Honda Odyssey Forum banner
1 - 11 of 12 Posts

DSN46

· Registered
16 Posts
Discussion starter · #1 ·
Cześć,

Dwa dni temu przestał działać wyświetlacz temperatury i kompasu na wewnętrznym lusterku wstecznym. Małe lampki do mapy pod lusterkiem również przestały działać. Czytałem wszędzie, próbując ustalić, który bezpiecznik zasila to lusterko, ale nic nie mogę znaleźć. Wyjąłem i sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, o których "myślałem", że mogą być tym właściwym, ale wszystkie są dobre. Odłączyłem lusterko i sprawdziłem wtyczkę pod kątem napięcia.... nic na woltomierzu.

Zakładam, że może to być problem z zasilaniem lusterka, a nie samego lusterka, ale nie wiem, jak ta wtyczka nagle straciła zasilanie. :huh:

Jeśli ktoś już to widział lub ma jakieś pomysły, który bezpiecznik zasila to lusterko, byłbym bardzo wdzięczny! :)

Dzięki za wszelkie rady.

James

Założę się, że gdyby to był bezpiecznik, więcej rzeczy by nie działało. Najprawdopodobniej odłączyło się złącze lub przewód jest przerwany lub ma słabe połączenie. Myślę, że Google może szybciej pomóc.
Nie mam tych fajnych funkcji w moim Ody. Musi być w zestawie z funkcją nawigacji.
Buffalo4

Czy kupiłeś vana jako nowy? Pytam, ponieważ nie wiem o lusterku wstecznym z opcją temperatury. Znalazłbym najbliższe połączenie z lusterkiem i sprawdził, czy jest zasilane. Jeśli nie, zacząłbym próbować prześledzić przewód zasilający do bezpiecznika.

Discussion starter · #7 ·
To dobre pytanie.
Kupiliśmy vana, gdy miał 2 lata i 30 tysięcy mil przebiegu. Jest bardzo możliwe, że pierwotny właściciel zlecił jego montaż u dealera jako opcję dodatkową.
Podłączyłem woltomierz do wtyczki. Wtyczka ma 4 końcówki, do których dochodzą przewody. Próbowałem wszystkich kombinacji z sondami woltomierza i nie uzyskałem napięcia na żadnej z nich przy włączonym zapłonie. Przypuszczam, że skoro instrukcja nie wspomina o bezpieczniku do tego lusterka i nikt inny o tym nie słyszał, to jestem z tym sam.
Wyciągnę w ten weekend osłony słupka A i spróbuję odkryć, skąd pochodzi przewód zasilający. Mam nadzieję, że jest przy panelu bezpieczników i będę mógł to łatwo stwierdzić.

Dzięki za przemyślenia! Jeśli masz więcej, podziel się nimi.

James

Czy masz lampkę kontrolną? Jeśli tak, użyłbym jej do sprawdzenia zasilania. Zakładam również, że okablowali to w ten sposób, że włącza się tylko po włączeniu zapłonu, więc zakładam, że okablowali to czymś, co włącza się tylko po włączeniu zapłonu. Jeśli zostało to profesjonalnie zainstalowane, najprawdopodobniej ma bezpiecznik liniowy, prawdopodobnie w pobliżu obwodu, do którego się wpięli.

Discussion starter · #9 ·
Dowiedziałem się, co mam w moim vanie.
Jest to lusterko elektryczne Donnelly. Jest to część OEM Hondy, zgodnie z forami, które czytałem i było (w tamtym czasie) opcją dla vana. Lusterka Donnelly są produkowane przez firmę o nazwie Magna. Znalazłem plik PDF z instrukcjami, jak go zainstalować i zgodnie z ilustracjami, podłącza się go do wiązki przewodów, która znajduje się wewnątrz konsoli podsufitowej / lampki do mapy na suficie. Naprawdę nie chciałem musieć zdejmować konsoli podsufitowej, aby to zbadać, ale wygląda na to, że od tego przynajmniej zacznę. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w skrzynkach bezpieczników i nie ma żadnych bezpieczników, których nie powinno tam być.

Zaktualizuję ten wątek, gdy coś znajdę, ponieważ w przyszłości może być ktoś inny, kto może mieć ten problem.

Jeszcze raz dziękuję!

James

Discussion starter · #10 ·
Miałem więc rację w moim założeniu, że to problem z zasilaniem.
Stanąłem na głowie, żeby spojrzeć pod deskę rozdzielczą po stronie kierowcy i znalazłem bezpiecznik, który był sam i "wyglądał", jakby tam nie pasował. Wyjąłem bezpiecznik i okazało się, że jest dobry, ale bolce były brudne i skorodowane. Wyczyściłem je i włożyłem bezpiecznik z powrotem do uchwytu bezpiecznika. Przekręciłem kluczyk i ta-daa.... lusterko ożyło! :)

Więc.... dla tych z was, którzy mogą mieć ten problem w przyszłości.... a wasze lusterko Donnelly jest jednym z tych, które mogło być zainstalowane przez dealera jako opcja, spójrzcie pod deskę rozdzielczą po stronie kierowcy na bezpiecznik połączony z pojedynczym przewodem, który wygląda na nie na miejscu w porównaniu z fabrycznym okablowaniem. To może być wasz problem. To był mój.

Dziękuję tym, którzy odpowiedzieli na ten wątek. Doceniam przemyślenia na ten temat.

James

1 - 11 of 12 Posts