Honda Odyssey Forum banner

Problemy z bezpośrednim wtryskiem?

1 reading
20K views 19 replies 9 participants last post by  odydriver77  
#1 ·
Chcę kupić nowego (lub nowszego) Odyseja 2018+, najprawdopodobniej model Touring lub Elite. W przeszłości posiadałem Odyseję i uwielbiałem ją. Jedyną rzeczą, która mnie martwi, jest bezpośredni wtrysk paliwa stosowany w tych silnikach. Chciałbym usłyszeć od każdego, kto przejechał przyzwoitą liczbę mil jednym z tych vanów z bezpośrednim wtryskiem, aby zobaczyć, czy wystąpiły jakieś problemy. Kupuję kolejną Hondę, aby zatrzymać ją na dłuższą metę ze względu na jej niezawodność. Nie chcę mieć czegoś, co wymaga regularnego czyszczenia z nagaru. Wiem, że Sienna używa zarówno bezpośredniego, jak i portowego wtrysku paliwa, co, jak mi powiedziano, jest lepsze w perspektywie długoterminowej. Wszelkie informacje są mile widziane. Dzięki!

#2 ·
Szukam nowego (lub nowszego) Odyseja 2018+, najprawdopodobniej modelu Touring lub Elite. W przeszłości posiadałem Odyseję i uwielbiałem ją. Jedną rzeczą, której się uczę i która mnie martwi, jest bezpośredni wtrysk, który jest stosowany w tych silnikach. Chciałbym usłyszeć od każdego, kto przejechał przyzwoitą liczbę mil na jednym z tych vanów z bezpośrednim wtryskiem, aby zobaczyć, czy wystąpiły jakieś problemy. Kupuję kolejną Hondę, aby zachować ją na dłuższą metę ze względu na jej niezawodność. Nie chcę mieć czegoś, co wymaga regularnego czyszczenia z węgla. Wiem, że Sienna używa zarówno bezpośredniego, jak i portowego wtrysku, co, jak mi powiedziano, jest lepsze w dłuższej perspektywie. Wszelkie informacje są mile widziane.
Dzięki!
Posiadam model z 2018 roku, który kupiłem prawie dokładnie rok temu. Obecnie ma przejechane ponad 75 000 mil. Jestem fanatykiem konserwacji. Oprócz wymian oleju (około 1 na miesiąc), rotacji opon przy każdej wymianie oleju i właśnie założyłem na nią nowe opony z (oczywiście, lol) ustawieniem kół... niczego nie potrzebowała. Wymieniłem płyn w skrzyni biegów przy 40 000 mil. Jedyną poważną rzeczą, której się spodziewam, jest wymiana paska rozrządu przy 120 000 mil.

Nigdy nie miałem problemów ze skrzynią biegów, o których wspominali inni, i mam tę kiepską 9-biegową. Moją JEDYNĄ skargą jest oprogramowanie, które obsługuje system informacyjno-rozrywkowy. To złom i pełen błędów. Nigdy nie działał poprawnie od pierwszego dnia, pomimo LICZNYCH aktualizacji oprogramowania. Przestałem mieć nadzieję, że kiedykolwiek to naprawią. FWIW, posiadam Subaru z 2019 roku z dokładnie tymi samymi problemami z oprogramowaniem.

Chyba wymienię go w przyszłe lato. Kiedy to zrobię, dostanę kolejnego.

Powodzenia!

#4 · (Edited)
Zamierzam kupić nowego (lub nowszego) Odyseja 2018+, najprawdopodobniej model Touring lub Elite. W przeszłości posiadałem Odyseję i uwielbiałem ją. Jedyną rzeczą, która mnie martwi, jest bezpośredni wtrysk, który jest stosowany w tych silnikach. Chciałbym usłyszeć od każdego, kto przejechał przyzwoitą liczbę mil na jednym z tych vanów z bezpośrednim wtryskiem, aby zobaczyć, czy wystąpiły jakieś problemy. Kupuję kolejną Hondę, aby zatrzymać ją na dłuższą metę ze względu na jej niezawodność. Nie chcę mieć czegoś, co wymaga regularnego czyszczenia z węgla. Wiem, że Sienna używa zarówno bezpośredniego, jak i portowego wtrysku, co, jak mi powiedziano, jest lepsze w dłuższej perspektywie. Wszelkie informacje są mile widziane.
Dzięki!
Aktualny post. Od około tygodnia badam gromadzenie się węgla na zaworach dolotowych w przypadku bezpośredniego wtrysku, tak jak ma to miejsce w Ody. Najwyraźniej nagromadzenie jest spowodowane przez system PCV, który wprowadza opary oleju do kolektora dolotowego. Jednym ze sposobów na zmniejszenie tego jest zainstalowanie "catch can", aby złapać olej w systemie PCV i wprowadzić czyste powietrze do kolektora dolotowego.

Kupiłem naszego EX 2019 pod koniec kwietnia 2019 roku, jeżdżąc tylko po okolicy, więc zawory dolotowe powinny być jeszcze czyste. Zamierzam zainstalować "catch can", ale staram się znaleźć dobry. Z tego, co czytałem, niektóre catch can'y wychwytują 98% oleju, podczas gdy niektóre mogą wychwycić tylko około 40% oleju. Nie wiem jeszcze, który kupić. Czy ktoś wie?

#5 ·
Aktualny post. Od około tygodnia badam gromadzenie się węgla na zaworach dolotowych do wtrysku bezpośredniego, takich jak Ody. Najwyraźniej nagromadzenie jest spowodowane przez system EGR, który wprowadza opary oleju do kolektora dolotowego. Jednym ze sposobów na zmniejszenie tego jest zainstalowanie "catch can", aby wychwytywać olej w systemie EGR i wprowadzać czyste powietrze do kolektora dolotowego.

Kupiłem nasz model EX 2019 pod koniec kwietnia 2019 roku, jeżdżąc tylko po okolicy, więc zawory dolotowe powinny być jeszcze czyste. Zamierzam zainstalować "catch can", ale staram się znaleźć dobry. Z tego, co czytałem, niektóre catch cans wychwytują 98% oleju, podczas gdy niektóre mogą wychwytywać tylko około 40% oleju. Jeszcze nie wiem, który kupić. Czy ktoś wie?
Zobacz ten film:

Jeśli zainstalujesz catch can, bardzo ważne jest, aby pamiętać o regularnym opróżnianiu go. Jeśli tego nie zrobisz i się napełni, zrzucisz surowy olej do wlotu, co jest jeszcze gorsze niż pozostawienie go w takim stanie, w jakim jest.

#6 ·
Posiadam Odyseję z 2018 roku i CRV z 2018 roku.

Konsensus w sprawie CRV 1.5 turbo jest taki, że Honda zasadniczo wbudowała odsysacz do silnika i nie ma osadów na zaworach dolotowych.

Ten sam 1.5 T jest używany w Civic, a ci faceci stroili silnik i nie mieli żadnych problemów z węglem.

Założę, że silnik 3.5 l również ma tę samą technologię.

Śmiało zainstaluj odsysacz, ale wydaje się, że próbujesz rozwiązać problem, który nie istnieje.

#7 ·
Posiadam Odyseję z 2018 roku i CRV z 2018 roku.

Konsensus w sprawie CRV 1.5 turbo jest taki, że Honda zasadniczo wbudowała zbiornik wychwytujący w silnik i nie ma osadów na zaworach dolotowych. Ten sam 1.5 T jest używany w Civic, a ci faceci stroją silnik i nie mieli żadnych problemów z węglem.
Założyłbym, że 3,5 l również ma tę samą technologię. Śmiało zainstaluj zbiornik wychwytujący, ale wydaje się, że próbujesz rozwiązać problem, który nie istnieje.
"Założyć", że 3.5 ma tę samą technologię? Czy ktoś wie na pewno?

#9 ·
Jedyne, co bym zrobił, to dodał odmy do układu PCV. Poniżej znajduje się moja instalacja odmy w moim G5 i to, co znalazłem po około 4300 milach z nią. Jeździłem vanem przez około 23 000 mil bez niej. Widząc, co dostałem w odmie, powiedziałbym, że cieszę się, że ją mam i będę ją opróżniał przy każdej wymianie oleju.

#10 ·
Jedyne, co bym zrobił, to dodał zbiornik wychwytujący do systemu PCV. Poniżej znajduje się moja instalacja zbiornika w moim G5 i to, co znalazłem po przejechaniu około 4300 mil. Jeździłem tym vanem przez około 23 000 mil bez niego. Widząc, co dostałem do zbiornika, powiedziałbym, że cieszę się, że go mam i będę go opróżniał przy każdej wymianie oleju.
View attachment 152856 View attachment 152855

Oto wątek instalacyjny, jeśli jesteś zainteresowany >> https://www.odyclub.com/threads/2018-odyssey-oil-catch-can.356601/#post-2350244
Dzięki za info i link. Bardzo ładnie.

#11 ·
Jednym z największych czynników w odniesieniu do gromadzenia się węgla w silnikach z bezpośrednim wtryskiem jest ciepło generowane przez silnik z turbodoładowaniem. Nie jest to czynnik w przypadku naszego wolnossącego silnika V-6. Przypuszczam, że gromadzenie się węgla nie będzie powodem do zmartwień, o ile używasz wysokiej jakości benzyny i regularnie zmieniasz olej.

#12 ·
Wszystkie dobre informacje. Będę kontynuował badania nad kątem zbiornika wychwytującego, zwłaszcza aby sprawdzić, czy jeden z nich jest w rzeczywistości wbudowany w silnik Odyssey. Wydaje się, że Honda zastosowałaby podejście Toyoty z bezpośrednim i portowym wtryskiem, eliminując całkowicie problem gromadzenia się węgla. Być może za bardzo się tym przejmuję, ale sprawia to, że rozważam Siennę zamiast Odysei, mimo że nie podoba mi się tak bardzo jej wygląd. Szukam czegoś, o czym wiem, że wytrzyma 8-10 lat przy niewielkich lub żadnych kosztach naprawy powyżej normalnej konserwacji. Problem z węglem mnie martwi.

#14 ·
Oto, co Honda 1.5 turbo ma wbudowane w pokrywę zaworów:
odpowietrznik oleju wbudowany w silnik

Nie wiem, czy 3.5L ma ten sam system.
Wiem, że Honda poświęciła sporo czasu na zaprojektowanie kąta wtryskiwaczy, aby stworzyć "wirowanie", gdy zawór dolotowy jest otwarty. Powoduje to, że mieszanka powietrze/paliwo przechodzi przez zawory dolotowe, mimo że silnik jest z bezpośrednim wtryskiem.

Ogólnie rzecz biorąc, silniki z bezpośrednim wtryskiem, które cierpią z powodu nagromadzenia węgla, to silniki z turbodoładowaniem i/lub silniki o wysokich osiągach.

Honda (i Toyota!) bardzo późno wypuściły silniki z bezpośrednim wtryskiem. Wygląda na to, że poświęcili czas i uczyli się na błędach konkurencji.

#15 ·
J35 nie mają wbudowanego wychwytywania oparów oleju; ani na pokrywie zaworów, ani jako osobny system. Jasny wskaźnik, dlaczego wyciągnąłem prawie 1,5 uncji w 4300 milach jazdy.

Wzorzec natrysku wtryskiwacza nie tworzy wirowania w komorze, to prędkość powietrza doładowującego, konstrukcja głowicy cylindrów (porty i kopuła) oraz kształt głowicy tłoka dyktują wirowanie. Wirowanie służy do bardziej równomiernego rozpylania paliwa w komorze, a wtryskiwacze DI działające przy ekstremalnie wysokim ciśnieniu w połączeniu z wyższym stopniem sprężania, potrzeba wirowania nie jest tak kluczowa. Nasz V6 ma wtryskiwacze paliwa ustawione jako

Zakładanie, że silniki NA, które są DI, również nie doświadczają gromadzenia się węgla, jest przedwczesne. Chociaż każdy, od podstawowego V6 Camaro po ciężarówkę, może wykazać, że w catch can zbiera się przyzwoita ilość przedmuchu, nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie chciał zobaczyć negatywnych skutków braku catch can.
Silniki GDI działają bardziej ubogo niż tradycyjne odpowiedniki z wtryskiem paliwa do portów, a nasza rodzina silników J35 jest doskonałym porównaniem, ponieważ podstawowa architektura serii J pozostaje niezmieniona od ponad dwóch dekad. Przy wtrysku paliwa do portów stosunek A/F wynosi zwykle około 14,7:1, a Honda pracuje z prędkością 60:1 w silnikach DI; 60 to powietrze, a 1 to paliwo. Uboższe silniki pracują gorąco, co oznacza, że ​​układ zaworów również odczuwa dodatkowe ciepło. To dodatkowe ciepło, w połączeniu z przedmuchem i brakiem wtórnych wtryskiwaczy paliwa na portach do czyszczenia zaworów, przyspiesza osadzanie się węglowodorów na tylnej części zaworu. Jest powód, dla którego silniki DI używają kolektorów dolotowych i pokryw zaworów z kompozytu; zarządzanie ciepłem (oszczędność kosztów jest drugorzędną korzyścią). Ponadto w silnikach DI eliminujesz wtórne w kolektorze dolotowym, ponieważ dozowanie paliwa jest skuteczniej zarządzane przez PCM za pomocą wtryskiwaczy paliwa i wyższego stopnia sprężania cylindrów.

To powiedziawszy, sama ilość przedmuchu, którą widziałem, przekonała mnie i wymusiła użycie catch can w Ody.

#16 ·
Wzór natrysku wtryskiwacza nie tworzy wirowania w komorze, to prędkość powietrza doładowującego, konstrukcja głowicy cylindrów (porty i kopuła) oraz kształt głowicy tłoka dyktują wirowanie
Masz rację, chciałem powiedzieć o kącie zaworów dolotowych...Honda zrobiła wiele rzeczy, aby złagodzić gromadzenie się węgla.Mimo że silnik jest GDI, wtryskiwacze są zaprojektowane tak, aby rozpylać paliwo na zawory dolotowe.Zauważ również, jak Honda zaprojektowała silnik, aby wytworzyć silne wirowanie, które zawija mieszankę powietrzno-paliwową z powrotem na zawory.Ten film to pokazuje. Nie mogę znaleźć takiego dla 3.5, ale to jest dla 1.5L
Debata na temat zbiornika przelewowego jest taka sama jak argument dotyczący interwału wymiany oleju.Ktoś stwierdzi, że wymiany oleju co 3000 mil są konieczne, aby przedłużyć żywotność silnika.Oczywiście nikt nie może temu zaprzeczyć ani przekonać osoby, że jej pojazd nie wymaga częstych wymian oleju.Jasne, zainstalowanie zbiornika przelewowego niczemu nie zaszkodzi, ale czy jest to konieczne?Możesz również zainstalować pelety optymalizujące paliwo w zbiorniku paliwa, magnetyczny oszczędzacz paliwa na przewodzie paliwowym, generator wiru i generator pary wodnej w dolocie oraz gwizdki na zderzaku.

#17 · (Edited)
Rozumiem Państwa punkt widzenia w kwestii konstrukcji głowicy z pozycją wtryskiwacza i wzorem natrysku. Ponieważ nie jestem świadomy skoku zaworów (chociaż rzeczywiste zawory dolotowe są takie same jak w moim '10 Ridgeline), ponieważ wahacz i wałek rozrządu mają nieznane specyfikacje, wciąż jestem bardzo sceptyczny co do tego, czy natrysk jest wystarczający, a zawory dolotowe opadają wystarczająco nisko, aby przechwycić natrysk i zostać oczyszczone. Pozwoliłbym ludziom jeździć z tym przez około 100 000+ km i przeprowadzić inspekcję.

Poniżej znajdują się zdjęcia J35Y6, a przekrój pokazuje rzeczywiste umiejscowienie wtryskiwacza, ale kąt zaworu jest niejasny.

152869
152870
152871

Poniżej znajdują się dolne kolektory dolotowe mojego Hondy Ridgeline z 2010 roku z przebiegiem 227 000 mil w momencie wykonania zdjęcia. Chociaż widać, że zawory dolotowe są czyste, kolektory były bardzo pokryte.

152872

• Like
Reactions: odydriver77
#18 ·
Więc zasadniczo pytanie brzmi: czy kupić nowy poziom wykończenia Elite z 2019 lub 2020 roku z planami przejechania 150 000-200 000+ mil w ciągu 8-10 lat bez większych problemów z gromadzeniem się węgla? To znaczy, jeśli zostawię go w stanie fabrycznym i nie będę robił żadnych modyfikacji, takich jak catch can. Czy to rozsądne, aby tak myśleć?

#20 ·
Pociągnąłem za spust w 2019 Obsidian Blue Elite. Jak dotąd absolutnie uwielbiam ten samochód. Mam nadzieję, że bezpośredni wtrysk nie będzie problemem. Mój dealer daje dożywotnią gwarancję na układ napędowy na wszystkie nowe Hondy, jeśli regularne przeglądy są u nich wykonywane, więc decyzja była nieco łatwiejsza. Trzymajcie za mnie kciuki!