Honda Odyssey Forum banner

Jak przetestować światło tylne?

3.1K views 6 replies 5 participants last post by  phattyduck  
#1 ·
Moja kontrola stanu MA została odrzucona, ponieważ "Lewe tylne światło nie działa".

Widzę, że moje światła wydają się działać OK (Moim ostatnim wyjściem jest powrót do inspektora. Jestem pewien, że będzie tak samo niegrzeczny i nie będzie brał pod uwagę żadnych pytań i odpowiedzi).

Wiem, że 2012 Honda Ody ma wewnętrzne i zewnętrzne światło tylne.

• Pasek LED działa OK
  • Lewe i prawe światła kierunkowskazów migają
  • Światła stopu są OK
  • Światła awaryjne migają
  • Włączyłem światła przednie, tylne światła wydają się być OK
  • Żarówka zewnętrznego światła tylnego (dolna) zapala się, gdy włączam hamulce/światła awaryjne
  • Światła cofania działają

Zewnętrzne światło tylne ma 2 żarówki (górną i dolną).

Pytanie 1: Które z nich reprezentuje "światło tylne"? Zewnętrzne
Image
Dolne?
Pytanie 2: Jak ostatecznie przetestować światło tylne?

Image

#3 ·
Sprawdź, czy światła stopu włączają się po naciśnięciu hamulców. Poproś kogoś, aby nacisnął hamulce, podczas gdy Ty patrzysz.
Światła awaryjne i światła stopu są zwykle różne, podobnie jak światła tylne. W moim '03, światła awaryjne to żółte światła, a światła stopu są czerwone.
Być może jeden z inspektorów miał włączone światła do jazdy dziennej, a jeśli tak, włączają się tylko reflektory, a nie światła tylne.
Ale w raporcie napisano Lewe światło tylne, więc przypuszczam, że tak nie jest. Sprawdź swoje światła tylne w ciemniejszym miejscu i porównaj obie strony, prawą i lewą.
To tylko przypuszczenie, ponieważ nie mam świateł do jazdy dziennej w moim '03.
Proszę napisz, gdy wszystko zostanie rozwiązane.
Buffalo4

#4 ·
Moja kontrola stanu MA została odrzucona, ponieważ "Lewe tylne światło nie działa".
...
  • Włączyłem światła przednie, tylne światła wydają się być OK
Jeśli możesz po prostu uwierzyć inspektorowi, "... tylne światło ...", skupiłbym się na tym i założył, że pracuje w Departamencie redundancji. :ROFLMAO:

Zatem na początek zignorowałbym wszelkie rozważania dotyczące hamulców, świateł awaryjnych itp. Mogą być zaangażowane w następnym kroku debugowania, ale na razie musisz dowiedzieć się, czy twoje lewe tylne światło działa.

W tym, co napisałeś powyżej, było dużo zbędnych informacji, a jedyna rzecz, która się liczy, mówiła: "światła wydają się być OK". Bardziej definitywna obserwacja w tym jednym ważnym obszarze pomogłaby.

Aby przetestować tylne światła, włącz światła przednie i sprawdź, czy tylne światła się zapalają. Hamulce, światła awaryjne, jasne słońce, światła robocze tylko utrudnią odpowiedź na to proste pytanie.

Nie wiem, czy inspektorowi zależy na poziomie światła, ale powinny być one również symetrycznie jasne po lewej i prawej stronie, a tylne światła powinny być przyciemnione niż światła hamowania. Tutaj, w Kalifornii, nikogo nie obchodzi nic innego niż egzekwowanie przepisów dotyczących smogu, więc jadąc ulicą, widzimy różne rzeczy.

Po potwierdzeniu jakiegokolwiek problemu, następnym krokiem będzie sprawdzenie żarówek, ustalenie, w jaki sposób mogą przyczyniać się inne światła. Rozważ również, że może istnieć problem przerywany. A może inspektor sprawdzał w jasnym świetle słonecznym itp. i zepsuł sprawę.

#5 ·
Mój przegląd stanu MA został odrzucony, ponieważ "Lewe tylne światło nie działa".
"Światło tylne" powinno oznaczać światła postojowe/pozycyjne. W Twoim vanie ('14-'17) funkcję tę pełnią paski LED zarówno na zewnętrznych (mocowanych do błotnika), jak i wewnętrznych (mocowanych do tylnej klapy) obudowach. Po odświeżeniu w połowie cyklu nie ma żarówki do funkcji światła tylnego/pozycyjnego. Vany '11-'13 mają żarówki/włókna o niskiej mocy w tych dwóch pozycjach.

Światła stopu znajdują się tylko na zewnętrznych (mocowanych do błotnika) obudowach i górnej obudowie 3. światła stopu. W obecnym kodeksie pojazdów jest to faktycznie NIELEGALNE, aby światła stopu znajdowały się na ruchomych panelach (jeśli tak jest, muszą zostać wyłączone i zapalić się na stałym panelu, jeśli ruchomy panel zostanie przesunięty...), co wyjaśnia dziwną sytuację, że wewnętrzne obudowy nie mają funkcji światła stopu.

Musisz po prostu wrócić i uzyskać lepsze wyjaśnienie. Na podstawie nieco mylącego opisu wszystko działa zgodnie z przeznaczeniem.

-Charlie

• Like
Reactions: rppgen
#6 ·
Światła hamowania znajdują się tylko na zewnętrznych (montowanych na błotnikach) obudowach i górnej obudowie trzeciego światła stopu. W obecnym kodeksie pojazdów jest to faktycznie NIELEGALNE, aby światła hamowania znajdowały się na ruchomych panelach (jeśli tak jest, muszą zostać wyłączone i zapalić się na stałym panelu, jeśli ruchomy panel zostanie przesunięty...), co wyjaśnia dziwną rzecz, że wewnętrzne obudowy nie mają funkcji światła hamowania.
Ale CHMSL to światło hamowania na ruchomym panelu i nie jest wyłączane po otwarciu tylnej klapy... :unsure: