Honda Odyssey Forum banner
1 - 12 of 12 Posts

saw123

· Registered
3 Posts
Discussion starter · #1 · (Edited)
2006 Honda Odyssey 3.5L

Miałem dziwną wibrację, która wydaje się występować tylko wtedy, gdy pojazd jest pod bardzo małym obciążeniem i z bardzo lekkim wciśnięciem pedału przyspieszenia. Przez większość czasu dzieje się to podczas jazdy po autostradzie.

Wibracja jest przerywana i brzmi oraz odczuwa się jak 10% pasów wibracyjnych po stronie autostrady.

Po przeczytaniu innego wątku, odłączyłem to złącze i wyrzuciło to cel, światło vsa i nie pozwoliło na włączenie ECO. WIBRACJA ZNIKNĘŁA, ale van miał straszne zająknięcie podczas próby włączenia się na autostradę.

Czytałem dalej w wątku i wydawało się, że brązowa wtyczka byłaby lepszą opcją, więc spróbowałem. Włączyło to cel i nie miałem światła ECO, ale WIBRACJA POWRÓCIŁA.

Jakieś pomysły?

Dzięki z góry za pomoc.

ETA: kiedy robi wibracje, zatrzymuje się przez dodanie lub puszczenie gazu

Po przeczytaniu kilku kolejnych wątków, pomyślałem, że mogę dokładniej opisać problem. Kiedy jest na wysokim biegu, bez obciążenia i z lekko wciśniętym pedałem gazu, samochód wibruje i wydaje niski brrrrrrrr. Nie brzmi ani nie czuje się jak problem z zawieszeniem. Brzmi i czuje się jak coś włączającego i wyłączającego. Przetwornik momentu obrotowego? Dlaczego odłączenie tej drugiej wtyczki miałoby to zatrzymać?

Image

Zużyte mocowania silnika?

Być może złe półosie.
A tak przy okazji, niezależnie od twojego problemu, dlaczego nie stłumiłeś swojego VCM?

• Like
Reactions: Buffalo4
Discussion starter · #5 ·
2006 Honda Odyssey 3.5L

Miałem dziwną wibrację, która wydaje się występować tylko wtedy, gdy pojazd jest pod bardzo małym obciążeniem i z bardzo lekkim wciśnięciem pedału przyspieszenia. Przez większość czasu dzieje się to podczas jazdy po autostradzie.

Wibracja jest przerywana i brzmi oraz odczuwa się jak 10% ostrzegawczych nierówności na poboczu autostrady.

Po przeczytaniu innego wątku odłączyłem to złącze i wyrzuciło cel, światło vsa i nie pozwoliło na włączenie ECO. WIBRACJA ZNIKNĘŁA, ale van miał straszne zająknięcie podczas próby wjazdu na autostradę.

Czytałem dalej w wątku i wydawało się, że brązowa wtyczka byłaby lepszą opcją, więc spróbowałem. Włączyło cel i nie miałem światła ECO, ale WIBRACJA POWRÓCIŁA.

Jakieś pomysły?

Dzięki z góry za pomoc.

View attachment 178463
Jeśli miałbym postawić na coś, powiedziałbym, że sprzęgło konwertera momentu obrotowego, a kiedy to się dzieje, obserwuj obrotomierz pod kątem wahań obrotów.
Po dzisiejszych dalszych badaniach jestem prawie pewien, że to problem z konwerterem momentu obrotowego.

Co muszę teraz zrobić? Widzę, że niektórzy ludzie wymieniają płyn. Nie sądzę, żebym miał problem z wymianą konwertera momentu obrotowego w pewnym momencie. Co się stanie, jeśli się pogorszy?

Tia.

Zacznij od płynnej wymiany i działaj dalej. Być może nawet 3-krotne spuszczenie i napełnienie.

• Like
Reactions: saw123
Tak, trzy spuszczenia i napełnienia powinny pomóc… Przy ostatnim napełnianiu użyj butelki LubeGuard platinum. Używam Valvoline MaxLife + LubeGuard od 100 000 mil z dużym powodzeniem. Mam 190 000 mil, ale nie mogę zmienić mojego podpisu!

Miałem podobny problem lata temu. Jechałem z prędkością od 30 do 50 km/h, a samochód się trząsł. Zabrałem go do dealera i wspomniał, że jest aktualizacja, która to rozwiąże. Może być na to TSB. Nie jestem pewien.

Discussion starter · #10 ·
To jest biuletyn, którego szukasz, @Toubis i @saw123
Wyciągnąłem zapisy serwisowe, a 12-029 zostało ukończone w 2012 roku. Ponadto w 2019 roku zakończono wymianę 12 qt.

Mam cztery kwarty DW-1, więc chyba użyję ich do jednego z moich spuszczeń i napełnień. Następnie użyję Valvoline Maxlife i Lubeguard do dwóch ostatnich.

Czy dobrym pomysłem byłoby od razu wymienić filtr skrzyni biegów, kiedy to robię? Czy powinienem zachować filtr na po moim ostatnim spuszczeniu i napełnieniu?

Jeszcze raz dziękuję wszystkim.

Wyciągnąłem zapisy serwisowe, a 12-029 zostało ukończone w 2012 roku. Ponadto w 2019 roku przeprowadzono wymianę 12qt.

Mam cztery kwarty DW-1, więc chyba użyję ich do jednego z moich spuszczeń i napełnień. Następnie użyję Valvoline Maxlife i Lubeguard do dwóch ostatnich.

Czy dobrym pomysłem byłoby od razu wymienić filtr skrzyni biegów, kiedy to robię? Czy powinienem zachować filtr na po moim ostatnim spuszczeniu i napełnieniu?

Jeszcze raz dziękuję wszystkim.
Wymiana 12 kwart jest interesująca. Nie sądziłem, że całkowita pojemność jest aż tak duża.
Do spuszczeń i napełnień zachowałbym DW-1 na ostatnie. To dobry stuff.

1 - 12 of 12 Posts