Honda Odyssey Forum banner

Jak ważne jest nowa uszczelka przepustnicy?

9.1K views 7 replies 5 participants last post by  Brocko2  
#1 ·
Cześć,
Wczoraj zdemontowałem kolektor dolotowy, aby wyczyścić port EGR. Kiedy miałem wszystko ponownie zainstalować, zdecydowałem się ponownie użyć istniejącej uszczelki dystansowej przepustnicy (dystans odłączył się od kolektora przed odłączeniem przepustnicy od dystansu), ponieważ wydawała się być w bardzo dobrym stanie. Była wykonana z solidnego, gumowatego, zielonego tworzywa sztucznego i wydawało się, że będzie prawdziwym bólem głowy, aby ją odciąć i uzyskać czystą powierzchnię. Podejrzewałem, że nie uzyskam tak dobrego dopasowania, jak już istniało.
Miałem pod ręką parę uszczelek przepustnicy z rynku wtórnego, więc była to decyzja oparta na osądzie, a nie konieczność. Zainstalowałem nową uszczelkę kolektora OEM Hondy.
Zastanawiam się, czy będę żałował, że nie poszedłem o krok dalej i nie zainstalowałem nowej uszczelki dystansowej przepustnicy. Czy ktoś odniósł z tym sukces lub porażkę? Na co powinienem uważać w odniesieniu do potencjalnego problemu?
Dziękuję.

#2 ·
Jeśli nie jest podarte, użyj ponownie. Użyłem mojej uszczelki dwa razy. Musiałem ją wymienić, gdy przykleiła się do kolektora. Zeskrobałem ją i użyłem FelPro z Napa. Oryginalna była zła. Mam właściwą przechowywaną, gdybym jej kiedykolwiek potrzebował. W razie wątpliwości nowa kosztuje tylko 3-5 dolarów.

#7 ·
If it is not ripped reuse. I reused my gasket twice. Had to replace when it got stuck to manifold. Scrapped it off and used a FelPro from Napa. The oem was wrong one. I have the right one stored if I ever needed it. If in doubt the new one is only $3-5.
Zgadzam się, o ile nie jest podarte, po prostu użyj ponownie. Nieszczelna uszczelka może prowadzić do wahań prędkości obrotowej biegu jałowego.

#4 ·
Kiedy po raz pierwszy zdjąłem/rozebrałem przepustnicę, oryginalna papierowa uszczelka została zniszczona - przyklejona do obu powierzchni i wymagała starannego zeskrobania. Więc oczywiście wymieniłem ją i kupiłem kilka zapasowych, aby mieć je pod ręką w przyszłości. Może dlatego (żartuję), za każdym razem, gdy od tego czasu ją rozbierałem (~3+ razy), uszczelka schodzi czysto, w jednym kawałku. Wygląda dobrze, więc włożyłem ją z powrotem i nie miałem żadnych problemów.

Moja rada byłaby więc taka, że jeśli wygląda dobrze i wcale nie jest podarta, powinno być dobrze. Ale jeśli przygotowujesz części przed wykonaniem pracy, kup jeden z nich, aby nie utknąć w razie potrzeby.

#5 ·
OP ma szczęście. Zrobiłem to dwa tygodnie temu. Mimo że miałem pełny zestaw uszczelek do górnego końca. Po odkryciu składu uszczelki przepustnicy i dystansu. Planowałem je zostawić. Ale przepustnica do kolektora dolotowego rozerwała się, w większości pozostała połączona z przepustnicą. Uszczelka kolektora dolotowego nie sprawiła żadnych problemów, podobnie jak 3 małe płytki. Marzyłem o myjce do części, ponieważ wydawało się, że w układzie dolotowym nagromadziło się dużo brudu. Czyszczenie gaźnika sprawdziło się wystarczająco dobrze.

Attachments