Honda Odyssey Forum banner

Temperatura skrzyni biegów z aplikacją Torque i ELM327

50K views 37 replies 20 participants last post by  0dyfamily  
#1 ·
Cześć wszystkim,

Dzięki 0dyfamily i kilku osobom z forum Torque myślę, że uzyskałem prawidłowe wartości PID do wyświetlania temperatury skrzyni biegów w Odysei. Mam nadzieję, że kilka osób to wypróbuje i da mi znać, jak to działa. Wydaje się, że zachowuje się dokładnie tak, jak się spodziewałem po innych pojazdach, w których monitorowałem temperaturę skrzyni biegów. Krótka 5-milowa jazda w temperaturze 70° doprowadziła do 115° F. Zastosowanie mocy podczas jazdy z wciśniętym hamulcem spowodowało szybki wzrost temperatury i utrzymanie jej po zwolnieniu. Podczas jazdy wydawało się, że ustabilizowała się w okolicach 175° na wiejskich drogach północnego Connecticut. W przyszłym tygodniu dodam chłodnicę skrzyni biegów, aby przygotować się do holowania i spodziewam się, że wartości te znacznie spadną. To znaczy, oczywiście, JEŚLI PID jest poprawnie skonfigurowany dla temperatury skrzyni biegów.

Oto, co dostałem:

Tryb i PID: 222201
Nazwa: Temperatura skrzyni biegów
Minimum: -40
Maksimum: 300
Współczynnik skali: x1
Typ jednostki: F
Równanie: AA*(9/5)-40
Nagłówek OBD: 18DA1DF1
Czy są chętni? Daj mi znać, jak to działa u Ciebie!

#2 ·
Prawdopodobnie powinienem był to trochę lepiej wyjaśnić osobom, które nie są zaznajomione. Torque to aplikacja na Androida, która umożliwia wyświetlanie danych na żywo, odczytywanie kodów błędów i rejestrowanie danych z samochodu. Działa z interfejsem Bluetooth, który podłącza się do portu OBD. Mogą być niedrogie, a za mniej niż 30 USD możesz mieć funkcjonalność, która wcześniej była dostępna tylko w przypadku narzędzi skanujących za 100 USD+.

Oto niedrogi adapter: http://www.amazon.com/Version-Bluet...-Scanner/dp/B008UR7J6I/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1430669925&sr=8-4&keywords=elm327

I aplikacja: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torque&hl=en

Oto zrzut ekranu tego, co monitoruję w innym z moich samochodów:

#3 ·
Temperatura automatycznej skrzyni biegów między 180F a 200F jest normalna. Jak dotąd jesteś poniżej tego zakresu. (To dobrze.)

Ciekawe byłoby zobaczyć temperaturę skrzyni biegów podczas holowania przed zainstalowaniem chłodnicy. Nie mówię, że jej nie potrzebujesz, po prostu porównanie byłoby interesujące.

#4 ·
Dobrze prawisz, Dave, i zgadzam się, że byłoby to interesujące. Moja łódź ma jednak 3500 funtów, a z mojego doświadczenia z innymi pojazdami fabryczna chłodnica szybko by się przegrzała. Nie rejestrowałem żadnych danych, ale schłodzenie z maksymalnej temperatury 190° do 175° podczas mojej małej jazdy testowej dziś rano zajęło kilka mil. Nie jestem ekspertem od skrzyń biegów Hondy, ale generalnie czuję się komfortowo do 230° F i nie sądzę, żebym mógł utrzymać tak niską temperaturę z łodzią w holu.

#5 ·
Tom, właśnie miałem zapytać, czy mógłbyś zamieścić więcej informacji... i dostarczasz mnóstwo towaru A+. :cool:

Brawo i dzięki.

Twoja krótka analiza danych potwierdza wiele innych postów (od innych klubowiczów i ode mnie). Temperatura może wzrosnąć dość szybko, zwłaszcza jeśli wciśniesz pedał gazu, ale potrzeba dużo, dużo czasu, aby spadła. Standardowe chłodnice ATF Hondy po prostu nie mają nadmiarowej zdolności wymiany ciepła, aby szybko obniżyć temperaturę ATF.

Z drugiej strony, dopiero teraz to rozważyłem: to dużo aluminium, stali i ATF... każda skrzynia biegów to duży, duży radiator! Kolejny powód, aby kupić bardziej wytrzymałą chłodnicę; tj. aby poradzić sobie ze znaczną ilością masy, którą można podgrzać.

OF

#6 ·
Moja żona miała wczoraj przebitą oponę, co było fantastycznym sposobem na odkrycie, że van miał blokady kół i nigdy nie zawracali sobie głowy dołączeniem klucza. Więc po 65-milowym holowaniu do dealera dzięki AAA, miałem okazję monitorować temperaturę podczas 30-milowej jazdy do domu. 73° temperatury otoczenia i wydawało się, że ustabilizowało się w okolicach 150° podczas jazdy po autostradzie z prędkością 70 MPH. Podczas 9 mil jazdy drogami lokalnymi ze średnią prędkością około 35 MPH, temperatura osiągnęła 170°, kiedy wróciłem do domu. Zapomniałem zapisać dane.

Te rzeczy zdecydowanie nie mają termostatu, jak wielu innych producentów, i jestem trochę zaniepokojony tym, że nie osiągnę temperatury z chłodnicą, którą zamierzam zainstalować w ten weekend.

#7 ·
Przeziębienie ATF jest uzasadnionym problemem, szczególnie tam, gdzie temperatury ATF są już poniżej optymalnego poziomu, nawet przed dodaniem dodatkowej chłodnicy.

Dodałbym termostat ATF, jeśli planowana dodatkowa chłodnica jeszcze go nie posiada.

Dave

#8 ·
Zastanawiam się, czy dane dostarczone przez PCM są w jakikolwiek sposób kształtowane (wygładzanie danych lub modyfikowanie wartości danych w celu dopasowania do użytecznych zakresów wartości przez inne funkcje PCM). Jedynym pewnym sposobem jest podłączenie sprzętu do pomiaru temperatury do linii wyjściowej i wejściowej ATF pętli chłodzenia. Robiłem to za pomocą rejestratora danych i termopar przez kilka lat. Ogólnie rzecz biorąc, mój 2003 EX mógł ustabilizować się na poziomie 170F-180F na linii wyjściowej ATF, jeśli byłem bardzo, bardzo ostrożny z przepustnicą przy temperaturze otoczenia w latach 70. na bardzo płaskich autostradach (jak IH-10 przez Luizjanę na Florydę). Jeśli musiałbym kogoś wyprzedzić tylko raz, temperatury wzrosłyby do 200 stopni, a potem zajęłoby to dużo, dużo czasu, zanim spadłyby z powrotem.

Kiedy podłączyłem sprzęt do naszego 2002 EX, ponownie z chłodzeniem OEM. Jazda pod górę z temperaturą zewnętrzną w latach 70. skutkowałaby temperaturami wyjściowymi ATF przekraczającymi 250 stopni F. Chłodzony ATF miał 200 stopni F z chłodnicy OEM. Potem przeszedłem na dużą jednostkę Tru-Cool.

Używam termostatu MOCAL OT1, który otwiera się w pełni przy 140 stopniach F (to było zamówienie niestandardowe; zbudowali dla mnie dwa). Myślę, że to może być wciąż prawie za chłodno, ale jak dotąd, bez problemów. Mishimoto produkuje termostat z wyższym harmonogramem temperatury (jak 71 stopni C lub 160 stopni F). Thermo-stasis sprzedaje jeden przez Bulkpart.com, który ma nieco wyższy harmonogram temperatury niż ten.

Założę się, że gdybyś poprosił MOCAL o zbudowanie jednego z temperaturą 70 stopni C, zrobiliby to. Zajmuje to sporo czasu, ponieważ muszą znaleźć przerwę w swojej linii produkcyjnej, aby to pomieścić, ale spróbują, jeśli uda im się to wcisnąć.

#9 ·
Nie jestem pewien, czy PCM dostosowuje dane, ale nie sądzę, żeby to robił, biorąc pod uwagę jego działanie. Nigdy nie widziałem, żeby skrzynia biegów rozgrzewała się tak szybko podczas poślizgu konwertera momentu obrotowego. Podczas jazdy temperatura pozostaje dość stała, aż warunki wymagają odblokowania konwertera, a następnie temperatura szybko rośnie. To zachowanie, a także temperatury po schłodzeniu odpowiadające temperaturom płynu chłodzącego, są powodem, dla którego jestem prawie pewien, że PID jest poprawny dla temperatury skrzyni biegów.

W przeszłości używałem tego rozwiązania w moim Excursion:

http://www.amazon.com/Derale-13011-Fluid-Control-Thermostat/dp/B004XONNRQ

Sprawdziło się dobrze i utrzymywało temperaturę w okolicach 170 stopni. W zależności od tego, jak to pójdzie, mogę zrobić to samo dla Odysei. Praca przenosi nas do Minnesoty za kilka miesięcy, więc będziemy musieli zmierzyć się z kilkoma mroźnymi zimami.

#10 ·
Naprawdę muszę znowu znaleźć posty tego gościa. Jeden z naszych Odyclubowiczów zauważył, że te późniejsze Odysseys pobierają dane o temperaturze z ATF, gdy wraca on do miski olejowej z pętli chłodzenia, tj. gdy ma najniższą temperaturę. On odbudowuje skrzynie biegów, ale to nie jest funtown89. To naprawdę sprawia, że się zastanawiam... bardzo pouczające posty.

Jednak dostarczone przez niego informacje pasują do twoich, gdzie temperatury ATF pasują do temperatur płynu chłodzącego pod względem danych trendu.

Tak, zauważyłem również dość stabilne temperatury ATF, gdy mogę utrzymać TCC zablokowany. Przy normalnym poślizgu i mnożeniu momentu obrotowego, temperatura ATF rośnie.

#11 ·
Nie wiem. W żadnym wypadku nie jestem ekspertem, ale monitorowałem temperatury w skrzyni biegów w więcej niż kilku samochodach i ciężarówkach. Moja chłodnica nie jest ogromna, ale ma ten sam rozmiar, co ta, która chłodziła 4R70W za silnikiem 4.6L V8 w moim Lincolnie, który wcześniej holował moją łódź. Najcieplej, co to kiedykolwiek widziało, to 193 stopnie podczas wspinaczki na 5-milową autostradę przy temperaturze 94 stopni i z łodzią o wadze 3500 funtów w holu.

Nie aktualizowałem tego wątku, ale widziałem nawet 215 stopni podczas holowania łodzi do domu z Odyseją w zeszłym sierpniu. Nie martwiłem się zbytnio, ale to dobre 30 stopni cieplej niż to, co Lincoln kiedykolwiek zobaczyłby przy tym samym użytkowaniu. Trudno mi uwierzyć, że to temperatura po chłodnicy, ponieważ z mojego doświadczenia wynika, że ten rodzaj chłodnicy powinien usuwać ZNACZNIE więcej ciepła niż to. Zakładam, że skrzynia biegów w Odysei nie jest znacznie mniej wydajna niż stara, 4-biegowa kupa w moim 18-letnim Lincolnie lub cokolwiek innego, co kiedykolwiek monitorowałem.

#30 ·
Nie wiem. Nie jestem w żadnym wypadku ekspertem, ale monitorowałem temperatury w skrzyni biegów w więcej niż kilku samochodach i ciężarówkach. Moja chłodnica nie jest ogromna, ale ma taki sam rozmiar jak ta, która chłodziła 4R70W za silnikiem 4.6L V8 w moim Lincolnie, który wcześniej holował moją łódź. Najcieplejsze, co to coś kiedykolwiek widziało, to 193 stopnie podczas wspinaczki na 5-milową autostradę przy temperaturze 94 stopni i z łodzią o wadze 3500 funtów w holu.

Nie zaktualizowałem tego wątku, ale widziałem nawet 215 stopni podczas holowania łodzi do domu z Odyseją w zeszłym sierpniu. Nie martwiłem się tym zbytnio, ale to dobre 30 stopni cieplej niż Lincoln kiedykolwiek zobaczyłby przy tym samym użytkowaniu. Trudno mi uwierzyć, że to temperatura po chłodnicy, ponieważ z mojego doświadczenia wynika, że ten rodzaj chłodnicy powinien usuwać ZNACZNIE więcej ciepła niż to. Zakładam, że skrzynia biegów w Odysei nie jest znacznie mniej wydajna niż stara 4-biegowa bryła w moim 18-letnim Lincolnie lub cokolwiek innego, co kiedykolwiek monitorowałem.
Prawdopodobnie nie jest dobrym pomysłem porównywanie temperatur oleju w skrzyni biegów, gdy oleje w skrzyni biegów są różne. FWIW, moje odczucia/doświadczenia z moim 2014 (bez możliwości monitorowania temperatur) są takie, że DW-1 honda atf degraduje się znacznie szybciej niż niektóre inne marki atf.
DanaH

#12 ·
Człowieku, skłaniałbym się ku twoim obserwacjom. Jeśli miałbyś temperaturę powrotną 215 stopni F, nie mogę sobie nawet wyobrazić, jaka byłaby temperatura zasilająca pętlę chłodzenia.

Z drugiej strony, widziałem 200 stopni F wracające do skrzyni biegów podczas holowania niczego, ale jechaliśmy w górę Cajon Pass na I-15 w temperaturach w połowie lat 70 F. To była standardowa pętla chłodzenia (rura z żebrami), a nie jakikolwiek rodzaj chłodnicy płytowo-płetwowej.

Naprawdę chcę dowiedzieć się, jak nasz kolega z forum na to wpadł, ale jego nazwisko mi umyka, ponieważ wkracza mój CRS wywołany wiekiem. :(

OF

#14 ·
Mogę potwierdzić, że poniższe nie działa dla odysei 2014/2015.

Ktoś chętny? Dajcie znać, jak to u Was działa!

Jakieś aktualizacje dotyczące nowszego zestawu?

#15 ·
Nikt nie odpowiedział na zapytanie djpmarka; mark, sądząc po twojej linii sygnatury, masz 2001. Nie sądzę, żeby Honda udostępniła informacje PID do 2007 roku, a do tego czasu używali protokołu danych CAN (nasze i twoje wcześniejsze Odysy używają ISO) dla zgodności z OBD II.

maddog, to niesamowite... czy Honda wprowadziła jakieś zmiany, wymagając w ten sposób nowego PID na ScanGauge? Nic nie słyszałem o nowszych informacjach PID.

OF

#16 ·
Do wiadomości - udało mi się to uruchomić na 2014 roku.

Odkryłem, że musisz wyłączyć nagłówki w profilu pojazdu.

Aby to zrobić, wybierz Profil pojazdu | Edytuj profil | Opcje zaawansowane

Na dole będzie pole dla niestandardowego ciągu konfiguracyjnego ELM327. Wprowadź następujący kod dokładnie tak, jak jest napisany:

[FONT=&quot]atsp7
atshda1df1

[/FONT]
Jak tylko to zrobiłem, otrzymałem temperaturę skrzyni biegów, która jest zdecydowanie oddzielona od temperatury płynu chłodzącego.

Znalezione na forach Torque Pro. Pierwszy post, więc nie mogę zamieścić linku, ale jeśli tam poszukasz, możesz znaleźć wątek, który o tym mówi. Tytuł wątku to "Temperatura skrzyni biegów dla Odysei"

#31 ·
Do wiadomości - udało mi się to uruchomić na 2014.

Odkryłem, że musisz wyłączyć nagłówki w profilu pojazdu.

Aby to zrobić, wybierz Profil pojazdu | Edytuj profil | Opcje zaawansowane

U dołu znajduje się pole dla niestandardowego ciągu konfiguracyjnego ELM327. Wprowadź następujący kod dokładnie tak, jak jest napisany:

[FONT=&quot]atsp7\natshda1df1

[/FONT]
Jak tylko to zrobiłem, uzyskałem temperaturę skrzyni biegów, która jest zdecydowanie oddzielona od temperatury płynu chłodzącego.

Znalezione na forach Torque Pro. Pierwszy post, więc nie mogę zamieścić linku, ale jeśli tam poszukasz, możesz znaleźć wątek, który o tym mówi. Tytuł wątku to "Temperatura skrzyni biegów dla Odysei"
Do wiadomości - mogę potwierdzić, że to również działało w moim 2017 SE z Torque Pro. Kupiłem 2 adaptery elm327 kilka dni temu i nie mogłem uzyskać temperatury płynu chłodzącego silnik, a to, co pokazywało jako temperaturę ATF, wydawało się być zgodne z zachowaniem temperatury płynu chłodzącego silnik (szybko się nagrzewa nawet podczas postoju, nie przekracza 175-180 na autostradzie itp.). Po wprowadzeniu powyższego ciągu znaków otrzymuję temperaturę płynu chłodzącego silnik, a nowy czujnik pokazuje temperaturę ATF. To, co wcześniej twierdzono, że jest temperaturą ATF (metoda 1?), już nie działa.
Potwierdzam również, że bluedriver nie poda Ci temperatury ATF.

#17 ·
Przepraszam, jeśli się tu wtrącę.
Czy mogę pobrać wszystkie informacje o Torque na mój telefon?
Czy muszę to robić w trakcie tworzenia danych, czy też ma to jakiś rodzaj pamięci do późniejszego pobrania?

#20 ·
Czy skaner może po prostu pozostać w porcie?
Tak, to nic nie zaszkodzi.

Zostawiam włączony mój klucz sprzętowy Bluetooth, którego używam do aplikacji Torque przez cały czas.

Ten, który mam, miga małym czerwonym światełkiem, więc pobiera niewielki prąd z akumulatora, ale to problem tylko wtedy, gdy pozwolisz vanowi stać przez długi czas.

#22 ·
Próbowałem odczytać temperaturę skrzyni biegów za pomocą Torque Lite na moim EX-L z 2008 roku z

Super Mini ELM327 V1.5 Bluetooth z PIC1825K80 OBD2 Diagnostic Tool ELM 327 V1.5 Bluetooth (Niebieski)

który kupiłem online z tego miejsca od a do z.

Nie udało mi się w ogóle odczytać temperatury skrzyni biegów, a nawet zwykłe odczyty były w najlepszym razie sporadyczne. Wydawało się, że aplikacja ma trudności ze znalezieniem ECM.

Zanim wydam pieniądze na pełną wersję aplikacji, chciałem ją wypróbować. Czy płatna wersja aplikacji działa lepiej?

Dzięki

#23 ·
Pierwszy raz publikuję, ale ponieważ te informacje są wszędzie. W końcu postanowiłem zadać to pytanie:

W formule widać, że czujnik jest od -40 do 300 (to sprawia, że myślę, że to RTD), próbuję to ustalić, ale bezskutecznie. Ponieważ to Honda, zakładam, że używają stopni Celsjusza. Dlatego wzór musi przeliczać wartość ze stopni Celsjusza na Fahrenheita. Na tej podstawie zmieniłbym wzór na końcu na -32, co jest poprawnym wzorem do zmiany z C na F.

Wszelkie komentarze, wiem, że to dość stary post, ale wiele Odys tam jest...

Jeśli ktoś wie, co to za nagłówek... Byłbym wdzięczny.

#24 ·
Wzór pokazuje, że czujnik ma zakres od -40 do 300 (co sprawia, że myślę, że to RTD), próbuję to ustalić, ale bezskutecznie. Ponieważ to Honda, zakładam, że używają stopni Celsjusza.
Nie wiem nic o aplikacji, ale ten zakres (-40 do 300) to prawie na pewno stopnie Fahrenheita.

W temperaturze 300F automatyczna skrzynia biegów doznałaby trwałego uszkodzenia uszczelki i byłaby zagrożona natychmiastową awarią. Prawdopodobnie uległaby zniszczeniu, zanim temperatura wzrosłaby znacznie wyżej.

Normalny zakres pracy skrzyni biegów wynosi od 180F do może 220F, przy czym dolna granica tego zakresu jest idealna.

#26 ·
Być może coś pomijam... ale myślałem, że aby zmienić °C na °F, robi się to w następujący sposób:

Tc = temperatura w stopniach Celsjusza
Tf = temperatura w stopniach Fahrenheita

[Tc(9/5)]+32 = Tf

Zawsze, gdy byłem za granicą i otrzymywałem lokalną temperaturę w °C, po prostu podwajałem ją, odejmowałem 10%, a następnie dodawałem 32, aby uzyskać °F.

OF

• Like
Reactions: jwzg
#27 ·
Być może coś przeoczyłem... ale myślałem, że aby zmienić °C na °F, należy zrobić następujące czynności:

Tc = temperatura w stopniach Celsjusza
Tf = temperatura w stopniach Fahrenheita

[Tc(9/5)]+32 = Tf

Ilekroć byłem za granicą i otrzymywałem lokalną temperaturę w °C, po prostu podwajałem ją, odejmowałem 10%, a następnie dodawałem 32, aby uzyskać °F.

OF
To jest prawdziwa matematyka.

Wysłane z mojego SM-G960U1 przy użyciu Tapatalk

#28 ·
Czy są chętni? Daj mi znać, jak to działa dla ciebie!
Upewniłem się również, że PID overrides również ustawiono na "Nie zastępuje żadnych PID".

Po przeczesaniu tego, co wydawało się 100 postów na wielu forach, w końcu udało mi się to uruchomić w moim 2015 EX-L. Po zainstalowaniu adaptera obd2, torque pro podawało mi temperaturę płynu chłodzącego zamiast ATF. Zastosowanie tych ustawień nie dało mi żadnego odczytu. Na innym forum przeczytałem, że niektórzy użytkownicy musieli dodać "ath0" bez cudzysłowów do bardzo zaawansowanej sekcji w profilu pojazdu.

Inni musieli dodać "atsp7\natshda1df1" lub ATCAF1.

Oto adapter, którego używam:

155638

#33 ·
Witajcie wszyscy,

Dzięki 0dyfamily i kilku osobom z forum Torque myślę, że uzyskałem prawidłowe wartości PID do wyświetlania temperatury skrzyni biegów w Odysei. Mam nadzieję, że kilka osób to wypróbuje i da mi znać, jak to działa. Wydaje się, że zachowuje się dokładnie tak, jak oczekiwałem od innych pojazdów, w których monitorowałem temperaturę skrzyni biegów. Krótka przejażdżka na 5 mil w temperaturze 70° doprowadziła do 115° F. Zastosowanie mocy podczas jazdy z wciśniętym hamulcem spowodowało szybki wzrost temperatury i utrzymanie się jej po zwolnieniu. Podczas jazdy wydawało się, że ustabilizowała się ona w okolicach 175° na wiejskich drogach północnego Connecticut. W przyszłym tygodniu dodam chłodnicę skrzyni biegów, aby przygotować się do holowania i spodziewam się, że wartości te znacznie spadną. To znaczy, oczywiście, JEŚLI PID jest poprawnie skonfigurowany dla temperatury skrzyni biegów.

Oto co dostałem:

Czy są chętni? Dajcie mi znać, jak to działa u was!
Zamierzam odpowiedzieć, aby móc łatwiej znaleźć to w przyszłości, na wypadek gdyby moje ustawienia zostały ponownie wyczyszczone. Użyłem tego do mojego 2007 i działa świetnie. Dziękuję bardzo!

#34 ·
Powinniście przyjrzeć się środkowi ochronnemu do przekładni Lubegard.

Obniża on średnio temperaturę ATF o 10-15°C.
Zauważyłem, że podczas pokonywania długich wzniesień skrzynia biegów nigdy nie nagrzewa się tak bardzo jak wcześniej.
To samo dotyczy sytuacji, gdy jest załadowana ludźmi i sprzętem.

Naprawdę utrzymuje wszystko w ryzach.
Kupiłem zewnętrzną chłodnicę ATF i ostatecznie jej nie zainstalowałem.

#35 ·
Powinniście przyjrzeć się środkowi ochronnemu do przekładni Lubegard.
+1.

Jerry O (który wydaje się, że opuścił fora jakiś czas temu) ujawnił nam korzyści płynące ze stosowania środka ochronnego do przekładni Lubegard wiele, wiele lat temu na tym forum.

Z tego, co wiem, używam go od ponad 15 lat we wszystkich naszych samochodach (ponad tuzin, mamy teraz "flotę rodzinną", którą wszyscy jeżdżą).

Nie wiem, jak to poprawia wymianę ciepła ATF, ale tak się dzieje, jak mówi @white2015. Byłem w dziedzinie chemii w erze przedinternetowej i w większości dowiadujemy się o tym, które związki to robią, poprzez przypadkową obserwację. To prawda nawet dzisiaj (mieliśmy obecnego chemika na poziomie podyplomowym, który wpadł na fora i nawet z dostępnymi narzędziami do wyszukiwania elektronicznego nie mógł znaleźć niczego definitywnego na temat "dlaczego" estry woskowe w Lubegard robią to, co robią dla nas).

OF

#37 ·
Wersja Torque, którą miałem, nie miała już tego PID dla 3. generacji. Ma metodę 2, ale ta zawsze pozostaje pusta.

Założyłem też chłodnicę AT w 08 ody po problemach z 2. generacją. Działa świetnie. Założyłem nawet jedną w Avalon.