Cześć. Chciałbym uzyskać kilka porad, szczególnie dotyczących konserwacji/pracy, która powinna być wykonana w moim Odyseju. Ma około 126 000 mil i kupiliśmy go jako nowy. Chcę zachować wszystkie zapisy konserwacji/serwisu... mój mąż lubi wyrzucać rzeczy.
Oto lista (prawdopodobnie niekompletna) rzeczy, które zostały zrobione na przestrzeni lat.
36 000--płukanie wspomagania kierownicy
55 000--wymiana płynu w skrzyni biegów? płukanie?
63 000--pasek rozrządu, paski napędowe, uszczelki wałka rozrządu, uszczelki wału korbowego, pompa wody, napinacz t.b.
84 000--geometria, wał napędowy CV?
92 000--łożysko tylnego koła
100 000--tylne klocki hamulcowe
112 000--wymiana płynu hamulcowego
113 000--wymienione uszczelki pokrywy zaworów
120 000--łożyska przednich kół, przednie klocki hamulcowe, amortyzatory?
124 000--wymieniony alternator/wymieniony pasek/ramię napinacza? wymienione
Nie uwzględniam regularnych wymian oleju, opon, akumulatorów, wezwań do naprawy itp.
Jak widać, naprawy zaczęły się ostatnio piętrzyć. Naprawialiśmy rzeczy, gdy tylko się pojawiły, ale chciałbym doprowadzić go do stanu, w którym moglibyśmy zabrać go na wycieczkę i nie martwić się, że coś się zepsuje lub pójdzie nie tak.
Pasek rozrządu został wymieniony ze względu na wiek. Żałuję, że zrobiłem to tak wcześnie. Kiedy trzeba go ponownie wymienić?
Warsztat mówi, że uszczelki pokrywy zaworów muszą zostać ponownie wymienione (ciekną na alternatorze)?!? Wydaje się, że coś zostało źle zrobione, skoro znów tak szybko przeciekają. Przyjrzałem się kilku wątkom na ten temat...
A czy są jakieś części, które na pewno powinny być częściami Hondy? Raz się na tym sparzyłem (niemarkowa kopułka rozdzielacza w moim Hondzie Civic Hatchback z 1990 roku spowodowała, że nie chciał zapalić i utknąłem).
Dzięki z góry! Naprawdę doceniam wszelkie rady! Nie wiemy zbyt wiele o samochodach.
36 000--płukanie wspomagania kierownicy
55 000--wymiana płynu w skrzyni biegów? płukanie?
63 000--pasek rozrządu, paski napędowe, uszczelki wałka rozrządu, uszczelki wału korbowego, pompa wody, napinacz t.b.
84 000--geometria, wał napędowy CV?
92 000--łożysko tylnego koła
100 000--tylne klocki hamulcowe
112 000--wymiana płynu hamulcowego
113 000--wymienione uszczelki pokrywy zaworów
120 000--łożyska przednich kół, przednie klocki hamulcowe, amortyzatory?
124 000--wymieniony alternator/wymieniony pasek/ramię napinacza? wymienione
Nie uwzględniam regularnych wymian oleju, opon, akumulatorów, wezwań do naprawy itp.
Jak widać, naprawy zaczęły się ostatnio piętrzyć. Naprawialiśmy rzeczy, gdy tylko się pojawiły, ale chciałbym doprowadzić go do stanu, w którym moglibyśmy zabrać go na wycieczkę i nie martwić się, że coś się zepsuje lub pójdzie nie tak.
Pasek rozrządu został wymieniony ze względu na wiek. Żałuję, że zrobiłem to tak wcześnie. Kiedy trzeba go ponownie wymienić?
Warsztat mówi, że uszczelki pokrywy zaworów muszą zostać ponownie wymienione (ciekną na alternatorze)?!? Wydaje się, że coś zostało źle zrobione, skoro znów tak szybko przeciekają. Przyjrzałem się kilku wątkom na ten temat...
A czy są jakieś części, które na pewno powinny być częściami Hondy? Raz się na tym sparzyłem (niemarkowa kopułka rozdzielacza w moim Hondzie Civic Hatchback z 1990 roku spowodowała, że nie chciał zapalić i utknąłem).
Dzięki z góry! Naprawdę doceniam wszelkie rady! Nie wiemy zbyt wiele o samochodach.