W Wiles
Hej, wcale się nie obrażam... Po prostu próbuję to rozgryźć i doceniam, że wypowiadają się osoby z wiedzą, takie jak Ty. Jeśli chodzi o żywotność katalizatora, to poczytałem trochę więcej i teraz zgadzam się z Tobą co do 100 tys. km... mając dwa starsze Accordy (trzeciej generacji, 5. generacji), które przekroczyły 200 tys. km i wciąż działają dobrze (z corocznymi testami emisji) bez konieczności wymiany katalizatora, doszedłem do logicznego wniosku, że powinny wytrzymać. Myślę, że problemem są coraz bardziej rygorystyczne normy emisji spalin.
Cieszę się, że słyszę Twoje zaufanie do systemu OBD w Odysei,... nie powiedziałbym, że jestem przekonany, ale z pewnością ponownie rozważam wiele z tego, co myślałem, że wiem o tym problemie.
Nie traktuję niczego, co tu czytam, jako pewnik, dlatego piszę na tym forum... wiesz, nawet gdybym był certyfikowanym technikiem Hondy, nadal uważałbym to forum za pomocne, ponieważ w tym wszystkim jest pewna sztuka. Sztuka polega na prawidłowej interpretacji nie tylko OBD i danych, ale także oczywistych oznak i objawów, które daje Ci Twój pojazd.
Jeszcze jedno pytanie techniczne, jeśli nie masz nic przeciwko temu. Jak czytałem, prawidłowe funkcjonowanie katalizatora zależy od prawidłowego funkcjonowania czujnika(ów) O2 umieszczonego(ych) przed katalizatorem. Innymi słowy, CC potrzebuje cyklicznych wahań gazów spalinowych, które wynikają z cyklu bogaty/ubogi. Cykle te są niezbędne do prawidłowego przebiegu reakcji chemicznych w CC. Pytanie brzmi więc, czy wymieniłbyś czujnik(i) O2 umieszczony(e) przed katalizatorem, ... za katalizatorem, wraz z CC? Czy uważasz, że czujniki O2 powinny być elementem okresowej konserwacji, czy też są?
Ponownie, po prostu staram się lepiej zrozumieć Odyseję,... to nawyk, który dobrze mi służył w moich innych samochodach. Gdybym chciał tylko, żeby została naprawiona, po prostu zawiózłbym ją do warsztatu i po sprawie. Nie jestem przeciwny zaoszczędzeniu trochę $$ w tym procesie, ponieważ z wieloma z tych rzeczy mogę sobie poradzić w domu,... ale przede wszystkim chcę zrozumieć naturę bestii.
Dzięki
JKP