Honda Odyssey Forum banner
1 - 20 of 42 Posts

jkp

· Registered
52 Posts
Discussion starter · #1 ·
Mam ten kod P0420 od miesiąca, więc sporo na ten temat szukałem.....Oto moja teoria....Jeśli ktoś może to potwierdzić lub obalić, byłbym wdzięczny. Jeśli otrzymasz kod P0420, prawdopodobnie jest to czujnik tlenu, a nie katalizator. (zastrzeżenie....zakłada, że zużycie paliwa jest normalne) Jeśli system czujnika O2 bardzo się rozreguluje, silnik może pracować w trybie "pętli zamkniętej", co oznacza, że czujniki O2 nie kontrolują mieszanki paliwowo-powietrznej, a układ wtrysku paliwa domyślnie ustawia bogatą mieszankę....w tych warunkach może nastąpić uszkodzenie katalizatora. Ponieważ moje zużycie paliwa jest doskonałe, 26 na autostradzie, średnio 19 w mieście...wywnioskowałem, że nie mam bogatej mieszanki, a zatem prawdopodobnie nie ma uszkodzeń katalizatora....ponadto przeczytałem kilka artykułów technicznych wyjaśniających działanie czujników O2 i zalecających ich wymianę przy 100 tys. km (Odyssey) JKP

Dopóki nie zostaną przeanalizowane za pomocą testera OBD2, wszystkie Twoje teorie są tylko zwykłymi przypuszczeniami. Komputer przeprowadza kilka testów czujnika O2, aby ustalić, czy jest uszkodzony. Jeśli otrzymasz P0420 bez innych kodów, szanse na to, że konwerter jest uszkodzony, są większe niż 90%. EGR również może mieć na to pewien wpływ i dałbym mu większą szansę niż czujnikowi O2. Zamiast tego zleć analizę za pomocą testera OBD2, zamiast rzucać na to części na chybił trafił........

Rok i przebieg pomogłyby w zgadywaniu:D

Zgadzam się z William_Wiles. Niech zostanie to poprawnie zdiagnozowane. Najprawdopodobniej problemem jest katalizator. Jestem również gorącym zwolennikiem tego, że problem z zaworami EGR/zatykaniem prowadzi do przedwczesnej wymiany katalizatora.

Honda TSB 03-073, z którego korzystają serwisanci Hondy, mówi im, aby wymienili katalizator dla DTC P0420, więc tak zrobią. Katalizatory są objęte gwarancją 8/80 tys. mil.

Discussion starter · #4 ·
W Wiles i Jpit
Dzięki za wkład.... kilka powodów, dla których jestem sceptyczny co do wymiany katalizatora... po pierwsze, widziałem kilka postów na tym forum, w których właściciele Odysei wymieniali swoje katalizatory w salonach Hondy i innych miejscach, a kod P0420 powraca... po drugie, katalizatory powinny wystarczyć na całe życie samochodu, chyba że masz jakąś poważną lub długotrwałą awarię silnika, która skraca jego żywotność, lub być może dla osób, które mają śnieżne zimy, korozja od soli drogowej może wymagać wczesnej wymiany. Jeszcze jedno; Chyba jestem predysponowany do podejrzliwości wobec prawie wszystkiego, co mówi mi Odyssey OBD. Jak ty i wszyscy inni, którzy posiadają Odyseję, wiecie, w architekturze elektrycznej/czujnikowej OBD tego pojazdu jest wiele "błędów".
Moja Odyseja z 99 roku właśnie przekroczyła 100 tys. km.
Z pewnością nie chcę "rzucać części na problem", dlatego szukam tego tutaj.
JKP

Ciekawy zwrot akcji...

Około 2 tygodnie temu mój Ody nie chciał się uruchomić. Spędziłem około 5 minut próbując go uruchomić i nic. Wiem, że 5 minut to przesada, ale było poniżej zera i pomyślałem, że może zimno było czynnikiem.

Po odholowaniu Ody do mojego domu, sprawdziłem panel bezpieczników po stronie kierowcy, aby zobaczyć, że złamałem bezpiecznik 15Amp "IG COIL", najprawdopodobniej stopą podczas włączania hamulca postojowego. Wymieniłem bezpiecznik i natychmiast wróciłem na drogę. Około dzień później zapaliła się kontrolka CHECK ENGINE. Odczytałem kody i otrzymałem ten sam kod P0420. Zastanawiałem się, czy moje nadmierne próby uruchomienia w jakiś sposób zalały system benzyną lub spowodowały awarię katalizatora. Pomyślałem, że ja również zacznę od czujnika i pójdę dalej, ponieważ katalizatory powinny być na całe życie. Więc jeździłem nim przez około 1,5 tygodnia ze świecącą kontrolką Check Engine, a następnie w sobotę, kiedy jeździliśmy, po prostu się wyłączył i nie wrócił. Czy ktoś to widział? Myślałem, że jedynym sposobem, aby go wyłączyć, było wyczyszczenie kodów, czego nie zrobiłem. Czy problem mógł się sam rozwiązać? Zużycie paliwa było zdecydowanie gorsze, znacznie gorsze, nie mogłem go monitorować od czasu, gdy zgasła kontrolka. Myślę, że to byłby test.

Większość kodów zostanie zresetowana po kilku cyklach jazdy bez wystąpienia usterki. Twoje założenia dotyczące przeciążenia konwertera mogą być poprawne, ponieważ ustawienie go również zajmuje kilka cykli jazdy.

jkp Większość twoich stwierdzeń dotyczących systemu obd2 jest nieprawidłowa. Nie mam teraz czasu, aby je wszystkie wyjaśniać, ponieważ muszę odebrać żonę, ponieważ teraz śnieży około 4 cali na godzinę...

jkp said:
W Wiles i Jpit
Dzięki za uwagi..... kilka powodów, dla których jestem sceptyczny co do wymiany katalizatora... po pierwsze, widziałem kilka postów na tym forum, w których właściciele Odysei wymieniali swoje katalizatory w salonach Hondy i innych miejscach, a kod P0420 powraca... po drugie, katalizatory powinny wystarczyć na całe życie samochodu, chyba że masz jakąś poważną lub długotrwałą awarię silnika, która skraca jego żywotność, lub być może dla osób, które mają śnieżne zimy, korozja od soli drogowej może wymagać wczesnej wymiany. Jeszcze jedno; Chyba jestem predysponowany do podejrzliwości w stosunku do prawie wszystkiego, co mówi mi Odyssey OBD. Jak ty i wszyscy inni, którzy posiadają Odyseję, wiecie, w architekturze elektrycznej/czujnikowej OBD tego pojazdu jest wiele "błędów".
Mój 99 Odyssey właśnie przekroczył 100 tys.
Z pewnością nie chcę "rzucać części na problem", dlatego szukam tego tutaj.
JKP
jkp Po pierwsze, traktowanie wszystkiego, co czytasz na forum użytkowników, jako pewnik jest niebezpieczne. Tak, było kilka osób, które wymieniły konwerter na OEM, który, jak mówią, zawiódł. Zazwyczaj dlatego, że zajęto się tylko kodem p0420. Odyssey ma silnik o dużej pojemności, więc wiele konwerterów innych firm nie ma w sobie wystarczającej ilości katalizatora, aby współpracować z ODY. Analiza szybkości przełączania, napięcia i prędkości przełączania czujników O2 to pokaże.

Katalizatory nie wystarczą na całe życie vana. Materiał katalityczny będzie się z czasem degraduje w wyniku użytkowania. Uważam, że obecne szacunki mówią, że powinny wystarczyć na 100 000 mil. Jedynym sposobem, w jaki zimne zimy wpłyną na to, jest pompowanie przez niego większej ilości paliwa z powodu zimnych rozruchów i krótkich podróży.

Jeśli chodzi o wadliwy system OBD2, chciałbym wiedzieć, skąd to wziąłeś. Pracuję z systemem OBD2 w moim Ody i innych samochodach od dwóch i pół roku i nie znalazłem w nim nic wadliwego. Jedyną wadą jest to, że Honda, jak wszyscy producenci samochodów, nie udostępnia wszystkich zastrzeżonych danych, które można zeskanować, więc nie możemy zobaczyć wielu danych. Być może drogie jednostki mają więcej, ale są poza moim zasięgiem. Kilka osób na tym forum stwierdziło, że kod p0420 jest ustawiany zbyt wcześnie, ale skan czujników pokaże, że kod jest poprawny, ponieważ konwerter nie wykonuje swojej pracy. Jednocześnie, jeśli konwerter ma zostać wymieniony, należy sprawdzić inne systemy, aby upewnić się, że działają poprawnie. Kody i punkty awarii są dyktowane przez EPA.

Mam nadzieję, że ten post Cię nie obraża, ale uważam, że wiele z tego, co opublikowałeś, jest fałszywe i jeśli przeczyta je kilka osób, dwie lub trzy potraktują to jako pewnik i będą to propagować jako fakt.

jkp, nie sądzę, żeby w systemie OBD2 w ODY było dużo błędów. Myślę, że OBD2 'wyczuwa' kilka problemów, które są autentyczne w momencie awarii. Jak wskazał William_wiles w ostatnim poście, po kilku cyklach jazdy OBD2, jeśli problem, który pierwotnie ustawił kod usterki diagnostycznej, już nie występuje, kontrolka 'check engine' zostaje wyłączona. To byłby właściwy sposób postępowania.

Dla twojego kodu P0420 istnieje wiele powodów, dla których może być ustawiony. Czujnik O2 za katalizatorem jest elementem, który określa, czy twój katalizator jest wydajny. Rzadko jest 'przyczyną' P0420. Jego jedynym zadaniem jest 'wyczuwanie' pogarszającego się katalizatora. Nie będę wchodził w to, jak to robi, ponieważ być może już o tym czytałeś. Czasami ten czujnik ulega awarii, ale nie tak często jak czujnik O2 przed katalizatorem, którego zadaniem jest przekazywanie informacji o stosunku powietrza do paliwa do PCM.

Mam eliminator O2 na moim czujniku O2 za katalizatorem, więc już nie dostaję P0420, ale to zupełnie inna historia.

Discussion starter · #9 ·
W Wiles
Hej, wcale się nie obrażam... Po prostu próbuję to rozgryźć i doceniam, że wypowiadają się osoby z wiedzą, takie jak Ty. Jeśli chodzi o żywotność katalizatora, to poczytałem trochę więcej i teraz zgadzam się z Tobą co do 100 tys. km... mając dwa starsze Accordy (trzeciej generacji, 5. generacji), które przekroczyły 200 tys. km i wciąż działają dobrze (z corocznymi testami emisji) bez konieczności wymiany katalizatora, doszedłem do logicznego wniosku, że powinny wytrzymać. Myślę, że problemem są coraz bardziej rygorystyczne normy emisji spalin.
Cieszę się, że słyszę Twoje zaufanie do systemu OBD w Odysei,... nie powiedziałbym, że jestem przekonany, ale z pewnością ponownie rozważam wiele z tego, co myślałem, że wiem o tym problemie.
Nie traktuję niczego, co tu czytam, jako pewnik, dlatego piszę na tym forum... wiesz, nawet gdybym był certyfikowanym technikiem Hondy, nadal uważałbym to forum za pomocne, ponieważ w tym wszystkim jest pewna sztuka. Sztuka polega na prawidłowej interpretacji nie tylko OBD i danych, ale także oczywistych oznak i objawów, które daje Ci Twój pojazd.
Jeszcze jedno pytanie techniczne, jeśli nie masz nic przeciwko temu. Jak czytałem, prawidłowe funkcjonowanie katalizatora zależy od prawidłowego funkcjonowania czujnika(ów) O2 umieszczonego(ych) przed katalizatorem. Innymi słowy, CC potrzebuje cyklicznych wahań gazów spalinowych, które wynikają z cyklu bogaty/ubogi. Cykle te są niezbędne do prawidłowego przebiegu reakcji chemicznych w CC. Pytanie brzmi więc, czy wymieniłbyś czujnik(i) O2 umieszczony(e) przed katalizatorem, ... za katalizatorem, wraz z CC? Czy uważasz, że czujniki O2 powinny być elementem okresowej konserwacji, czy też są?
Ponownie, po prostu staram się lepiej zrozumieć Odyseję,... to nawyk, który dobrze mi służył w moich innych samochodach. Gdybym chciał tylko, żeby została naprawiona, po prostu zawiózłbym ją do warsztatu i po sprawie. Nie jestem przeciwny zaoszczędzeniu trochę $$ w tym procesie, ponieważ z wieloma z tych rzeczy mogę sobie poradzić w domu,... ale przede wszystkim chcę zrozumieć naturę bestii.
Dzięki
JKP

Prawdopodobnie sam nie wymienię czujników O2 za pomocą konwertera lub jako problemu pm. System OBD monitoruje je i powinien być w stanie powiedzieć, czy są uszkodzone. Monitoruje obwód grzałki, napięcie przełączania i czas narastania/opadania czujników. Można to również zobaczyć, graficznie przedstawiając je na czujniku OBD2. To, co się dzieje, gdy katalizator słabnie, to wtórny czujnik O2 zaczyna przełączać się bliżej częstotliwości przełączania pierwotnego czujnika O2. Komputer okresowo przeprowadza testy, aby określić wydajność konwertera. W moich samochodach GM komputer wyprowadza te dane, ale Honda nie. Jednak czujniki Ot można przedstawić graficznie na podstawie nieprzerwanie działających informacji w szynie szeregowej.
Dużo dobrych informacji, jeśli jesteś zainteresowany, znajduje się na stronie http://www.autotap.com/obdii_library.asp i www.howstuffworks.com http://www.obdiicsu.com/Studies/2002CaseStudies/Guidance/Withoutlost.htm ...
Miałem jeszcze jedno dobre opracowanie na temat problemów P0420, ale teraz nie mogę go znaleźć. Jeśli chcesz przeczytać więcej, niż kiedykolwiek mógłbyś przeczytać, wpisz P0420 w Google i pojawi się mnóstwo wyników........

Wiem, że odkopuję wątek sprzed roku, ale chciałem trochę kontynuować dyskusję.

Miałem przerywaną kontrolkę CEL, wyciągnąłem kody w Autozone i dostałem P0401 i P0420. Wyczyściłem cały syf w porcie EGR wiertłem 17/64 cala, zrobiłem kilka innych czyszczeń w zaworze dolotowym/EGR i złożyłem to z powrotem z nowym korpusem przepustnicy i uszczelką zaworu EGR. Odłączyłem kabel akumulatora na kilka minut, aby zresetować kody, pojeździłem trochę i wróciłem do Autozone. P0401 zniknął, ale P0420 wrócił... dziwne jest to, że kontrolka CEL nigdy się nie zapaliła.

Więc... co oznacza kod P0420 bez zapalonej kontrolki CEL? Czy jest coś pomiędzy "normalnym" (brak kontrolki) a "złym" (kontrolka), co komputer przechowuje i wskazuje, że "katalizator się psuje, ale jeszcze nie jest zepsuty"? Nigdy nie czułem zapachu zgniłych jaj, więc przypuszczam, że to nie katalizator (czy to niekoniecznie zawsze pozytywny wskaźnik uszkodzonego katalizatora?). A może to drugi czujnik O2?

Pojedynczy błąd niekoniecznie włącza kontrolkę silnika. Każdy kod jest inny. Usterka nie jest na tyle poważna, aby spowodować zaświecenie się kontrolki silnika. Mogła być spowodowana tymczasowym zalaniem silnika. Aby pomóc w ustaleniu, czy to problem, musisz sprawdzić kod gotowości. Jeśli jest kompletny i gotowy, prawdopodobnie była to tymczasowa awaria. Jeśli nie jest gotowy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wkrótce zaświeci się kontrolka silnika. Innymi słowy, sprawdzanie kodów bez kontrolki silnika może prowadzić do zamieszania.

William Wiles said:
Aby ustalić, czy to problem, musisz sprawdzić kod gotowości. Jeśli jest kompletny i gotowy, prawdopodobnie była to tymczasowa awaria.
Nigdy nie słyszałem o kodzie gotowości... możesz mnie oświecić? Zakładam, że nie można tego zobaczyć bez oprogramowania ODBII lub za pośrednictwem sprzętu diagnostycznego dealera? Szukam czegoś, co może wyświetlać różne czujniki, ich odczyty, być może umożliwiać regulację niektórych rzeczy, a wszystko to za pośrednictwem laptopa.

Kody gotowości to testy nieciągłe, które są wykonywane przez komputer. Zresetowanie kodów powoduje zresetowanie ich wszystkich do wartości „nie” i potrzeba kilku cykli jazdy, aby je ustawić. W niektórych przypadkach może to potrwać tydzień. Należy je sprawdzać za pomocą testerów OBDII.

Attachments

William...Przeglądałem stronę obd-2.com. Referencje i historia Alexa Pepera z OBD są imponujące... on jest gościem! A interfejs oprogramowania wygląda całkiem zgrabnie. Więc za 122 dolary dostajesz złącza i oprogramowanie, które działa na twoim laptopie i jest w stanie uzyskać dostęp do informacji OBDII. Mam Hondę i Nissana, więc potrzebuję tylko sieci ISO i mogę jej używać w obu samochodach. Czy czegoś mi brakuje?

Jak długo używasz tego oprogramowania? Wygląda na to, że może ono przechowywać dane z czujników/wydajności na twoim laptopie? Jakie wady znalazłeś w oprogramowaniu, jeśli w ogóle?

Jeśli miałbym to oprogramowanie, mógłbym między innymi sprawdzić działanie czujnika O2, aby upewnić się, że działają prawidłowo...

Używam go od około trzech lat. Ma pewne wady, ale wszystkie je mają. Skanery konsumenckie nie mają wielu zastrzeżonych informacji. Żaden ze skanerów konsumenckich nie odczytuje kodów komputerowych ani informacji SCS lub ABS. Możesz zapisać skany do wykorzystania w przyszłości lub do analizy offline. Możesz więc skonfigurować go w furgonetce i pozwolić mu na ciągłe skanowanie przedmiotów podczas jazdy. Okresowo uruchamiam skan podczas jazdy i zapisuję go do wykorzystania w przyszłości i porównania, jeśli pojawi się problem.

Możesz pobrać oprogramowanie z jego strony internetowej z przykładowym skanem, aby sprawdzić. To nic nie kosztuje. Jeśli to zrobisz i chcesz zobaczyć skan Ody, daj mi znać przez IM, a ja Ci go wyślę.

Nie mam żadnych powiązań z Car Code poza korzystaniem z ich produktu. Powinieneś przyjrzeć się i porównać inne pakiety, zanim zdecydujesz, który kupić.

Dołączony obraz to wykres czujników VSS i O2 na jednym z moich skanów ODY.

Attachments

Szybka aktualizacja - po jeździe vanem przez tydzień, zabrałem go w piątek do Autozone, aby ponownie sprawdzić kody. Moja żona powiedziała, że nie zauważyła CEL przez cały tydzień. Facet z Autozone podłączył czytnik kodów i voila, nie znaleziono żadnych kodów!

Cieszyłem się jazdą przez resztę dnia do następnego ranka, kiedy znowu zauważyłem zapaloną kontrolkę CEL!!! Miałem zamiar wrócić do Autozone, ale miałem mnóstwo innych spraw do załatwienia, więc nie miałem na to szansy. Podczas moich spraw zauważyłem, że van obracał się nieco wolniej niż zwykle, więc sprawdziłem, kiedy ostatnio wymieniłem akumulator i rzeczywiście, 9 stycznia 2004 roku, prawie 3 lata co do dnia. Moje doświadczenie jest takie, że akumulatory Honda OEM (i akumulatory zamienne) wydają się mieć 3-letni timer... Miałem co najmniej 3, które zepsuły się w ciągu kilku miesięcy od 3-letniej rocznicy (oryginalny akumulator w vanie wytrzymał 3 lata i 2 miesiące).

Ponieważ był to akumulator zamienny Hondy, wróciłem do dealera, aby go przetestować i odzyskać co najmniej 40% kosztów objętych 5-letnią gwarancją proporcjonalną (było to 11 dni po 3-letniej rocznicy pełnej wymiany). Akumulator nie przeszedł testu obciążeniowego, dostępnych było tylko 300 CCA. Mój doradca serwisowy Neil (ten sam facet, który obsługiwał moje dwie wymiany skrzyni biegów w ramach gwarancji i uprzejmie powiedział mi, że nie mogą nic zrobić w sprawie EGR TSB z powodu 116 tys. na vanie) powiedział: "Cóż, pozwól mi dowiedzieć się, co muszę zrobić". Niecałe 10 minut później mieli dla mnie akumulator zastępczy i byłem w drodze bez dyskusji o proporcji! Nawiasem mówiąc, akumulatory zamienne Hondy mają teraz 100-miesięczną gwarancję za mniej więcej tę samą cenę (65 dolarów) co wiele innych 60-miesięcznych akumulatorów... i nie są wymagane żadne modyfikacje kabli akumulatora/mocowania/itp.

To dowód na to, że warto poznać niektórych serwisantów i pracowników części u dealera...

Mam '99 tak jak rushing1 z przebiegiem 185 000 mil.

Kod P0420 pojawia się i znika.

Wymieniłem katalizator, a kod nadal wraca.

Następnie wymieniłem czujnik O2 za katalizatorem, a kod nadal jest ten sam i wciąż wraca.

Czujnik przed katalizatorem został wymieniony około 20 000 mil temu.

Osiągam dobre zużycie paliwa 27 na autostradzie i jeżdżę głównie po autostradach. Próbowałem różnych stacji benzynowych i, jak powiedział rushing1, nie mogę tego z niczym powiązać. Skończyły mi się opcje.

Jakieś pomysły?

1 - 20 of 42 Posts