Honda Odyssey Forum banner

Rozwiązanie zatrzasku drzwi przednich?

7.1K views 14 replies 6 participants last post by  surgeon  
#1 ·
Czy ktoś ma rozwiązanie?

To powiedziawszy, kiedy dostałem mój 2010 we wrześniu 2015 roku, jedną z pierwszych rzeczy, które zrobiłem, było wymiana zatrzasku drzwi kierowcy. Nowy zatrzask naprawdę niewiele pomógł, ponieważ mój podjazd ma więcej niż niewielkie nachylenie.

Zanim ktoś zabierze głos w sprawie Hondy:

1. Honda używa tego samego zatrzasku w drzwiach Civica, co w drzwiach Odysei? Mniej części do magazynowania, ale trochę głupie, jeśli zatrzask nie działa w cięższych drzwiach, które zamykają się same, na płaskiej nawierzchni, jeśli podniesie się wiatr.

2. Obecnie mam BMW i vana Chryslera, a obydwoje przednie drzwi radzą sobie ze wzniesieniem. Wcześniej miałem Fordy, Saaby i Mercedesy na podjeździe, bez problemu z 'automatycznie' zamykającymi się drzwiami.

Złożyłem skargę do NHTSA, ponieważ moja żona, która prowadzi ten samochód, kilka razy miała zmiażdżoną stopę. I widzę, że drzwi takie jak te mogą wyrządzić sporo szkód małemu dziecku.

Tylko taka myśl i szkoda, że nie ma rządowych przepisów, które zapobiegałyby 'automatycznemu' zamykaniu się drzwi, zwłaszcza gdy chcesz, żeby pozostały otwarte.

#3 ·
To właśnie utrzymuje drzwi otwarte w pozycji półotwartej i całkowicie otwartej.

Zgadzam się z oceną słabego ogranicznika drzwi (już wymieniłem oba swoje raz), ale nie zgadzam się z tym, że potrzebujemy więcej przepisów. Przepisy nie są rozwiązaniem każdego problemu. Zgłoszenie do NHTSA niewiele pomaga w przypadku pojazdu tak starego jak Gen 3 Ody. Wątpię, żeby mieli je w tym momencie wycofać.

#8 ·
Właściwie napisałem artykuł o tym, jak uh... nie chcę mówić "naprawić" - bardziej "odświeżyć" te sprawdzacze drzwi, aby dać im nowe życie: Gabe's Hacks: How to Repair the Door Checker on a Civic

To naprawdę zły projekt. Masz plastik ocierający się o metal. Kiedy plastik nieuchronnie się zużyje, przestaje spełniać swoje zadanie. Zwróć uwagę, że dotyczyło to Civica z 03 roku. Nie jestem pewien, jak bardzo zmienił się projekt dla Odyssey 3. generacji.

Mam ten sam problem z Odyssey 09, które kupiliśmy w zeszłym roku. Rozważałem zrobienie tego samego. Po prostu jeszcze się do tego nie zabrałem.

#11 ·
Właściwie napisałem artykuł o tym, jak uh... Nie chcę mówić "naprawić" - bardziej "odświeżyć" te sprawdzacze drzwi, aby dać im nowe życie: Gabe's Hacks: How to Repair the Door Checker on a Civic

To naprawdę zły projekt. Masz plastik ocierający się o metal. Kiedy plastik nieuchronnie się zużyje, przestaje spełniać swoje zadanie. Pamiętaj, że to było w 03 Civic. Nie jestem pewien, jak bardzo zmienił się projekt dla 3. generacji Odysei.

Mam ten sam problem z 09 Odyseją, którą kupiliśmy w zeszłym roku. Rozważałem zrobienie tego samego. Po prostu jeszcze się do tego nie zabrałem.
Dzięki za artykuł. Będę musiał tego spróbować w Civic mojej żony z 2004 roku. Mamy w pracy trochę TFE o dużej gęstości i plastiku, może poproszę chłopaków, żeby obrobili mi kilka zestawów tych rzeczy. Jak długo ten hack u ciebie działał, czy nadal działa?

#9 ·
Cybersaga,

Dobry wpis, a konstrukcja Twojej Odysei z 2009 roku jest dokładnie taka sama jak w Civic!

Kiedy wymieniłem kontrolę drzwi kierowcy jako test w moim 2010 roku, było tylko nieznacznie lepiej niż to, które zastąpiło.

Kiedy bawiłem się moim starym kontrolerem drzwi, zanim go wymieniłem, obrałem inną taktykę niż Ty, ponieważ pracowałem nad metalowym suwakiem. Najpierw spróbowałem zszorstkować metalowy suwak, a następnie spróbowałem pogłębić wcięcia. Żadne z nich nie wydawało się działać zbyt dobrze, ale nigdy nie wyciągnąłem go z samochodu. Może kombinacja wszystkich trzech mogłaby zadziałać.

Najbardziej irytującą częścią jest to, że inni producenci wydają się mieć kontrolery drzwi opanowane, podczas gdy Honda szaleje na pustyni!

#15 ·
Sprawdziłem wszystkie zapadki w naszych toyotach. Wszystkie działają dobrze. Żadna z hondowskich nie działa, trzeba trzymać drzwi. Interesujące. Może musimy zbadać, jak zbudowana jest toyota, aby znaleźć minimalnie inwazyjne rozwiązanie. Trzeba to otwierać za każdym razem w celu wymiany lub zastosowania innego rozwiązania.