Honda Odyssey Forum banner
Status
Not open for further replies.

Przegrzewanie wyciek oleju po VCM muzzler.

2.7K views 33 replies 10 participants last post by  dvpatel  
#1 ·
Cześć,
Chciałbym poprosić o wszelkie informacje w celu rozwiązania problemu z Hondą Ody 2012, EX-L. Van był dobry do zeszłego roku z przebiegiem 80 tys. mil. Nagle zauważyliśmy zanieczyszczenie świec zapłonowych i CEL i dowiedzieliśmy się o Honda Suite, a Honda nie uwzględniła specjalnego wniosku, ponieważ przedłużona gwarancja wygasła, mimo że przebieg jest niski. Skończyło się na kontrolerze S-VCM, nowych świecach zapłonowych i rozpuszczalnikach.

Rozwiązanie wydaje się bardzo ekonomiczne i łatwe do naprawienia. Ale później zauważyliśmy, że silnik staje się ekstremalnie gorący i występują liczne wycieki oleju pod pokrywami zaworów i pod obudową filtra silnika. Czy to znany problem po stłumieniu VCM? I to moja druga wymiana oleju po stłumieniu vana, a spuszczony olej jest jak czarna smoła. Wszelkie rady w tym zakresie są bardzo mile widziane. Ostatnio wymieniłem pompę wody (cały zestaw paska rozrządu AISIN), ale wydaje się, że problem się pogorszył z nadmiernym dymem z wydechu, a także zapachem spalenizny z komory silnika.

Wszelkie rady dotyczące rozwiązania tego problemu są bardzo mile widziane.

Dziękuję!
AM

#2 ·
Masz cieknącą uszczelkę pokrywy zaworów. Proste jak to.

owns 2006 Honda Odyssey EX
  • Like
Reactions: Azdude and rmyoder
Save
#3 ·
Drogi WiiMaster,
Dziękuję za szybki osąd w sprawie wycieku. Rozważę dokonanie przeglądu poprzez diagnozę. Czy masz jakieś pojęcie o przegrzaniu? Te dwie rzeczy zostały zauważone szczególnie po założeniu kagańca.

Doceniam Twój czas.

#6 ·
  • Like
Reactions: dvpatel
Save
#8 ·
Każdy problem z przegrzewaniem jest ZNACZNIE bardziej prawdopodobny w związku z pracą paska rozrządu/pompy wody niż z wyciszaniem VCM. Kto wykonał wymianę paska rozrządu/pompy wody? Oryginalny zestaw Aisin (jak z Rock Auto) jest polecanym pakietem z bardzo dobrego powodu - to świetne części.

Wyciszanie VCM w żaden sposób nie wpływa na działanie układu chłodzenia - chłodnica, korek chłodnicy, płyn chłodniczy silnika, pompa wody i termostat nie mają pojęcia, że ​​w Twoim pojeździe kiedykolwiek zainstalowano urządzenie wyłączające VCM. Nie robi to im żadnej różnicy - te części wykonują swoje zadania dokładnie tak samo, niezależnie od tego, co jeszcze masz gdzieś podłączone.

Jak zapytał @WiiMaster, skąd wiesz, że silnik się przegrzewa? Układ chłodzenia w Odyssey 4. generacji jest niezwykle wytrzymały - prawdziwe, rzeczywiste przegrzanie w tych pojazdach jest tak rzadkie, że praktycznie niespotykane. Co tak naprawdę dzieje się pod maską? Czy masz jakieś pomiary, do których możemy się odnieść? Jeśli tak, to jak uzyskałeś te pomiary?

Save
#9 ·
Drogi Cromath,

Dziękuję za Twoją recenzję i odpowiedź.

Wyciek jest tam od dłuższego czasu. Powiedzmy rok lub więcej. Nasz lokalny mechanik sprawdził to i uznał, że nie jest to problem, chyba że się leje. W przypadku pojazdów, które mają 10 lat, nie jest to niczym niezwykłym. Jego zalecenia to albo wymiana pokrywy zaworów/uszczelki, albo po prostu okresowe czyszczenie.

Ogrzewanie jest zauważane w czasie awarii pierścieni tłokowych i kończy się na VCM. Zauważam nadmierne ciepło (być może to moja kompresja z naszymi 4-cylindrowymi silnikami), ale nie poświęciłem temu uwagi. Jedyny raz, kiedy konkretnie mówię o nagrzewaniu, jest po wymianie paska rozrządu, która została wykonana dzień wcześniej.

To jest mój DIY - i zostało ukończone z dłuższym czasem. TDC są poprawne. Uruchomiliśmy komponent interfejsu przed zainstalowaniem paska napędowego, aby upewnić się, że praca nad paskiem rozrządu (z AISIN TKH 002) została wykonana z powodzeniem. Użyliśmy AISIN nie z Rock Auto/NAPA, ale z jednej ze sprzedaży w lokalnym craigslist (ustalono, że nie są podrobione, porównując je w lokalnym sklepie NAPA).

W ramach paska rozrządu zrobiliśmy uszczelkę obudowy filtra oleju, ponieważ widzimy resztki oleju wewnątrz i na zewnątrz dolnej osłony rozrządu, a także uszczelkę wału korbowego, aby upewnić się, że nie jest to źródło resztkowego oleju. Użyliśmy uszczelek Hondy.

Zestaw paska rozrządu, płyn chłodzący Honda Type2, zbiornik PSF to główne wymiany. Świece zapłonowe i cewki zapłonowe mają rok, wraz z modułem S-VCM. Sprawdziliśmy je i one (wtyczki-cewki i ogony) są bardzo suche, chociaż w zeszłym roku użyliśmy związków zapobiegających zapiekaniu i powiązanych smarów. Jedna z osłon cewki utknęła na świecy w 3 cylindrze (zajęło dwa dni, aby to ustalić i wyciągnąć - jeden z koszmarów w życiu).

Van uruchomił się normalnie i zauważono dużo białego wydechu - być może rozruch na zimno w zimie. Brak błędów na desce rozdzielczej. Po 5 minutach pracy na biegu jałowym zauważono dużo białego wydechu, co jest niezwykłe, a kiedy zabraliśmy vana na jazdę próbną, wtedy zauważyliśmy dużo wahania.

Jeśli chodzi o układ chłodzenia, jedyną częścią, której mi brakowało, jest wymiana termostatu. Ze względu na sezon świąteczny nie mogłem złożyć zamówienia ze względu na zobowiązania dotyczące wysyłki.

Olej spuszczony, do wymiany oleju wraz z tą wymianą paska rozrządu, jest jak smoła - bardzo gęsty i ciemny.

Załóżmy, że silnik sam się regeneruje za pomocą rozpuszczalników dodawanych wraz z benzyną.

Jedyną brakującą czynnością jest odpowietrzanie płynu chłodzącego (po prostu wlałem taką samą ilość płynu chłodzącego do chłodnicy i spuściłem po pierwszym uruchomieniu silnika. Zrobiłem odpowietrzanie dzisiaj i zauważyłem, że wentylatory chłodnicy wyłączają się po osiągnięciu przez wskaźnik temperatury silnika optymalnego poziomu.

Co teraz podejrzewać? Jak ustalić źródło problemu.

1. Pompa wody
2. Czujnik temperatury (VCM stłumiony)
3. Termostat
4. Wentylatory chłodnicy (nigdy nie dotykane z wyjątkiem korka spustowego)
5. Bezpieczniki, przekaźniki

Zakładam, że wtyczka VCM wchodzi w interakcję z czujnikiem temperatury. Myślę o usunięciu muzzlera na zimnym silniku jutro i sprawdzeniu układu chłodzenia, aby upewnić się, że nie jest winowajcą.

Planuję wymienić termostat i czujnik (wierzę tylko w jeden czujnik temperatury)

Wszelkie przemyślenia dające rady lub rekomendacje są bardzo mile widziane.

Dziękuję.

#11 ·
Mała aktualizacja.
1. Wyciek oleju jest tylko z przedniej pokrywy zaworów, nie jest tak źle.
2. Wciąż pamiętam, że po jeździe próbnej zauważyłem zapach spalenizny z komory silnika, a kiedy otworzyłem pokrywę, dym (niewielki, ale zauważalny) był pod korkiem oleju tuż obok złączy elektrycznych.
3. Dzisiaj podczas oględzin wizualnych wydaje się, że są dwa takie, jeden z przodu i drugi z tyłu silnika. Czy to złącza O2, czy też jakieś obserwatory ciepła wysyłające sygnały do komputera samochodu? Tak jak je widzę, to złącza O2. Solidnie gorące, kiedy przypadkowo ich dotknąłem. Jeśli ktoś mógłby rzucić światło na tę dziedzinę wiedzy, byłoby wspaniale.

Dzięki

#17 ·
Jeśli masz wyciek oleju i kapie on na kolektor wydechowy, to wyjaśniałoby zapach spalenizny. To są czujniki O2 wystające z kolektora wydechowego. Te kolektory bardzo się nagrzewają.
Napraw wyciek oleju. Gotowe.
Twój muzzler nie ma z tym absolutnie nic wspólnego.
Zajmę się problemem wycieku. Na szczęście pochodzi on tylko z przedniej pokrywy zaworów. Być może sam go odnowię.

#14 ·
Save
#19 ·
Czy ktoś może mi pomóc w sprawie bezpieczników, przekaźników i uziemień wentylatorów chłodnicy i skraplacza? Logicznie rzecz biorąc, tam leży problem. Jeśli wentylatory włączą się automatycznie, problem z ogrzewaniem zostanie rozwiązany. Ogrzewanie może być już istniejącym problemem, którego nigdy nie zauważono, ale chciałbym poznać szczegóły przed wezwaniem profesjonalisty do naprawy.
Jakie bezpieczniki, przekaźniki i połączenia z masą należy sprawdzić? Kiedy przypadkowo wymieniłem zbiornik PSF, trochę oleju wylało się na adapter połączenia z masą przymocowany do mocowania podwozia (adapter śruby 10 mm). Czy wymaga to dokładnego czyszczenia? Wytarłem go tylko szmatką.

Dzięki

#20 · (Edited)
Jeśli wskaźnik temperatury jest tam, gdzie powinien być, wszystko jest w porządku.

• Like
Reactions: dvpatel and CroMath
Save
#21 ·
Problem" przegrzewania brzmi dla mnie jak gigantyczny nicburger.

Jeśli wskaźnik temperatury jest tam, gdzie powinien być, wszystko jest w porządku.
Dokładnie. News flash - komponenty w komorze silnika nagrzewają się! Wiele rzeczy idzie źle i wymaga naprawy, ale "gorący" silnik nie brzmi jak jeden z nich.

Wycieki, zwłaszcza wszystko, co może wyciekać na alternator (najprawdopodobniej zawór szpuli, ale także uszczelka pokrywy zaworów na przedniej głowicy) są bardzo ważne do naprawienia - w przeciwnym razie zrujnujesz drogi alternator.

Inne wycieki również powinny być usunięte - małe wycieki zamieniają się w duże wycieki, gdy tylko odwrócisz wzrok. Brud ukrywa również inne problemy. MAŁY wyciek z napinacza paska rozrządu nie będzie widoczny przez bałagan uszczelki obudowy filtra oleju, co prowadzi na przykład do problemów z paskiem rozrządu...

-Charlie

Save
#22 ·
Problem" przegrzewania brzmi dla mnie jak gigantyczny nicburger.

Dopóki nie uzyskamy twardych danych, takich jak niezakłócone odczyty temperatury płynu chłodzącego ze skanera OBDII lub termometru na podczerwień skierowanego na wąż chłodnicy (tj. rzeczywiste wskazania numeryczne rzeczywistej temperatury płynu chłodzącego silnika), a nawet zdjęcia wskaźnika płynu chłodzącego silnika z zestawu wskaźników, po prostu nie widzę, w jaki sposób możemy być pomocni w diagnozowaniu problemu z układem chłodzenia. Nie mamy żadnych twardych dowodów na problem z układem chłodzenia.

Nie chcę brzmieć jak jakiś dupek, ale nie widziałem nic, co prowadziłoby mnie do wniosku, że coś jest nie tak z układem chłodzenia.

• Like
Reactions: WiiMaster
Save
#24 ·
Czekam na termostat i czujnik płynu chłodzącego. Po zainstalowaniu opublikuję różnicę. Dziękuję za poinformowanie mnie o tym. Doceniam Twój czas.
Podczas gdy czekasz na ich przybycie, byłoby bardzo pomocne, gdybyś uruchomił silnik, aż do momentu, w którym uważasz, że się przegrzewa. Następnie (gdy samochód wciąż pracuje) zrób zdjęcie wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej i opublikuj je tutaj. Poinformujemy Cię, czy się przegrzewa, czy nie (chyba że masz ogromne kieszenie powietrza w układzie, w takim przypadku wskaźnik nie będzie dokładny).

Save
#28 ·
Wymieniłem obie uszczelki (DORMAN 918-056GS) w zaworze kontroli oleju wahacza. Tylko uszczelki, reszta (metalowa płyta i sitko). Pojazd w optymalnej temperaturze, aż do włączenia wentylatorów i przejechania kilku mil. Jak dotąd nie widać wycieków. Będę informować na bieżąco w przypadku awarii. To teraz czysty obszar, łatwy do prześledzenia w przypadku ponownego wycieku. Życzcie mi szczęścia.
Próbuję uzyskać wymianę modułu VCM, aby upewnić się, że to nie jest główna przyczyna problemów funkcjonalnych.

#32 ·
Zasadniczo, dopóki unosi się pośrodku, nie przegrzewa się.
Naprawdę? Myślałem, że wskazówka temperatury OP przekroczyła górny zakres i wskazywała na zero na prędkościomierzu, co uzasadniało ten wątek o "przegrzaniu". :D

Save
#34 ·
ZAMKNIĘTE z następujących powodów.

1. Masy tutaj NIE uważają, że pojazd tego OP "przegrzewa się".
  2. OP nie dostarczył żadnych zdjęć ani informacji na temat tego, dlaczego uważa, że się "przegrzewa".
  3. Wreszcie, na wskaźniku temperatury nie ma "świecy zapłonowej".

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.