Honda Odyssey Forum banner

Uniwersalne belki poprzeczne pasujące do Odyssey z lat 2007 i 2011

25K views 16 replies 7 participants last post by  Hjsimpson  
#1 ·
Ja i mój przyjaciel na zmianę organizujemy nasze odysei na wspólne wycieczki. Mam 2007 EX-L NAV&RES, a on 2011 Touring. Planujemy dłuższą podróż w tym miesiącu i musimy zamontować box dachowy. Pomysł polegał na zdobyciu belek poprzecznych, które pasowałyby do obu vanów, abyśmy mogli wymieniać belki wraz z boxem dachowym przy każdej turze.

Jesteśmy tak zdezorientowani wszystkimi tymi modelami, nie jesteśmy pewni, czy jeden zestaw może bezpiecznie pasować do obu vanów. Przewodniki dopasowania Thule i Yakima nic nie pokazują dla modelu z 2011 roku. Planujemy kupić box dachowy Sears x-cargo sports.

Czy ktoś może nam pomóc w wyborze modelu i marki uniwersalnych belek poprzecznych, z których możemy skorzystać? Pomysł polega na podziale kosztów 50/50, więc jeśli wspólny koszt sugerowanego modelu przekroczy szyny OEM (około 130 $ za 2011 i 200 $ za 2007), prawdopodobnie wybierzemy belki OEM.

Wszelka pomoc jest bardzo mile widziana!

#2 ·
Czy 2011 Twojego znajomego ma opcjonalne relingi dachowe? Jeśli tak, to każdy zestaw belek poprzecznych, który pasuje do Twojego 2007, *powinien* pasować do jego 2011. Zabralbym oba samochody przy zakupie, żeby się upewnić, ale każdy zestaw, który mocuje się do fabrycznych relingów dachowych (tj. Thule 450), powinien działać.

Nicolas

#4 ·
Cóż, to nieprawda. Poprzeczki z 2007 i 2011 roku mają różne numery OEM, a szerokości są różne, podobnie jak ceny. Właśnie sprawdziłem Thule 450 na Amazon i sam zestaw stóp kosztuje 150 $ bez belek.
Przepraszam, nigdy nie chciałem mówić o belkach OEM, tylko o stronach trzecich (Thule, Yakima). Więc powinienem był napisać: "Jeśli tak, to każdy zestaw poprzeczek stron trzecich, które pasują do Twojego 2007 roku, *powinien* pasować do jego 2011 roku".Zaletą posiadania jednego zestawu belek jest to, że można go po prostu podnieść z samochodu bez konieczności każdorazowego zdejmowania i instalowania boxu dachowego.Jeśli chodzi o koszty, tak, strona trzecia jest droga. :(Nicolas

#6 ·
Dzięki Nicolas.
Zastanawiam się, dlaczego nikt na tym forum nie wspomina o nieoznakowanych poprzeczkach sprzedawanych na Amazon i w innych miejscach w Internecie, takich jak ta poniżej.
Amazon.com: Poprzeczki dachowe z zamkiem Honda CR-V, Odyssey, Pilot: Motoryzacja
Nie wiem... Wiem, że kilka miesięcy temu szukałem Thule, aby skorzystać z serwisu i możliwości używania tych samych kluczy, co w naszych bagażnikach rowerowych.

Koniecznie daj nam znać, jeśli to zrobisz! :)

EDIT: Przy okazji, czy Twój kumpel ma opcjonalne szyny?

Nicolas

#7 ·
Mam zestaw wież i belek poprzecznych Yakima Railgrab i uwielbiam bezpieczeństwo (nie odpadną, jeśli nie chcesz) i łatwość użytkowania. 58-calowe belki poprzeczne, które poleca Yakima, powinny z łatwością pasować do obu furgonetek, wystarczy sprawdzić za pomocą taśmy mierniczej.

W innej notatce polecam wybór boxu Thule lub Yakima zamiast X-Cargo. Przez lata używałem boxu Sears i zawsze musiałem dwukrotnie sprawdzać, czy się nie otwiera. Kilka lat temu szukałem i znalazłem używany box Yakima Skybox na craigslist i uwielbiam go. Jest niższy i dłuższy, a także bardziej aerodynamiczny. Otwiera się również łatwo z obu stron i zatrzaskuje bardzo bezpiecznie z dobrym wskazaniem, że jest zatrzaśnięty.

Tak, rzeczy Thule lub Yakima są drogie, ale są warte premii. Zapłaciłeś premię za swoją furgonetkę w porównaniu do Dodge'a lub Mazdy, nie oszczędzaj na ładunku.

#11 ·
#12 ·
Ryzykując, że zabrzmię jak idiota, ale czy tylko ja nie lubię "wyglądu" belek poprzecznych innych niż OEM? Naprawdę nienawidzę widzieć, jak belki wystają poza relingi dachowe, tak jak robią to te z rynku wtórnego. Rozumiem, że zyskujesz więcej miejsca, ale czy dach nie jest już wystarczająco szeroki, aby belki poprzeczne OEM były w porządku?

Czy zostawiasz belki poprzeczne na miejscu, gdy ich nie używasz, czy je zdejmujesz? Myślę, że to może być jedna korzyść, jeśli je zdejmujesz, ale to może być denerwujące.

Przepraszam za wywód, to bardziej kwestia wyglądu, gdy nic nie przewozisz na relingach, myślę, że OEM-owe wyglądałyby oczywiście o wiele lepiej, gdy nie są używane.

#13 ·
Zdejmowanie i zakładanie ich nie jest wielkim problemem. Z pewnością nie na tyle, by uzasadniać kupno belek poprzecznych Hondy i zlecanie ich montażu.

#15 ·
Postąpiliśmy zgodnie z radą seafarer76 i kupiliśmy zestaw Yakima 8000140 z Skybox 21. Zainstalujemy je jutro na 2011 i zobaczymy, jak sprawdzą się podczas tej 5000-milowej podróży do Yellowstone!

Zgadzam się z Raistlinem. Też nie lubię wystających belek, ponieważ jesteśmy tak przyzwyczajeni do wyglądu OEM-owych belek w większości Odys. Belki zostaną zdjęte, jak tylko wrócimy z podróży i będą szczęśliwie siedzieć w piwnicy do następnej podróży!

#16 ·
Poprzeczki Volvo XC70 z 2006 roku również pasują

Natknąłem się na zestaw na Craigslist dzisiaj i pasują idealnie, tak jak poprzeczki SAAB. Są na Odyssey Touring z 2007 roku. Potrzebujesz specjalnego narzędzia, aby je dokręcić. Mają 48 cali szerokości i mają gumę pomiędzy. Działają idealnie. Pani, która je sprzedawała, miała na nich kajak, więc nie są idealne, ale działają świetnie.

Instalacja i dokręcenie zajęło około 5 minut. To kwadratowe poprzeczki z małym logo Volvo, zmienione przez Thule. Zapłaciłem 50 dolarów. Zaoszczędziłem około 300 dolarów, nie kupując innych. Teraz do bagażnika / bagażnika dachowego, aby rodzina mogła jechać na wakacje i nadal otwierać klapę bagażnika dla wózka dziecka... Mam również 2-calowy bagażnik z zaczepem z pepboys 20"x60", który działa idealnie i jest wart 90 dolarów z mocowaniem 2". Mogę umieścić 3 lodówki Coleman na bagażniku i nadal otwierać klapę bez problemów.

#17 ·
Natknąłem się dzisiaj na zestaw na craigslist i pasują idealnie, tak jak belki SAAB. Są na Odyssey Touring z 2007 roku. Będziesz potrzebował specjalnego narzędzia, aby je dokręcić. Mają 48 cali szerokości i mają gumę pomiędzy. Działają idealnie. Pani, która je sprzedawała, miała na nich kajak, więc nie są idealne, ale działają świetnie.

Zajęło to około 5 minut, aby zainstalować i dokręcić. To kwadratowe belki z małym logo Volvo, zmienione przez Thule. Zapłaciłem 50 dolarów. Zaoszczędziłem około 300 dolarów w porównaniu do kupna innych. Teraz do bagażnika / bagażnika dachowego, aby rodzina mogła jechać na wakacje i nadal otwierać tylną klapę dla wózka dziecka... Mam również bagażnik na hak 2" od pepboys 20"x60", który działa idealnie i jest wart 90 dolarów z mocowaniem 2". Mogę umieścić 3 lodówki Coleman na bagażniku i nadal otwierać klapę bez problemów.
Chcę tylko wyjaśnić, że mówisz, że belki poprzeczne z XC70 z 2006 roku pasują do Ody z 2007 roku.
Chcę sprawdzić, czy belki poprzeczne XC70 pasują do Ody z 2011 roku. Czy ktoś może to potwierdzić?