W drodze do domu i system FCW uległ awarii, zaczął migać na wyświetlaczu, a także kontrolka silnika. 2017 Odyssey
Moja żona i ja właśnie wróciliśmy do domu po tym, jak zobaczyliśmy, jak nasz van został odholowany z tych samych powodów: migająca kontrolka silnika (oboje mogliśmy poczuć przejście z normalnego silnika na silnik z wypadaniem zapłonów) i kontrolka FCW włączyła się w tym samym czasie! Zatrzymaliśmy się, zadzwoniliśmy do serwisu i zapytaliśmy, co powinniśmy zrobić. Powiedzieli, żeby poczekać 10 minut i uruchomić samochód ponownie i sprawdzić, czy nadal wyrzuca kod. Czekaliśmy 10 i kolejne 15, ten sam problem za każdym razem. Zadzwoniliśmy po lawetę, która zabrała go bezpośrednio do serwisu. Samochód ma zaledwie 3 lata i nigdy nie miał żadnych problemów, a my na bieżąco aktualizowaliśmy jego serwis zgodnie ze wszystkimi zaleceniami serwisu!Czy migała kontrolka silnika, czy tylko kontrolka FCW? Mrugająca kontrolka silnika to poważne wypadanie zapłonów, które uszkadza katalizatory. Jeśli tak się dzieje, musisz przestać jeździć.
Nie zapomnij o moczeniu tłoka i zmienionych świecach.To również nie jest awaria pierścienia tłokowego. Po prostu się zwęglają od wyłączania, aby zaoszczędzić kilka groszy paliwa. Obwiniaj swój rząd za wymaganie tego. Po prostu wyłącz VCM. Kosztuje 125 dolarów za VCMTunerII. Zainstaluj go i zapomnij. Otrzymasz wiele bezproblemowych mil od problemów związanych z VCM. Prawdopodobnie i tak będziesz szczęśliwszy z tego, jak działa i jeździ. Z wyłączonym tym trudno pokonać te vany.
^^To. To tak naprawdę nie jest żaden rodzaj strojenia. Po prostu oszukuje komputer, aby myślał, że silnik jest trochę chłodniejszy niż w rzeczywistości, zapobiegając w ten sposób aktywacji VCM. Są w użyciu od wielu lat i nie mają żadnych negatywnych skutków. Miałem prawie każdy rodzaj zaprojektowany w mojej furgonetce i wszystkie działają świetnie. VCMTunerII to inteligentne pudełko, które monitoruje rzeczywistą temperaturę płynu chłodzącego i wysyła temperaturę do komputera. W przypadku przegrzania inteligentne pudełko wyśle rzeczywistą temperaturę do komputera, abyś wiedział. Pasywne rezystory działają bardzo dobrze, ale od czasu do czasu mogą zapalić kontrolkę silnika i nie informują o rzeczywistej temperaturze w przypadku przegrzania. Pozwalają również na pewną aktywację VCM, gdy silnik staje się gorętszy niż normalnie, na przykład w ruchu stop and go. Niewielka ilość aktywacji VCM nie szkodzi. Działają jednak bardzo dobrze, chociaż przegrzanie w tych silnikach jest rzadkie, chyba że nastąpi utrata płynu chłodzącego. Uruchomiłem oba i nie miałem żadnych problemów z żadnym z nich.Dealer naprawia to za darmo, ponieważ jest na gwarancji, ale kiedy skończą, wygląda na to, że czas na VCMTunerII. Dzięki za radę.
Cóż, to niezły orzech do zgryzienia...80 000 mil na mojej furgonetce. Miejsce gwarancji chce wymagać demontażu, aby ustalić przyczynę problemu, zanim zezwolą na naprawę. Jeśli na to pozwolę, to jestem całkowicie w czarnej [cenzura], jeśli z jakiegoś szalonego powodu tego nie zezwolą. Mam swój pojazd wystarczająco długo, żeby potrzebować dopiero pierwszej wymiany oleju.
Utrzymanie/naprawa zawsze będzie bardziej opłacalne niż kupno innego pojazdu, zwłaszcza z informacjami dostępnymi na tym forum. VCM Tuner II lub S-VCM rozwiąże problem z pierścieniem/świecą zapłonową i zapobiegnie dalszym powiązanym problemom, takim jak awaria mocowania silnika. To najlepsza inwestycja 125 $, jaką możesz zrobić dla vana!Aktualizacja: drugi mechanik zgadza się, że wymiana świec zapłonowych i wyczyszczenie wszystkiego załatwi sprawę. Samochód dostawczy działa teraz dobrze - wciąż musimy zainstalować VCM. Chcę go sprzedać i po prostu kupić coś innego, ale kocham też swojego vana i chcę go zatrzymać. Na domiar złego, podczas gdy nie miałem mojego vana przez 3 tygodnie, pozostałe 2 nasze pojazdy uległy awarii. 2/3 znowu działa. Dzięki za wszystkie informacje i edukację!! Mam nadzieję nadal kochać mojego vana.
Prawdopodobnie za późno, ale jeśli po prostu wymienisz świece zapłonowe i wyłączysz system VCM, wrócisz na drogę za 200 $ (zrób to sam) do 500 $ (dealer wymienia świece zapłonowe, instalujesz urządzenie wyłączające VCM). Mnóstwo wątków na ten temat...Mój samochód ma te same problemy, co ty i konieczna jest wymiana pierścienia tłokowego.
To dzieje się z moim 2016 odessy. Idę dzisiaj do dealera. Cały czas mówią, że to tylko brudny radar, ale to nieprawda, pogoda jest słoneczna i sucha. Sam wyczyściłem radar i kamerę przedniej szyby. Zdecydowanie czuję, że dochodzi do wypadania zapłonu.Jazda do domu i system FCW uległ awarii, zaczął migać na wyświetlaczu, a także kontrolka silnika. 2017 Odyssey
Światła ostrzegawcze FCW i LDW zapalają się razem z kontrolką silnika. Zobacz "Wątek VCM Mega" na górze forum i zacznij czytać!To dzieje się z moim odessy z 2016 roku. Idę dzisiaj do serwisu. Ciągle mówią, że to tylko brudny radar, ale to nieprawda, pogoda jest słoneczna i sucha. Sam wyczyściłem radar i kamerę przedniej szyby. Zdecydowanie czuję, że dochodzi do wypadania zapłonu.
Sprawdź, czy wystąpiły jakieś kody, a następnie zdiagnozuj problem. Jeśli nie ma kodów, podłącz oszczędzacz akumulatora do zapalniczki. Odłącz ujemny zacisk akumulatora, naciśnij pedał hamulca na 30 sekund, aby spuścić prąd z ECU. Podłącz ponownie akumulator. Przejedź 20 mil, miejmy nadzieję, że nie będzie kodów. Jeśli ponownie pojawią się kody silnika OBD, zanieś samochód do naprawy. Powodzenia!Mój Odyssey z 2014 roku ma te same problemy. Ostrzeżenie o awarii FCW i migająca kontrolka silnika. Kupiłem S-VCM i zainstalowałem go. Ale objawy nadal występują. Co powinienem spróbować dalej?