są bardziej złożone.
Dzięki za info. Spróbuję zrobić to sam.

Discussion starter · #32 ·
Dla kompletności chciałem tylko dodać ten arkusz instrukcji PDF z innego wątku.
Jest już połączony w poście nr 1............................

Nie chcę ponownie odgrzebywać starego posta, ale w czasach 5- i 6-biegowych skrzyń biegów zawsze stosowałem metodę spuszczania i napełniania 3 razy zgodnie ze standardem Hondy. Wiem, że większość dealerów robi to tylko raz (byłoby to zbyt kosztowne, aby wykonać spuszczanie i napełnianie 3 razy w ramach jednej usługi, biorąc pod uwagę nakład pracy potrzebny do opłacenia kogoś, kto jeździ pojazdem).

Moje pytanie brzmi: czy Honda nadal chce, abyśmy spuszczali i napełniali 3 razy w przypadku tych 10-biegowych skrzyń biegów? A może wystarczy raz?

Nie chcę ponownie odgrzebywać starego posta, ale w czasach 5- i 6-biegowych skrzyń biegów zawsze stosowałem metodę spuszczania i napełniania 3 razy zgodnie ze standardem Hondy. Wiem, że większość dealerów robi to tylko raz (byłoby to zbyt kosztowne, aby wykonać spuszczanie i napełnianie 3 razy w ramach jednego serwisu, biorąc pod uwagę pracę potrzebną do zapłacenia komuś za jazdę pojazdem).

Moje pytanie brzmi: czy Honda nadal chce, abyśmy spuszczali i napełniali 3 razy w przypadku tych 10-biegowych skrzyń biegów? A może wystarczy raz?
Honda tak naprawdę nie chce, żebyś wymieniał płyn w skrzyni biegów... chcą, żebyś zabrał go do dealera, żeby to zrobił.

Niezależnie od tego, metoda 3-krotnego spuszczania i napełniania jest dobrą metodą niezależnie od samochodu (Hondy lub nie). Cały sens polega na usunięciu jak największej ilości starego płynu, ponieważ za każdym razem, gdy spuszczasz, wychodzi tylko około 50% płynu. Jeśli Twój płyn nie jest brudny, tak naprawdę nie musisz stosować metody 3-krotnej. Częstszy interwał konserwacji (powiedzmy, wymiana 1x co 20 000 mil) jest lepszy niż czekanie 50-60 000 mil, a następnie stosowanie metody 3-krotnej.

• Like
Honda tak naprawdę nie chce, żebyś wymieniał płyn w skrzyni biegów... chcą, żebyś zabrał go do dealera, żeby to zrobili.

Niezależnie od tego, metoda 3-krotnego spuszczania i napełniania jest dobrą metodą niezależnie od samochodu (Honda lub nie). Cały sens polega na tym, aby wydobyć jak najwięcej starego płynu, ponieważ za każdym razem, gdy spuszczasz, wychodzi tylko około 50% płynu. Jeśli Twój płyn nie jest brudny, tak naprawdę nie musisz stosować metody 3x. Bardziej częsty interwał konserwacji (powiedzmy, wymiana 1x co 20 000 mil) jest lepszy niż czekanie 50-60 000 mil, a następnie stosowanie metody 3x.
Tak, miałem wrażenie, że próbują to uczynić mniej przyjaznym dla majsterkowiczów. Dealer zrobił spuszczenie i napełnienie tuż przed zakupem. Mogę po prostu wstrzymać się z dalszym działaniem, aż przejadę 20 tys. mil lub raz w roku.

Discussion starter · #36 ·
Moje pytanie brzmi, czy Honda nadal chce, żebyśmy spuszczali i napełniali 3 razy te 10-biegowe skrzynie biegów? A może wystarczy raz?
3x DNF jest potrzebne tylko wtedy, gdy skrzynia biegów była eksploatowana w ekstremalnych warunkach pogodowych lub przyzwyczajeniach do jazdy. Byłoby to również wymagane, jeśli harmonogram konserwacji ATF nie był przestrzegany zgodnie ze wskazaniami MM.

Mimo że 3x DNF da ci spokój ducha, to również opróżni twój portfel. Nie jest to zalecane w przypadku typowego serwisu ATF.

Wykonuję moje usługi ATF i ponieważ wiem, w jaki sposób jeżdżę i obsługuję pojazd, nie robię 3x DNF. Mój Ridgeline ma prawie 250 000 mil i kupiłem go jako fabrycznie nowy ponad 11 lat temu, bez problemów ze skrzynią biegów. Mój G5 zbliża się do 60 000 mil.

Tak, aby zatrzymać gazy przedmuchowe. Nie mogę potwierdzić, dopóki nie zdejmuję głowic cylindrów i nie sprawdzę zaworów.
Zbiornik catch can jest tam tylko jako środek zapobiegawczy, ponieważ wiele osób z silnikami GDI skarżyło się na gromadzenie się węgla. W silnikach J35Y umiejscowienie wtryskiwaczy paliwa i ich wzór natrysku ma "myć" tył zaworów (z założenia), ale pomyślałem, że ostrożność nie zaszkodzi.

To z mojej wymiany oleju w zeszłą niedzielę

View attachment 159849

To z mojej poprzedniej wymiany oleju w czerwcu 2020 r.

View attachment 159850

Mimo że nie mogę poświadczyć, że te ilości są duże (lub nie), mogę sobie wyobrazić możliwe skutki ich dotykania gorących zaworów dolotowych, a nawet dolnych kanałów dolotowych.
Chciałbym więcej informacji na temat twojego zbiornika catch can i instalacji!

Discussion starter · #40 ·
Chciałbym uzyskać więcej informacji na temat twojego zbiornika przelewowego i instalacji!
Przejdź do strony 1 i zapoznaj się z instalacją. Jeśli nadal masz jakieś pytania, z przyjemnością pomogę.

• Like
21 - 40 of 79 Posts