Honda Odyssey Forum banner
54K views 77 replies 33 participants last post by  FltMech  
#1 ·
Hej, pomyślałem, że opublikuję rozwiązanie, które znalazłem dla czegoś, co dręczy mnie od dłuższego czasu.

Dotyczy to mojego własnego Odyssey Touring z 2008 roku, silnika J35A7 VCM z hydraulicznym napinaczem paska wieloklinowego. Od ponad roku mam dziwny dźwięk grzechotania/wibracji z napinacza paska wieloklinowego. Było to zauważalne tylko na zimnym silniku, na biegu i gdy włączała się sprężarka klimatyzacji. Na biegu jałowym nie było to tak zauważalne. Mogłem podejść pod maskę i położyć długi śrubokręt na śrubie napinacza i poczuć wibracje. Nie pamiętam dokładnie, kiedy to się zaczęło, ale pamiętam, że pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, była wymiana napinacza, ponieważ miał on wtedy około 180 000 km lub coś w tym stylu, więc pomyślałem, że jest zużyty i czas na nowy. Byłem zszokowany, gdy nowy, oryginalny napinacz Hondy tego nie naprawił. Ponieważ działo się to tylko przy włączonej klimatyzacji, pomyślałem, że musi to być dodatkowa wibracja spowodowana starzejącą się sprężarką klimatyzacji i nie zamierzałem się tym przejmować. Jednak przy przebiegu około 203 000 km klimatyzacja przestała działać.

Znalazłem wyciek w skraplaczu i zdecydowałem, że przy tak dużym przebiegu nadszedł czas na odbudowę układu klimatyzacji. Wymieniłem sprężarkę klimatyzacji, skraplacz i oba zawory rozprężne. Kiedy to wszystko było zrobione, klimatyzacja działała świetnie (i nadal działa), ale te same wibracje i grzechotanie nadal występowały na zimnym silniku. Chociaż wizualna kontrola koła pasowego nie wykazała żadnych problemów, zdecydowałem się i tak wymienić koło pasowe, ponieważ składałem zamówienie w Bernardi na kilka innych części. Są one podatne na awarie w tych silnikach i przy przebiegu 218 000 km, który obecnie ma, pomyślałem, że może nie jest wyrównane lub w jakiś sposób powoduje problem. Zainstalowałem to w zeszłym tygodniu. Nie. Nie naprawiło tego.

Po przeszukaniu Internetu i nie znalezieniu niczego na temat wibracji/grzechotania w napędzie pasowym, które można by przypisać czemukolwiek innym niż uszkodzony napinacz, doszedłem do wniosku, że jedyną rzeczą, która pozostała, był sam pasek. Wymieniłem go przy wymianie paska rozrządu przy przebiegu około 180 000 km na pasek Bando, ale ten dźwięk wydawał już wcześniej. Nie pamiętam, jaki pasek był wcześniej - prawdopodobnie Dayco z Advance Auto. Od tego czasu dowiedziałem się, że paski Dayco nie są zbyt dobre, więc tym razem wybrałem Bando. Zainstalowałem ich wiele w ciągu ostatnich kilku lat i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów ani reklamacji. Jednak będąc u kresu wytrzymałości, postanowiłem pobiec do lokalnego dealera Hondy i kupić oryginalny pasek Hondy (podobno wyprodukowany przez Mitsuboshi). Kiedy przyniosłem go do domu i porównałem z moim paskiem Bando, który wciąż wyglądał dość nowo, byłem zszokowany. Nigdy wcześniej nie porównywałem dwóch nowych (lub lekko zużytych) pasków. Porównałem nowy Bando ze zużytym OEM i nigdy nie zauważyłem zbyt wielu problemów. Jednak poniżej znajduje się to, co znalazłem.

Pasek Bando nie jest tak stary i wciąż ma dużo życia, co widać po etykietach, które wciąż wyglądają świeżo. Moje specjalne narzędzie do pomiaru rowków (nie pokazane) wykazało, że jest w świetnym stanie z bardzo małym zużyciem po stronie rowków. Używając suwmiarki, zmierzyłem grubość obu pasków:

Bando: 4,38 mm

153589

Pasek Hondy: 5,09 mm

153590

Jak pokazano powyżej, pasek Bando jest prawie o 0,7 mm cieńszy niż pasek OEM Hondy. To prawie 20% cieńszy niż pasek OEM. Kiedy trzymasz oba jednocześnie, istnieje ogromna różnica w odczuciu pasków. Pasek Hondy jest gruby i sztywny, podczas gdy pasek Bando wydawał się cienki i słaby.

Założyłem pasek Hondy i uruchomiłem go. Koniec z wibracjami! Pomyślałem, no cóż, muszę zrobić zimny start, więc czekałem do dzisiejszego ranka i uruchomiłem go ponownie. Hałas zniknął.

Lekcja: Słyszałem dobre rzeczy o paskach Bando i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Ich koszt poniżej 10 USD na RockAuto i Amazon sprawia, że są dobrą opcją w porównaniu z ceną 53 USD (z rabatem od 64 USD, których początkowo chciał sprzedawca części), którą pobiera Honda. Ale wyniki mówią same za siebie. Kupiłem pasek Bando na Amazon, więc może istnieją również podrabiane paski Bando. Wiem tylko, że tani pasek dobrze pasował i nigdy nie piszczał, ale sprawiał mi wiele kłopotów.

Co do tego, dlaczego cieńszy pasek spowodował wibracje napinacza, nie jestem pewien. Mogę tylko pomyśleć, że ma tendencję do trzaskania trochę bardziej niż grubszy, cięższy pasek. Idzie bezpośrednio od sprężarki klimatyzacji do napinacza, więc może występuje tam dziwna wibracja, która powoduje, że pasek trochę trzaska i wibruje napinacz. Na razie nie jestem w stanie powtórzyć wibracji i grzechotania, gdy jest zimno, więc jestem szczęśliwy. Po prostu pomyślałem, że podzielę się tym z wszystkimi innymi, ponieważ nie znalazłem niczego podobnego w Internecie.

#65 ·
Zaktualizuję, gdy zmierzę i zweryfikuję, ale wierzę, że pasek Continental na Rockauto ma podobną grubość do paska Hondy, przynajmniej ten, który kupiłem do mojego Accorda, wydawał się taki być. Nie zauważyłem żadnego dźwięku w moim w ciągu ostatnich 3 tys. mil

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 za pomocą Tapatalk
Jak gruby był twój pasek conti?

#7 ·
Doskonała obserwacja i post John. Dziękuję za szczegóły i udostępnienie!

Właśnie wtedy, gdy jesteśmy kuszeni do korzystania z innych opcji części zamiennych, jest to prawie ciągłe przypomnienie o problemie podrabianych towarów na Amazon i gorszych procesach zaopatrzenia/produkcji stosowanych przez w inny sposób renomowane marki.

Czy rozważyłbyś dodanie tego posta do forum Gen II?

Wysłane z mojego SM-N910V używając Tapatalk

#19 ·
Doskonała obserwacja i post, John. Dziękuję za szczegóły i udostępnienie!

Kiedy tylko mamy ochotę skorzystać z innych opcji części zamiennych, jest to prawie ciągłe przypomnienie o problemie podrabianych towarów na Amazon i gorszych procesach pozyskiwania/produkcji stosowanych przez w inny sposób renomowane marki.

Czy rozważyłbyś dodanie tego posta do forum Gen II?

Wysłane z mojego SM-N910V za pomocą Tapatalk
Nie jestem pewien, czy zawsze chodzi o podrabianie. Zauważ, że często polecany zestaw paska rozrządu tk002 ma oryginalną pompę wody Aisin, a OEM to Aisin, ale ja i wielu innych zauważyliśmy, że odlew nie jest tak dobrze wykończony jak ten, który zastępuje. Nie wiadomo, jak to wpływa na trwałość.
Czy w tym przypadku samo wybranie paska mitsuboshi z serwisu eBay lub Amazon, zakładając, że jest oryginalny, oznacza, że otrzymujemy ten sam pasek, co zakupiony u dealera Hondy?

Może nie. Większość producentów ma różne linie jakościowe, a sprzedawcy mogą reklamować go jako odpowiednik OEM, gdy tylko producent jest taki sam.

#8 ·
Dzięki za podzielenie się, John. Dobrze, że rok temu robiłem wymianę paska rozrządu i skończyłem na pasku OEM.

#9 ·
Co do tego, dlaczego cieńszy pasek spowodował wibracje napinacza, nie jestem pewien. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to to, że ma tendencję do trzepotania się trochę bardziej niż grubszy, cięższy pasek. Idzie bezpośrednio od sprężarki klimatyzacji do napinacza, więc może występuje tam dziwna wibracja, która powoduje, że pasek trochę trzepocze i wibruje napinacz. Na razie nie mogę już odtworzyć wibracji i grzechotania na zimno, więc jestem zadowolony. Pomyślałem tylko, że podzielę się tym z wszystkimi innymi, ponieważ nie znalazłem niczego podobnego w Internecie.
Sir John, skłaniałbym się do zgody z Twoją profesjonalną oceną, że różna masa paska może naprawdę robić różnicę pod względem harmonicznych (lub ich tłumienia). Słyszałem o tym problemie wcześniej (nowy pasek, nowe dźwięki), ale nigdy nie czytałem o rozwiązaniu do dzisiaj.

OF

#10 ·
Sir John, skłaniałbym się do zgodzenia się z Państwa profesjonalną oceną, że różna masa paska może naprawdę robić różnicę pod względem harmonicznych (lub ich tłumienia).

Słyszałem już o tym problemie (nowy pasek, nowe dźwięki), ale do dziś nigdy nie czytałem o rozwiązaniu.

OF
To zdecydowanie kwestia masy, kiedy spojrzy się na wibracje poszczególnych elementów napędu pasowego, masa na samym pasku działa jako tłumik w systemie. Napinacz jest zaprojektowany do użytku z masą paska OEM. Zatem kiedy używany jest cieńszy pasek, ma sens, że kiedy używany jest cieńszy i lżejszy pasek, będzie on wibrował nieco bardziej, ponieważ pasek nie jest już tak skuteczny w tłumieniu wibracji

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 używając Tapatalk

#12 ·
Człowieku, nie mam pojęcia, czy to byłoby pomocne, czy krzywdzące.

Jestem po prostu naprawdę zdumiony, że znalazłeś ten przedmiot i pasuje! Jest to szczególnie istotne, biorąc pod uwagę, że pochodzi z zupełnie innej firmy. Chodzi mi o to, że gdybyś powiedział: "Hej, znalazłem tę część na forach Acurazine i jest to bezpośredni zamiennik dla tej z naszego Odyseja..." Byłbym pod wrażeniem. Znalazłeś część z diesla Cummins! :geek:

OF

• Like
Reactions: ashirm98
#18 ·
Świetna informacja! Użyłem już 2 pasków Napa i nie miałem żadnych problemów. Uważam, że są one produkowane przez Gates Rubber. Jeśli będę miał problemy, będę wiedział, żeby przejść na OEM. Dzięki za informację.
Tak, Napa używa Gates zarówno w liniach regularnych, jak i premium. Są one teraz produkowane w Meksyku i nie wytrzymały u mnie dłużej niż inne marki. W wersji premium stosuje się wyższą jakość gumy.

FWIW, jeśli muszę kupować części od lokalnego sprzedawcy, Napa ma zwykle najlepszą jakość, Autozone zdecydowanie najgorszą, Oreillys nieco lepszą, ale z zawyżoną ceną.

#17 ·
FWIW moim poprzednim pojazdem był Honda Passport (Isuzu Rodeo), którego silnik 3.2 V6 używał 3 pasków napędu osprzętu. Pasek alternatora/wentylatora/wału korbowego jest paskiem wielorowkowym z regulacją naprężenia za pomocą położenia alternatora. Po zainstalowaniu alternatora o wysokiej wydajności miałem poważne problemy ze ślizganiem się paska, gdy tylko się ześlizgnął, było coraz gorzej, ponieważ paski się szkliły.
Próbowałem każdego paska na rynku, koszt nie był zbytnio czynnikiem związanym z przyczepnością.
Pasek Dayco premium z profilem W był jedynym paskiem, który działał, pierwszy, który założyłem, wytrzymał do czasu, gdy sprzedałem pojazd.
Wiem, że ma to niewielki związek z problemem, którego doświadczał John, ale ponieważ wspomniał o Dayco, pomyślałem, że zamieszczę dla nich rekomendację.
Mogę dodać, że oba łożyska kół pasowych paska wielorowkowego są łatwe do serwisowania za pomocą smarownicy i złączki igłowej, ostrożnie wkładając igłę obok uszczelki.
Kiedy robiłem pasek rozrządu, zauważyłem, że jedno łożysko było suche, ale poza tym obracało się płynnie. Nasmarowanie go z pewnością zapobiegło przedwczesnej awarii.

#20 ·
Minęło około 100 lat od zawalenia się mostu Tacoma Narrows z powodu obciążenia harmonicznego wiatrem. Opracowanie fizyki tego, jak do tego doszło, i opracowanie uproszczonych obliczeń w celu modelowania tego na komputerze zajęło prawie tyle samo czasu. Ta awaria nie obejmowała wielu obracających się elementów połączonych elastyczną taśmą, która zmienia kierunek i prędkość. Problemy harmoniczne obrotowe są niezwykle trudne do rozwiązania... inaczej niż przez doświadczenie i metody siłowe.

Moim przypuszczeniem jest, że wibracje pojawiły się podczas początkowego testu prototypu silnika lub podczas wczesnej produkcji. Miało to na tyle szkodliwy wpływ, że ktoś natknął się na rozwiązanie (lub być może o nim wiedział), aby zmienić grubość paska, a tym samym zmienić harmoniczne systemu. Działa to, a Honda zmienia specyfikacje paska, aby to odzwierciedlić. Ale nie mówi producentom pasków, dlaczego pasek musi być o około 1 mm grubszy. Jestem bardzo pewny, że Honda wybrała najtańsze i najłatwiejsze rozwiązanie problemu. Aby to potwierdzić, trzeba by przeprowadzić wywiad z zespołem projektowym, jeśli w ogóle można znaleźć kogoś bez nakazu milczenia, zobowiązania do zachowania poufności lub wciąż żyjącego.

Dzięki za podzielenie się doświadczeniem John. Za każdym razem, gdy bolą mnie plecy, zapominam, że doświadczenie czasami się przydaje.

#59 ·
Minęło około 100 lat od zawalenia się mostu Tacoma Narrows z powodu harmonicznego obciążenia wiatrem. Opracowanie fizyki tego, jak do tego doszło, i opracowanie uproszczonych obliczeń w celu modelowania tego na komputerze zajęło prawie tyle samo czasu. Ta awaria nie obejmowała wielu obracających się elementów połączonych elastyczną taśmą, która zmienia kierunek i prędkość. Problemy harmoniczne rotacyjne są niezwykle trudne do rozwiązania... inaczej niż przez doświadczenie i metody siłowe.

Mam przeczucie, że wibracje pojawiły się podczas początkowego rozruchu prototypu silnika lub podczas wczesnej produkcji. Miało to na tyle szkodliwy wpływ, że ktoś natknął się na rozwiązanie (lub być może o nim wiedział), aby zmienić grubość paska, a tym samym zmienić harmoniczne systemu. Działa to, a Honda zmienia specyfikacje paska, aby to odzwierciedlić. Ale nie mówi producentom pasków, dlaczego pasek musi być grubszy o około 1 mm. Jestem bardzo pewien, że Honda wybrała najtańsze i najłatwiejsze rozwiązanie problemu. Aby to potwierdzić, trzeba by przeprowadzić wywiad z zespołem projektowym, jeśli można znaleźć jakichkolwiek bez nakazu milczenia lub kontraktowego milczenia lub wciąż żywych.

Dzięki za podzielenie się doświadczeniem John. Za każdym razem, gdy boli mnie kręgosłup, zapominam, że doświadczenie czasami się przydaje.
Spędziwszy czas w firmach motoryzacyjnych i naftowych, powiedziałbym, że wszystko jest przypadkowe.

#21 ·
Dziękuję John Clark za informację. Jest Pan jednym z najlepszych współtwórców tego forum.

#22 ·
Naprawdę podoba mi się odpowiedź jnissen. Po prostu użyj części OEM. Chciałbym jednak zaoferować kilka koncepcyjnych spostrzeżeń co do tego, co MOGŁOBY się dziać. Świetnie byłoby użyć aplikacji na telefonie lub iPadzie (SPLnFFT), która może pokazywać zdjęcia częstotliwości i poziomów dźwięku przed i po naprawie. System paska/koła pasowego jest dość złożony dynamicznie, przy czym sekcje paska działają jak sprężyny, a efektywne masy kół pasowych i napinacza działają jak masy. Napinacz jest samodzielnym systemem masa-sprężyna-tłumik (MSD). Dodatkowo zęby paska na kołach pasowych uginają się, modyfikując efektywną sprężynę. Częstotliwość rezonansowa układu wynosi w przybliżeniu f(Hz) = 2pi*sqrt(AE/L/M). A to pole przekroju paska. E to moduł Younga „sztywność paska”, L to równoważna długość paska, a M to „efektywna masa” kół pasowych i obciążeń odnoszących się do paska. Więc... na pierwszym poziomie powierzchnia paska z rynku wtórnego jest niższa. Pasek jest bardziej miękki, więc E jest niższe. Zazwyczaj obniżają one częstotliwość naturalną paska. Jednak pierwiastek kwadratowy w powyższym równaniu ma tendencję do redukowania tych efektów i prawdopodobnie sam w sobie nie wystarczy, aby wytworzyć hałas. Napinacz ma swoją własną częstotliwość naturalną. Jeśli więc częstotliwość naturalna napinacza połączonego z paskiem jest bliska niższej częstotliwości paska i kół pasowych, możesz uzyskać słyszalną częstotliwość dudnienia, która jest różnicą między dwiema częstotliwościami. To efekt dwóch osób gwiżdżących wysokie dźwięki, które nieznacznie różnią się od siebie. Słyszysz różnicę między nimi. Wspomniałeś o „grzechotaniu”. Mogą to być również łożyska, które są uszkodzone w kołach pasowych (czy sprawdziłeś łożyska w kołach pasowych?). Wspomniałeś: „dziwne wibracje, które powodują, że pasek trochę trzepocze i wibruje napinacz”. Mogą one wydawać grzechotliwe dźwięki, ponownie wchodząc w interakcję z paskiem. W tym przypadku częstotliwości rezonansowe mogą być wyższe, ponieważ koła pasowe i pasek tworzą własny rezonans z mniejszymi masami efektywnymi. Trzepotanie paska to kolejna dynamika podobna do wibracji w strunie instrumentu muzycznego - rezonanse uwielbiają pochłaniać energię przy swojej częstotliwości naturalnej. Mam nadzieję, że nikt nie spróbuje iść teoretyczną ścieżką, ponieważ możesz nigdy nie wrócić. Pozwól inżynierom Hondy się nad tym zastanowić... Więc... cieszę się, że wymiana na części OEM i nowy napinacz zadziałała.

#23 ·
Naprawdę podoba mi się odpowiedź jnissen. Po prostu użyj części OEM. Chciałbym jednak zaoferować kilka koncepcyjnych spostrzeżeń co do tego, CO MOŻE się dziać. Wspaniale byłoby użyć aplikacji na telefonie lub iPadzie (SPLnFFT), która może pokazywać zdjęcia częstotliwości i poziomów dźwięku przed i po naprawie. System paska/koła pasowego jest dość złożony dynamicznie, z odcinkami paska działającymi jak sprężyny, a efektywnymi masami kół pasowych i napinacza działającymi jak masy. Napinacz jest samodzielnym systemem masa-sprężyna-tłumik (MSD). Dodatkowo zęby paska na kołach pasowych uginają się, modyfikując efektywną sprężynę. Częstotliwość rezonansowa systemu wynosi w przybliżeniu f(hz) = 2pi*sqrt(AE/L/M). A to pole przekroju paska. E to moduł Younga „sztywność paska”, L to równoważna długość paska, a M to „efektywna masa” kół pasowych i obciążeń odnoszących się do paska. Więc... na pierwszym poziomie powierzchnia paska z rynku wtórnego jest niższa. Pasek jest bardziej miękki, więc E jest niższe. Zazwyczaj obniżają one częstotliwość naturalną paska. Jednak pierwiastek kwadratowy w powyższym równaniu ma tendencję do redukowania tych efektów i prawdopodobnie sam w sobie nie wystarczy, aby wytworzyć hałas. Napinacz ma swoją własną częstotliwość naturalną. Zatem jeśli częstotliwość naturalna napinacza połączonego z paskiem jest bliska niższej częstotliwości paska i kół pasowych, można uzyskać słyszalną częstotliwość dudnienia, która jest różnicą między dwiema częstotliwościami. To efekt dwóch osób gwiżdżących wysokie dźwięki, które nieznacznie różnią się od siebie. Słyszysz różnicę między nimi. Wspomniałeś o „grzechotaniu”. Mogą to być również łożyska, które są uszkodzone w kołach pasowych (czy sprawdziłeś łożyska w kołach pasowych?). Wspomniałeś: „dziwne wibracje, które powodują, że pasek trochę uderza i wibruje napinacz”. Mogą one wydawać grzechotanie, ponownie wchodząc w interakcję z paskiem. W takim przypadku częstotliwości rezonansowe mogą być wyższe, ponieważ koła pasowe i pasek tworzą własny rezonans z mniejszymi masami efektywnymi. Uderzanie paskiem to kolejna dynamika podobna do wibracji w strunie w instrumencie muzycznym - rezonanse uwielbiają pochłaniać energię przy swojej częstotliwości naturalnej. Mam nadzieję, że nikt nie spróbuje zejść na teoretyczną ścieżkę, ponieważ możesz nigdy nie wrócić. Pozwólmy inżynierom Hondy się nad tym zastanowić... Więc.... Cieszę się, że stwierdziłeś, że wymiana na części OEM i z nowym napinaczem zadziałała.
To zasadniczo to, co myślałem.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 używając Tapatalk

#24 ·
Miałem również świetny wynik z paskiem klinowym OEM. Kupiłem mój 07 z paskiem Gate. Wydawał skrzeczący dźwięk przy każdym zimnym starcie przez pierwsze dziesięć sekund. Wymiana napinacza paska nie pomogła. Sprawdziłem również wyważarkę. W końcu po prostu wymieniłem na pasek Hondy, od tego czasu hałas zniknął.

#25 ·
Hej, pomyślałem, że opublikuję rozwiązanie, które znalazłem dla czegoś, co dręczy mnie od dłuższego czasu.

Dotyczy to mojego własnego Odyssey Touring z 2008 roku, silnika J35A7 VCM z hydraulicznym napinaczem paska wielorowkowego. Od ponad roku mam dziwny dźwięk grzechotania/wibracji z napinacza paska wielorowkowego. Było to zauważalne tylko na zimnym silniku, na biegu i gdy włączała się sprężarka klimatyzacji. Na postoju nie było to tak zauważalne. Mogłem podejść pod maskę i położyć długi śrubokręt na śrubie napinacza i poczuć wibracje. Nie pamiętam dokładnie, kiedy to się po raz pierwszy wydarzyło, ale pamiętam, że pierwszą rzeczą, którą zrobiłem, była wymiana napinacza, ponieważ miał około 180 000 km lub coś w tym stylu, więc pomyślałem, że jest zużyty i czas na nowy. Byłem zszokowany, gdy nowy, oryginalny napinacz Hondy tego nie naprawił. Ponieważ działo się to tylko przy włączonej klimatyzacji, pomyślałem, że musi to być dodatkowa wibracja spowodowana starzejącą się sprężarką klimatyzacji i nie zamierzałem się tym przejmować. Jednak przy przebiegu około 203 000 km klimatyzacja przestała działać.

Znalazłem wyciek w skraplaczu i zdecydowałem, że przy tak dużym przebiegu nadszedł czas na odbudowę układu klimatyzacji. Wymieniłem sprężarkę klimatyzacji, skraplacz i oba zawory rozprężne. Kiedy to wszystko zostało zrobione, klimatyzacja działała świetnie (i nadal działa), ale te same wibracje i grzechotanie nadal występowały na zimnym silniku. Chociaż wizualna kontrola tłumika harmonicznego nie wykazała żadnych problemów, zdecydowałem się wymienić tłumik harmoniczny i tak, ponieważ składałem zamówienie w Bernardi na kilka innych części. Są one podatne na awarie w tych silnikach, a przy przebiegu 218 000 km, który jest obecnie na nim, pomyślałem, że może nie jest wyrównany lub w jakiś sposób powoduje problem. Zainstalowałem to w zeszłym tygodniu. Nie. Nie naprawiło tego.

Po przeszukaniu Internetu i nie znalezieniu niczego o wibracjach/grzechotaniu na napędzie pasowym, które przypisywano by czemukolwiek innym niż uszkodzony napinacz, doszedłem do wniosku, że jedyną rzeczą, która pozostała, był sam pasek. Wymieniłem go przy wymianie paska rozrządu przy przebieżeniu około 180 000 km na pasek Bando, ale wcześniej wydawał ten dźwięk. Nie pamiętam, jaki pasek był wcześniej - prawdopodobnie Dayco z Advance Auto. Od tego czasu dowiedziałem się, że paski Dayco nie są zbyt dobre, więc tym razem wybrałem Bando. Zainstalowałem ich wiele w ciągu ostatnich kilku lat i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów ani reklamacji. Jednak będąc u kresu wytrzymałości, postanowiłem pobiec do lokalnego dealera Hondy i kupić oryginalny pasek Hondy (podobno wyprodukowany przez Mitsuboshi). Kiedy przyniosłem go do domu i porównałem z moim paskiem Bando, który wciąż wyglądał dość nowo, byłem zszokowany. Nigdy wcześniej nie porównywałem dwóch nowych (lub lekko zużytych) pasków. Porównałem nowy Bando ze zużytym OEM i nigdy nie zauważyłem zbyt wielu problemów. Poniżej znajduje się jednak to, co znalazłem.

Pasek Bando nie jest tak stary i wciąż ma dużo życia, co widać po etykietach, które wciąż wyglądają świeżo. Moje specjalne narzędzie do pomiaru rowków (nie pokazane) wykazało, że jest w doskonałym stanie z bardzo niewielkim zużyciem po stronie rowków. Używając suwmiarki, zmierzyłem grubość obu pasków:

View attachment 153589

View attachment 153590

Jak pokazano powyżej, pasek Bando jest prawie o 0,7 mm cieńszy niż pasek OEM Hondy. To prawie 20% cieńszy niż pasek OEM. Kiedy trzymasz oba jednocześnie, istnieje ogromna różnica w odczuciu pasków. Pasek Hondy jest gruby i sztywny, podczas gdy pasek Bando wydawał się cienki i słaby.

Zainstalowałem pasek Hondy i uruchomiłem go. Koniec z wibracjami! Pomyślałem, cóż, muszę zrobić zimny start, więc czekałem do dzisiejszego poranka i uruchomiłem go ponownie. Hałas zniknął.

Lekcja: Słyszałem dobre rzeczy o paskach Bando i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Ich

Co do tego, dlaczego cieńszy pasek spowodował wibracje napinacza, nie jestem pewien. Mogę tylko pomyśleć, że ma tendencję do trzaskania trochę bardziej niż grubszy, cięższy pasek. Idzie bezpośrednio od sprężarki klimatyzacji do napinacza, więc może występuje dziwna wibracja, która powoduje, że pasek trochę trzaska i wibruje napinacz. Na razie nie jestem w stanie powtórzyć wibracji i grzechotania, gdy jest zimno, więc jestem szczęśliwy. Po prostu pomyślałem, że podzielę się tym z wszystkimi innymi, ponieważ nie znalazłem niczego podobnego w Internecie.
Wow, to niesamowite! Założę się, że jesteś cholernie szczęśliwy, że to rozgryzłeś. Też przeszedłem tę samą drogę i po drodze nawet wymieniłem różne rzeczy. Mam teraz pasek Continental i był naprawdę dobry przez pierwszy rok, ale teraz znowu mam wibracje i piszczenie paska. Będę musiał sprawdzić, czy wymiana paska na OEM, tak jak ty, pomoże w mojej sytuacji. To też miało być moje ostatnie wyjście.

Wysłane z mojego SM-N976V za pomocą Tapatalka

#26 ·
Chociaż nigdy nie miałem problemów z zimnym grzechotaniem, jak w przypadku Johna, byłem zaintrygowany jego odkryciem. Zazwyczaj kupuję paski klinowe Mitsuboshi 6pk2135 i byłem więcej niż zadowolony z ich wydajności podczas wielu wymian pasków rozrządu. Akurat miałem jeden pod ręką i również go zmierzyłem. Pamiętaj, że jeśli przejdziesz do strony z częściami Hondy, zobaczysz, że producentem paska jest Mitsuboshi. Zatem pasek Mitsuboshi, który mam pod ręką, ma grubość około 4,5 mm. Dziś rano, będąc u dealera, poprosiłem o porównanie oryginalnego paska Hondy do modelu Odyssey 2010 z moim paskiem Mitsuboshi. Zmierzyłem go również i stwierdziłem, że jest identyczny z odkryciem Johna. Miał grubość około 5,5 mm.

Jest kilka wniosków, które przychodzą mi do głowy. Tylko dlatego, że dwie części są produkowane przez tego samego producenta, nie oznacza, że specyfikacje będą takie same, to najważniejszy wniosek, do którego dochodzę.

#27 ·
Więc wymieniłem zespół napinacza w moim 08 Honda odyssey, ponieważ pasek ocierał się w rolce napinacza i rolce montażowej zespołu. Jednak kiedy założyłem pasek, pasek po prostu wsunął się na wszystkie koła pasowe, bez konieczności wciskania rolki napinacza. Nie mogę rozgryźć, co muszę wyregulować lub wymienić. Wszelkie informacje byłyby bardzo mile widziane

#28 ·
Więc wymieniłem zespół napinacza w moim 08 Honda odyssey, ponieważ pasek ocierał się w kole napinacza i kole montażowym zespołu. Jednak kiedy założyłem pasek, pasek po prostu wsunął się na wszystkie koła pasowe, nie musiałem wciskać koła napinacza. Nie mogę rozgryźć, co muszę wyregulować lub wymienić. Wszelkie informacje byłyby bardzo mile widziane
Prawdopodobnie poprowadziłeś go źle, porównaj prowadzenie z tym zdjęciem
154306

#30 ·
Czy masz LX, EX, EX-L lub Touring? EX-L i Touring używają napinacza z tłokiem hydraulicznym do utrzymywania napięcia. LX i EX używają sprężyny mechanicznej wewnątrz napinacza. Jeśli pasek jest poprawnie poprowadzony, powinieneś sprawdzić sam napinacz i upewnić się, że wszystkie śruby znajdują się w zespole napinacza. Jeśli jest to napinacz mechaniczny, na jego spodzie znajduje się mała śruba, która pomaga go utrzymać na miejscu. Jeśli jest to styl hydrauliczny, musisz upewnić się, że śruba znajduje się w cylindrze hydraulicznym i że cylinder hydrauliczny jest sprawny.

#33 ·

Dotyczy to mojego własnego Odyssey Touring z 2008 roku, silnika J35A7 VCM z hydraulicznym napinaczem paska wielorowkowego. Od ponad roku mam dziwny dźwięk grzechotania/wibracji z napinacza paska wielorowkowego. Było to zauważalne tylko na zimnym silniku, na biegu i gdy włączała się sprężarka klimatyzacji. Na postoju nie było to tak zauważalne. Mogłem podejść pod maskę i położyć długi śrubokręt na śrubie napinacza i poczuć wibracje. Nie pamiętam dokładnie, kiedy to się po raz pierwszy wydarzyło, ale pamiętam, że pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, była wymiana napinacza, ponieważ miał on wtedy około 180 000 km, więc pomyślałem, że jest zużyty i czas na nowy. Byłem zszokowany, gdy nowy, oryginalny napinacz Hondy tego nie naprawił. Ponieważ działo się to tylko przy włączonej klimatyzacji, pomyślałem, że musi to być dodatkowa wibracja spowodowana starzejącą się sprężarką klimatyzacji i nie zamierzałem się tym przejmować. Jednak przy przebiegu około 203 000 km klimatyzacja przestała działać.

Znalazłem wyciek w skraplaczu i zdecydowałem, że przy tak dużym przebiegu nadszedł czas na odbudowę układu klimatyzacji. Wymieniłem sprężarkę klimatyzacji, skraplacz i oba zawory rozprężne. Kiedy to wszystko zostało zrobione, klimatyzacja działała świetnie (i nadal działa), ale te same wibracje i dźwięk grzechotania nadal występowały na zimnym silniku. Chociaż wizualna kontrola tłumika drgań nie wykazała żadnych problemów, zdecydowałem się i tak wymienić tłumik drgań, ponieważ składałem zamówienie w Bernardi na kilka innych części. Są one podatne na awarie w tych silnikach, a przy przebiegu 218 000 km, który obecnie ma, pomyślałem, że może nie jest wyrównany lub w jakiś sposób powoduje problem. Zainstalowałem to w zeszłym tygodniu. Nie. Nie naprawiło to problemu.

Po przeszukaniu Internetu i nie znalezieniu niczego na temat wibracji/grzechotania na napędzie pasowym, które przypisywano by czemukolwiek innym niż uszkodzony napinacz, zdecydowałem, że jedyną rzeczą, która pozostała, był sam pasek. Wymieniłem go podczas wymiany paska rozrządu przy przebiegu około 180 000 km na pasek Bando, ale wcześniej wydawał ten dźwięk. Nie pamiętam, jaki pasek był wcześniej - prawdopodobnie Dayco z Advance Auto. Od tego czasu dowiedziałem się, że paski Dayco nie są zbyt dobre, więc tym razem wybrałem Bando. Zainstalowałem ich wiele w ciągu ostatnich kilku lat i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów ani reklamacji. Jednak, będąc u kresu wytrzymałości, postanowiłem pojechać do lokalnego dealera Hondy i kupić oryginalny pasek Hondy (podobno wyprodukowany przez Mitsuboshi). Kiedy przyniosłem go do domu i porównałem z moim paskiem Bando, który wciąż wyglądał na dość nowy, byłem zszokowany. Nigdy wcześniej nie porównywałem dwóch nowych (lub lekko zużytych) pasków. Porównałem nowy Bando ze zużytym OEM i nigdy nie zauważyłem zbyt wielu problemów. Jednak poniżej znajduje się to, co znalazłem.

Pasek Bando nie jest tak stary i wciąż ma dużo życia, co widać po etykietach, które wciąż wyglądają świeżo. Moje specjalne narzędzie do pomiaru rowków (nie pokazane) wykazało, że jest w doskonałym stanie z bardzo małym zużyciem po stronie rowków. Używając suwmiarki, zmierzyłem grubość obu pasków:

View attachment 153589

View attachment 153590

Zainstalowałem pasek Hondy i uruchomiłem go. Koniec z wibracjami! Pomyślałem, cóż, muszę zrobić zimny start, więc czekałem do dzisiejszego poranka i uruchomiłem go ponownie. Hałas zniknął.

Lekcja: Słyszałem dobre rzeczy o paskach Bando i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Ich koszt poniżej 10 $ na RockAuto i Amazon sprawia, że są dobrą opcją w porównaniu z ceną 53 $ (z rabatem od 64 $, których początkowo chciał sprzedawca części), którą pobiera Honda. Jednak wyniki mówią same za siebie. Kupiłem pasek Bando na Amazon, więc może są też fałszywe paski Bando. Wiem tylko, że tani pasek dobrze pasował i nigdy nie piszczał, ale sprawiał mi wiele kłopotów.

Co do tego, dlaczego cieńszy pasek spowodował wibracje napinacza, nie jestem pewien. Mogę tylko pomyśleć, że ma tendencję do trzaskania trochę bardziej niż grubszy, cięższy pasek. Idzie bezpośrednio od sprężarki klimatyzacji do napinacza, więc może występuje dziwna wibracja, która powoduje, że pasek trochę trzaska i wibruje napinacz. Na razie nie jestem w stanie powtórzyć wibracji i grzechotania na zimnym silniku, więc jestem szczęśliwy. Po prostu pomyślałem, że podzielę się tym z wszystkimi innymi, ponieważ nie znalazłem niczego podobnego w Internecie.
Wow, jakie szczęście, że ten post pojawił się dzisiaj.

Myślę, że mogę mieć ten sam problem z grzechotaniem na zimnym silniku i na biegu (nie jestem pewien, czy włącza się sprężarka klimatyzacji, ponieważ jest zima), który, jak myślę, rozpoczął się tego lata, jakiś czas po tym, jak warsztat wymienił mój uszkodzony alternator i jednocześnie wymienił pasek wielorowkowy.

Sprawdzałem dziś poziom oleju i przypadkowo zauważyłem, że pasek jest Bando. Zobaczyłem ten wątek dzisiaj i teraz mogę mieć odpowiedź. Dzięki @John Clark !

#37 ·
Chciałbym dodać moją historię do tego wątku, ponieważ rozwiązała ona dokładnie ten problem w moim Odyssey z 2010 roku. Jestem mechanikiem ASE i nie mam problemu z powiedzeniem, że potrzebowałem pomocy w rozwiązaniu tego problemu.

Mój problem rozpoczął się w grudniu 2018 roku, po zakończeniu kompletnej wymiany rozrządu, która obejmowała zestaw komponentów rozrządu Aisin, mocowanie silnika bocznego Honda, świece zapłonowe NGK i pasek klinowy BANDO. Silnik pracował ładnie i płynnie, bez kodów itp. później, ale zauważyłem pewien rodzaj grzechotania, gdy pojazd został wrzucony na bieg. Sprawdziłem wszystkie zainstalowane elementy mechaniczne, skupiłem się na plastikowych osłonach, które usunąłem, posuwając się nawet do usunięcia 1 na raz i jazdy przez kilka dni, aby spróbować odizolować hałas. Mijają miesiące i każdego ranka, gdy moja żona uruchamia samochód i wyjeżdża z garażu, odgłos grzechotania doprowadzał mnie do szału.

W końcu, kilka tygodni temu, zwróciłem się o pomoc na tym forum. Opinie koncentrowały się ogólnie wokół napinacza paska rozrządu, który powodował grzechotanie. Zaskoczyło mnie to, ponieważ było to grzechotanie występujące okresowo w określonych warunkach, gdy samochód był zimny, na biegu i na biegu jałowym. Uważałem, że wadliwy napinacz hydrauliczny wystąpiłby niezależnie od tego, czy samochód był zaparkowany, czy na biegu. Dżentelmen o nazwisku BertS jako pierwszy zabrał głos z alternatywą, odsyłając mnie do tej dyskusji i pytając, czy zainstalowałem pasek klinowy Bando. Przejrzałem moje paragony za części i rzeczywiście, pasek Bando. Przeczytałem tę dyskusję i wszystko, co opisał John Clark, pasowało do mojej sytuacji. Zdecydowałem, że chociaż ten hałas nie objawiał się jako problem z paskiem klinowym, zamierzam usunąć pasek Bando i ponownie zainstalować stary pasek Honda, który usunąłem w 2018 roku, ponieważ go zachowałem i nic by mnie to nie kosztowało. Nie byłem zbyt pełen nadziei. Usunąłem pasek Bando o przebiegu 14000 mil i porównałem jego grubość z paskiem Honda o przebiegu 40000 mil, tak jak zrobił to John. Rzeczywiście, pasek Bando był cieńszy o 0,018" niż pasek Honda.

Zainstalowałem stary pasek Honda i hałas całkowicie zniknął. Minęło ponad tydzień i silnik jest całkowicie cichy. Moralność tej historii: 1. Nigdy nie jest się za starym, aby uczyć się nowych rzeczy. 2. Poproś o pomoc, jeśli jej potrzebujesz. 3. Silnik Honda 3.5 potrzebuje paska klinowego Honda.

#38 ·
Chciałbym dodać moją historię do tego wątku, ponieważ rozwiązała ona dokładnie ten sam problem w moim Odyssey z 2010 roku. Jestem mechanikiem ASE i nie mam problemu z powiedzeniem, że potrzebowałem pomocy w rozwiązaniu tego problemu.

Mój problem rozpoczął się w grudniu 2018 roku, po zakończeniu kompletnej wymiany rozrządu, w tym zestawu komponentów rozrządu Aisin, mocowania silnika bocznego Honda, świec zapłonowych NGK i paska klinowego BANDO. Silnik pracował ładnie i płynnie, bez kodów błędów itp. później, ale zauważyłem pewien rodzaj grzechotania, gdy pojazd był włączony. Sprawdziłem podwójnie wszystkie zainstalowane elementy mechaniczne, skupiłem się na plastikowych osłonach, które usunąłem, posuwając się nawet do usunięcia 1 na raz i jazdy przez kilka dni, aby spróbować odizolować hałas. Mijały miesiące i każdego ranka, gdy moja żona uruchamia samochód i wyjeżdża z garażu, grzechotanie doprowadzało mnie do szału.

W końcu, kilka tygodni temu, zwróciłem się o pomoc na to forum. Opinie koncentrowały się ogólnie wokół napinacza paska rozrządu, który powodował grzechotanie. To mnie zbiło z tropu, ponieważ było to grzechotanie występujące w określonych warunkach, gdy samochód był zimny, na biegu i na biegu jałowym. Rozważałem, że wadliwy napinacz hydrauliczny wystąpiłby niezależnie od tego, czy samochód był na parkingu, czy na biegu. Dżentelmen o nazwisku BertS jako pierwszy zabrał głos z alternatywą, odsyłając mnie do tej dyskusji i pytając, czy zainstalowałem pasek klinowy Bando. Przejrzałem moje paragony z części i rzeczywiście pasek Bando. Przeczytałem tę dyskusję i wszystko, co opisał John Clark, pasowało do mojej sytuacji. Zdecydowałem, że mimo że ten hałas nie objawiał się jako problem z paskiem klinowym, zamierzam usunąć pasek Bando i ponownie zainstalować stary pasek Honda, który usunąłem w 2018 roku, ponieważ go zachowałem i nic by mnie to nie kosztowało. Nie byłem zbyt pełen nadziei. Usunąłem pasek Bando z przebiegiem 14000 mil i porównałem grubość z paskiem Honda z przebiegiem 40000 mil, tak jak zrobił to John. Rzeczywiście, pasek Bando był cieńszy o 0,018 cala niż pasek Honda.

Zainstalowałem stary pasek Honda i hałas całkowicie zniknął. Minęło ponad tydzień i silnik jest całkowicie cichy. Moralność historii: 1. Nigdy nie jest się za starym, aby uczyć się nowych rzeczy 2. Poproś o pomoc, jeśli jej potrzebujesz. 3. Silnik Honda 3.5 potrzebuje paska klinowego Honda.
Dzięki za post. Jestem zaskoczony, że tu trafiłeś. Większość profesjonalnych mechaników unika forów internetowych, ponieważ na forach wiele osób często nie ma doświadczenia i publikuje na tematy, o których nic nie wie. Miło jest mieć trochę informacji od profesjonalnych mechaników, którzy robią to codziennie. Po drugie, często otrzymujecie informacje z Identifix i innych profesjonalnych forów/baz danych. Byłbym ciekaw, czy na tych stronach jest coś dotyczącego tego problemu. Żałuję tylko, że nie mam dostępu do tych stron, ale są one ograniczone tylko do osób z profesjonalnych warsztatów. Jestem półprofesjonalistą, gdzie pracuję dla innych w moje dni wolne od regularnej pracy, ale nie mam żadnych ASE ani powiązań z profesjonalnym warsztatem, które pozwoliłyby mi uzyskać dostęp do tych stron i informacji.

Kiedy dzielisz się wiedzą, zyskujesz wiedzę. Tak to po prostu działa. Jeden z profesjonalistów, których oglądam na YouTube, stwierdza to w wielu swoich filmach. Wielu profesjonalnych mechaników zapomina o tym i nigdy nie chce wskoczyć na forum takie jak to. Jest wiele rzeczy, których wszyscy możemy się nauczyć i wszyscy na tym korzystamy, dzieląc się wiedzą.

Jeszcze raz dziękuję!