Honda Odyssey Forum banner

Jak utrzymać mojego Odyssey LX z 2006 roku w dobrym stanie

979 views 9 replies 5 participants last post by  MeganR.  
#1 ·
Cześć. Chciałbym uzyskać kilka porad, szczególnie dotyczących konserwacji/pracy, która powinna być wykonana w moim Odyseju. Ma około 126 000 mil i kupiliśmy go jako nowy. Chcę zachować wszystkie zapisy konserwacji/serwisu... mój mąż lubi wyrzucać rzeczy. :( Oto lista (prawdopodobnie niekompletna) rzeczy, które zostały zrobione na przestrzeni lat.

36 000--płukanie wspomagania kierownicy
55 000--wymiana płynu w skrzyni biegów? płukanie?
63 000--pasek rozrządu, paski napędowe, uszczelki wałka rozrządu, uszczelki wału korbowego, pompa wody, napinacz t.b.
84 000--geometria, wał napędowy CV?
92 000--łożysko tylnego koła
100 000--tylne klocki hamulcowe
112 000--wymiana płynu hamulcowego
113 000--wymienione uszczelki pokrywy zaworów
120 000--łożyska przednich kół, przednie klocki hamulcowe, amortyzatory?
124 000--wymieniony alternator/wymieniony pasek/ramię napinacza? wymienione

Nie uwzględniam regularnych wymian oleju, opon, akumulatorów, wezwań do naprawy itp.

Jak widać, naprawy zaczęły się ostatnio piętrzyć. Naprawialiśmy rzeczy, gdy tylko się pojawiły, ale chciałbym doprowadzić go do stanu, w którym moglibyśmy zabrać go na wycieczkę i nie martwić się, że coś się zepsuje lub pójdzie nie tak.

Pasek rozrządu został wymieniony ze względu na wiek. Żałuję, że zrobiłem to tak wcześnie. Kiedy trzeba go ponownie wymienić?

Warsztat mówi, że uszczelki pokrywy zaworów muszą zostać ponownie wymienione (ciekną na alternatorze)?!? Wydaje się, że coś zostało źle zrobione, skoro znów tak szybko przeciekają. Przyjrzałem się kilku wątkom na ten temat...

A czy są jakieś części, które na pewno powinny być częściami Hondy? Raz się na tym sparzyłem (niemarkowa kopułka rozdzielacza w moim Hondzie Civic Hatchback z 1990 roku spowodowała, że nie chciał zapalić i utknąłem).

Dzięki z góry! Naprawdę doceniam wszelkie rady! Nie wiemy zbyt wiele o samochodach.

#2 · (Edited)
Jaki był powód wymiany alternatora? Czy są jakieś wycieki z uszczelki zaworu elektromagnetycznego VTEC? To zwykle cieknie na alternatorze i go zabija.
Moim zdaniem powinieneś kontrolować wycieki oleju. W tym wieku wszystkie gumowe uszczelki będą przeciekać, więc wymieniłbym je (możesz sprawdzić YT pod kątem "typowe wycieki w silnikach serii J").
I jeszcze jedna rada - nie jeździj nim szybko. To w dużym stopniu przyczynia się do trwałości pojazdu.

P.S.: patrząc na twoją listę - nic nadzwyczajnego. Alternator mógłby działać, gdyby nie wyciek oleju. Jeśli chodzi o amortyzatory... Niesprawne, nie dotykaj ich. Czy były? Kiedy amortyzatory nie działają, jest to naprawdę oczywiste - samochód odbija się na wszystkie strony.
P.P.S.: RockAuto dostarcza wysokiej jakości i często części OEM za ułamek ceny dealera.

#4 ·
Jaki był powód wymiany alternatora? Czy są jakieś wycieki z uszczelki zaworu elektromagnetycznego VTEC? To zwykle przecieka w alternatorze i go niszczy.
Moim zdaniem powinieneś kontrolować wycieki oleju. W tym wieku wszystkie gumowe uszczelki będą przeciekać, więc wymieniłbym je (możesz sprawdzić YT pod kątem "typowe wycieki w silnikach serii J").
I jeszcze jedna rada - nie jeźdź nim ostro. W dużym stopniu przyczynia się to do trwałości pojazdu.

P.S.: patrząc na twoją listę - nic nadzwyczajnego. Alternator mógłby działać, gdyby nie wyciek oleju. Jeśli chodzi o amortyzatory... Niesprawne, nie dotykaj ich. Czy były? Kiedy amortyzatory nie działają, jest to naprawdę oczywiste - samochód odbijał się wszędzie.
P.P.S.: RockAuto dostarcza wysokiej jakości i często części OEM za ułamek ceny dealera.
06 nie ma zaworu elektromagnetycznego VTEC psującego alternator, ponieważ nie ma go z przodu.
(Ponadto jest to model LX, więc brak VCM, więc zgaduję, że nie ma go nawet z tyłu?)
Zatem, zgaduję, że wyciek z pokrywy zaworów, jeśli występuje.
Mimo że przebieg jest niski, wiek jest wysoki - 18 lat w tym momencie, więc rzeczy mogą i pójdą źle, ALE OP ma model LX bez elektrycznych drzwi ani silnika VCM, więc ma DUŻO dla trwałości.
Prawdopodobnie czas na kolejną wymianę paska rozrządu.

Mówię, wymień przeciekającą pokrywę zaworów, wymień alternator (Denso jest OEM i jest jedynym zalecanym) i regularnie spuszczaj i napełniaj płyn przekładniowy, a powinno być dobrze IMHO.
Mój to '06 EXL z przebiegiem 186 tys. w tym momencie i JEST WIELU tutaj, którzy mają znacznie większy przebieg. Moim celem jest przetrwanie następnych 3 lat, aż skończy się spłata mojego drugiego samochodu, zanim wymienię vana, a poprzeczka wciąż wraca do mojej radości. (Najpierw było to, kiedy moje dzieci kończyły szkołę średnią, potem kiedy dzieci kończyły studia, a teraz jeszcze 3 lata, mimo że oboje dzieci są już po studiach).

#3 · (Edited)
Moja lista dla czegoś w tym wieku i przebiegu…
  • Filtr powietrza Nowy/Czysty zainstalowany poprawnie, obudowa uszczelniona
  • Wąż wlotu powietrza bez pęknięć, wymień w razie potrzeby
  • Sprawdź/Wyczyść przepustnicę z ponownym uczeniem biegu jałowego
  • Wymień zawór PCV
  • Świece zapłonowe nowe/czyste, wymieniaj co 100 tys. mil, Denso 3422 lub NGK 3657
  • Brak oleju silnikowego w rurkach świec, wymień uszczelki pokrywy zaworów, przelotki i uszczelki rurek świec zapłonowych w razie potrzeby, dobry czas na regulację zaworów
  • Wymień cewki zapłonowe w razie potrzeby, tylko NTK lub Denso
  • Wymień zawór EGR/sprawdź i wyczyść kanały EGR, nowy zestaw uszczelek kolektora/wlotu z tym i regulacją zaworów
  • Sprawdź przewody podciśnienia
  • Wymień wszystkie czujniki O2 Denso lub NTK
  • Sprawdź ciągłość elektryczną do silnika i skrzyni biegów, powinna być równa odczytowi napięcia między zaciskami akumulatora. Wymień kabel/taśmy uziemiające w razie potrzeby
  • Regularne wymiany oleju, Używaj w pełni syntetycznego oleju silnikowego (bez półsyntetycznego lub oleju o zwiększonej wydajności), używaj średniej < jakości filtra oleju
  • Regularnie używaj benzyny o liczbie oktanowej 87-89 lub środka do czyszczenia wtryskiwaczy
Inne czynności konserwacyjne…
  • Zestaw komponentów paska rozrządu i pompy wody Aisin TKH-002 co 100 tys. mil lub 7 lat
  • Wymień płyn chłodzący przy wymianie paska rozrządu, opróżnij chłodnicę w tym samym czasie w celu odświeżenia 2 galonów, każdy niebieski płyn chłodzący Honda 50/50 jest w porządku.
  • Pasek klinowy wymień, gdy nadejdzie czas wymiany paska rozrządu. Bando to mój wybór
  • Chłodnica może wymagać wymiany przy wymianie paska rozrządu, sprawdź korozję, wymień węże i zaciski, wymień termostat OEM lub Aisin
  • Sprawdź/wymień skraplacz klimatyzacji w razie potrzeby
  • Wymień węże skrzyni biegów i zardzewiałe zaciski do chłodnicy
  • Spuść i napełnij ATF z Valvoline MaxLife co 30 tys. km, wielokrotnie, jeśli ATF jest w złym stanie
  • Pełne płukanie płynu wspomagania kierownicy co 50 tys. km. Używam LubeGard #24242 do pojazdów Honda Acura. To dobry produkt
  • Płukanie płynem hamulcowym Dot 3 z wymianą hamulców w razie potrzeby. Ale co 3 lata to dobra zasada. Płyn powinien być przezroczysty do bursztynowego. Wymień, jeśli jest brązowy.
  • Sprawdź amortyzatory, wymień, jeśli stuka lub pojazd podskakuje
  • Opony, sprawdź kody dat i zużycie, koło zapasowe wymagałoby wymiany, jeśli jest oryginalne
  • Pióra wycieraczek
Image

#7 ·
Moja lista dla czegoś w tym wieku i przebiegu…,
  • Filtr powietrza Nowy/Czysty zainstalowany poprawnie, obudowa uszczelniona
  • Wąż doprowadzający powietrze bez pęknięć, wymień w razie potrzeby
  • Sprawdź/Wyczyść korpus przepustnicy z ponownym uczeniem biegu jałowego
  • Wymień zawór PCV
  • Świece zapłonowe nowe/czyste, wymieniaj co 100 tys. mil, Denso 3422 lub NGK 3657
  • Brak oleju silnikowego w rurkach świec zapłonowych, wymień uszczelki pokrywy zaworów, przelotki i uszczelki rurek świec zapłonowych w razie potrzeby, dobry czas na regulację zaworów
  • Wymień cewki zapłonowe w razie potrzeby, tylko NTK lub Denso
  • Wymień zawór EGR/sprawdź i wyczyść przejścia EGR, nowy zestaw uszczelek kolektora/wlotu z tym i regulacją zaworów
  • Sprawdź przewody podciśnieniowe
  • Wymień wszystkie czujniki O2 Denso lub NTK
  • Sprawdź ciągłość elektryczną do silnika i skrzyni biegów, powinna być równa odczytowi napięcia między zaciskami akumulatora. Wymień kabel/paski uziemiające w razie potrzeby
  • Regularne wymiany oleju, Używaj w pełni syntetycznego oleju silnikowego (bez półsyntetycznego lub oleju o zwiększonej wydajności), używaj średniego < jakości filtra oleju
  • Używaj benzyny 87-89 oktanowej lub środka do czyszczenia wtryskiwaczy
Inne utrzymanie…
  • Zestaw komponentów pompy wody paska rozrządu Aisin TKH-002 co 100 tys. mil lub 7 lat
  • Wymień płyn chłodzący przy wymianie paska rozrządu, spuść płyn z chłodnicy w tym samym czasie, aby odświeżyć 2 galony, każdy niebieski płyn chłodzący Honda 50/50 jest w porządku.
  • Pasek klinowy wymień, gdy nadejdzie czas wymiany paska rozrządu. Bando to mój wybór
  • Chłodnica może wymagać wymiany przy wymianie paska rozrządu, sprawdź korozję, wymień węże i zaciski, wymień termostat OEM lub Aisin
  • Sprawdź/wymień skraplacz klimatyzacji w razie potrzeby
  • Wymień węże skrzyni biegów i zardzewiałe zaciski do chłodnicy
  • Spuść i napełnij ATF z Valvoline MaxLife co 30 tys. km, wielokrotnie, jeśli ATF jest w złym stanie
  • Pełne płukanie płynu wspomagania kierownicy co 50 tys. km. Używam LubeGard #24242 do pojazdów Honda Acura. To dobry materiał
  • Płukanie płynem hamulcowym Dot 3 z wymianą hamulców w razie potrzeby. Ale co 3 lata to dobra zasada. Płyn powinien być przezroczysty do bursztynowego. Wymień, jeśli jest brązowy.
  • Opony, sprawdź kody dat i zużycie, zapasowe będą wymagały wymiany, jeśli są oryginalne
  • Pióra wycieraczek
View attachment 183366
Wow...to dużo!

#5 ·
Sugeruję, abyś przeczytał biuletyny serwisowe dotyczące Twojego pojazdu, a być może również te z okolic Twojego roku produkcji, rok wcześniej i rok później.
Po prostu, żeby zorientować się we wszystkich typowych problemach.
Sugeruję również, abyś zbadał problem z wyciekiem z relingów dachowych.
Istnieje wiele filmów pomocniczych, fwiw.
Oto jeden.
HTH