J35 nie mają wbudowanego wychwytywania oparów oleju; ani na pokrywie zaworów, ani jako osobny system. Jasny wskaźnik, dlaczego wyciągnąłem prawie 1,5 uncji w 4300 milach jazdy.
Wzorzec natrysku wtryskiwacza nie tworzy wirowania w komorze, to prędkość powietrza doładowującego, konstrukcja głowicy cylindrów (porty i kopuła) oraz kształt głowicy tłoka dyktują wirowanie. Wirowanie służy do bardziej równomiernego rozpylania paliwa w komorze, a wtryskiwacze DI działające przy ekstremalnie wysokim ciśnieniu w połączeniu z wyższym stopniem sprężania, potrzeba wirowania nie jest tak kluczowa. Nasz V6 ma wtryskiwacze paliwa ustawione jako
Zakładanie, że silniki NA, które są DI, również nie doświadczają gromadzenia się węgla, jest przedwczesne. Chociaż każdy, od podstawowego V6 Camaro po ciężarówkę, może wykazać, że w catch can zbiera się przyzwoita ilość przedmuchu, nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie chciał zobaczyć negatywnych skutków braku catch can.
Silniki GDI działają bardziej ubogo niż tradycyjne odpowiedniki z wtryskiem paliwa do portów, a nasza rodzina silników J35 jest doskonałym porównaniem, ponieważ podstawowa architektura serii J pozostaje niezmieniona od ponad dwóch dekad. Przy wtrysku paliwa do portów stosunek A/F wynosi zwykle około 14,7:1, a Honda pracuje z prędkością 60:1 w silnikach DI; 60 to powietrze, a 1 to paliwo. Uboższe silniki pracują gorąco, co oznacza, że układ zaworów również odczuwa dodatkowe ciepło. To dodatkowe ciepło, w połączeniu z przedmuchem i brakiem wtórnych wtryskiwaczy paliwa na portach do czyszczenia zaworów, przyspiesza osadzanie się węglowodorów na tylnej części zaworu. Jest powód, dla którego silniki DI używają kolektorów dolotowych i pokryw zaworów z kompozytu; zarządzanie ciepłem (oszczędność kosztów jest drugorzędną korzyścią). Ponadto w silnikach DI eliminujesz wtórne w kolektorze dolotowym, ponieważ dozowanie paliwa jest skuteczniej zarządzane przez PCM za pomocą wtryskiwaczy paliwa i wyższego stopnia sprężania cylindrów.
To powiedziawszy, sama ilość przedmuchu, którą widziałem, przekonała mnie i wymusiła użycie catch can w Ody.