Honda Odyssey Forum banner

Wymiary węża zbiornika płynu wspomagania kierownicy

933 views 5 replies 5 participants last post by  phattyduck  
#1 ·
Próbuję wymienić płyn wspomagania kierownicy w moim vanie i potrzebuję czegoś, żeby zablokować przewód powrotny w zbiorniku.

Jaki rozmiar węża powinienem kupić, aby zablokować powrót? Nie mogłem znaleźć w Internecie niczego, co miałoby OD/ID węży.

Ewentualnie, czy ktoś wie, gdzie mogę znaleźć w Kanadzie niedrogi płyn do wspomagania kierownicy? Małe butelki marki Honda, które mają tylko 354 ml, kosztują 18 $.

Do tej pory udało mi się znaleźć tylko 1qt Valvoline Honda specyficzny płyn za 18,60 CAD w Napa.

#2 ·
Czy płyn do wspomagania kierownicy Honda jest czymś szczególnym? Używałem dowolnego płynu do wspomagania kierownicy w moich starych samochodach (wcześniej GM).

Nigdy też nie odłączałem żadnych węży, żeby go wymienić. Po prostu wysysałem stary płyn, wlewałem nowy, uruchamiałem samochód i kilka razy obracałem kołami w przód i w tył, a następnie powtarzałem kilka razy, aż płyn znów wyglądał przyzwoicie.

#4 ·
Czy płyn Honda PS jest czymś szczególnym? Używałem jakiegokolwiek płynu PS w moich starych samochodach (wcześniej GM).

Nigdy też nie odłączałem żadnych węży, żeby go wymienić. Po prostu wysysałem stary płyn, wlewałem nowy, uruchamiałem samochód i kilka razy obracałem kołami w przód i w tył, a następnie powtarzałem kilka razy, aż płyn znów wyglądał przyzwoicie.
Rozważałem również zrobienie tego w ten sposób, ale blokując przewód powrotny, mogę przepłukać układ szybciej, zużywając jednocześnie mniej płynu.

Biorąc pod uwagę, jak drogi wydaje się być płyn, wolałbym po prostu zlecić to usunięciem przewodu powrotnego.

Z tego, co czytałem, płyn Honda wydaje się być specyficzny, a używanie innych płynów może powodować problemy.

#3 · (Edited)
Tak, Honda PSF jest dość unikalny. Dwóch znajomych użyło nie-Honda PSF w swoich furgonetkach Gen 3, a pompy wspomagania kierownicy, w obu przypadkach, uwolniły znaczną ilość wewnętrznego gumowego materiału uszczelniającego. Oba wymagały wymiany pompy.

Kiedy wrócę z pracy, sprawdzę i zobaczę, co mam w jednej z moich szafek w garażu. Gdzieś mam odcinek przewodu powrotnego PSF ze śrubą zaciskową na jednym końcu, aby zablokować stronę powrotną zbiornika.

OF

#5 ·
Istnieją inne płyny, o których ludzie mówią, że działają, ale butelka Honda PSF kosztuje około 4-5 dolarów u mojego lokalnego dealera, więc nie mam nic przeciwko używaniu jej. I po przejechaniu tych wszystkich mil nie miałem żadnych problemów z jej używaniem w 3 różnych Hondach, więc wydaje się, że dobrze spełnia swoje zadanie.

owns 2006 Honda Odyssey EX
  • Like
Reactions: 0dyfamily
#6 ·
Próbuję wymienić płyn wspomagania kierownicy w moim vanie
Najniższym punktem w układzie jest miejsce, w którym przewód powrotny przebiega pod skrzynią biegów. Możesz tam odłączyć, nad miską ociekową i wydobyć w zasadzie cały płyn (po ręcznym obróceniu przekładni kilka razy). Nie ma potrzeby stosowania korka ani prowadzenia dodatkowych przewodów do miski ociekowej.

-Charlie