Moja żona upiera się przy 2013 Odyssey zamiast tego, czego chciałem, czyli 2013 Sienna. Mamy 2005 Odyssey z 152 000 bezawaryjnych mil, ale wciąż słyszę o problemach ze skrzyniami biegów, nawet tutaj w 2013 roku. Nie widziałem jeszcze, żeby skrzynia biegów z 2013 roku padła, ale może nie szukałem wystarczająco głęboko. Nie rozumiem tego. W każdym razie, jeśli dostaniemy 2013 Odyssey, planuję robić 3-krotną wymianę oleju w skrzyni biegów co drugą wymianę oleju, tak na wszelki wypadek. Po prostu nie rozumiem, jak spuszczenie 3 starych kwart w skrzyni o pojemności 9-12 kwart w ogóle pomaga. Zrobiłem dwa 3-krotne spuszczenia i napełnienia w naszym 2005 przez lata i płyn robi się czerwony nawet po 2200 milowej podróży w obie strony przy 150 000 mil. Więc widzę, jak to może pomóc. Jedyny problem jest taki, że nie lubię wydawać 100 dolarów na 9 kwart płynu do skrzyni biegów co drugą wymianę oleju, a nawet co roku. Dodatkowo, jako ubezpieczenie, dodaję chłodnicę oleju. Czy ktoś może mi powiedzieć, jak domowa wersja wymiany płynu w skrzyni biegów (3 kwarty) w ogóle pomaga? Dzięki.