Honda Odyssey Forum banner

Opcje naprawy układu wydechowego

2.5K views 4 replies 5 participants last post by  Dr.Jerryrigger  
#1 ·
Czy ktoś naprawiał dziurę w tym odcinku wydechu? Myślę o użyciu taśmy termicznej i założeniu zacisku do połączeń doczołowych na taśmie termicznej. Sekcja wydechu kosztuje około 100 dolarów w aftermarket, ale nie zawiera śrub ani uszczelek i zdecydowanie potrzebowałbym szlifierki kątowej do usunięcia obecnych śrub. Wydaje się, że to zły pomysł, aby zacząć majstrować przy kołnierzu połączonym z katalizatorem, jeśli na razie mogę tylko załatać dziurę. Jakieś przemyślenia lub doświadczenia z tym?

Attachments

#2 ·
Cholera jasna, to ładny otwór. Możesz pójść do sklepu z częściami samochodowymi i znaleźć kawałki blachy, które możesz przykręcić, a to potrwa chwilę. Bez żartów, ale kiedyś dosłownie brałeś puszkę po konserwie, wycinałeś ją, używałeś mnóstwa zacisków ślimakowych i/lub osłony termicznej. Jasne, z czasem bardziej zardzewieje, ale już się zaczęło od tego otworu. Chyba że masz kogoś z większymi umiejętnościami, kto może przyspawać kawałek. Innym problemem jest to, że wydech jest tak zardzewiały, że i tak trudno byłoby go spawać.

#3 ·
Tak, ale mój nie był aż tak duży. Usunąłem rurę, oszlifowałem obszar wokół niej i wspawałem łatę z innej rury, którą miałem w pobliżu. Przednie nakrętki odkręciły się bez problemu, ale śruby do katalizatora trzeba było odciąć i naprawić. Widzę, że brakuje ci plecionego kawałka, który przechodzi przez elastyczne złącze. Może warto upewnić się, że nie przecieka, zanim poświęcisz zbyt dużo czasu na naprawę rury. Może jedno z tych rozwiązań sprawdzi się na jakiś czas.