Honda Odyssey Forum banner
21 - 39 of 39 Posts
A tak przy okazji, hamowanie w Ody jest naprawdę dobre. Holowałem wiele przyczep kempingowych różnymi ciężarówkami (nigdy z Ody) i zdecydowanie wiem, jak spowalniać rzeczy toczące się w dół wzgórz. Ody zjeżdżający ze stromych zboczy utrzymuje furgonetkę przy niskich prędkościach całkiem dobrze na 2. lub nawet 1. biegu na naprawdę stromych/krętych drogach. Silnik nigdy nie wchodzi na nadmierne obroty i wcale nie czuję, żebym go obciążał. Raz zabrałem samochód mojej żony (Jeep Cherokee z 2020 roku) na wulkan Maui i przysięgam, że przyspiesza, gdy próbuje się hamować silnikiem. Zrobiłem wszystko, co mogłem, a hamulce były gorące i śmierdzące, kiedy dotarłem na dół. Inżynier motoryzacji prawdopodobnie mógłby to wyjaśnić, ale nigdy nie zrozumiałem, dlaczego niektóre pojazdy tak dobrze hamują silnikiem, podczas gdy inne są po prostu bezwartościowe. I chodzi o coś więcej niż tylko przełożenia. Niektóre silniki po prostu wydają się "otwarte" (żeby tak to ująć) i pozwalają samochodowi "puścić", podczas gdy inne zatrzymują pojazd. Przez lata jeździłem ciężarówką z silnikiem Diesla z przyczepą o wadze 12 000 funtów i mogłem zjechać ze stromego górskiego przełęcza bez dotykania pedału hamulca. Nie wiem, jaka jest idealna równowaga, ale słuchanie/odczuwanie samochodu/furgonetki/ciężarówki dobrze mi służyło do tej pory.
To jest bardzo odbiegające od tematu pytania OP, ale silnik Diesla nie zwolni, chyba że ma hamulec silnikowy lub inteligentną skrzynię biegów. Z założenia nie mają hamowania silnikiem, chyba że są wdrożone interwencje.

Możesz wypróbować wiercone i wentylowane tarcze oraz klocki ceramiczne. Istnieje jednak specjalna procedura docierania nowych hamulców tarczowych, której należy przestrzegać. Jeśli tego nie zrobisz, wypaczone tarcze są często wynikiem!

Myślę, że podzielam los wielu właścicieli Odyssey z lat 2005-2010 z problemami z przednimi hamulcami. Mam 2005 EX-L ze 100 tys. mil przebiegu. Obecnie na 3. zestawie tarcz. Głównie z powodu wypaczenia tarcz.
Zwracam się z prośbą o rekomendacje dotyczące "sprawdzonej" marki(marek) dostępnej od tych, którzy mieli rozsądne szczęście bez przedwczesnego wypaczenia. Obecnie mam tarcze Brembo, ale wypaczyły się po około 35 tys. mil.
Jeżdżę tym vanem głównie w długie trasy, więc duże prędkości z rzadkim hamowaniem, ale na niektórych wzniesieniach, więc hamulce prawdopodobnie mocno się nagrzewają. "Redukuję" do "3" naciskając przycisk na dźwigni zmiany biegów, aby zminimalizować hamowanie na długich zjazdach.
Myślę o podjęciu się tego zadania samemu, ponieważ nie wygląda to na takie trudne.
Chcę tylko rekomendacji dotyczących wybranej marki.
Czy korzystne jest uzyskanie konstrukcji wierconej/szczelinowej?

Dziękuję z góry za wkład.
Tarcze Centric wytrzymują

Myślę, że dzielę los wielu właścicieli Odyssey z lat 2005-2010 z problemami z przednimi hamulcami. Mam 2005 EX-L ze 100 tys. mil przebiegu. Obecnie na 3. zestawie tarcz. Głównie z powodu wypaczenia tarcz.
Zwracam się z prośbą o rekomendacje dotyczące "sprawdzonej" marki(ek) dostępnych od tych, którzy mieli rozsądne szczęście bez przedwczesnego wypaczenia. Obecnie mam tarcze Brembo, ale wypaczyły się po około 35 tys. mil.
Jeżdżę tym vanem głównie w długie trasy, więc duże prędkości z rzadkim hamowaniem, ale na niektórych wzniesieniach, więc hamulce prawdopodobnie mocno się nagrzewają. "Redukuję" do "3" naciskając przycisk na dźwigni zmiany biegów, aby zminimalizować hamowanie na długich zjazdach.
Myślę o samodzielnym podjęciu się tego zadania, ponieważ nie wygląda to na zbyt trudne.
Czy korzystne jest uzyskanie konstrukcji wierconej/szczelinowej?

Dziękuję z góry za Państwa wkład.
Próbowałem wielu różnych tarcz, żadna nie wytrzymała znacznie ponad 20 tys. mil, zanim poczułem to straszne pulsowanie na pedale hamulca. Wiem, że ktoś zapyta, tak, prawidłowo dotarłem hamulce. Robię 6 powtarzających się zatrzymań z prędkości 60 do 10, aby rozgrzać hamulce. Następnie jadę autostradą, aby schłodzić hamulce.

Pozytywną stroną jest to, że wymiana tarcz nie jest trudna. Mogę zrobić każdą stronę w około 45 minut. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych narzędzi. Przy okazji, spójrz na osłony przegubów CV, aby upewnić się, że są nienaruszone.

Myślę, że podzielam problem z wieloma właścicielami Odyssey z lat 2005-2010, którzy mają problemy z przednimi hamulcami. Mam 2005 EX-L z przebiegiem 100 000 mil. Obecnie na 3. zestawie tarcz. Głównie z powodu wypaczenia tarcz.
Szukam rekomendacji dotyczących "sprawdzonej" marki(mark) dostępnej od tych, którzy mieli rozsądne szczęście bez przedwczesnego wypaczenia. Obecnie mam tarcze Brembo, ale wypaczyły się po około 35 000 mil.
Myślę o samodzielnym podjęciu się tego zadania, ponieważ nie wygląda to na takie trudne.
Czy korzystne jest uzyskanie wiercenia/szczelinowania?

Dziękuję z góry za wkład.
Kupiłem tarcze i klocki od Rock Auto- Powerstop i wytrzymały ponad 80 000 mil. Sekretem jest prawidłowe ich dotarcie. Postępuj zgodnie z instrukcjami zawartymi w zestawie.

Myślę, że podzielam problem z wieloma właścicielami Odysei z lat 2005-2010, którzy mają problemy z przednimi hamulcami. Mam model EX-L z 2005 roku z przebiegiem 100 000 mil. Obecnie na 3. zestawie tarcz. Głównie z powodu wypaczenia tarczy. Zwracam się z prośbą o rekomendacje dotyczące „sprawdzonej” marki(ek) dostępnej od tych, którzy mieli rozsądne szczęście bez przedwczesnego wypaczania. Obecnie mam tarcze Brembo, ale wypaczyły się po około 35 000 mil. Jeżdżę tym vanem głównie w długie trasy, więc duże prędkości z rzadkim hamowaniem, ale na niektórych wzniesieniach, więc hamulce prawdopodobnie mocno się nagrzewają. „Redukuję” do „3” naciskając przycisk na dźwigni zmiany biegów, aby zminimalizować hamowanie na długich zjazdach. Myślę o samodzielnym podjęciu się tego zadania, ponieważ nie wygląda to na trudne. Chcę tylko rekomendacji dotyczących wybranej marki. Czy warto kupić tarcze wiercone/szczelinowe? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Kiedyś miałem to samo z oryginalnymi tarczami Honda Pilot. Przeszedłem na tarcze Centric crio-treated (jakość OEM) i klocki ceramiczne. Zadziałało jak urok. Biorąc pod uwagę, że użyłeś Brembo, mechanik, który pracował przy Twoich kołach lub hamulcach, mógł użyć klucza udarowego do dokręcenia nakrętek kół. Zbyt mocno dokręcone nakrętki wypaczą tarcze, bez względu na markę. Dokręcaj ręcznie i używaj zdrowego rozsądku.

Istnieje wiele dyskusji, które już na ten temat trwają. Do pewnego stopnia prawdopodobnie będziesz musiał eksperymentować i dowiedzieć się tego w swojej aplikacji.

Najważniejsze jest, aby upewnić się, że przestrzegasz procedury docierania, aby zapewnić długą żywotność tarcz.

Ale dla każdego będzie to zawsze inne. Niektórzy zużywają tarcze w 20-30 tys., podczas gdy ja do dziś jeżdżę na fabrycznych tarczach.
Nie mogę tego udowodnić, ale nadal używam oryginalnych tarcz hamulcowych od czasu zakupu mojego Ody z 2010 roku. Kupiony używany około 2018 roku z przebiegiem 85 tys. Teraz licznik przebiegu wskazuje nieco poniżej 510 tys., czyli ponad 400 tys. na oryginalnych tarczach, które miał mój Ody.

Być może zostało to już wspomniane lub odpowiedziane we wcześniejszych postach, ale oto moje dwa grosze. Musisz zrozumieć, że wypaczenie tarcz hamulcowych następuje w wyniku nierównomiernego chłodzenia, gdy tarcze bardzo się nagrzewają. Tarcze są wykonane tak, aby mogły się bardzo nagrzewać, a następnie schłodzić bez wypaczania, więc pytanie, które musisz zadać, brzmi: co ja (ty) robię, aby spowodować wypaczenie tarcz hamulcowych?

Jestem prawie pewien, że mogę zgadnąć, co się dzieje. Zjeżdżasz długim zjazdem, być może z dużą ilością zakrętów, a może długim zjazdem, na którym po prostu musisz dużo hamować. Im więcej hamujesz, tym bardziej nagrzewają się tarcze, wiesz o tym.
Wyobraź sobie teraz, że zjeżdżasz z długiego wzniesienia i dojeżdżasz do czerwonego światła i musisz się zatrzymać, ale światło jest na wzniesieniu (spadku?), więc musisz mocniej nacisnąć hamulec. W tym momencie, kiedy mocno naciskasz na hamulce, gdy tarcze są bardzo gorące, kiedy zatrzymujesz się na czerwonym świetle na wzniesieniu na jakiś czas, nierównomierne chłodzenie powoduje wypaczenie tarcz hamulcowych.

Możesz sobie wyobrazić i zobaczyć, co się dzieje, prawda? Tarcze bardzo się nagrzewają, ale tak samo jest z klockami hamulcowymi i zaciskami hamulcowymi. Kiedy mocno naciskasz na hamulce na światłach, jak w powyższym przykładzie, gorące klocki hamulcowe z gorącymi zaciskami hamulcowymi bardzo mocno ściskają tarcze hamulcowe. Naciskając na hamulce, ściskasz gorące klocki hamulcowe / zaciski hamulcowe z gorącymi tarczami hamulcowymi, ale kiedy się zatrzymujesz, obszar, którego dotykają klocki hamulcowe, zatrzymuje dużo ciepła, podczas gdy wszędzie indziej tarcze stopniowo się ochładzają. Właśnie tutaj występuje nierównomierne chłodzenie, które wypacza tarcze hamulcowe.

Więc następne pytanie: co robię w powyższym przykładzie, aby tarcze hamulcowe się nie wypaczyły? To, co robię, gdy zatrzymuję się całkowicie, jak w powyższym przykładzie, to wrzucam bieg na luz i naciskam hamulec awaryjny, a jeśli myślę, że to może być dłuższe czerwone światło, to wrzucam na parkowanie. Wprowadziłem w nawyk robienie tego lub tego, robię to przy większości czerwonych świateł, przy których muszę się zatrzymać. Koniec z wypaczaniem tarcz hamulcowych, spróbuj.

To niesamowite czytać o problemach z wibracjami przednich hamulców w latach 2005-2010. Łącząc tę generację z generacją 4 Odys, występowały/występują problemy z wibracjami przednich hamulców wielu Odys od 2005 do 2017 roku! Niesamowity brak reakcji ze strony Hondy. Kiedy w końcu opracowali nowy projekt tarczy (2017?), czytałem, że nie rozwiązał on częstotliwości problemów z przednimi hamulcami. To 12 lat Odys, niesamowicie długotrwały problem.

Avro - Tak, to ma sens, ja również w rzadkich sytuacjach przełączam na parkowanie.

Jeśli chodzi o tarcze hamulcowe, moim zdaniem wydaje się, że istnieje długa, udowodniona rozbieżność w wydajności między tarczami różnych producentów, a wielu narzeka na wibracje przednich hamulców OEM Hondy. Niektórzy uważają, że problem OEM to wypaczanie się tarcz, a niektórzy mówią, że jest to tendencja tarcz do gromadzenia pozostałości klocków. Podsumowując, wybierając tarcze i klocki, wybieraj mądrze.

DanaH

Nie mogę tego udowodnić, ale nadal używam oryginalnych tarcz hamulcowych od czasu zakupu mojego Ody z 2010 roku. Kupiony używany około 2018 roku z przebiegiem 85 tys. km. Teraz licznik przebiegu wskazuje nieco poniżej 510 tys. km, czyli ponad 400 tys. km na oryginalnych tarczach, które miał mój ody.

Być może zostało to już wspomniane lub odpowiedziane we wcześniejszych postach, ale oto moje dwa grosze. Musisz zrozumieć, że wypaczanie się tarcz hamulcowych następuje w wyniku nierównomiernego chłodzenia, gdy tarcze bardzo się nagrzewają. Tarcze są wykonane tak, aby mogły się bardzo nagrzać, a następnie schłodzić bez wypaczania, więc pytanie, które musisz zadać, brzmi: co ja (ty) robię, aby spowodować wypaczanie się tarcz hamulcowych?

Jestem prawie pewien, że mogę zgadnąć, co się dzieje. Zjeżdżasz z długiego wzniesienia z dużą ilością zakrętów lub może z długiego wzniesienia, na którym po prostu musisz dużo hamować. Im więcej hamujesz, tym bardziej nagrzewają się tarcze, wiesz o tym.
Wyobraź sobie teraz, że zjeżdżasz z długiego wzniesienia i dojeżdżasz do czerwonego światła i musisz się zatrzymać, ale światło jest na wzniesieniu (spadku?), więc musisz mocno wcisnąć hamulec. W tym momencie, gdy mocno wciskasz hamulce, gdy tarcze są naprawdę gorące, gdy zatrzymujesz się na czerwonym świetle na wzniesieniu na pewien czas, nierównomierne chłodzenie powoduje wypaczanie się tarcz hamulcowych.

Możesz sobie wyobrazić i zobaczyć, co się dzieje, prawda? Tarcze bardzo się nagrzewają, ale tak samo jest z klockami hamulcowymi i zaciskami hamulcowymi. Kiedy mocno wciskasz hamulce na światłach, jak w powyższym przykładzie, gorące klocki hamulcowe z gorącymi zaciskami hamulcowymi bardzo mocno ściskają tarcze hamulcowe. Naciskając hamulce, ściskasz gorące klocki hamulcowe / zaciski hamulcowe z gorącymi tarczami hamulcowymi, ale kiedy się zatrzymujesz, obszar, którego dotykają klocki hamulcowe, zatrzymuje dużo ciepła, podczas gdy wszędzie indziej tarcze stopniowo się ochładzają. Właśnie tutaj występuje nierównomierne chłodzenie, które powoduje wypaczanie się tarcz hamulcowych.

Zatem kolejne pytanie: co robię w powyższym przykładzie, aby tarcze hamulcowe się nie wypaczały? To, co robię, gdy zatrzymuję się tak jak w powyższym przykładzie, to wrzucam bieg na luz i wciskam hamulec awaryjny, a jeśli myślę, że to może być dłuższe czerwone światło, to wrzucam na parkowanie. Wprowadziłem w nawyk robienie tego lub tego, robię to przy większości czerwonych świateł, przy których muszę się zatrzymać. Koniec z wypaczaniem się tarcz hamulcowych, spróbuj.

Aaa, tak, za małe hamulce w Hondach odysey z lat 2005-6…

Miałem również wypaczenie tarczy hamulcowej. Mam 2006 ex.
Sam wymieniłem tarcze w 2017 roku przy przebiegu 121 tys. km, używając Beck Arnley 083055 z Rockauto.
Nigdy nie miałem żadnych wibracji.
Kupiłem je, ponieważ miały „wysokowęglową stal”.
Wymieniłem te tarcze 5/2022 przy przebiegu 180 tys. km na Centric 120.40064, które kupiłem w sklepie Centric na Amazon.
To wysokiej jakości tarcza Centric.
UWAGA: Mieszkam w pasie rdzy. Jest tu bardzo słono. Tarcze rdzewieją.
Czy sworznie zacisku hamulcowego są dobrze nasmarowane? Wymiana sworzni zacisku hamulcowego i osłon jest tania. Jeśli nie poruszają się swobodnie, doprowadzą do przedwczesnego zużycia klocków i nagrzewania się tarczy.

Klocki: Używałem przednich klocków Duralast Gold ze względu na dożywotnią gwarancję. Jestem przy trzecim zestawie.
Jednak niedawno zainstalowałem klocki Akeebono w mojej córki Corolla i są NIESAMOWITE. Są droższe, ale w przyszłości będę je instalował w każdym samochodzie do przednich klocków hamulcowych.

Czytając wątki takie jak ten o zużyciu lub wypaczeniu tarcz i ogólnie słabym hamowaniu, myślę, że jeżdżę innym samochodem. Może po prostu mam niesamowite szczęście, że nigdy nie doświadczyłem tych problemów w moich 140 000 milach w moim 06. Zawsze uważałem, że hamulce w moim ody są naprawdę dobre i budzą zaufanie. I używam ich dość mocno.

Użyłem powlekanych tarcz hamulcowych Centric z Tire Rack / Rock Auto. Bardzo zadowolony z efektów. Ale nie mam tak stromych podjazdów i zjazdów jak niektórzy tutaj.

Myślę, że podzielam los wielu właścicieli Odysei z lat 2005-2010 z problemami z przednimi hamulcami. Mam model EX-L z 2005 roku z przebiegiem 100 000 mil. Obecnie na 3. zestawie tarcz. Głównie z powodu wypaczenia tarcz.
Zwracam się z prośbą o rekomendacje "sprawdzonych" marek dostępnych od osób, które miały rozsądne szczęście bez przedwczesnego wypaczania się. Obecnie mam tarcze Brembo, ale wypaczyły się po około 35 000 milach.
Myślę o samodzielnym podjęciu się tego zadania, ponieważ nie wygląda to na zbyt trudne.
Czy korzystne jest zastosowanie konstrukcji wierconej/szczelinowej?

Dziękuję z góry za Państwa wkład.
Przede wszystkim chcę pogratulować chęci samodzielnej wymiany hamulców. Jeśli chcesz to zrobić dobrze, będziesz musiał zrobić to sam. Nikt inny nie poświęci czasu ani nie zadba o to, gdy już dostanie Twoje pieniądze.

Większość ludzi nie rozumie, że potrzeba czegoś więcej niż tylko założenia nowych tarcz i klocków, aby wykonać prawidłową wymianę hamulców. Dobra wymiana hamulców zaczyna się od dobrego przygotowania piasty przed zamontowaniem tarczy. Jeśli mieszkasz w stanie, w którym występuje korozja, tak jak ja, nie potrzeba dużo czasu, zanim na piaście pojawi się rdza i spowoduje, że bicie tarczy wyjdzie poza specyfikację. Moim zdaniem, odpowiednie przygotowanie piasty jest ważniejsze niż docieranie klocków hamulcowych. Piasta powinna być całkowicie wolna od rdzy i pokryta środkiem zapobiegającym zapiekaniu przed zamontowaniem tarczy. Bicie boczne tarczy musi być sprawdzone i musi być mniejsze niż 0,002 cala. Jeśli nie, będziesz musiał ostrożnie zeszlifować piastę lub obrócić tarczę lub jedno i drugie. Upewnij się, że nakrętki kół są dokręcone momentem 95 ftlbs przed sprawdzeniem bicia. Na YouTube jest wiele filmów, które wyjaśniają, jak to zrobić. Sprawdź ten.

Narzędzia do sprawdzania bicia można kupić w Harbor Freight. Będziesz również potrzebować środka do czyszczenia piasty i szpilek, którego nie sprzedają w Harbor Freight.

Moim zdaniem, oto rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy prawidłowej wymianie hamulców. 1) dobre przygotowanie piasty i sprawdzenie bicia bocznego 2) dobre przygotowanie zacisku, w tym smarowanie i czyszczenie sworzni 3) utrzymuj prawidłowy moment dokręcenia kół 4) używaj odpowiednich jakościowo części hamulcowych 5) docieranie klocków hamulcowych.

Moja rekomendacja dla tarcz i klocków hamulcowych to Bosch Quiet Cast (pełna ceramika). Mam je w swoim vanie od ostatnich czterech lat i prawie nie są zardzewiałe ani zużyte. Żadnych wstrząsów i świetna siła hamowania. Wcześniej musiałem wymieniać tarcze co roku, ponieważ były mocno zardzewiałe po jednej chicagowskiej zimie i piszczały lub wibrowały. Być może nie potrzebujesz dodatkowej ochrony przed rdzą, jeśli nie mieszkasz w pasie rdzy. Słyszałem również dobre rzeczy o tarczach Centric i klockach Akebono, ale nigdy ich nie próbowałem.

Image

Przycisk tylko wyłącza nadbieg (do holowania), nadal jest w przełożeniu 1:1, redukcja do 2. biegu na dużych wzniesieniach. Unikaj dotykania hamulców na długim wzniesieniu, jakby pedał był lawą, jeśli nadal jedziesz za szybko, zredukuj bieg niżej i zwiększ obroty (tak, być może będziesz musiał dodać gazu w dół, co jest dziwne, ale na pewno lepsze niż gotowanie tarcz). Nawet lekkie, ale ciągłe użycie spowoduje ich przegrzanie, lub powiedzmy 10 sekund użytkowania maksymalnie na każde 60 ciągłych sekund chłodzenia. Lepiej mocniej wcisnąć hamulce i za bardzo zwolnić, a następnie dać więcej czasu na schłodzenie. Ale najlepiej po prostu używać hamowania silnikiem, o ile nie wchodzi na czerwone obroty.

Po pierwsze, tarcze hamulcowe się nie wypaczają. Wytwarzają wibracje i pulsacje. Przeczytaj ten dokument techniczny: https://www.centricparts.com/media/...ins_docs/Centric_and_APC_Technical_Whitepaper_B1-Warped-Brake-Disc-8-2018_1.pdf

Miałem ten sam zestaw szczelinowych tarcz hamulcowych StopTech Cryogenically Treated z przodu mojego '09 Odyssey Touring do tej pory przez 250 000 mil. Obróbka kriogeniczna tarcz eliminuje naprężenia wewnętrzne i sprawia, że tarcza jest znacznie trwalsza. Jest to preferowana metoda dla karetek pogotowia, wozów strażackich, pojazdów policyjnych i wyścigów. Puste (nie szczelinowe ani wiercone) tarcze maksymalizują powierzchnię hamowania i siły hamowania. Szczeliny pozwalają na ucieczkę gazów i zapewniają powierzchnię gryzącą, która może poprawić skuteczność hamowania w ekstremalnych warunkach, które nie występują często podczas jazdy po drogach. Puste nie były dostępne, kiedy je dostałem, więc wybrałem szczelinowe. Wiercone tarcze zaczęły się w latach 60. XX wieku, aby umożliwić lepszą wentylację, ucieczkę gazów i osiągi, ale mają one zmniejszoną powierzchnię, więc siła hamowania jest mniejsza, a wszystkie wiercone tarcze ostatecznie pękają. Są one zakazane w sportach motorowych ze względów bezpieczeństwa. Tarcze wiercone i wiercone/szczelinowe są dla stylu, a nie dla maksymalnej trwałości lub wydajności.

Zobacz tarcze poddane obróbce kriogenicznej i uzyskaj numery części tutaj:

Dopasuj tarcze do wysokiej jakości klocków hamulcowych. Klocki Centric, StopTech i Akebono Performance to doskonały wybór.

Mam Ody z 2007 roku z przebiegiem 290 tys. mil. Miałem w przeszłości problem z wibracjami podczas hamowania. Wszystko, co jest potrzebne do naprawy, zostało wspomniane w tym wątku. Nowe tarcze hamulcowe, zwróć szczególną uwagę na powierzchnię piasty, musi być czysta. Prawidłowo dotrzyj, użyj klucza dynamometrycznego do śrub.... Miałem dobre doświadczenia z tarczami raybestos element 3, ale jestem w MN i głównie ze względu na minimalizację rdzy. Zwracanie uwagi na szczegóły ma znaczenie.

Ciekawe w redukcji biegów w celu spowolnienia podczas długich zjazdów.
Miałem Mazdę MPV z silnikiem Ford V6. Mogłem niezawodnie wyłączyć ten silnik, redukując biegi podczas zjazdu. NIE wyłączał się, gdy miałem nogę na pedale przyspieszenia podczas redukcji.
Mazda twierdziła, że to "normalne" zachowanie i NIE powinienem redukować biegów podczas jazdy. Jeśli chciałem zredukować bieg, powinienem ZATRZYMAĆ samochód i zredukować bieg, a następnie kontynuować. Silnik nie wyłączał się, gdy samochód się nie poruszał, więc było to interesujące.
Ale NIGDY nie miałem ŻADNEGO innego samochodu z automatyczną skrzynią biegów, który zachowywałby się w ten sam sposób.

Pozbyłem się samochodu, gdy silnik sporadycznie wyłączał się nawet wtedy, gdy nie zmieniałem biegów w skrzyni. Myślę, że na pewno był jakiś problem elektryczny, którego nie mogli rozgryźć.

Po pierwsze, tarcze hamulcowe się nie wypaczają. Występują w nich wibracje i pulsacje. Przeczytaj ten dokument techniczny: https://www.centricparts.com/media/...ins_docs/Centric_and_APC_Technical_Whitepaper_B1-Warped-Brake-Disc-8-2018_1.pdf
Dzięki za zamieszczenie dokumentu. Miałem wibracje hamulców przy 40 tys. km na Centric 120s + klocki Akebono ProACT. Byłoby interesujące i stosunkowo łatwe do wypróbowania papieru granatowego na tarczach i zobaczenia, co się stanie. Tym razem wypróbowałem konfigurację Bosch QuietCast dla urozmaicenia.

21 - 39 of 39 Posts