Honda Odyssey Forum banner

Jak odróżnić lata/modele.

1 reading
19K views 7 replies 7 participants last post by  eneka1  
#1 ·
Pytanie dla początkujących: teraz, kiedy szukam, widzę mnóstwo Odysei, jak mogę rozpoznać po wyglądzie, jaki jest ich rok/model? Zdjęcia byłyby pomocne lub adres URL do strony, która zawiera te informacje.

z góry dziękuję

#2 ·
Cóż, na początek modele z lat 1999-2004 miały ten sam styl nadwozia, z drobnymi zmianami typowymi dla aktualizacji Hondy w połowie cyklu. Na przykład, 99-01 miały czerwone tylne kierunkowskazy, 2002-04 używały pomarańczowych. Zmienili również wzór felg aluminiowych w tym samym czasie.

Inne wskazówki wizualne mogą być użyte do odróżnienia poziomów wyposażenia LX i EX. Niewiele LX jeździ po drogach, ale zwykle mają czarne klamki (i zwykle bez bagażnika dachowego, chyba że właściciel go zamówił), podczas gdy modele EX mają klamki pomalowane tak, aby pasowały do reszty nadwozia.

Naprawdę nie zwracałem zbytniej uwagi na modele z 2005 roku i nowsze, ponieważ 1) nie mam żadnego i 2) wciąż są poza moim przedziałem cenowym!

Google grafika jest twoim przyjacielem, a istnieje wiele stron z recenzjami samochodów, które mają dobre zdjęcia różnych marek i modeli samochodów.

#3 · (Edited)
Generacja 3 zaczyna się dla Odysei 2005+ i wprowadza kilka modyfikacji nadwozia w 2008+.

2005-2007
• Oznakowanie tylnej klapy Odysei zmienia się z lewej na prawą stronę w poszczególnych latach

2008
• Wprowadza nowy projekt grilla z tym samym odcieniem koloru zewnętrznego, lekkim przednim zderzakiem i standardową ochroną grilla we wszystkich modelach, nowymi opcjami felg dla EX przez Touring (bez PAX) oraz nową konfiguracją tylnych świateł. Model EX+ ma teraz standardowo kamerę cofania, TPMS i VCM.
• Inne nowe opcje wnętrza w porównaniu z poprzednimi modelami 05-07.

2009-2010
• Ten sam styl projektowania co '08 z dodatkiem elektrycznego zamykania klapy w '09, podobnie jak w poprzednich i obecnych modelach Touring.

2011
• Różnice nieznane

#6 · (Edited)
Rozwijając opis Fanmana

Generacja 3 zaczyna się dla Odyssey MY2005+ i wprowadzono zmiany w połowie modelu z MY2008+.

Niektóre z zewnętrznych wyróżników dla różnych wersji 3G ody to:

LX: Nie ma lusterek w kolorze nadwozia, nie ma szyberdachu, ma stalowe felgi z kołpakiem
EX: Ma lusterka w kolorze nadwozia. Bez szyberdachu. Ma felgi aluminiowe
EX-L/EX-L Res: Ma szyberdach + lusterka w kolorze nadwozia. Ma felgi aluminiowe
EX-L NAV/Res: Powyżej + Ma odbiornik XM na dachu w kierunku tyłu vana. Z tyłu tablicy rejestracyjnej znajduje się również kamera cofania
Touring Res: Felgi PAX (wyglądają inaczej niż felgi aluminiowe), ma chromowane listwy z tyłu, ma czujnik parkowania na przednim i tylnym zderzaku. Światła przeciwmgielne w standardzie.
Touring Nav/Res: Wszystko powyżej + Ma odbiornik XM na dachu w kierunku tyłu vana. Z tyłu tablicy rejestracyjnej znajduje się również kamera cofania.

Światła przeciwmgielne można dodać jako akcesorium do dowolnej wersji.
Czujnik parkowania można dodać jako akcesorium do tylnego zderzaka dowolnej wersji. Ale tylko Touring ma je na przednim zderzaku.

2005: Pierwszy rok 3G ody. Oznakowanie znajdowało się po prawej stronie tylnej klapy.
2006: Oznakowanie przeniesiono na lewą stronę tylnej klapy.
2007: Brak zewnętrznych różnic wizualnych w stosunku do 2006 r.

2008: Rok MMC - Nowy projekt grilla z przeprojektowanym przodem, który obejmował zmodyfikowane światła przeciwmgielne i standardową osłonę grilla we wszystkich modelach. Z tyłu pojawiła się nowa konfiguracja tylnych świateł.
Wprowadzono nowe felgi aluminiowe dla EX/EX-L i oddzielny stop dla Touring (Non Pax). Kamera cofania wprowadzona dla wersji EX i EX-L.
• Inne nowe opcje wnętrza w porównaniu z poprzednimi modelami 05-07.

2009: Brak wizualnych zmian zewnętrznych w stosunku do 2008 r.
Jednak w 2009 roku do modeli EX dodano tylną klapę zasilaną podobną do Touring

2010: Brak wizualnych zmian zewnętrznych w stosunku do 2008/2009

2011: Różnice nieznane

P.S. W ciągu roku wprowadzono kilka poprawek we wnętrzu, ale ponieważ nie można ich zidentyfikować na podstawie szybkiego spojrzenia na pojazd, skupiłem się tylko na zmianach zewnętrznych. W razie pominięcia czegoś, proszę edytować i zaktualizować lub wysłać mi wiadomość prywatną, a zaktualizuję mój post.

#8 ·
05-06 miały dysze spryskiwaczy w kolorze nadwozia.
A kolor Sage Brush Pearl został zastąpiony przez Nimbus Grey w 07' (i jeszcze jeden kolor).