Honda Odyssey Forum banner

Płyn do przekładni 2011 Odyssey

12K views 30 replies 11 participants last post by  phattyduck  
#1 ·
Witajcie wszyscy! Mam nadzieję, że wszystko dobrze. Mam pewien problem, mam Hondę Odyssey z 2011 roku z przebiegiem 100 000 mil i właśnie wymieniłem płyn w skrzyni biegów. Kiedy całkowicie spuściłem płyn i wlałem nowy, było to 3,3 kwarty, a potem jeździłem nim i po kilku dniach używania go, niedawno sprawdziłem bagnet i zobaczyłem, że jest na minimum, więc dolałem płynu do skrzyni biegów, więc w sumie wlałem około 4 kwart, czy to normalne? Po prostu trochę się martwię. Proszę o pomoc.

#2 ·
Witajcie wszyscy! Mam nadzieję, że wszystko dobrze. Mam pewien problem, mam Hondę Odyssey z 2011 roku z przebiegiem 100000 mil i właśnie zrobiłem wymianę płynu w skrzyni biegów, kiedy całkowicie spuściłem płyn i wlałem nowy, było to 3,3 kwarty, potem jeździłem nim i minęło kilka dni, używałem go, niedawno sprawdziłem bagnet i zobaczyłem, że jest na minimum, więc napełniłem go płynem do skrzyni biegów, więc w sumie wlałem około 4 kwarty, czy to normalne? Po prostu trochę się martwię. Proszę o pomoc
Tak...
To pytanie często się tu pojawia.
Im dłużej zostawisz go do spuszczenia, tym więcej płynu AT trzeba uzupełnić/wymienić.
Ta zmienna nie jest w pełni zrozumiała.
Idealną metodą jest zmierzenie ilości spuszczonego płynu, a następnie uzupełnienie płynu na podstawie tej wartości.

#3 ·
tak...
takie pytanie często się tu pojawia.
im więcej czasu zostawisz na spłynięcie, tym więcej płynu AT trzeba uzupełnić/wymienić.
ten wskaźnik nie jest do końca zrozumiały.
idealną metodą jest zmierzenie ilości spuszczonego płynu, a następnie uzupełnienie płynu na podstawie tej wartości.
Dziękuję!! Jesteście niesamowici, trochę się zmartwiłem, bo nie widzę żadnych wycieków pod maską ani na podłodze, dlatego się zmartwiłem. Wheew!!

#4 ·
Dopóki nie ma widocznych wycieków, a poziom jest prawidłowy, gdy skrzynia biegów jest ciepła (to również zmienna!), wszystko jest w porządku. Mogło być lekko niedopełnione podczas ostatniego serwisu.

#5 ·
O ile nie ma widocznych wycieków, a poziom jest prawidłowy, gdy skrzynia biegów jest ciepła (to również zmienna!), wszystko jest w porządku. Mogło być nieco niedopełnione podczas ostatniego serwisu.

-Charlie
O ile nie ma widocznych wycieków, a poziom jest prawidłowy, gdy skrzynia biegów jest ciepła (to również zmienna!), wszystko jest w porządku. Mogło być nieco niedopełnione podczas ostatniego serwisu.

-Charlie
Dziękuję, cóż, zgadnijcie, po napełnieniu i jeździe wczoraj, ponownie sprawdziłem płyn w skrzyni biegów i jest powyżej maksymalnego poziomu, co myślisz, że powinienem zrobić? Spuścić trochę za pomocą syfonu przez mały metalowy wąż, gdzie sprawdza się poziom, czy też staromodnym sposobem?

#12 ·
View attachment 167254
Oto odczyt, gdy silnik jest zimny, i wyłączyłem silnik, a następnie zmierzyłem, dało mi to trochę więcej lub powyżej maksymalnego poziomu
View attachment 167254
Oto odczyt, gdy silnik jest zimny, i wyłączyłem silnik, a następnie zmierzyłem, dało mi to trochę więcej lub powyżej maksymalnego poziomu
Przynajmniej w Odysei z 2014 roku bagnet pokazuje różne poziomy oleju po obu stronach (ponieważ bagnet wchodzi do miski pod ostrym kątem). Na pierwszym zdjęciu pokazałeś poziom z oznaczeniem "GORĄCY", ale na drugim zdjęciu mierzysz go po przeciwnej stronie. Być może sprawdziłeś po właściwej stronie i zamieściłeś zdjęcie z drugiej strony. Proszę pamiętać o tym problemie... Zadałem to pytanie w wątku dotyczącym spuszczania i napełniania skrzyni biegów i wydaje się, że wiele osób o tym wie i radzi mi, aby używać niższego poziomu oleju z obu stron.

#19 ·
Oto co musisz zrobić, aby mieć pełne zaufanie do poziomu oleju w skrzyni biegów po D/F. Zmierz poziom płynu w skrzyni biegów zgodnie z doskonałymi instrukcjami powyżej, aby sprawdzić, czy jest prawidłowy. Teraz spuść olej do czystej, suchej patelni i ponownie zamontuj korek spustowy. Przygotuj galonowy dzbanek, który skalibrowałeś na 4 kwarty, z czego 4 kwarta jest podzielona na cztery segmenty po 8 uncji. Używając lejka, wlej zużyty olej do dzbanka i zanotuj dokładną ilość płynu w nim. To jest dokładna ilość nowego płynu, który wlejesz z powrotem. Możesz teraz użyć dzbanka do utylizacji zużytego oleju w odpowiedni sposób dla Twojej okolicy lub zachować go na następny D/F.

#20 ·
Pytanie do dodania do tego wątku. Mam EXL z 2011 roku z 5-biegową skrzynią biegów, 165 tys. mil przebiegu. Po raz pierwszy robię spuszczanie i napełnianie 1x. (Po raz pierwszy robię to sam, skrzynia biegów była regularnie serwisowana.) Zleciłem serwis w styczniu i teraz zaczynam schemat wymiany oleju co drugą wymianę. Samochód był dość ciepły, kiedy spuściłem płyn i uzyskałem około 4,7 kwarty z pojedynczego spustu. Instrukcja mówi, że powinno być 3,3 kwarty. Czy był przepełniony? Czy powinienem po prostu wlać z powrotem 3,3 kwarty i sprawdzić to zgodnie z powyższym? A może wlać z powrotem to, co wyjąłem. Samochód zmieniał biegi i jeździł dobrze przed spuszczeniem. Dodatkowy DW1 mnie zaskakuje.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#21 ·
Pytanie do dodania do tego wątku. Mam EXL 2011 z 5-biegową skrzynią biegów, 165 tys. mil. Po raz pierwszy robię spuszczanie i napełnianie 1x. (Po raz pierwszy robię to sam, skrzynia biegów była regularnie serwisowana.) Zleciłem serwis w styczniu i teraz zaczynam schemat wymiany oleju co drugą wymianę. Van był dość ciepły, kiedy spuściłem płyn i uzyskałem około 4,7 kwarty z pojedynczego spustu. Instrukcja mówi, że powinno być 3,3 kwarty. Czy był przepełniony? Czy powinienem po prostu wlać z powrotem 3,3 kwarty i sprawdzić to zgodnie z powyższym opisem? A może wlać z powrotem to, co wyjąłem. Van zmieniał biegi i działał dobrze przed spuszczeniem. Dodatkowy DW1 mnie zaskakuje.

Spuściłem 4,2, ale tylko wtedy, gdy go przechylałem. 4,7 wydaje się, że było przepełnione (warsztat z pistoletem do oleju, który nie dba o precyzję). Na twoim miejscu wlałbym 3,5 lub 4, a następnie sprawdził wskaźnik poziomu oleju.

#29 ·
powinno być dobrze, jeśli wkrótce zrobisz kolejny D&F.

Ostateczne napełnienie zapewniłoby, że będzie na drugiej linii, gdy będzie gorąco.
Włóż to, co wyjmujesz.

Metoda pomiaru jest zawsze trafna.
Tak, planuję zrobić jeszcze dwa z lubeguardem na ostatnim. Jak myślisz, jaka jest różnica w płynie między dolną a górną linią?