Honda Odyssey Forum banner

Usuwanie siedzeń z drugiego rzędu

47K views 45 replies 15 participants last post by  Raptor88  
#1 ·
Jak wszyscy wiemy, siedzenia w drugim rzędzie w Odys 2018+ są ciężkie, nie składają się na płasko i nie blokują się w pozycji pochylonej do przodu. Dlatego trudno (i nieco niebezpiecznie) jest wyjąć siedzenia.

Właśnie opublikowałem na YouTube film, który pokazuje przyrząd, który zrobiłem, aby wyjąć nasze siedzenia z drugiego rzędu. Jeśli obawiasz się naciągnięcia pleców podczas wyjmowania tych siedzeń, przyrząd może Ci pomóc. W każdym razie może to być zabawne.

Wyjmij siedzenia z drugiego rzędu z dowolnego minivana bez naciągania pleców

Mam nadzieję, że pomoże to niektórym ludziom,
Raptor88 (usefulgizmos na YouTube)

#2 ·
Jak wszyscy wiemy, siedzenia w drugim rzędzie w Odys 2018+ są ciężkie, nie składają się na płasko i nie blokują się w pozycji pochylonej do przodu. Zatem usunięcie siedzeń jest trudne (i nieco niebezpieczne).

Właśnie opublikowałem na YouTube film, który pokazuje przyrząd, który zrobiłem, aby usunąć nasze siedzenia z drugiego rzędu. Jeśli obawiasz się naciągnięcia pleców podczas wyjmowania tych siedzeń, przyrząd może ci pomóc. W każdym razie może to być zabawne.

Raptor88 (usefulgizmos na youtube)
Pamiętam ten przyrząd, kiedy po raz pierwszy pokazałeś nam swój ściągacz do siedzeń jakiś czas temu. Chciałbym mieć garaż, w którym mógłbym przechowywać takie rzeczy. Chociaż teraz próbuję zbudować garaż (świetnie się bawię, próbując skłonić inspektora miejskiego do zezwolenia na zasady wycofania) i korzystam z mojego ciężko zarobionego funduszu emerytalnego.

To naprawdę dobrze przemyślany projekt dla usefulgizmo :)!

#4 ·
Jak wszyscy wiemy, siedzenia w drugim rzędzie w Odys 2018+ są ciężkie, nie składają się na płasko i nie blokują się w pozycji pochylonej do przodu. Zatem usunięcie siedzeń jest trudne (i nieco niebezpieczne).

Właśnie opublikowałem na YouTube film, który pokazuje przyrząd, który zrobiłem, aby wyjąć nasze siedzenia z drugiego rzędu. Jeśli obawiasz się naciągnięcia pleców podczas wyjmowania tych siedzeń, przyrząd może ci pomóc. W każdym razie może to być zabawne.

Dziękuję i świetna robota z filmem. Nawet dla tych, którzy mogą podnieść siedzenia bez żadnych problemów, ta metoda jest nadal preferowana i praktyczna na wiele sposobów. (y)

#6 ·
DJVAN,
Przechowuję mój przyrząd w krokwiach naszego wiaty garażowej, ponieważ nie mamy miejsca gdzie indziej. Potrzebuję więc drabiny, żeby go zdjąć i założyć, ale muszę wyjmować siedzenia z 2. rzędu tylko rzadko, kiedy jedziemy na plażę i chcemy się położyć z tyłu. ..... Dzięki za miłe komentarze!
..........................................

digital extremes,
Nie ma za co i dzięki za oglądanie. Mieliśmy kiedyś Siennę z 2002 roku, zanim dostaliśmy naszego Ody, i o wiele łatwiej było wyjąć siedzenia z 2. rzędu niż te w naszym Ody z 2019 roku. Ale wtedy byłem młodszy .... ha, ha.
...........................................

unlock42,
Dzięki za miłe komentarze. Jestem za stary, żeby znowu nadwyrężać plecy ;).
...........................................

Dmako,
Dzięki za miłe komentarze. Moja żona chce, żebym zostawił siedzenia z 2. rzędu tak jak ty, ale absolutnie nie mamy gdzie ich przechowywać. Zostawiam je po prostu w naszej wiacie garażowej na wózkach za kilkoma półkami, kiedy są wyjęte. Pewnie nikt i tak nie chce kraść tych ciężkich potworów :).

Dzięki wszystkim,
Raptor88

#7 ·
Usunięcie siedzeń z 2. rzędu ujawnia szaloną, wyboistą podłogę w przestrzeni ładunkowej. Zbudowałem podwójną podłogę dla przestrzeni ładunkowej za siedzeniami 2. rzędu, którą można zobaczyć na moim filmie na YouTube. Zbudowałem również przedłużoną podwójną podłogę na czas, gdy siedzenia 2. rzędu zostaną usunięte. Później opublikuję film na YouTube na temat mojej budowy. Tymczasem oto kilka zdjęć przed i po:

Szalona, wyboista podłoga Ody 2019:
157650

Płaska przestrzeń ładunkowa z podwójną podłogą:
157651

To radość zainstalować materac trójdzielny o grubości 3" i kilka poduszek, gdy idziemy na plażę, aby położyć się i zrelaksować w vanie.

#8 ·
Usunięcie siedzeń z 2. rzędu ujawnia szaloną, wyboistą podłogę w przestrzeni ładunkowej. Zbudowałem fałszywą podłogę dla przestrzeni ładunkowej za siedzeniami z 2. rzędu, którą można zobaczyć w moim filmie na YouTube. Zbudowałem również przedłużoną fałszywą podłogę na wypadek usunięcia siedzeń z 2. rzędu. Później opublikuję film na YouTube na temat mojej budowy. Tymczasem oto kilka zdjęć przed i po:

Szalona, wyboista podłoga Ody 2019:
View attachment 157650

Płaska przestrzeń ładunkowa z fałszywą podłogą:
View attachment 157651

To radość zainstalować materac trójdzielny o grubości 3" i kilka poduszek, kiedy idziemy na plażę, aby położyć się i zrelaksować w vanie.
Raptor88
Wygląda znakomicie. Świetna robota. Właśnie myślałem o tym, jak materac powietrzny, a raczej czy materac powietrzny ukryłby nierówności, gdybyśmy mieli tam spać... Myślę, że zależy to od tego, jak gruby jest materac powietrzny.

#17 ·
Bardzo ładnie, Raptor88! Jesteś geniuszem. Szkoda, że musimy wykonywać pracę inżynierów Hondy za nich i płacić 45 000 dolarów za przywilej. To wspaniały przykład tego, dlaczego projekt powinien był pozostać w Japonii.

Bardzo ładna podłoga!
Cześć Hodna, dzięki za miłe słowa (dwa razy)!
Trzymaj się ciepło,
Raptor88

#15 ·
Zgadzam się, Dmako. Ekstremalna waga krzeseł i niemożność ich złożenia to tylko połowa problemu. To ta głupia, nierówna podłoga, która pozostaje i jest zasadniczo bezużyteczna lub wręcz niebezpieczna dla niektórych użytkowników. To chyba najgłupszy projekt, jaki widziałem i dowód na to, że nie został zaprojektowany przez Japończyków! Rzadko wożę pasażerów, więc zamontowałem arkusz sklejki 4x8 dla mojego ładunku. Łatwo się go wyjmuje, więc można używać tylnych krzeseł. Na pocieszenie, kiedy nadejdzie czas na wymianę, siedzenia w środkowym rzędzie będą nieskazitelne, ponieważ nigdy nie były używane :)!

#18 ·
To fantastyczna robota na podłodze.
Umieściłem 3-calową piankę za siedzeniami w drugim rzędzie dla psów i teraz wstyd mi po zobaczeniu twojej.

Myślę, że najpierw muszę położyć sklejkę pod pianką, ponieważ moi chłopcy, charty, to duże dzieci i cały czas narzekają.

W moim starym, zniszczonym volvo bez materaca natychmiast zasypiają.

#23 ·
To fantastyczna robota na podłodze.
Umieściłem 3' pianki za siedzeniami w drugim rzędzie dla psów i teraz wstyd mi po zobaczeniu twojej.

Myślę, że najpierw muszę położyć sklejkę pod pianką, ponieważ moi chłopcy, charty, to duże dzieci i cały czas narzekają.

W moim starym, zniszczonym volvo bez materaca natychmiast zasypiają
Dzięki KaiserKai. Wydaje się, że surowa, wyboista podłoga Odys z 2018 roku i nowszych może być niebezpieczna dla psich łap.

#25 ·
Sprawdziłem moje siedzenia Ody i konwersja ich na siedzenia wewnętrzne, takie jak siedzenia Sienna Dmako, jest w zasadzie niemożliwa ze względu na sposób, w jaki inżynierowie Hondy zaprojektowali podwozie do współpracy z sankami :(! Naprawdę szkoda, ponieważ siedzenia w drugim rzędzie są bardzo dobre pod względem długich podróży. Są tak samo dobre jak siedzenia w pierwszym rzędzie. Szkoda, że reszta tylnej konstrukcji to taki kawał gówna.

#34 ·
Rozważam zakup Odysei z 2021 (lub 2022) roku i próbuję wymyślić, jak chciałbym skonfigurować tył. Mam 3 klatki dla psów, które muszę zmieścić i rozważam różne potencjalne konfiguracje. Bardzo podoba mi się podwójna podłoga, którą zbudowałeś. Czy jest szansa, że możesz podać mi więcej szczegółów na temat tego, jak ją zbudowałeś? Co znajduje się pod wykładziną? Jak udało Ci się uzyskać tak płaską powierzchnię, biorąc pod uwagę nierówną naturę przestrzeni ładunkowej Odysei? Czy kiedykolwiek nakręciłeś film na YouTube na temat swojego procesu? Chciałbym zrobić to, co zrobiłeś, albo zostawiłbym jeden z foteli drugiego rzędu i zbudował podwójną podłogę wokół niego. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.

#35 · (Edited)
Rozważam zakup Odysei z 2021 (lub 2022) roku i próbuję dowiedzieć się, jak chciałbym skonfigurować tył. Mam 3 klatki dla psów, które muszę zmieścić i rozważam różne potencjalne konfiguracje. Bardzo podoba mi się fałszywa podłoga, którą zbudowałeś. Czy jest szansa, że możesz podać mi więcej szczegółów na temat tego, jak ją zbudowałeś? Co znajduje się pod wykładziną? Jak udało Ci się uzyskać tak płaską powierzchnię, biorąc pod uwagę nierówną powierzchnię przestrzeni ładunkowej Odysei? Czy kiedykolwiek nakręciłeś film na YouTube o swoim procesie? Chciałbym zrobić to, co zrobiłeś, albo zostawiłbym jeden z siedzeń drugiego rzędu i zbudował fałszywą podłogę wokół niego. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Myślałem o tym, ale nie zrobiłem filmu na YouTube dla fałszywej podłogi w naszym vanie. Ale procedura jest dość prosta. Odnieś się do zdjęcia w moim poście nr 27 powyżej.

Najpierw przesuń siedzenia drugiego rzędu do tyłu i umieść deskę 2x4 za siedzeniami. Użyj niebieskiej taśmy, aby zaznaczyć położenie tej deski 2x4. Ponieważ fałszywa podłoga składa się z dwóch części, to właśnie tutaj będzie znajdować się połączenie. Fałszywa podłoga jest wykonana z jednej płyty sklejki o wymiarach 4'x8' i grubości 3/8".

Wyjmij siedzenia drugiego rzędu. Weź długą, prostą krawędź, jak prosty kawałek 1x4, i połóż ją na najwyższych punktach. W 2019 roku jest dość równo od góry złożonych siedzeń trzeciego rzędu do góry podstaw dla magicznych przesuwnych siedzeń drugiego rzędu.

Następnie, jak pokazano w moim poście nr 27 powyżej, połóż trzy deski 2x4 w poprzek szerokości vana, jak pokazano przez 2 czerwone i jedną zieloną, i prawie zmieszczą się one prawidłowo pod prostą krawędzią.

Następnie, dla dwóch poziomych czerwonych desek 2x4, wytnij w nich nacięcia dla 4 pionowych czerwonych elementów, które są drewnem 1x3. Górna powierzchnia elementów 1x3 powinna być równa z górnymi powierzchniami dwóch desek 2x4. Przykręć elementy 1x3 do desek 2x4.

Wytnij arkusz sklejki o wymiarach 4' x 8' i grubości 3/8" tak, aby połączenie znajdowało się na środku czerwonej deski 2x4 tuż za magicznymi siedzeniami. Użyj 4 wkrętów do drewna, aby przykręcić podłogę ze sklejki do czerwonej deski 2x4.

Teraz ustaw zieloną deskę 2x4 i połóż przednią sklejkę. Tylna krawędź sklejki będzie spoczywać na połowie czerwonej deski 2x4. Przykręć przednią sklejkę do zielonej deski 2x4. Zielona deska 2x4 znajduje się około 3" za przednią krawędzią przedniej sklejki. Tak więc, gdy przednia sklejka zostanie usunięta, zielona deska 2x4 idzie z nią. Przykręć tylną krawędź przedniej sklejki do czerwonej deski 2x4.

Teraz masz płaską podłogę ze sklejki. Usuń przednią sklejkę i zainstaluj wykładzinę o grubości około 1/4" na tylnej sklejce, składając przód wykładziny w dół i pod czerwoną deskę 2x4 na około 4 cale. Tak będzie wyglądać wykładzina, gdy siedzenia drugiego rzędu zostaną zamontowane.

Podczas montażu przedniej sklejki podnieś złożoną wykładzinę spod przedniej czerwonej deski 2x4, a następnie zamontuj przednią sklejkę. Połóż wykładzinę na przedniej sklejce. Następnie zainstaluj kolejny kawałek wykładziny na reszcie przedniej sklejki, łącząc tylną wykładzinę. Będziesz w stanie dowiedzieć się reszty szczegółów.

Raptor88

#36 ·
Usunięcie siedzeń z 2. rzędu ujawnia szaloną, wyboistą podłogę w przestrzeni ładunkowej. Zbudowałem fałszywą podłogę dla przestrzeni ładunkowej za siedzeniami 2. rzędu, którą można zobaczyć na moim filmie na YouTube. Zbudowałem również przedłużenie fałszywej podłogi na czas, gdy siedzenia 2. rzędu zostaną usunięte. Później opublikuję film na YouTube na temat mojej budowy. Tymczasem oto kilka zdjęć przed i po: Szalona, wyboista podłoga Ody 2019: View attachment 157650 Płaska przestrzeń ładunkowa z fałszywą podłogą: View attachment 157651 To radość zainstalować materac trójdzielny o grubości 3" i kilka poduszek, gdy idziemy na plażę, aby położyć się i zrelaksować w vanie. Raptor88
Gdzie kupujesz tę fałszywą podłogę?

#43 ·
Raptor88
Jak nazywa się Twój kanał na YouTube?
Nie mogę go znaleźć.
Link w OP działa. Jego kanał byłby tym, który otrzymujesz po kliknięciu jego nazwy na tubie.

• Like
Reactions: kernel
#42 · (Edited)
Gdzie mogę to kupić „fałszywą podłogę“?
..
Home Depot??
Czy sprzedają tu pokazaną podłogę??
Wszystko jest tutaj w tym wspaniałym wątku autorstwa Raptor88. On to zbudował, ty będziesz musiał zbudować swoje.
Zbudowałem fałszywą podłogę dla przestrzeni ładunkowej za siedzeniami drugiego rzędu, którą można zobaczyć w moim filmie na YouTube. Zbudowałem również przedłużenie fałszywej podłogi na wypadek usunięcia siedzeń drugiego rzędu.
Właśnie opublikowałem film na YouTube, który pokazuje szablon, który zrobiłem, aby usunąć nasze siedzenia drugiego rzędu. Jeśli obawiasz się naciągnięcia pleców podczas wyjmowania tych siedzeń, szablon może ci pomóc. W każdym razie może to być zabawne.

Wyjmij siedzenia drugiego rzędu z dowolnego minivana bez naciągania pleców

Jeśli chodzi o znalezienie jego kanału, czy szukałeś Raptor88 na u-toob? :unsure: Przepraszam, nie.
edit- A może: usefulgizmos do wyszukiwania? ;)