Honda Odyssey Forum banner

Drzwi Odyssey się nie otwierają? Oto przewodnik po sprawdzaniu drzwi!

1 reading
44K views 21 replies 15 participants last post by  naterebar  
#1 · (Edited)
Oto krótki przewodnik po wymianie ogranicznika drzwi, jeśli jest zużyty. (Ten przewodnik był w Ex z 2007 roku, ale zasada jest taka sama dla wszystkich).
Oto zdjęcie przed wymianą w moich drzwiach kierowcy Ody z oryginalnym ogranicznikiem drzwi z 2007 roku:

Przepraszam, wideo nie działa, muszę nad tym popracować później!

Ta praca zajęła około 15 minut na stronę (w tym robienie zdjęć). I oceniłbym to jako łatwy projekt DIY.

A więc oto, co zamówiłem:
Lewy przedni ogranicznik drzwi (numer części Honda: 72380-SHJ-A01) 13,18 $
Prawy przedni ogranicznik drzwi (numer części Honda: 72340-SHJ-A01) 13,18 $
Zamówiłem z 1sthondaparts.com, który najwyraźniej pochodzi z Honda of Fife w Tacoma, Waszyngton. Wysyłka kosztowała 12,95 $, więc łącznie do moich drzwi przez USPS bez cła do Kanady wyniosło 39,31 $! Niesamowite...

Oto, co dostałem:

Image

Image

Nie zamierzam wymyślać koła na nowo z kompletnym przewodnikiem (i jestem leniwy), więc spójrz na ten wspaniały przewodnik po wymianie głośników autorstwa sat, jak usunąć panel drzwi w celu wymiany głośników.
Oto przewodnik sat w następującym wątku: http://www.odyclub.com/forums/52-2005-2010-odyssey/25826-howto-replace-front-door-speakers-pics.html

Oto sprzęt potrzebny do całej pracy:
-Śrubokręt krzyżakowy
-Mały śrubokręt płaski
-Gniazdo 10 mm
-Gniazdo 12 mm

Image

Możesz również dodać nóż z cienkim ostrzem. Przydał się dla mnie w kroku 3. Najbardziej czasochłonną częścią tego wszystkiego było próbowanie wyciągnięcia plastiku zza klamek drzwi. Oto zdjęcie plastiku po usunięciu.

Image

A więc, w jego przewodniku, przejdź do kroku 8. To są kroki, aby usunąć panel po stronie kierowcy. Oto winowajca.

Image

Oto pozostałe kroki niezbędne do wymiany tego rzeczywistego ogranicznika.

1) Najpierw musisz odłączyć konsolę drzwi (przełączniki okien), są na niej 2 wtyczki.

Image

2) Odłącz zieloną wtyczkę lampy oświetlenia drzwi.

Image

#2 · (Edited)
3) Wyjmij kabel, który jest przymocowany do wewnętrznej klamki drzwi. W tym celu należy wykonać cztery kroki:

A) wciśnij klips mocujący kabel, najdalej od końca kabla.
B) wyciągnij kabel z plastikowej prowadnicy
C) wciśnij klips mocujący, najbliżej końca kabla.
D) wyjmij koniec kabla z uchwytu kabla w klamce drzwi.

4) Panel drzwi jest teraz wolny i gotowy do wyjęcia z drzwi. Ostrożnie przyjrzyj się wszystkim klipsom z tyłu panelu i upewnij się, że wszystkie są na swoim miejscu i zeszły z panelem. Jeśli nie, usuń wszystkie klipsy, które pozostały w drzwiach i umieść je w odpowiednim gnieździe na panelu drzwi.

5) Biała plastikowa bariera pogodowa jest przyklejona do drzwi za pomocą lepkiego uszczelniacza akustycznego. Pociągnij za plastik tuż nad głośnikiem, wystarczająco mocno, aby móc sięgnąć ręką do wnętrza zaczepu drzwi, aby go wyjąć po odkręceniu.

6) Wykręć 2 śruby 10 mm mocujące zaczep drzwi do drzwi, a następnie wykręć 1 śrubę 12 mm przymocowaną do słupka drzwi Ody. Teraz wciśnij zaczep do drzwi jedną ręką i wyciągnij go przez drzwi i plastik drugą ręką.

7) Wciśnij nowy zaczep drzwi do drzwi i przymocuj 2 śruby 10 mm, a następnie zamknij drzwi lekko, aż otwór na śrubę 12 mm wyrówna się z uchwytem słupka drzwi, włóż i dokręć.

8) Wciśnij plastik z uszczelniaczem z powrotem na miejsce i zainstaluj wszystko w odwrotnej kolejności.

Oto różnica po zainstalowaniu nowego kontrolera. Zauważ, że na kontrolerze znajdują się 3 nacięcia, teraz drzwi pozostaną otwarte na wszystkich trzech nacięciach.

Przepraszam, wideo nie działa, muszę nad tym popracować później!

Powodzenia wszystkim!

#5 ·
Drzwi kierowcy nie pozostają otwarte

Otwierają się bardzo łatwo i sprawiają wrażenie, jakby w ogóle nie próbowały pozostać otwarte w żadnym punkcie zakresu ruchu. 2005 Odyssey EX-L, 76 tys. mil. Zastanawiam się tylko, czy jest coś, co mogę sam wymienić w drzwiach, aby przywrócić ich pierwotną funkcjonalność.

Dzięki,

Mayo

#14 ·
Przejdź przez otwór głośnika

Wymieniłem kontrolery drzwi dwa razy w moim Ody z 2000 roku. Jest łatwiejszy sposób niż zdejmowanie panelu drzwi. Zdejmij maskownicę głośnika za pomocą śrubokręta płaskiego. Odkręć 3 śruby krzyżakowe mocujące głośnik i wyjmij głośnik. Odłącz głośnik i odłóż go na bok. Włóż rękę przez otwór głośnika i wyjmij stary kontroler. Włóż nowy kontroler przez otwór głośnika i zamocuj go. Zainstaluj ponownie głośnik i maskownicę. Szybko i bezboleśnie.:)

#18 · (Edited)
Właśnie dziś rano wymieniłem ogranicznik drzwi po stronie kierowcy. Zajęło to około 1/2 godziny. Najtrudniejszą częścią było wyjęcie panelu przełączników bez jego uszkodzenia. Trochę go uszkodziłem w miejscu, gdzie jest wcięcie, ale nikt tego nie zauważy. Nie musiałem odłączać żadnych przewodów ani zdejmować panelu drzwi. Po prostu wyciągnąłem panel na około 6 cali, odchyliłem plastikową barierę wodną na około 8-10 cali, sięgnąłem do środka i wyjąłem/włożyłem nowy ogranicznik drzwi. Nie wymieniłem strony pasażera, ponieważ nadal działa dobrze, ale zauważyłem, że drzwi otwierają się łatwiej niż po stronie z nowym ogranicznikiem. Ostatecznie będzie trzeba go wymienić.

Dla informacji - ogranicznik drzwi to element niereperowalny. To, co się w nim zużywa, to 2 kawałki teflonu po obu stronach rowkowanej szyny. Kawałki teflonu są na sprężynach i po prostu przesuwają się po szynie, ostatecznie zużywając się. Po zużyciu nie ma wystarczającej ilości teflonu, aby chwycić za nacięcia w szynie i drzwi się zamykają. Gdyby te kawałki teflonu były na rolkach/łożyskach, nigdy nie zużyłyby się tak szybko, jak to miało miejsce.

#20 ·
Kupiłem prowadnice ograniczników drzwi Dorman, ponieważ były tańsze niż Honda OEM, a van jest tak stary (nie jestem pewien, jak długo go zatrzymam). Stare prowadnice ograniczników drzwi Honda wyglądały na lepiej wykonane/solidniejsze niż prowadnice Dorman. Prowadnice Dorman działają OK i dopóki wytrzymają rok lub dwa, będę zadowolony.