Honda Odyssey Forum banner

Nagła niska kompresja na cylindrach 4-5-6

26K views 87 replies 12 participants last post by  DIY Fan  
#1 · (Edited)
Wydaje się, że nie mogę znaleźć przyczyny problemu z moim 155k 2007 EXL Odyssey; spędziłem godziny przeszukując fora w poszukiwaniu podobnych trybów awarii, ale problem wydaje się być unikalny.

Informacje ogólne:
Van działał dobrze, bez znanych problemów. Jechałem autostradą przez 2 godziny z tempomatem przy prędkości 70 mil na godzinę na stosunkowo płaskim terenie. Kontrolka silnika zaczęła migać bez żadnego mechanicznego hałasu w silniku, a przepustnica przestała reagować; temperatura silnika była normalna. Natychmiast się zatrzymałem i wyłączyłem pojazd. Nie mogłem uruchomić pojazdu i faktycznie rozładowałem akumulator, próbując. Zostałem odpalony z dużego samochodu ciężarowego i działał bardzo nierówno i wyłączył się sam po około 15 sekundach. Następnie pojazd został odholowany do domu.

Diagnostyka nr 1:

• Pasek rozrządu nie jest uszkodzony. Przednie i tylne koła pasowe są prawidłowo ustawione w czasie z wałem korbowym.

• Wyniki testu kompresji: ciśnienie w cylindrach dla 1, 2, 3, 4, 5 i 6 wynosiło odpowiednio 202, 210, 225, 60, 70 i 60 psi.
Diagnostyka nr 2: Zdemontowałem przednią głowicę cylindrów

• Zawory wyglądają nieskazitelnie, to znaczy, brak widocznej interakcji mechanicznej z tłokiem.

• Wykonano test szczelności zaworów dla cylindra 4, obracając wałek rozrządu do GMP cylindra 4 i dodając wodę do wnęki. Nie sądzę, żeby było idealnie, ale był w stanie utrzymać wodę przez co najmniej 2/3 minuty, nie zauważając żadnego spadku poziomu wody. Woda powoli wyciekała zarówno z wlotu, jak i wylotu.

• Brak widocznych pęknięć lub uszkodzeń na aluminiowym bloku lub głowicy cylindrów.
Diagnostyka nr 3: Po wymianie uszczelki głowicy i ponownym założeniu paska rozrządu. - Brak poprawy

• Zawory były w większości prawidłowo wyregulowane, tylko 1/8 obrotu korekty na 1 lub 2 zaworach. Reszta była idealna.

• Zrobiłem test szczelności dla ubogich.

• To znaczy, obróciłem wałek rozrządu do GMP cylindra 5 i poddałem cylinder 5 ciśnieniu 175 psi za pomocą sprężonego powietrza i gumowej wtyczki na wężu testu kompresji. Nie słyszałem uciekającego powietrza. Następnie zamknąłem zawór na wężu sprężarki (nie dostarczając dodatkowego ciśnienia do cylindra) i czekałem 20 do 30 sekund. Po zwolnieniu wtyczki wydostało się dużo powietrza; co oznacza, że cylinder był w stanie dość dobrze utrzymać ciśnienie.

• Mój prowizoryczny sposób testu szczelności był całkowicie wadliwy; wąż testu kompresji ma zawór jednokierunkowy przy otworze świecy zapłonowej. To wyjaśnia, dlaczego był w stanie utrzymać ciśnienie, w tym sensie, że mierzyłem tylko wąż. Włożyłem tam drut, aby go otworzyć, aby cylinder mógł odbierać sprężone powietrze.

• Przetestowałem cylinder 4 i wydawało się, że większość dźwięku dochodzi z dołu, a nie z zaworów lub uszczelki głowicy cylindrów. Następnie przetestowałem cylinder 1 (dobry cylinder) i brzmiał podobnie, ale nie tak głośno.

• Wyniki testu kompresji: ciśnienie w cylindrach dla 4, 5 i 6 wynosiło odpowiednio ~50, ~50 i ~50 psi.

• Wyniki testu kompresji na mokro (dodając trochę oleju do świecy zapłonowej): ciśnienie w cylindrach dla 4, 5 i 6 wynosiło odpowiednio ~75, ~80 i ~90 psi.
Diagnostyka nr 4: Czy rozrząd jest przestawiony? - Rozrząd wydaje się prawidłowy

• Zdjąłem koło pasowe wałka rozrządu i było ono prawidłowo połączone z wałkiem rozrządu.
Jestem w kropce co do przyczyny. Nie mogę wymyślić, co spowodowałoby, że wszystkie 3 cylindry nagle miałyby prawie taką samą niską kompresję. Jakie są szanse, że wszystkie 3 pierścienie tłokowe nagle zawiodą jednocześnie? To samo pytanie dla zaworów? Mogę myśleć tylko o rozrządzie, ale znaki rozrządu są prawidłowe.

Doceniłbym wszelkie pomysły na zdiagnozowanie przyczyny.
-----------------------------
Obrazy:

1. Blok silnika tuż po zdjęciu głowicy cylindrów. (Rzeczywiście wyczyściłem powierzchnię przed ponownym założeniem nowej uszczelki głowicy.)

2. Głowica cylindrów

3. Koło pasowe wałka rozrządu pokazujące, że jest prawidłowo połączone z wałkiem rozrządu.

Attachments

#10 ·
Właściwy test szczelności z użyciem sprężonego powietrza to kolejny logiczny krok.
Zamówiłem tester szczelności, aby uzyskać numeryczną wartość wycieku. Ale fakt, że utrzymywał ciśnienie powietrza przez 20 do 30 sekund, mówi mi, że wskaźnik wycieku jest mały. Zobaczymy jednak.

Nadal szukam trybu awarii, który mógłby wyjaśnić obserwacje.

#5 ·
Awaria zmiennego czasu otwarcia zaworów na przednim rzędzie, więc się nie otwierają?????? Nie jestem pewien, jakie dokładnie elementy sterujące znajdują się w Twoim silniku.

#6 ·
Większość ludzi zawiozłaby głowicę do warsztatu w twojej sytuacji. Nie wiesz na pewno, czy twoja głowica była wypaczona, niezgodna ze specyfikacją, pęknięta itp. Dosłownie przebudowujesz cały silnik, więc dlaczego pominąłeś najważniejszy krok?

#7 ·
Zasadniczo uważa się, że dobrym pomysłem jest obróbka głowic po ich demontażu.

owns 2006 Honda Odyssey EX
#14 · (Edited)
Musiałby istnieć oczekujący DTC, chyba że został wyczyszczony... Trudno mi uwierzyć, że cylindry 4, 5 i 6 straciły kompresję w tym samym czasie, chyba że krzywka dla tego rzędu przeskoczyła czas...
Kiedy spojrzałem na pasek rozrządu, zarówno tylne, jak i przednie koła pasowe były idealnie wyrównane.

#19 ·
Mówimy o przodzie (w pobliżu chłodnicy), kiedy mówisz 4,5,6?

#20 ·
Pomyśl o tym, co jest wspólne = cyl 5. Co mogłoby pójść nie tak z cyl 5, aby wpłynąć na 4 i 6?

• Like
Reactions: tyman
#23 ·
Czy wałek rozrządu się obraca? Nie tylko koło zębate wałka rozrządu.
Tak, wałek rozrządu obraca się z kołem pasowym. Zdemontowałem wahacze zaworów dolotowych i wylotowych, a następnie przeprowadziłem test kompresji. Wynosił on ~20 psi. Ale myślę, że to ma sens, ponieważ nie jest wprowadzane nowe powietrze.

#27 · (Edited)
Przeprowadziłem prawidłowy test szczelności przy użyciu 50 psi, a cylindry 4, 5 i 6 miały ~40 do 45%. Powietrze wydobywało się z bagnetu oleju.

Czy problemem są pierścienie tłokowe? Nie rozumiem, dlaczego wszystkie 3 cylindry miałyby nagle zawieść w tym samym czasie. Co mogłoby to spowodować? Chcę mieć pewność, że zajmuję się przyczyną problemu.

#29 ·
Czy to tylko ja, czy też dzieje się mnóstwo spekulacji? Brak kodów, niektóre rzeczy pozostają bez odpowiedzi, silnik już rozebrany bez DTC, wstępne testy kompresji mogą być niedokładne? Mam problem z nadążaniem za tym.

• Like
Reactions: 0dyfamily and adr5
#30 ·
Gdybym pracował nad samochodem z podobnymi objawami, wykonałbym test kompresji na sucho, następnie test szczelności, a następnie test kompresji na mokro. Testy zawęziłyby możliwe przyczyny niskiej kompresji przed jakimkolwiek demontażem. To tylko moje zdanie.

#84 ·
Ten OP jest podejrzany jak cholera... może usunąć głowę bez problemu, ale nie ufa 9 DTC... Witamy na Dzikim Zachodzie!
Bluecivic107 podsumował to tutaj całkiem dobrze.

Po prostu siedzę i cieszę się show - to całkiem zabawne.

#32 ·
Czy wyczyściłeś zawory przed zrobieniem zdjęcia tej głowicy? Wyglądają strasznie czysto, co może oznaczać, że płyn chłodniczy dostawał się do komory spalania.
Jaki był poziom płynu chłodniczego, zanim go rozebrałeś?
Test szczelności to procent przedmuchu, ile ciśnienia powietrza wpuszczasz do cylindra, podczas gdy otrzymujesz swoje liczby?

#51 ·
Czy wyczyściłeś zawory, zanim zrobiłeś zdjęcie tej głowicy? Wyglądają strasznie czysto, co może oznaczać, że płyn chłodniczy dostawał się do komory spalania.
Jaki był poziom płynu chłodniczego, zanim go rozebrałeś?
Test szczelności to procent przedmuchu, ile ciśnienia powietrza wpuszczasz do cylindra, podczas gdy otrzymujesz swoje liczby?
Poziomy płynu chłodniczego były normalne. Ciśnienie powietrza w teście szczelności wynosiło 50 psi.

#33 ·
Myśląc o tym dalej, zrobiłeś już najbardziej podstawowy test, który musiałeś zrobić, kompresję.
JEŚLI wykonałeś test poprawnie, te liczby nie wystarczą do wytworzenia prawidłowego spalania, więc prowadzi to do pytania, gdzie traci kompresję.
Czy sprawdziłeś gniazda zaworów? Otwory cylindrów? Czy coś Cię zaskoczyło?
Zgadzam się, że awaria wszystkich 3 cylindrów na raz to trochę naciągane. Widziałem już spalone zawory i zgięte zawory z powodu pęknięcia paska rozrządu. Mówisz, że nie masz żadnego z tych problemów.

Gdybym miał hipotetyzować, to prawie brzmi tak, jakby twoja głowica była wypaczona, co mogło spowodować przedostanie się płynu chłodzącego do cylindrów. Nie pozwalając warsztatowi
sprawdzić głowicy, popełniłeś duży błąd. Zapewnią, że twoje zawory uszczelniają i głowica jest płaska w granicach specyfikacji.

W tym momencie sprawdź, czy słyszysz powietrze w kanałach płynu chłodzącego, co moim zdaniem jest miejscem, do którego się udaje.

#39 ·
Myśląc o tym więcej, zrobiłeś już najbardziej podstawowy test, który musiałeś zrobić, kompresję.
JEŚLI wykonałeś test poprawnie, te liczby nie wystarczą do stworzenia prawidłowego spalania, więc to prowadzi do pytania, gdzie traci kompresję.
Czy sprawdziłeś gniazda zaworów? Otwory cylindrów? Czy coś Cię zaskoczyło?
Zgadzam się, że awaria wszystkich 3 cylindrów na raz to trochę naciągane. Widziałem spalone zawory i zgięte zawory z powodu zerwania paska rozrządu. Mówisz, że nie masz żadnego z tych problemów.

Jeśli miałbym hipotetyzować, to prawie brzmi tak, jakby Twoja głowica była wypaczona, co mogło spowodować dostanie się płynu chłodzącego do cylindrów. Niezlecenie warsztatowi sprawdzenia głowicy było poważnym błędem. Zapewnią, że Twoje zawory uszczelniają, a głowica jest płaska w granicach specyfikacji.

W tym momencie sprawdź, czy słyszysz powietrze w kanałach płynu chłodzącego, co moim zdaniem jest miejscem, do którego się udaje.
Nie ma potrzeby sprawdzania wypaczonej głowicy, szukam tylko głównego problemu, nie potrzebuję optymalnej wydajności. Jak powiedziałem wcześniej, test szczelności wykazał, że powietrze wydostawało się z bagnetu; co oznacza, że większość powietrza przechodzi przez cylindry tłoków.

#34 ·
Aktualizacja: Usunąłem tłoki 4, 5 i 6 i wszystkie ich pierścienie są zapieczone do tłoka. Myślę, że to jest przyczyną niskiej kompresji. Odkryłem również, że podłoże katalityczne mojego przedniego katalizatora jest uszkodzone i go brakuje, więc w zasadzie staje się otwartą rurą; nie sądzę, żeby to było powiązane, chyba że ten pod pojazdem był zatkany przez zanieczyszczenia z przodu. Zobacz zdjęcia.

Po dalszych badaniach znalazłem inny wątek, w którym doświadczono czegoś bardzo podobnego, van-shut-off-on-the-highway. W nim nastąpiła nagła niska kompresja w cylindrach 4, 5 i 6, a jego przedni katalizator był zatkany. Moim wnioskiem było to, że odblokował pierścienie tłokowe za pomocą chemikaliów i kulał się dalej.

Jakieś pomysły na temat przyczyny, która spowodowałaby nagłą awarię wszystkich 3 cylindrów?
Moje hipotezy to:
  1. VCM był włączony i przeciążał przednie cylindry, co powodowało osadzanie się węgla na pierścieniach
  2. Przedni katalizator pękł i zatkał katalizator pod pojazdem, co spowodowało osadzanie się węgla na pierścieniach, podczas gdy VCM był włączony, więc wpłynęło to tylko na przednie cylindry
Sprawdzę, czy katalizator pod spodem jest zatkany.

Attachments

#36 ·
Jakieś pomysły na przyczynę, która spowodowałaby nagłą awarię wszystkich 3 cylindrów?
Jeśli nie zamierzasz odpowiadać na zadane pytania, myślę, że wylądujesz w pustym pokoju

Zapieczone pierścienie to powszechny problem w starszych silnikach. Nie sądzę, żeby to była tu przyczyna, ale zdecydowanie trzeba się tym zająć.
Jak rozbierasz ten silnik? Czy nadal jest w samochodzie? Czy przednia głowica jest zdjęta?
Wiadomo, że zanieczyszczenia z katalizatora zużywają silniki (Hyundai), ale wyobrażam sobie, że miałbyś kod p0430, gdyby
twój przedni katalizator tak wyglądał.

#35 ·
VCM co najwyżej mogło przeciążyć cylinder 4. Cylinder 5 i 6 nie mają VCM w żadnej postaci.

owns 2006 Honda Odyssey EX